10. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Michael Moore, Foto www.ones2watch4.com
11. 4. 2009

Máte padáka!

Vzkaz lidu Spojených států řediteli zeměkoule, tak zní podtitul otevřeného dopisu autora filmu Fahrenheit 9/11 všem spoluobčanům.

Přátelé, nic takového se dosud ještě nikdy nestalo. Prezident Spojených států, zvolený zástupce lidu, právě oznámil generálnímu řediteli General Motors neboli nejvyššímu představiteli společnosti, která strávila na vrcholu seznamu pěti set nejbohatších amerických firem podle časopisu Fortune delší čas než jakákoliv jiná, že má padáka. Skoro tomu nemůžu uvěřit. Tento bezpříkladný krok mě během posledních dvou dnů připravil o dech. Neustále jsem si pro sebe opakoval: "Doopravdy Obama propustil prezidenta General Motors? Prezidenta nejbohatší a nejmocnější korporace dvacátého století? Má na to vůbec právo? A co dalšího může ještě udělat?"

Tento odvážný krok na představitele amerických korporací zapůsobil jako studená sprcha. Obama jim totiž de facto řekl: "Tím, kdo má poslední slovo, je vláda ustanovená z vůle lidu a v zájmu lidu, a nikoliv velké korporace." John McCain to pochopil. Na schodech Senátu si položil otázku: "Jaký signál vyšle tento krok managementům ostatních korporací a finančních institucí? Že jim dá federální vláda také vyhazov?" Senátor Bob Corker se nechal slyšet, že "by z toho všem Američanům, kteří věří ve svobodné podnikání, měl běhat mráz po zádech".

A burza se propadala, jak vládcové vesmíru v duchu přemítali, zdali náhodou nejsou na řadě, a jak si mezi sebou začali šeptat, co si s tím Obamou počnou. Nedělejte si iluze, vážení! Mnoho s ním nesvedete. Má totiž za sebou drtivou podporu amerického lidu -- a dostal od nás svolení, aby udělal, co uzná za vhodné. Jestli vám tedy prezidentův bravurní kousek z minulého týdne vyrazil dech, mějte se na pozoru. Píšu tento dopis jménem stovek tisíc dělníků, které během posledního více než čtvrtstoletí koncern General Motors vyrazil na dlažbu. Životy mnohých z nich skončily v troskách. Propadli alkoholismu nebo drogám, jejich manželství se rozpadla, někteří si dokonce vzali život. Většina se už nikdy neusadila. Skončili tím, že chodili do dvou zaměstnání a vydělávali polovic toho, co jim platili v GM. A proklínali General Motors a jejich prezidenta za to, že jim zničili život.

Nikoho z nich ani ve snu nenapadlo, že se dožijí dne, kdy totéž potká i prezidenta GM. Předseda správní rady Rick Wagoner si určitě nebude nucen podat žádost o potravinové lístky, nedostane výpověď z bytu a nebude muset svým dětem vysvětlovat, že namísto univerzity budou chodit jen na vyšší střední školu. Místo toho dostane třiadvacetimilionový zlatý padák. Ale v ruce bude svírat stejnou výpověď, kterou předtím dostaly stovky tisíc jiných -- jen s tím rozdílem, že tuhle jsme mu dali my, prostřednictvím jednoho z Obamových lidí. Litujem, kámo. Máš padáka. Pakuj se! Dnešní den jsem strávil ve Washingtonu. Ráno jsem se zastavil v Senátu a navštívil jsem slyšení senátní komise o záchranném plánu pro Wall Street. Senátoři se zajímali, jak banky s těmi všemi penězi naložily. A řada z nich jim to neřekla. Shrábly biliony a nikdo neví, co s nimi udělaly. Určitě nebyly použity na tvorbu nových pracovních míst, na pomoc hypotečním dlužníkům ani k uvolnění zmrazených úvěrů, které lidé potřebují. Byl jsem tím, co jsem viděl, tak šokován, že jsem se musel zvednout a odejít ještě před koncem slyšení. Ale poskytlo mi to inspiraci k filmu, který právě točím.

