27. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2009

Gól do vlastní branky, aneb jak by o pádu vlády informovaly sportovní deníky

O pádu vlády se vášnivě diskutuje. Podle některých to vypadá, že se blíží konec světa. Jiní vyjadřují úlevu, další proklínají údajné "zrádce". Obsah internetových chatů k této události hodně připomíná diskuse sportovních fanoušků na webových stránkách klubů. Účastníci se hádají, nadávají sobě, hráčům i trenérům. A protože fotbal je nám všem vlastní (ostatně kdo neskáče, není Čech), pokusme se na politické události posledních dní podívat očima sportovního komentátora, sledujícího klíčový zápas mezi týmy modrých a oranžových.

Začalo to už podivnými přestupy hráčů od oranžových k modrým zprostředkované agentem Dalíkem. Pokračovalo dopingovou aférou spoluhráče Čunka, která byla zametena pod stůl na základě ještě podivnější výměny předsedy disciplinární komise. Nový arbitr prohlásil, že podle jeho názoru musely být kontaminované vzorky někým podstrčeny, a příslušný skutek se tudíž nestal. Nestandardní postup dopálil dokonce i nejstaršího člena týmu modrých, který před časem přišel jako významná posila ze zahraničí. Ten si proto objednal expertízu zkušeného odborníka ze Spojených států. Bohužel zapomněl, že americký fotbal není ani trochu podobný tomu našemu a že má i jiná pravidla. Doping se tam tolik nezkoumá, z toho důvodu byl Čunek definitivně očištěn a mohl po delší pauze opět nastoupit jako klidná síla do středu obrany.

Ani potom neměl ale modrý tým s černým pruhem a zeleným čtyřlístkem na dresu vždy na růžích ustláno. Brankář Bursík si neustále stěžoval, že trávník v malém vápně není dostatečně zelený a že tu a tam na něj přiletí láhev od rozzuřených fanynek, kterým se odmítl podepsat do památníku. Navíc tvrdošíjně odmítal výměnu stařičké brankové konstrukce, napadené červotočem, pod heslem "nech brouka žít". Nejvyššího kouče týmu modrých i reprezentace uváděl do stavu nepříčetnosti nápadem instalovat na hlavní tribunu místo sedadel solární panely a na námitky, kde budou sedět diváci, odpověděl, že bez nich bude stadion čistší a ekologičtější.

Naděje modrých fandů nesplnila ani dvojice útočníků -- obrovitý Julínek a maličký Cikrt, podporovaná ze zálohy technicky vyspělým Nečasem. Nedokázali se probíjet úpornou obranou soupeřů, neustále byli v ofsajdu nebo faulovali. Naprosto nerozuměli jemným signálům, které vysílal zleva mladý Hovorka. Dokonce se zdálo, že jeho přihrávky úplně ignorují. Nakonec je diváci oprávněně vypískali a oba byli ještě před rozhodujícím zápasem vyřazeni ze základní sestavy.

Z kádru bylo na nátlak kapitána Topolánka také vyřazeno pravé křídlo Tlustý. Bylo mu vytýkáno, že hraje pouze u pravé lajny, tlačí se neustále dopředu a nevrací se zpět pomoci přetíženému Čunkovi. S odhadem vzdálenosti a směru při zakončování měl Tlustý také problémy, většinou vysoko přestřelil. Část týmu, která přišla z farmy černých, také nesouhlasila s jeho revolučním návrhem, aby všichni hráči na hřišti měli stejné (v jeho podání rovné) číslo. Ale hlavně mu spoluhráči měli za zlé, že se při tréninku srazil s vycházející hvězdou modré juniorky Moravou a přivodil tak předčasný konec jeho kariéry. Na jeho místo byl povolán z farmářského týmu černých zarputilý vysoký tank Kalousek, který o sobě prohlašuje, že většina úspěchů pochází z jeho perfektní hry hlavou.

Před rozhodujícím derby s oranžovými nebyla v mužstvu dobrá nálada ani proto, že se změnily poměry v klubové jídelně. Dosavadní kuchta se svými pomocnicemi Olgou a Evou nebyly žádné terno a proto je na návrh věčně nespokojeného Bursíka kustod Liška se zástupcem Rabasem propustili. Jejich nástupkyně Katuška, proslulá rvačkou s pořadatelskou službou na hřišti soupeře, sice uměla vytvořit krásně barevné jídelní lístky, ale z její dílny se líhla většinou nestravitelná šlichta.

Modré mohlo těšit pouze vítězství nad týmem červených, kteří mají sice velmi kvalitní tým, ale nepochopitelně trvají na zastaralém herním systému z padesátých let. I tak ale bookmakeři viděli šance obou rivalů 50 na 50. Tyto prognózy zůstaly nezměněny ani poté, co se modrým zázračně uzdravil zraněný Raninec a mohl usednout alespoň na lavičku náhradníků.

U oranžových také nebyla před derby kdovíjaká nálada. Fikaný šibal Dalík právě přetáhl do týmu soupeře štítového záložníka Wolfa a někteří klíčoví hráči museli být navíc posláni na rozehrání do nově vytvořených krajských farmářských týmů. Známý bitkař, útočník Rath, měl už tři žluté karty a hrozil mu distanc. Opora týmu z minulých let, gólman Gross, ukončil předčasně kariéru, stejně jako veterán Zeman. Zkušený Špidla odešel na dobře placené zahraniční angažmá. Forma dirigenta týmu Paroubka byla dosti kolísavá a často za něj musel zaskakovat nadějný Sobotka. Mužstvu také neprospívala častá změna trenéra v nedávné minulosti. Náladě nepřidalo ani vědomí, že v posledních čtyřech obdobných kláních s modrými oranžoví vždy těsně prohráli. Naopak tým mohla těšit stabilně vysoká podpora diváků.

Klíčový zápas řídil před zraky předsedy Evropské fotbalové federace Barrosa rozhodčí Vlček se svými pomocníky na čarách Kasalem a Němcovou. Hned od počátku měl hodně práce uklidnit horké hlavy na obou stranách v čele s Rathem, Zaorálkem a Kalouskem. Obešlo se to však naštěstí bez vyloučení.

Samotné utkání mělo jen průměrnou úroveň, diváky příliš nenadchlo. Počáteční nápor oranžových se rozplynul bez brankového efektu. Střely Paroubka a Zaorálka se odrazily od obránců a Bursíka neohrozily. Na druhé straně se prezentoval ošklivým faulem kapitán Topolánek, řízný obránce Langer, přezdívaný "Íčko", si neustále něco mumlal sám pro sebe, klíčový záložník Bém byl neviditelný a Hovorka se vracel hluboko na vlastní polovinu, aby upozornil na své jemné finesy a mohl obětavě vypomáhat Čunkovi. Vpředu mu stejně nikdo nerozuměl, ani jeho bývalý spoluhráč z týmu černých Kalousek. Upřímně řečeno, modří se do útoku moc nehnali, protože jim k prvenství v extralize stačila remíza. Hlavně se soustředili na důkladné obranné zabezpečení, v němž vynikal zejména razantní obránce Langer. Očití svědkové dokonce potvrdili, že v rámci jeho samomluvy zaslechli něco jako, "že by to nejraději všechno zavřel".

A tak zápas plynul poklidně bez větších šancí na obou stranách a hra se přelévala mezi oběma šestnáctkami. Jenže v první minutě nastavení se nejvyšší kouč modrých dopustil (podle zlých jazyků prý úmyslně, končil mu kontrakt u mužstva) chyby při taktickém střídání a na místo Langera, který měl už žlutou kartu, poslal na hřiště nezkušeného pravého obránce Schwippela. Bylo to totiž právě v okamžik, kdy se Paroubek chystal provést zleva volný přímý kop za předchozí faul Langera. Nebyl to ani klasický promyšlený centr do vápna, ale spíše nákop směrem k brance cílený na náhodu. Schwippel, který mohl balon lehce odvrátit, však nepochopitelně uhnul (později vyšlo najevo, že to udělal úmyslně, aby pomstil údajnou křivdu na kamarádu Tlustém), míč se snesl na hlavu zmateného Topolánka a ten jej umístil vedle zkoprnělého Bursíka do horního rohu vlastní branky. Pak se rozeřval na útočníka soupeře Zaorálka, který mu uštěpačně gratuloval ke vstřelení klíčového gólu, vztekle plivnul na spoluhráče Béma a zahrozil směrem k nejvyššímu kouči. Poté se vrhnul na sudího Vlčka s tím, že stávající pravidla, která umožňují uznání vlastního gólu, jsou cestou do pekel. Před vynuceným odchodem do šatny na základě červené karty stačil ještě křiknout na evropského předsedu Portugalce Barrosa, že teď si o Lisabonu může nechat tak leda zdát. Následně v šatně napadl kolegu Schwippela a snažil se jej násilím vytlačit z kabiny. Na pozápasové tiskové konferenci překvapil přítomné výrokem, že v Moskvě už jistě bouchá šampaňské, protože tamní CSKA chce v Lize mistrů hrát jen s oranžovými.

Nejvyšší kouč poté prohlásil, že se nyní již plně soustředí na vedení národní reprezentace a že povolání Topolánka na nejbližší sraz ještě důkladně zváží. Snad kdyby mu přinesl 101 doporučujících hlasů, byl by schopen na jeho prohřešky zapomenout. Bude to mít ostatně těžké, neboť ani Paroubek s dalšími oranžovými se do národního týmu moc nehrnou. V úvahu proto přichází také minulostí nepoznamenaný modrý junior Vodrážka nebo reaktivovaný veterán Zeman, který se na Vysočině udržuje ve formě vesnickými fotbálky o flašku Becherovky a vrcholový sport pouze občas komentuje v televizi.

Zápas bude mít ještě dohru před disciplinární komisí, protože vyšlo najevo, že hráč Langer si nemumlal pro sebe jenom tak pro nic, ale skrytým mikrofonem se domlouval s experty z firmy Bleskové Informace ze Savoye s.r.o. o taktice vůči soupeři. Jenže zůstane-li ve funkci dosavadní předseda disciplinární komise, lidově zvaný Ivánek, můžeme si být jisti, že případ skončí opět v autu.

A co další aktéři uvedeného zápasu? Už zítra se sejdou normálně na tréninku a budou se připravovat na budoucí náročné zápasy na domácí i evropské scéně. Jsou to přece profesionálové.

                 
Obsah vydání       27. 3. 2009
28. 3. 2009 Reforma je nutná. Reforma je ve vzduchu. Nemůžeme si dovolit selhat
29. 3. 2009 Britská vláda bude dávat peníze chudým
29. 3. 2009 Biden žádá demonstranty o čas
29. 3. 2009 Světová města zhasla ve prospěch "Hodiny pro Zemi"
27. 3. 2009 V časech hojnosti se v ČR nic nezmění Tomáš  Kurka
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000
27. 3. 2009 Čistírna Litvínov Milan  Daniel
27. 3. 2009 Lidská práva jsou až na prvním místě
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně
27. 3. 2009 Gól do vlastní branky, aneb jak by o pádu vlády informovaly sportovní deníky Michael  Kroh
28. 3. 2009 Michael  Marčák
27. 3. 2009 Klausův stín Ladislav  Žák
27. 3. 2009 Americký ministr financí navrhuje podstatné rozšíření vládního dohledu nad finančním systémem
28. 3. 2009 Tržní mystika
27. 3. 2009 Mluvčí Iniciativy vystoupila na slyšení v Evropském parlamentu
27. 3. 2009 Čínu rozzuřila zpráva Pentagonu
27. 3. 2009 Lesk, anebo bída nachystané pasti na vládu? Miloš  Dokulil
27. 3. 2009 Topolánek otevíral komunistům cestu k moci Luděk  Prokop
27. 3. 2009 Čulíku, jste farizej
27. 3. 2009 Řízení necháváme okupantům, podvodníkům, ufonům či ... Moravákům! Michal  Vimmer
27. 3. 2009 Když ateista čte Bibli Pavel  Urban
27. 3. 2009 Kupředu - s klapkami na očích John Michael Greer
30. 3. 2009 České republice nezbývá než přejít na obnovitelnou energii Jindřich  Kalous
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
28. 3. 2009 Stiglitz, Chu i Lula chtějí nahradit dolar
28. 3. 2009 Thor Steinar v arabských rukou, neonacisté v šoku
27. 3. 2009 Prvním praktickým využitím jaderné energie byly Hirošima a Nagasaki Milan  Smrž
27. 3. 2009 Obnovitelné zdroje a medvědí služba Pavel  Urban
27. 3. 2009 Tak kdo je tady novinář ? Irena  Ryšánková
27. 3. 2009 Senát schválil Kuberův "chodníkový" zákon Štěpán  Kotrba
27. 3. 2009 Není pravda, že za chodníky vždy odpovídá obec Jan  Potměšil
27. 3. 2009 ČRo: Odhalení pokračuje!
27. 3. 2009 Petice za dostupné bydlení v Praze
27. 3. 2009 Odmítáme tvrzení klubu ČSSD ohledně hlasování Zelených k Trojmezí
27. 3. 2009 Dávejte vždy hlasy těm, co jsou na konci kandidátky
26. 3. 2009 V Gaze bez rozmyslu odpaloval fosforové granáty
26. 3. 2009 Vícepremiér lže jako malé dítě. Premiér trpí herostratizmem Bohumil  Kartous
26. 3. 2009 Obamobijce štrasburský aneb Ztraceno v překladu Karel  Dolejší
26. 3. 2009 Češi jsou inteligentní národ, škoda, že mají smůlu na politiky Jan  Čulík
26. 3. 2009 Kvalitní lidi v ČR nechtějí jít do politiky Tomáš  Koloc
26. 3. 2009 Češi nejsou inteligentní národ
26. 3. 2009 Michael  Marčák
26. 3. 2009 Topolánek po svém pádu zaútočil na Obamu, v zahraničí to vidí jako poněkud trapný folklór
26. 3. 2009 International Herald Tribune: Po Topolánkově výlevu se EU usilovně snaží o nápravu škod
26. 3. 2009 Washington Post: Prezident Evropské unie zuřivě zaútočil na Obamovu politiku
26. 3. 2009 Český politický kabaret aneb Čekání na kouzelníka Klause Josef  Brož
26. 3. 2009 Světlo Pod kaštany Ladislav  Žák
26. 3. 2009 Vládu potopil Bursík Milan  Daniel
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009