23. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 3. 2009

Obama by měl dát pozor na rostoucí hněv v Americe

Od Obamova nástupu do prezidentského úřadu uplynuly sotva dva měsíce a už čelí nový prezident skandálu. Týká se to astronomických prémií vyplacených zaměstnancům problematické pojišťovny AIG. "Kdo věděl co a kdy to ti lidé věděli?" křičel John Boehner, šéf republikánského poslaneckého klubu v americké sněmovně, minulý týden. Na pravidelné každodenní tiskové konferenci v Bílém domě rozčilení reportéři obléhali tiskového mluvčího Roberta Gibbse obdobnými otázkami: "Je si pan prezident jist, že se o této věci dověděl včas?"

Jde o prémie ve výši 218 milionů dolarů, které krachující pojišťovna AIG vyplatila několika stovkám svých zaměstnanců poté, co už přijala dotaci ve výši 170 miliard dolarů od amerických daňových poplatníků, které ji mají zachránit před krachem, a má dostat ještě dalších 30 miliard dolarů.

Sdělovací prostředky a republikánští poslanci v Kongresu skoro celý minulý týden obviňovali prezidenta a vyvolávali rozhořčení veřejnosti - přestože plán pojišťovny AIG byl znám už celé měsíce. Rozhořčení málem přimělo k rezignaci Obamova ministra financí Timothyho Geithnera, než se za něj prezident Obama energicky postavil v televizi.

Zuřivost ohledně těchto prémií je o něčem daleko hlubším než o obrovských prémiích pro skupinu kreténů, kteří si to nezaslouží, píše v deníku Guardian Michael Crowley. V krátkodobé perspektivě to vytvořilo obrovský, nesmyslný problém pro vedoucí americké politické představitele, kteří se zoufale snaží zvládnout finanční krizi. Ve střednědobé perspektivě to ohrožuje Obamův prostor v budoucnosti na akce pro záchranu americké ekonomiky. A nejvážnější je to, že hysterie vyvolala vlnu populistického hněvu, která hrozí zahltit celý Obamův prezidentský úřad.

Představa, že Obama bezohledně rozdává dolary z kapes daňových poplatníků manažerským zločincům je potenciálním politickým jedem pro prezidenta, na něhož během prezidentské kampaně pohlíželi mnozí příslušníci dělnické třídy jako na "bohatého univerzitního učitele, který je za vodou". Je to nebezpečný okamžik, argumentuje Stan Greenberg, bývalý průzkumník veřejného mínění pro Billa Clintona. "Voliči se snaží rozhodnout se o Obamovi a o nové politické třídě z Demokratické strany, která je nyní v Americe u vlády. Rozhodují se: Na čí straně vlastně stojí tito lidé?"

Není sporu o tom, že prémie pro pracovníky firmy AIG jsou z morálního hlediska šokující. Ti lidé si daleko víc než prémie zaslouží skončit ve vězení.

Avšak v době, kdy se globální ekonomika pomalu rozpadá, současná americká obsese ohledně této jediné nespravedlnosti - jedné z bezpočtu křivd, které definují a vysvětlují současnou krizi - se stala ničivou silou.

Amerika má ovšem bohatou tradici populismu. V minulých letech se v Americe drasticky prohloubila ekonomická nerovnost, a ta se stala vděčným jevištěm pro současnou explozi populistické hysterie. Za George W. Bushe stoupla produktivita středních vrstev, nikoliv však jejich platy. Mezitím se obrovským způsobem zvedly ceny zdravotní péče. Průměrný americký ředitel firmy nyní vydělává téměř 350krát víc než průměrný americký dělník. Zároveň byli Američané svědky celé řady politických skandálů, kdy si podnikatelští lobbisté doslova kupovali poslance v Kongresu a jejich poradce. Demokratické straně se r. 2006 podařilo převzít Kongres nikoliv jen kvůli fiasku Bushovy války v Iráku, ale také v důsledku těchto skandálů. Proto byli v do té doby republikánských státech zvoleni demokratičtí poslanci, kteří útočili na podnikatelskou korupci.

"Voliči vysílají Kongresu jasný signál: Nastala doba podpalování domů a útoků vidlemi," konstatoval jeden čelný poradce z Demokratické strany. "To nutí poslance v Kongresu, aby hledali obětní beránky. Země potřebuje skalpy ředitelů firem, darebáky, na něž může zaměřit svou nenávist."

Problémem je, že neexistuje žádný kouzelný darebák, jehož potrestání by uspokojilo Američany, kteří jsou postiženi nezaměstnaností, ztrátou domů a bytů a pocitem, že americké střední vrstvy jsou v podstatě odírányu moderní plutokracií z New Yorku a z Washingtonu. Nevyhnutelné uvěznění Bernieho Madoffa bude jen chabou náplastí na obrovskou národní ránu, zvlášť když Madoff si pořád užívá život ve své luxusní rezidenci na Floridě.

To znamená, že hněv veřejnosti se může zaměřit na Obamu a na Demokraty, kteří ovládají Kongres. Zatím je dobrou zprávou pro Demokratickou stranu, že se dosud nevynořil žádný silný opoziční politik, který by začal využívat tohoto lidového hněvu. Republikáni jsou dosud diskreditováni vlastními vazbami na podnikatele a v případě pojišťovny AIG také tím, že je o nich známo, že se snažili ochromit Obamovy pokusy omezit prémie pro korporace, které dostávají pomoc z kapes daňových poplatníků.

Obama se bude moci nejlépe vyhnout krizi, pokud poskytne znovu Američanům práci, zajistí, aby burza začala stoupat, a poskytne Američanům přístup k zdravotní péči, kterou si normální člověk bude moci dovolit. Avšak vznikající populistická hrozba může ochromit Obamovy schopnosti přivést Ameriku k hospodářskému oživení.

Je to proto, že všechny tyto změny vyžadují politický kapitál a o ten Obama a Demokratická strana nyní přicházejí. Mnoho ekonomů je například přesvědčeno, že řádné oživení americké ekonomiky bude vyžadovat mnoho dalších miliard z kapes daňových poplatníků. Jenže fiasko ohledně pojišťovny AIG nutně povede k tomu, že Kongres už nebude chtít poskytovat další dotace Wall Streetu. Vznikající úsilí v Kongresu zdanit vysoké prémie pro zaměstnance firem, které dostaly státní pomoc, 90 procenty ohrozí podporu amerického finančního průmyslu pro znárodnění těch nejnefunkčnějších amerických bank, o čemž i pravicový týdeník Economist neochotně přiznává, že je to nutné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       23. 3. 2009
23. 3. 2009 Demokratické a nedemokratické strany zelených Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Obama by měl dát pozor na rostoucí hněv v Americe
23. 3. 2009 Wall Street: Zločiny proti lidskosti
23. 3. 2009 Sjezd ČSSD: vzpoura davů Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Objevy z protektorátu, očima Předčítače, Kohoutův román na pokračování a nový Kundera Josef  Brož
23. 3. 2009 Tycovo El Paso: Dobře míněný pokus přiblížit romskou komunitu, který nevyšel Jan  Čulík
23. 3. 2009 V Británii zemřela kontroverzní "celebrita" - avšak zveřejněním svého případu zachránila mnoha lidem život
23. 3. 2009 Čeští samci v Evropě Marie  Haisová
23. 3. 2009 Proč ne jen "Celé Česko čte"? Bohumil  Kartous
23. 3. 2009 Literární noviny: namísto peněz od partaje peníze od lobbisty Štěpán  Kotrba
23. 3. 2009 Církev svatá, nebo zločinná? Jan  Kadubec
23. 3. 2009 Nemusíme čekat, až příslušníci hnutí "Pro life" u nás někoho zavraždí
23. 3. 2009 K petici "Za Česko kulturní" - a nejen k ní Petr  Kužvart
23. 3. 2009 Vinen je Rath i Bendl, tvrdí pracovnice Českého muzea výtvarných umění Mazačová
23. 3. 2009 O umění jinak 2. Anděla  Horová
23. 3. 2009 Komu zůstane Černý Petr poklesu...?!? Ladislav  Žák
21. 3. 2009 Kolaps amerického žurnalismu ohrožuje demokracii
21. 3. 2009 Evropská tisková lobby: "Google News jsou zloději." Neuvěřitelné.
23. 3. 2009 Demokracie potřebuje čtvrtý pilíř Zdeněk  Trinkewitz
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick
23. 3. 2009 Česká republika není obnovitelná
23. 3. 2009 Kosovo po deseti letech Jiří  Jírovec
23. 3. 2009 Bývalý velitel srbských eskader smrti byl agentem CIA
21. 3. 2009 Všem, kdo moralizují a hlavně machrují
20. 3. 2009 Miloševičova role v jugoslávských válkách
20. 3. 2009 Nacionalistické byly po rozpadu Jugoslávie všechny vlády
20. 3. 2009 "V centru Gazy bychom měli přece zabít všechny, všichni tam jsou teroristé"
21. 3. 2009 Princ Gendži a tiskařský lis John Michael Greer
20. 3. 2009 Nelze zničit hradčanské panorama
21. 3. 2009 Londýnští policisté obviněni z 60 útoků na příslušníky veřejnosti
21. 3. 2009 Proč by mělo být pohlavní zneužívání vyšetřováno katolickou církví? Petr  Nachtmann
21. 3. 2009 Proč chce Štěpán Kotrba potlačovat katolickou církev?
20. 3. 2009 Národní památkový ústav: Oprava Karlova mostu je sporná
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009