Později jsem se zastavil v Národním archivu, abych se postavil do fronty těch, kteří si chtějí na vlastní oči prohlédnout originál naší ústavy. Myslel jsem na to, že přesně před dvaceti lety jsem právě v této ulici dotáčel svůj první film Roger a já, osobní apel, jímž jsem se národ pokoušel varovat před General Motors a jejich destruktivními praktikami. Toho březnového dne roku 1989 jsem byl úplně na mizině. V kapse jsem měl pár dolarů ze své poslední podpory v nezaměstnanosti a byl jsem závislý na pomoci přátel (Bob a Siri mne brávali na večeři a vždycky za mne zaplatili útratu, jeden známý zaměstnanec kina mne vždycky propašoval do sálu bez placení, abych tu a tam mohl zhlédnout nějaký ten film, Laurie a Jack mi z druhé ruky koupili střihačský stůl značky Steenback, John Richard mi do kapsy strčil nepoužitou letenku, abych se mohl na vánoční svátky podívat domů, a Rod se mi snažil pomáhat, kde mohl, a ochotně se autem vydal do Flintu, kdykoliv jsem tam kvůli natáčení něco potřeboval). Moje nebohá matka (kdyby byla ještě mezi námi, slavila by nyní osmdesáté osmé narozeniny) a můj otec, který léta pracoval u General Motors na lince, mi v kuchyni řekli, že mi všichni chtějí pomoct, a předali mi šek na nepředstavitelných tisíc dolarů. Nechápal jsem, kde mohli vzít tolik peněz. Odmítl jsem to, ale oni trvali na tom, abych si je vzal. A pak mi otec starostlivým hlasem řekl, abych si šek nechal proplatit a dokončil ten film. Poslechl jsem ho.

A pak si vzpomínám, jak jsem se jednoho březnového dne roku 1989 ubíral po Pennsylvania Avenue a můj devět let starý automobil mi vypověděl službu. Zajel jsem k obrubníku, položil jsem hlavu na volant a dal jsem se do breku. Neměl jsem peníze, abych ho dal do servisu, a už vůbec jsem neměl na to, abych ho nechal odtáhnout. A tak jsem vystoupil, odšrouboval jsem poznávací značky, abych nedostal pokutu, udělal jsem čelem vzad a nechal ho tam jen tak stát. Můj pohled sklouzl k přilehlé budově. Stálo na ní Národní archiv. Komu jinému jsem mohl věnovat své nepojízdné auto, říkal jsem si, jak jsem se pěšky ubíral k domovu.

Ačkoliv jsem to neměl snadné, zdaleka jsem si nemusel projít tím, čím si kvůli General Motors a ekonomickému systému pracujícímu proti nim muselo projít tolik mých přátel a sousedů. Říkám si, co se jim asi muselo táhnout hlavou, když se v pondělí ráno probudili a přečetli si v Detroit News nebo v Detroit Free Press palcové titulky oznamující, že Obama dal padáka generálnímu řediteli General Motors. Ačkoliv když nad tím teď přemýšlím, napadá mě, že si to možná ani nepřečetli. V pondělí totiž oba tyto tituly přestala pošta distribuovat. Roznáška byla zrušena, protože detroitské deníky jsou stejně jako General Motors a stejně jako celý Detroit na mizině. Nedočkavě čekám na další prezidentův superhrdinský kousek!

Váš

Michael Moore

P. S. Vězte, že nám, obyvatelům a rodákům z průmyslového pásu, neuniklo, jakého zacházení se dočkali hlavouni našich korporací (nezapomínejme, že automobilky žádaly o půjčku, nikoliv o milodar) ve srovnání s magnáty z Wall Streetu, jimž se dostalo bilionů vládní pomoci, pozvání na večeři do Bílého domu a příležitosti defilovat před médii. Vemte jed na to, že nám to neuniklo. A jestli existuje nějaká spravedlnost, tak lupiče z Wall Streetu za jejich zločiny co nevidět stihne spravedlivá odplata. A sledovat našeho prezidenta, jak se dušuje, že na veškeré vozy koncernu GM poskytne vláda záruku a že spotřebitelé obdrží vládní bonus, když vymění svůj starý koráb silnic za hybridní automobil, bylo zároveň smutné, komické i bizarní. To jsme to dopracovali: vrchní velitel svobodného světa jako imaginární ředitel sítě autosalonů a značkových autoservisů General Motors!

Autor je dokumentarista, spisovatel a aktivista. Text byl publikován na jeho stránkách. V češtině vyjde v nejnovějším čísle Literárních novin 16/2009, které vycházejí 14. 4.2009 ZDE

                 
Obsah vydání       10. 4. 2009
20. 4. 2014 Tři hodiny odpoledne Jim  Bishop
12. 4. 2009 Představa, že Kristus byl obětován za naše hříchy, je odporná
10. 4. 2009 Golgotské utrpení je důkazem lásky Boris  Cvek
11. 4. 2009 Racionalita je s náboženstvím neslučitelná?
10. 4. 2009 Malé velikonoční zamyšlení Jan  Paul
13. 4. 2009 K čemu je nám předsednictví v EU?!? Ladislav  Žák
11. 4. 2009 Bílá sobota Tomáš  Koloc
13. 4. 2009 Varování britským labouristům: Šíření pomluv povede k volební prohře
12. 4. 2009 Asymetrická válka s teroristy a piráty Štěpán  Kotrba
10. 4. 2009 Mediální hysterici nazývají řešení krizí Bohumil  Kartous
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
10. 4. 2009 Vítězství kapitalismu Hynek  Tippelt, Jan  Civín
11. 4. 2009 Obama a změna ve světě Oskar  Krejčí
11. 4. 2009 Máte padáka! Michael  Moore
11. 4. 2009 Citát dne - zejména inspirativní pro Jana Krause
11. 4. 2009 Načo (teraz) NATO Radovan  Geist
11. 4. 2009 Zabudnime na ekonomický rast, ide o prežitie! Ľuboš  Blaha
10. 4. 2009 Soud s babou mastičkářkou jako seriál vědeckých přednášek nejen pro policisty a státní zástupce Štěpán  Kotrba
10. 4. 2009 Obama: Jsem zde díky Pražskému jaru Miroslav  Polreich
10. 4. 2009 Marxismus a "náboženská" dimenze moderního člověka David  Pěcha
10. 4. 2009 Rady německému básníku po ropném zlomu John Michael Greer
10. 4. 2009 Jen pár čísel z jednoho čísla časopisu Time Miloš  Dokulil
12. 4. 2009 Obamovi: Zrušte americké diplomatické zastoupení ve Vatikánu Štěpán  Kotrba
10. 4. 2009 Kunderovi chybí úcta Pavel  Urban
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
10. 4. 2009 Protest gruzínské opozice dnes pokračuje
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu
9. 4. 2009 Mladá komunistická úderka aneb komu doopravdy vadí srp a komu kladivo Štěpán  Kotrba
9. 4. 2009 Není Amerika zemí všech možností? Miloš  Dokulil
10. 4. 2009 Falešný Schindlerův seznam a novinářská senzacechtivost Jitka  Gruntová
10. 4. 2009 Zaprášené vzpomínky, internační tábor Svatobořice a trocha současnosti Josef  Liška
10. 4. 2009 Proč se lákavé předpovědi letošního oživení v USA zřejmě nesplní
10. 4. 2009 Britské listy opakovaně nekriticky glorifikují ruská letadla Petr  Nachtmann
10. 4. 2009 F-22 je nezbytný pro jakýkoli preemptivní úder na Írán
10. 4. 2009 Raptor je zbraní pro budoucí války Lukáš  Visingr
10. 4. 2009 Aký bol Slovenský štát: Fašizmus nám nevnútil Hitler
10. 4. 2009 Kosovští představitelé údajně upláceli, aby byla uznána nezávislost této entity Petr  Nachtmann
10. 4. 2009 Fidel Castro: Prečo sa Kuba vyčleňuje? Fidel Castro Ruz
9. 4. 2009 Auditoři potvrdili, že pomluvy členů Rady STV se nezakládaly na pravdě Štěpán  Kotrba
9. 4. 2009 Primární účel Obamovy cesty do Evropy: naverbovat vojáky pro válku USA v Afghánistánu a Pákistánu Daniel  Veselý
9. 4. 2009 Z jedné náruče do druhé? Štěpán  Steiger
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 V radarovém rauši Karel  Dolejší
8. 4. 2009 Stranění Michal  Kuklík
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2009 Máte padáka! Michael  Moore
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
11. 1. 2005 Zvítězilo Kristovo utrpení a Fahrenheit 9/11   
9. 12. 2004 Michael Moore bojuje s neokonzervativci   
18. 11. 2004 Michael Moore plánuje další film   
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
2. 11. 2004 Zelené zóny myšlení: K čemu je dobrý Michael Moore? Michal  Jurza
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2009 Máte padáka! Michael  Moore
10. 4. 2009 Proč se lákavé předpovědi letošního oživení v USA zřejmě nesplní   
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 Ruské ministerstvo předpovídá pro rok 2010 pokračování hospodářské stagnace   
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti   
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní   
3. 4. 2009 Čtvrteční dohoda skupiny G20 "vyřeší finanční krizi", tvrdil Gordon Brown   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky   
2. 4. 2009 G20 zklame   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?   
31. 3. 2009 Nechci být otrokem, ani otrokářem Jaromír  Habr

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2009 Máte padáka! Michael  Moore
11. 4. 2009 Obama a změna ve světě Oskar  Krejčí
10. 4. 2009 Obama: Jsem zde díky Pražskému jaru Miroslav  Polreich
9. 4. 2009 Obamova afghánská politika jako dèja vu   
9. 4. 2009 Primární účel Obamovy cesty do Evropy: naverbovat vojáky pro válku USA v Afghánistánu a Pákistánu Daniel  Veselý
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 Čeho vlastně dosáhl severokorejský raketový test?   
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Sílící bouře   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu