22. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2009

Jde ODS doleva?

Naprosto nerozumím tomu, proč se určitému oteplení vztahů mezi ODS a Václavem Havlem má říkat, jak se dozvídáme v novinách, odklonem původně pravicové strany směrem doleva. Václav Klaus a jeho ODS nepředstavují v žádném případě pravici, o čemž jsem psal už častěji.

Nepředstavují ovšem ani levici. Mnohem výstižnější by bylo mluvit o směsi normalizačního pohrdání zákony a občanským životem, víry ve "volný trh" a la džungle, strachu z Němců a Západu vůbec, nechuti k nepříjemným pravdám o naší společnosti a konečně "antikomunismu", který za hrdinu minulosti pokládá řadového normalizačního občana a pohrdá disentem.

Havel dlouhodobě zastává právě témata, jež by měla být moderní pravici i levici vlastní, protože jsou klíčová pro západní civilizaci jako takovou: občanská společnost, ekologické a morální problémy konzumního stylu života, povědomí o lidských právech a právním státu.

To nejsou hodnoty pouze levice ani pouze pravice, to jsou hodnoty kultivované, moderní levice i pravice. ODS příklonem k nim může jen získat. Její voliči vždy byli více proevropští než Klaus, a snad jejich podobnost "havlovcům" lze najít i v jiných směrech. ODS, zdá se, si taky uvědomuje, že nemůže vyhrát volby bez hlasu voličů ze středu politického spektra, které vyhnal z voličstva ODS právě Klaus.

Klausovou strategií bylo přitom lákat na svou nacionalistickou a postnormalizační strunu i voliče jinak spíše levicové, zatímco "havlovce" přenechával s pohrdáním jako drobky pro KDU-ČSL, pro US-DEU a jiné podobné strany.

Špidlovi se ale podařilo vytvořit koalici liberální levice a těchto drobků proti Klausovi, s čímž vyhrál volby a sestavil vládu. Tehdy Klaus jako šéf ODS skončil a jeho dědictví se začalo rozpadat. Na levici se chopil kormidla Jiří Paroubek, který nepustí ODS ani jednoho trochu levicověji smýšlejícího občana.

Paroubek je silný a přesvědčivý, přestál mnohé pohromy, vtiskl ČSSD disciplínu a od dob Miloše Zemana je prvním opravdu nezpochybnitelným socialistickým lídrem. Jeho styl ovšem, chtěj nechtěj, nahání hrůzu "havlovskému" středu, a to zejména Paroubkovou vícekrát otevřeně zmiňovanou koalicí s komunisty (po volbách 2006 označil dokonce KSČM a ČSSD za jeden blok), jeho populismem a technokracií.

Nechci tím říci, že případná vláda ČSSD by byla katastrofou pro naší zemi, zejména pak jednobarevnou, jasně většinovou vládu ČSSD nebo ODS bych vítal co nejvřeleji. Zvykl jsem si na Paroubka a respektuji jeho ČSSD, i když je osobně podpořit nemohu (něco jiného jsou evropské volby, kde sociální demokraté jsou pro mne stále mnohem lepší alternativou než klausovská fosilie jménem Jan Zahradil).

Dokáži si se skřípěním zubů představit i vládu ČSSD s KSČM jako něco, co se prostě stane, aniž by se něco zásadního změnilo (ale ČSSD by se tím pro mne stala tím méně volitelnou a jasně prokomunistickou stranou). V každém případě "havlovci" a potažmo středoví voliči mají, vezmeme-li v úvahu odchod Strany zelených z parlamentní politiky a obecnou nedůvěryhodnost lidovců, nyní velký problém, koho volit, což by ODS měla využít a usnadnit jim rozhodnutí.

Námluvy s Havlem jsou jistě nejlepší signál do těchto řad. Není to v žádném případě krok doleva (což by mi osobně ale vůbec nevadilo, protože se stále považuji za stejně levicového jako pravicového voliče), je to krok dopředu.

