23. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2009

Demokratické a nedemokratické strany zelených

Zaujalo mě, jak média automaticky, bez kritického nadhledu, akceptovala nový název nové strany zelených "rebelů", aniž jim došlo, že ke slovu demokracie se váže i odpovědnost a respekt k většinovému rozhodnutí. Nedemokratičnost se dá dokazovat a napravovat zevnitř, nikoliv ale zasazováním nových, byť "demokratických" oplégrů. Politika není množení popínavých rostlin.

"Demokratická" strana zelených je stejně zelená jako "nedemokratická" strana zelených. Liší se prozatím pouze v míře vnitrostranické disciplíny. Obě jsou to monotematické lobbistické skupiny, které nemají ujasněn racionální názor na to, co chtějí a pouze tuší, co nechtějí. Vážím si silných zelených institucí, za kterými je vidět přemýšlení a znalost souvislostí.

Vítám aktivity ochránců životního prostředí, pokud chrání přírodu tam, kde je to logické a účelné. Rozumím snaze ochranářů nedopustit komerční využívání hor tak, jako se tomu děje v lyžařských centrech. Ale pak musí říct, kde budou lyžaři moci lyžovat. Pokud ovšem zelení aktivisté chrání žáby na zanedbaném autovrakovišti, a kaluži říkají nový biotop, pak zde končí rozum a začíná zelený právní terorismus a raketýring.

Snění o solárních elektrárnách ale musí provázet výrazná podpora do vědeckého výzkumu obnovitelných zdrojů. Krach konceptu biopaliv ukázal, co může napáchat iracionální tlak mocných. Když se bursíkovci rozhodli, že podpoří populistický tlak řidičů na omezení kamionové dopravy, neprovázely jejich úvahy komplexní propočty, jak se X tun nákladu od výrobců dostane k X spotřebitelům. Například po železnici. Zelení namísto podpory oprav a modernizace železnice jako jednoho z nejefektivnějších způsobů hromadné dopravy, mlčí. Do kolika průmyslových zón vede vlečka a do kolika dálniční přivaděče? Mlčí i ke zdražování jízdného v MHD, mlčí ke stále se rozšiřující síti "žlutých" autobusů na trasách, kde konkurují železnici. Zelení nepodporují ani nákladní říční dopravu. Jejich aktivitám na Labi musí tleskat ČESMAD, protože zajišťují kamionům monopol. Zelení nepodporují ani plošné mýtné pro veškerá auta na všech silnicích. Namísto toho spolu s ostatními svorně protikrizově zachraňují automobilový průmysl. Zelení neinvestují výrazně do rozvoje cyklostezek, nepodporují speciální pruhy pro cyklisty tam, kde je doprava bicykly rozšířená. Zeleným ve vládě šéfuje ministr životního prostředí, nicméně výrazné akce na ochranu nejsou vidět.

Kde je tlak MŽP na výstavbu a modernizaci čističek, které podle smluv s EU máme mít a nemáme? Splašky se lijí do řek.

Kde je tlak na zkvalitnění asfaltových svršků silnic tak, aby silnice vydržely to, co vydrží v celé Evropě a aby se peníze daly investovat do něčeho jiného, než je záplatování vytlučených krajnic? Ministerstvo jakoby nevědělo, jak "kvalitní" živice se na české silnice používá... Kde je tlak na daleko větší míru užívání gumové drtě ze starých pneumatik? Kde je tlak na zákaz dovozu odpadu, u kterého není státem prověřeno, KDO, KDE a JAK ho bude zpracovávat? Smradlavé požáry stodol a zločinecké odpadové sítě jsou ostudným výsledkem práce Bursíkova úřadu.

Greenpeace ukázala vládním zeleným, jaká je evropská i světová zelená politika. Kampaně už nejsou anarchisticky dryáčnické, protože organizace dospěla. A dospěla k efektivním a účelným nástrojům prosazování politiky. Dospěla k mnoha přemýšlivým a neaktivistickým analýzám, vedoucích k racionální syntéze. Greenpeace bych si dovedl představit jako politickou stranu, i když vím, že se jí nestane. Ví, že pozice hnutí je svobodnější, než svázanost parlamentními procedurami a koaliční korupcí.

Co zvládnou "demokratičtí" zelení, jestliže stále nevědí, zda je výhodnější Topolánkovu vládu spolu s "nedemokratickými" zelenými pohřbít, nebo podržet? Prozatím ani ryba ani rak. Jsem zvědav, zda se "nezařazená" část zelených poslanců přidá v úterý ke snahám "nedemokratický" kabinet aktivně svrhnout. Bude to první ukazatel, zda slovo "demokratická" v názvu je opodstatněné, nebo ne. Doposud směšná "středová" politika českých zelených poslanců degraduje vše dobré, co evropský zelený proud v politice dokázal. Nikdy nehájil politiku válečných intervencí, vždy vystupoval proti militarizaci. Proradarové nadšení ministra zahraničí za zelené i předsedy zelených ve vládě ukazuje, že čeští Zelení nejsou evropští. A nejsou zelení, ale zelenomodří. Zelení v Evropě militarizaci vesmíru i americkou protiraketovou obranu odmítli. Zelení v Evropě jsou radikální levicí, případně radikálním levým středem s výraznými prvky přímé demokracie a lokální autonomie. Čeští zelení jsou středovou stranou bohatých městských liberálů, ne nepodobnou pseudointelektuální Unii svobody. A dopadnou nejspíš stejně. Poslední zhasne. Je potřeba šetřit.

                 
Obsah vydání       23. 3. 2009
23. 3. 2009 Demokratické a nedemokratické strany zelených Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Obama by měl dát pozor na rostoucí hněv v Americe
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti
23. 3. 2009 Sjezd ČSSD: vzpoura davů Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Objevy z protektorátu, očima Předčítače, Kohoutův román na pokračování a nový Kundera Josef  Brož
23. 3. 2009 Tycovo El Paso: Dobře míněný pokus přiblížit romskou komunitu, který nevyšel Jan  Čulík
23. 3. 2009 V Británii zemřela kontroverzní "celebrita" - avšak zveřejněním svého případu zachránila mnoha lidem život
23. 3. 2009 Čeští samci v Evropě Marie  Haisová
23. 3. 2009 Proč ne jen "Celé Česko čte"? Bohumil  Kartous
23. 3. 2009 Literární noviny: namísto peněz od partaje peníze od lobbisty Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Církev svatá, nebo zločinná? Jan  Kadubec
23. 3. 2009 Nemusíme čekat, až příslušníci hnutí "Pro life" u nás někoho zavraždí
23. 3. 2009 K petici "Za Česko kulturní" - a nejen k ní Petr  Kužvart
23. 3. 2009 Vinen je Rath i Bendl, tvrdí pracovnice Českého muzea výtvarných umění Mazačová
23. 3. 2009 O umění jinak 2. Anděla  Horová
23. 3. 2009 Komu zůstane Černý Petr poklesu...?!? Ladislav  Žák
21. 3. 2009 Kolaps amerického žurnalismu ohrožuje demokracii
21. 3. 2009 Evropská tisková lobby: "Google News jsou zloději." Neuvěřitelné.
23. 3. 2009 Demokracie potřebuje čtvrtý pilíř Zdeněk  Trinkewitz
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Česká republika není obnovitelná
23. 3. 2009 Kosovo po deseti letech Jiří  Jírovec
23. 3. 2009 Bývalý velitel srbských eskader smrti byl agentem CIA
21. 3. 2009 Všem, kdo moralizují a hlavně machrují
20. 3. 2009 Miloševičova role v jugoslávských válkách
20. 3. 2009 Nacionalistické byly po rozpadu Jugoslávie všechny vlády
20. 3. 2009 "V centru Gazy bychom měli přece zabít všechny, všichni tam jsou teroristé"
21. 3. 2009 Princ Gendži a tiskařský lis John Michael Greer
20. 3. 2009 Nelze zničit hradčanské panorama
21. 3. 2009 Londýnští policisté obviněni z 60 útoků na příslušníky veřejnosti
21. 3. 2009 Proč by mělo být pohlavní zneužívání vyšetřováno katolickou církví? Petr  Nachtmann
21. 3. 2009 Proč chce Štěpán Kotrba potlačovat katolickou církev?
20. 3. 2009 Národní památkový ústav: Oprava Karlova mostu je sporná
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009