31. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 3. 2009

Březen -- za kamna vlezem?

Už jsme si "jaksi" zvykli na to, že od loňského podzimu jedni o krizi světové ekonomiky mluví, a na jiné přímo existenčně doléhá. Některé lidi mezi námi v mnohých zemích láká "šrotovné" k nákupu nového auta, jiní živoří třeba v uprchlických táborech s velmi omezenými zdroji mezinárodní pomoci. A z perspektivy života ve Střední Evropě jako kdyby se "až tak moc toho zneklidňujícího nestalo". Přitom i tam dolehla třeba ta otřesná anomálie vztahu k životu, jakoby jen "americká": že dokonce nedospělý člověk si najednou umane, že udělá krvavou lázeň ve škole. Pokud ještě drží ruka školáka propisku v již mrtvé ruce, svědčí to přinejmenším nejen o osobním selhání vraha, ale také o korozi hodnot naší civilizace.

Je samozřejmé, že v čase navenek globálně vnímaného ekonomického poklesu jsou pak se znásobenou citlivostí vnímány zprávy o mimořádných odměnách v řádu milionů, zvláště když je velkoryse vyplácejí instituce, které předtím nemalou měrou samy spoluzavinily hospodářskou depresi a bez vládních injekcí by nepřežily (viz americkou AIG; bude o ní zmínka níže).

Pro běžného občana musí být zcela nepředstavitelné, na jaké úrovni se pohybuje finanční život USA, zatím stále nejvýznamnějšího státu světa. Jenom účetní deficit státního rozpočtu USA (vyhlášený ústy prezidenta Obamy již 24. 2.) pro příští rok počítá se schodkem nejméně 1,75 bilionu dolarů; ten má klesnout na $533 miliard teprve v roce 2013 . Americká administrativa se pokusí protlačit Kongresem rozpočet na sumu 3,6 bilionu dolarů! Přitom ročně se na akciových a opčních trzích USA obchoduje $44 bilionů! (Pro představu o "bilionu dolarů" si udělejme malé početní cvičení: Pro zjednodušení předpokládejme, že se nám na výšku jednoho milimetru vejde 10 stodolarovek a že to představuje slušný měsíční příjem Středoevropana z ČR nebo SR. Do jaké výšky se nám narovnají tyto bankovky, když bilion = 1012? [Nesmí nás mýlit, že toto číslo Američan pojmenovává "trillion".] Že by se mohl za tu výšku stydět třeba i Mt. Everest?)

S jakými běžně nepředstavitelnými sumami finančních prostředků se musí v americkém hospodářství počítat, to nemálo výrazně dokládá světová pojišťovací společnost AIG. Během dvou měsíců (počínaje 16. zářím 2008) dostala od státu ve třech platbách záchrannou půjčku $150 miliard. Nestačilo to. 2. března 2009 z kapes daňových poplatníků putovalo dalších $30 miliard do sejfů AIG. Téhož dne tato společnost ale ohlásila obchodní ztráty za poslední obchodované čtvrtletí ve výši $61,7 miliard! A přitom následně tato instituce přesto se rozhodla vyplácet 73 špičkovým manažérům "bonusy"; každému milion i více. Vyvolalo to nemalou bouři, i v Bílém domě. Řeší se, jak tyto peníze dostat zpět. Administrativa se pokusí zavést zcela nové standardy do finančních trhů (viz prohlášení ministra financí Geithnera z 25. března). Chce ovšem napumpovat do finančního systému další sumu: $1,2 bilionu! A také se budou tisknout další bankovky. (Cena zlata, která se ještě v říjnu 2008 pohybovala na úrovni 806 dolarů za unci, ke 13. březnu už dosáhla $1000!)

Asi se hodí připomenout, že jeden z nejvýraznějších finančních podvodníků, Bernard L. Madoff, v 11 bodech obžaloby přiznal svou vinu. Uměl přilákat na pět tisíc movitých klientů a "obchodoval" s 65 miliardami dolarů, z nichž bylo pro věřitele zachráněno jen $950 milionů. Už "sedí". --- Pokud se daňoví plátci zatím beztrestně uchylovali do tzv. daňových rájů, vláda USA i tomu chce udělat konec. Dokonce švýcarská UBS již souhlasila s tím, že zaplatí pokutu $780 milionů a předá americkým orgánům jména a účetní zprávy o 300 amerických klientech, kteří takto ročně připravovali státní "kasu" o minimálně $200 milionů. (Činnost bank představuje pro švýcarské hospodářství 12 % HDP.)

Všude ve světě je zvýšený zájem nejen o udržení výrob, ale také o předpoklady k příštím investičním záměrům. Výraz "Východní Evropa" nemá zrovna pozitivní zvuk. Nejednou jsou ale jak ČR, tak SR (která je navíc v eurozóně!) stále označovány jako "východoevropské" státy. Přitom v uvedených dvou zemích nenastal žádný takový měnový kolaps, jaký postihl mj. Maďarsko, Lotyšsko nebo Rumunsko, o masivních deficitech běžných účtů Buharska nemluvě. V ČR ovšem teď nastala vládní krize a v době psaní tohoto textu ještě neměla SR zvoleného svého prezidenta. Mnozí komentátoři už několik měsíců sýčkují, že sice pád berlínské zdi sice sjednotil Evropu, ale finanční krize ji opět štěpí.

Ještě 1. 3. premiérka SRN Merkelová odmítla masový "bailout" (tj. injekce třeba do ohroženého automobilového průmyslu). Přitom zvučná německá značka Opel, patřící americké firmě GM, nemá potíže, jakými je provázen americký vlastník; ale bez "injekce" se pravděpodobně neobejde. Francouzský prezident Sarkozy zase tvrdil, že Východní Evropa tlačí EU do rizik, takže by se zřejmě měla výroba francouzských značek automobilů vyráběných v zahraničí stáhnout "domů"! Kupodivu v USA bylo znovuobjeveno heslo "Buy American!" (čili ve významu: "kupuj americké zboží"). --- Světově významní ekonomové nestačí varovat před touto ekonomickou úzkoprsostí. Během velké hospodářské krize z konce 20. let 20. století právě uzavírání domácích trhů pro zahraniční obchod prodlužovalo ekonomickou stagnaci. --- I když by měla teď ČR mít hluboko do kapsy, bude za miliardy kupovat vojenské transportéry.

Zahraničně-politicky dala americká administrativa jisté "signály" tím, že Hillary Clinton(ová) se vypravila nejdřív na západ; aby takto bylo podtrženo, že USA jsou nejen atlantickou, ale také tichomořskou velmocí. Nejdřív navštívila Japonsko. V Číně naznačovala, že USA počítají se "společným podílem na vůdčí roli" ("sharing leadership"). Prezident Obama se zase vydal do Mexika.

Čína se zakupuje v Austrálii, Rusku, Latinské Americe, o Africe nemluvě. Jde někdy o sumy v desítkách miliard dolarů. Přitom právě Čína je největším světovým věřitelem USA, s rezervami v částce bilion dolarů; takže má přímý zájem na schůdném řešení americké krize, aby nedošlo k velkému znehodnocení těchto dolarových aktiv. --- Bez ohledu na citlivé 60. výročí okupace Tibetu nebo 50. výročí od krvavě potlačeného povstání proti ní Čína teď chce připomenout, že její anexe Tibetu byla triumfem pokroku. Také tibetský Dalaj-láma naopak se pokusil poněkud "přitvrdit" svou kritiku čínské politiky vůči Tibetu (i když stále volá po "middle way").