Všechno se mění. I když Paroubkova ČSSD je minimálně od Špidlových dob mnohem víc "havlovská" než ODS, Paroubek vnesl do strany jinou náladu, jež vzájemné porozumění mezi socialisty (které jsem sám dvakrát volil a někdy v budoucnu zas volit hodlám) a "havlovci" znemožňuje. Paroubek se ve svém populismu velmi připodobnil Klausovi, i když každý z nich říká něco jiného a v jiném kontextu, a Klaus třeba, na rozdíl od Paroubka, našel odvahu hájit americký radar proti veřejnému mínění.

Mění se i situace v ODS. Kdo by kdysi řekl, že ve vládě ODS zasedne, byť za bursíkovce, jako ministr zahraničí Karel Schwarzenberg? Tohoto Havlova "úhlavního přítele" teď naopak chtěla za každou cenu vyměnit Paroubkova ČSSD, protože jí vadí radar, který sem začaly tahat bývalé "havlovsky" orientované socialistické vlády.

Ze tří dřívějších kandidátů na šéfa ODS (jímž by byl, nebýt komunistické minulosti, Klausův oblíbenec Tlustý, který ovšem dnes už v ODS není a kandiduje za stranu Vladimíra Železného), tj. Nečase, Zahradila a Topolánka, jsem si tehdy přál nejvíce liberála Jana Zahradila. Nečase jsem se bál jako katolického ultrakonzervativce z Moravy a o Topolánkovi jsem nic nevěděl.

Dnes je mi z těch tří nejsympatičtější asi Nečas a Zahradil se stal v mých očích klausovským reziduem. Právě nitřní život a proměny velkých stran jsou tím nejlepším signálem pro českou politiku, neboť snad už nikdo nevěří, že politický život v Česku lze měnit založením či reformou malých stran. Klaus, Zeman, Špidla, Paroubek, Topolánek, to jsou jména českých politických směrů a proměn českého politického života (a kdesi za nimi, vkořeněné do dob Sametové revoluce, je ještě jméno Havel).

                 
Obsah vydání       22. 4. 2009
22. 4. 2009 Vítejte ve světě bez zahraničních dopisovatelů Andrew  Stroehlein
22. 4. 2009 Jde ODS doleva? Boris  Cvek
22. 4. 2009 Od čeho se odklonil Václav Havel? Štěpán  Steiger
22. 4. 2009 Standardní pokrytí nestandardních situací? Miloš  Dokulil
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Nové technologie mohou změnit ruskou demokracii
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco
22. 4. 2009 Glasgow učí své východoevropské autobusáky místnímu jazyku
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"
22. 4. 2009 Trapná diplomatická rezervovanost, neboli Nevole by se měla demonstrovat jinak Uwe  Ladwig
22. 4. 2009 Komorousova nejčernější můra : nitrolebečně podávaná marihuana
21. 4. 2009 Zoufalá Magnesia litera Boris  Cvek
22. 4. 2009 Nová Obamova bouda Milan  Kohout
22. 4. 2009 O pirátech vám lžou Johann  Hari
21. 4. 2009 Vysocí činitelé Bushovy vlády budou možná postaveni před soud za mučení, konstatoval Obama
21. 4. 2009 Pořád je kam ustoupit...?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2009 Bude Ku-Klux-Klan přednášet na Karlově Univerzitě?
21. 4. 2009 Neonacista a popírač holocaustu na Karlově univerzitě nevystoupí
21. 4. 2009 Běž domů, Ivane... Karel  Dolejší
21. 4. 2009 Proč bychom Larryho Summerse měli vykázat z veřejného života
21. 4. 2009 Už tu máme námluvy mezi voliči Miloš  Dokulil
21. 4. 2009 Obama: O blokádě ani slovo Fidel Castro Ruz
21. 4. 2009 Máme fašistickou policii, tak co se divíme náckům v ulicích? Štěpán  Kotrba
21. 4. 2009 Romští lídři v měnícím se světě Ivan  Veselý
20. 4. 2009 Zvláštní besídka Magnesia Litera, pokročilý Pehe a neposlušný Machar, terče CZAKRA Josef  Brož
21. 4. 2009 Extremisté jsou stále vážnější hrozbou: Amnesty napsala premiéru Topolánkovi
21. 4. 2009 Producent filmu Virtuální JFK navštíví kino Bio Oko
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009