6. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2009

IRÁK OPĚT NA POKRAJI NÁSILÍ:

Sílící bouře

KD│Irácká vláda nedávno uvěznila představitele sunnitské skupiny Probuzení v jedné bagdádské čtvrti a poté vstoupila na jeho území. S pomocí amerických okupačních sil milicionáře odzbrojila, ale teprve poté, co vypukly boje mezi vládními silami, které podporují Američané, a Američany zformovanou sunnitskou milicí. Tyto znepokojující události představují uskutečnění toho, čeho se většina Iráčanů dlouho obávala - pokud vypukly boje mezi zmíněnými dvěma entitami, relativní klid zbraní v dnešním Iráku může skončit, napsal Dahr Jamail v magazínu Truthout.

Americká politika, která vedla k nedávnému násilí, vznikala dlouho, a bylo jen otázkou času, kdy se napjaté příměří rozloží. Šlo totiž o příměří založené na hluboce zkorumpované americké politice podpory převážně šíitských iráckých vládních sil a placení sunnitskému hnutí odporu za to, že nebojuje proti vládě a okupačním silám.

Většina z nás si příliš dobře pamatuje, jak Bushova administrativa chválila Probuzení, sunnitskou milici složenou z bývalých bojovníků hnutí odporu a příslušníků al-Kájdy (podle zdrojů v americké armádě), jejíž členové brali měsíčně tři sta dolarů z prostředků amerických daňových poplatníků. Jejich počet posléze narostl až na sto tisíc mužů.

Americká podpora vyplácená Radám Probuzení byla zrušena v říjnu, na základě dohody, podle níž měli být členové milic začleněni do iráckých vládních sil. Avšak dodnes získala zaměstnání ve státní službě pouhá třetina z nich.

Přede dvěma měsíci jsem navštívil bagdádskou čtvrť al-Dora, což byla rozšiřující se oblast kontrolovaná silami Probuzení. Jeden z velitelů mi řekl, že je znepokojen skutečností, že mnoho jeho mužů nedostalo od vlády zaměstnání. "Chybí jim výplaty a většina z nich je den ode dne rozezlenější, protože se jim dostalo více nesplněných slibů, než mohou unést", vysvětloval při pití čaje. "Mnoho mých mužů od října nedostalo výplatu. Tohle nemůže pokračovat."

Mezitím se Američany podporovaná vláda vedená Američany dosazeným premiérem Núrím al-Malikím pustila do na představitelů Probuzení. Malikí považuje Probuzení za politickou i vojenskou hrozbu a od října se zaměřil na jeho představitele v částech Bagdádu a ve výbušné provincii Dijala.

Na počátku výbuchu násilí v Bagdádu Washington Post informoval: "Zatímco nad bagdádskou čtvrtí Fadhíl krouží bitevní vrtulníky Apache, bývalí sunnitští povstalci podle údajů svědků, irácké armády a policie střílejí ze střech a rohů ulic na americké a irácké síly. V bojích trvajících několik hodin bylo zraněno přinejmenším patnáct osob. Za soumraku vzali bojovníci v ulicích pět iráckých vojáků jako rukojmí. Boje, nejtvrdší za poslední rok, vypukly jen několik minut po uvěznění Adíla Mašadáního, představitele Fadhílské rady Probuzení - formace složené především z bývalých sunnitských povstalců, kteří uzavřeli spojenectví s americkou armádou výměnou za měsíční mzdy nyní vyplácené iráckou vládou."

Samozřejmě, důvodem, jímž vláda ospravedlňuje zadržení představitele Probuzení v oblasti, tedy incident, který spustil krveprolévání, byly podle hlavního mluvčího irácké armády generála Kásima Atty "teroristické činy" této skupiny. Jak se dalo předpokládat, mluvčí Probuzení v dané oblasti Abú Mirna řekl Washington Postu: "Pokud ho nepropustí, budeme bojovat až do konce."