Ve stínu paragrafů: 4. 3. Mezinárodní soudní dvůr (ICC, zřízený 2002, jen 66 států ze 195 ratifikovalo jeho statut), vydal zatykač na šéfa Súdánu Omara Hassana al-Bašíra, a to kvůli válečným zločinům proti lidskosti, jichž se měl dopustit v Dárfúru. --- 12. března byl odsouzen na tři roky do vězení Muntazer al-Zaidi, který svými botami ohrožoval prezidenta Bushe při jeho návštěvě Iráku. --- V Rakousku proběhl za velkého zájmu světové veřejnosti proces s J. Fritzlem, který za stěží představitelných okolností utajeně v nelidských podmínkách plodil děti s vlastní dcerou (soud začal 16/3, a již 19/3 rozsudek; přijal doživotí).

Pár informací "jednou větou": Nicolas Sarkozy překvapivě ohlásil, že se Francie vrátí do NATO. V Brazílii došlo k exkomunikaci lékařů a matky devítileté dcery, kteří připustili potrat 9-leté nastávající matky (čekala dvojčata). Na Kubě došlo k částečné rekonstrukci vlády, která se dotkla klíčových postů. Írán má teď inflaci 26 %. Dříve tak velkoryse rozdávající Venezuela teď snížila zahraniční aktiva o 38 %, aby udržela vládní program. Teď máme úroveň CO2 v ovzduší 386 ppm (pro srovnání: před průmyslovou revolucí to bylo jen 280 ppm; zatím to číslo stále hrozivě roste). Papež Benedikt XVI. navštívil misijně Afriku a nabádal k pohlavní zdrženlivosti. Jedno z hesel na pražské demonstraci zemědělců proti politice ministra Petra Gandaloviče (ODS) a eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer-Boelové (13. 3.) znělo: "Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly!"

Co lze stěží přehlédnout: V Pákistánu hostovalo kriketové mužstvo ze Srí Lanky. Vozidlo, v němž se přepravovalo, bylo 3. 3. napadeno tuctem teroristů. Z 8 zabitých bylo 6 policistů doprovodu. Přitom mj. Pákistán má být roku 2011 hostitelskou zemí Světového kriketového poháru! --- V Bangladéši došlo k pokusu o puč. Povstalcům byl přislíben pardon. Jakmile se vzdali, byla tato záruka odepřena. --- Po víc jak desíti letech 7. března v Antrimu v Severním Irsku teroristé zastřelili dva vojáky (a o pár dní později ještě jednoho policistu), a takto se pokusili znovu rozdmýchat občanské rozbroje. --- Poté co došlo ke střelbě umanutého vraha v Alabamě, jehož obětí se stalo 10 lidí, v SRN -- poblíž Stuttgartu -- nastalo nečekané krveprolití v jedné škole, které pak skončilo celkem patnácti zmařenými životy. (V Česku kupodivu následně byly odhaleny dva případy, kdy mladiství plánovali útok na školu.)

Zde jen letmo si připomeňme pád české vlády (24. 3.). Obšírněji se o tom píše na jiném místě. Je otázkou, zda zmínka premiéra Topolánka o americké "cestě do pekel" byla zrovna teď, před nadcházející schůzkou G20 v Londýně, prozíravá a včasná. Koloritem té krize je, že předseda ČSSD Paroubek neaspiruje na co nejdřívější převzetí moci.

Světovou kulturní veřejnost nemálo vzrušil nález zcela zatím neznámého pravděpodobného Shakespearova portrétu (nazvaného podle irských vlastníků cobbeovský"). --- V Česku vzbudilo jisté -- spíše investičně motivované -- vzrušení, že ve dvou aukcích bylo pokaždé vydraženo jedno dílo řádově za 20 milionů Kč (Toyen, Kupka). Krátce předtím (25. 2.) jedna pařížská umělecká aukce během tří dnů vynesla celkem $484 milionů (ty peníze půjdou všechny na charitu!).

Připomeňme si aspoň několik výročí: 10. 3., před 50 lety, došlo k povstání v Tibetu proti okupaci Čínou. --- 12. 3.: ČR je již deset let v NATO (které znovu posílí také Francie!). --- 14. 3. 1879 se narodil Albert Einstein, zřejmě nejvýznamnější fyzik 20. století. --- 14. 3.: 70 let od vzniku Slovenského štátu. --- 15. 3.: před 70 lety vznikl Protektorát Čechy a Morava. Také bychom mohli vzpomenout v ten den výročí "Idibus Martiis", z roku 44 před naším letopočtem, kdy došlo v Římě k zavraždění G. I. Caesara (už tomu bude 2053 let od oné události). --- 19. 3. 2003 začalo vojenské tažení USA do Iráku. --- 24. 3.: uplynulo 10 let od začátku vojenských akcí NATO proti Srbsku kvůli jeho politice v Kosovu.

Literatura osiřela o jednoho významného autora -- Jana Vladislava, 3. března zemřel, 86-letý, v Praze (nar. 15. ledna 1923, Hlohovec, Slovensko). 95. výročí od svého narození by 28. března oslavil český prozaik Bohumil Hrabal (narodil se 28. března 1914 v Brně; jeho život skončil 3. února 1997 v Praze). --- Divadlo a dabing v ČR ztratily výrazného herce, Miroslava Moravce (29. 3.).

Poznámka autora: Čtenář nechť považuje tento text spíše za letmé připomenutí rozmanitých dějů, které spoluprožíváme. Rozsah věnovaný jednotlivým námětům nemusí nutně znamenat míru jejich závažnosti. Samozřejmě že událostí mohlo být zachyceno víc, a jistě také jinak. Snad lze vzít zavděk touto jejich skromnou stylizací. (Původně psáno pro časopis Zpravodaj, vycházející ve Švýcarsku.)

Čtenář BL najde krátký výhled do února 2009 na: Kam kráčíš, Střední Evropo?

                 
Obsah vydání       31. 3. 2009
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu
31. 3. 2009 Evropa v krizi: o důvod více, proč přijmout Lisabonskou smlouvu Michael  Kroh
31. 3. 2009 Za všechno mohou dvě K. Zdeněk  Jemelík
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se
31. 3. 2009 Rekordních 150 000 podpisů pro referendum o radaru
30. 3. 2009 I když to tak na první pohled nevypadá...
31. 3. 2009 Lech Walesa pohrozil, že emigruje z Polska
30. 3. 2009 Václav Klaus: Více Kožených!
31. 3. 2009 Stojí za kontroverzním klipem ODS Jan Zahradil? Petr  Nachtmann
31. 3. 2009 Kosovo: Lidská práva nesmí být rukojmím současných politických tlaků
31. 3. 2009 Topolánek bojovník Michal  Kuklík
31. 3. 2009 Jednání o personálních úsporách v ČSA
31. 3. 2009 Březen -- za kamna vlezem? Miloš  Dokulil
31. 3. 2009 Lety a romská mozaika Pavel  Pečínka
31. 3. 2009 Alvin Toffler: Noviny budou vycházet na "elektronickém papíře"
31. 3. 2009 Nechci být otrokem, ani otrokářem Jaromír  Habr
31. 3. 2009 Zabouchnuté dveře: policie pomáhá i nepomáhá
30. 3. 2009 Vliv státu a médií omezuje nezávislost a nestrannost justice
31. 3. 2009 Izraelské bezpilotní prostředky údajně podnikly nálety v Súdánu
30. 3. 2009 Jak bude Netanjahu manipulovat Obamu a ničit mírový proces
30. 3. 2009 Jak jsem se na stará kolena dala na politiku Bushka  Bryndová
30. 3. 2009 Daně -- nejen v březnu Ilona  Švihlíková
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
30. 3. 2009 Změna začíná dole Tomáš  Tožička
30. 3. 2009 G20 -- kozel zahradníkem Tomáš  Tožička
30. 3. 2009 Před 65 lety se narodil a před 15 lety zemřel Karel Kryl Miroslav  Pořízek
30. 3. 2009 Reakce na Uhlířovy objevy, fascinující Král, císař, car a srovnání Škvoreckého divadelního a filmového Lvíčete Josef  Brož
28. 3. 2009 Reforma je nutná. Reforma je ve vzduchu. Nemůžeme si dovolit selhat
31. 3. 2009 Nečitelné Britské listy?
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009