V Gdańsku se zaměstnanci loděnic střetli s policií

30. 4. 2009

čas čtení 1 minuta

KD│Petardy, pálení pneumatik a vodní děla - tak vypadal včerejší střet demonstrujících zaměstnanců gdańské loděnice s policií, k němuž došlo před Palácem kultury. Dělníci demonstrovali na obranu svého závodu a pracovních míst, píše Gazeta Wyborcza.

Zaměstnanci loděnice odpalovali petardy a pálili i panáky v podobě premiéra Donalda Tuska. Několik osob bylo zraněno, jeden z odborářů dostal epileptický záchvat a spadl na chodník. Mezi zraněnými je pět policistů, kteří utrpěli lehké popáleniny, informoval mluvčí policejního velitelství Marcin Szyndler. Zdravotnická pomoc však byla poskytována také odborářům, kteří utrpěli v důsledku nasazení slzného plynu.

(V Polsku mají události kolem gdańské loděnice symbolický význam, neboť v tomto podniku v 80. letech jako odborový předák začínal bývalý prezident Lech Wałęsa. Střety gdaňských dokařů s policií vedly tehdy k vytvoření mocného nezávislého odborového svazu Solidarita, v jehož čele stál Lech Wałęsa a který začátkem osmdesátých let skoro svrhl komunistický režim v Polsku - KD.)

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
6358

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009