Byla to vhodná americká politika, která vedla k založení skupin Probuzení a dočasně zkrotila všeobecné násilí v Iráku. Bojovníci odporu pospíchali za placenými hodnostmi a ochranou americké armády před šíitskými milicemi, které tvoří většinu vládního bezpečnostního aparátu. Nyní nicméně USA zjevně ztratily část svého zájmu na podpoře Probuzení a Malikího vláda zesílila úsilí o jeho rozpuštění. Jak se dalo předpokládat, členové milic se teď brání - protože proč by měli bez výplat a uraženi dalšími nesplněnými sliby okupačních sil sedět v koutě a dovolit, aby byli zavírání, zabíjeni a dále zrazováni?

Nicméně nedělejme z Probuzení mučedníky. Většina jejich vůdců jsou lupiči, stejně jako mnozí členové. Během několika týdnů po vytvoření těchto skupin v roce 2006 si Iráčané žijící v oblastech kontrolovaných těmito skupinami začali stěžovat na brutalitu bojovníků. Rozšířilo se vyděračství a úplatkářství, a mnozí Iráčané také považují jednotky Probuzení za kolaboranty s okupantem.

Měl jsem například nedávno příležitost strávit určitý čas s předsedou Rady Probuzení ve Fallúdži šejkem Ajfanem Sadúnem, který stejně jako jiní představitelé těchto milic velí několikasetčlennému bezpečnostnímu personálu. Bylo těsně před volbami konanými 30. ledna a Sadún bojoval o politickou moc s konkurenční sunnitskou skupinou ve městě - Iráckou islámskou stranou. Šejk Ajfan, jenž se mnou hovořil, zatímco řídil zakázkové těžce pancéřované BMW v ceně 420 000 dolarů městem, které zničila dvě americká obležení v roce 2004, obviňoval své rivaly z falšování nastávajících voleb.

Řekl mi, že pokud volby zmanipulují, použije v boji proti nim "všech nezbytných prostředků". Vše se točilo a točí kolem moci těchto představitelů Probuzení. A kolem peněz. Šejk Ajfan se stejně jako většina vůdců Probuzení krátce poté, co Američané přestali platit, rychle zapojil do "podnikání ve stavebnictví". Nyní tyto platby chodí ve formě "stavebních smluv". Samotný šejk Ajfan byl odměněn "smlouvami" v hodnotě 250 miliónů - uvědomte si to v tomto daňovém období, protože jde o vaše peníze, z nichž se platí jeho soukromá milice, BMW a panské sídlo na předměstí Fallúdži.

V blízkém Ramádí, hlavním městě provincie al-Anbár, je předsedou provinciální Rady Probuzení šejk Ahmad Abo Rišá. Před volbami stejně jako šejk Ajfan podnikal kroky zajišťující, že se udrží u moci. Jeho konkurentem ve volbách byl šejk Hamíd al-Hajís, také představitel Rady Probuzení ve městě, pocházející ze stejného kmene. Abo Rišá neměl pro al-Hajíse dobré slovo. "Al-Hajís má vztah k lidem ve vládě a k ropným smlouvám, a dostává za to peníze kvůli místu, jež jsme mu pomohli získat," řekl mi Abo Rišá v ústředí Rady Probuzení města Ramádí. "Pocházím z dlouhé linie šejků, ale al-Hajís byl šejkem pouze od roku 2006, kdy jsme založili Probuzení". Pokud by volby vyhrál al-Hajís, "bude tu revoluce".

Když jsem se hostitele zeptal na Islámskou stranu, kterou šejk Ajfan obvinil ze snahy zfalšovat volby, řekl mi, že pokud by tato strana podvodem vyhrála volby, "bude to jako v Dárfúru".

Žádná z těchto hrozeb se nesplnila, protože oba muži ve volbách zvítězili. Ale jejich válečnická rétorika ukazuje, jací lidé to jsou, a jak daleko jsou ochotni zajít, aby udrželi anebo získali moc.

Navzdory korupci a vzájemnému nepřátelství mezi vůdci - pokud se stanou terčem útoku nebo provokace - většina z nich, a také desetitisíce mužů pod jejich velením, bude jistě bojovat, což dokazují nedávné události v Bagdádu.

Abychom věci viděli v širším měřítku, vezměme v úvahu, že vláda zavírá, zabíjí a vyhrožuje představitelům a členům Probuzení v Bagdádu i po celé provincii Dijala. Můžeme očekávat násilí v těch částech Bagdádu, které kontrolují, tak jak vláda podniká před blížícími se národními volbami kroky k převzetí kontroly nad územím. Takže dávejte v příštích týdnech a měsících pozor na následující části Bagdádu: Adhamíju, Amaríju, Gazalíju a al-Doru, abych jmenoval alespoň některé. Šířeji viděno, dejte pozor také Bakúbu a přilehlé oblasti, které z velké části kontroluje Probuzení.

A dejte pozor na al-Anbár. Tato provincie, která představuje třetinu geografického území Iráku, je z větší části kontrolována Probuzením. Je to oblast, kde se objevoval nejtvrdší odpor proti okupaci, a pokud Američany podporovaná irácká vláda začne něco proti mužům jako jsou šejkové Ajfan nebo Abo Rišá, povede to k předvídatelným výsledkům.

Jak řekl Washington Postu osmapadesátiletý příslušník Probuzení Abú Ajád: Pokud vláda nepropustí jejich představitele Mašadáního, "Všichni se staneme sebevražednými atentátníky".

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       6. 4. 2009
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů
6. 4. 2009 Zemětřesení v Itálii po sobě zanechalo desetitisíce lidí bez přístřeší
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní
6. 4. 2009 Obamův projev v Praze: svět bez atomových zbraní je v nedohlednu Ivan  Větvička
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Šéfové NATO schválili nový přístup k Afghánistánu
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti
6. 4. 2009 Svět vždy vládl mocí Boris  Cvek
6. 4. 2009 Aktivní průvodce flexibilní jistotou Milan  Šveřepa
6. 4. 2009 Televizní Politické spektrum, Druhá příroda, Obamova návštěva a Trip do Česka Josef  Brož
6. 4. 2009 Svět bez jaderných zbraní, neboli O paradoxu existence zbraní, které zajišťují mír Uwe  Ladwig
6. 4. 2009 Prahu během Obamovy návštěvy zaplnily protiradarové protesty
5. 4. 2009 Demonstraci Ne základnám rušili těžkooděnci a vrtulník
5. 4. 2009 Vás ani mne už neobelžou Štěpán  Kotrba
6. 4. 2009 Sílící bouře
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní
5. 4. 2009 Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu
5. 4. 2009 Čínští veteráni korejské války se obávají důsledků raketového testu KLDR
5. 4. 2009 SOBOTNÍ DEMONSTRACE: Mladí i staří komunističtí paraziti Štěpán  Kotrba
4. 4. 2009 Smutné hraní na demokracii Jan  Polívka
5. 4. 2009 Obama v Praze: Co zmizelo z radaru Karel  Dolejší
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
4. 4. 2009 Celodenní soud s babou mastičkářkou Štěpán  Kotrba
4. 4. 2009 Peníze pro MMF jsou peníze pro USA Ladislav  Žák
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
4. 4. 2009 Reakce Greenpeace: Špionáž Electricité de France byla rozsáhlejší, než se čekalo
3. 4. 2009 Taktika policie zasahující proti demonstrantům na G20 je terčem kritiky
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
3. 4. 2009 Nenávist Miroslavy Němcové Michal  Kuklík
3. 4. 2009 Univerzální Jana Hybášková Daniel  Veselý
2. 4. 2009 Ministr české vlády lže. A co? Lže i premiér. Štěpán  Kotrba
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2009 Šéfové NATO schválili nový přístup k Afghánistánu   
6. 4. 2009 Sílící bouře   
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
3. 4. 2009 Proč se špiníme s Talibánem, aneb o co jde Michal  Vimmer
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2009 Sílící bouře   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Summit NATO: Evropa odolává americkému tlaku na posily pro Afghánistán   
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší