17. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 2. 2009

Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV?

Fakt, že Slovenská televize je na tom špatně, ba ještě hůř, nejspíš nikoho na Slovensku, ale ani v Česku nepřekvapí. Chronická podfinancovanost a zastaralost technologií, nízká výše koncesionářského poplatku, nízká disciplína občanů při jeho placení. Od toho se odvíjející programová "skromnost". A v minulosti též "rybníčkovské" pravicové reformy, které rozvrátily organizamus STV do té míry, že z nich hledá cestu už druhý management. Za takovýchto okolností nelze dělat zázraky. A nelze je ani čekat. Tak zle na tom nebyla Česká televize nikdy.

Teď mohla hrozit Slovenské televizi další rána, jestliže by nedostala příspěvek od státu. Likvidace digitálního kanálu a rušení výroby řady nových pořadů. STV by se tak měla šanci definitivně stát reprízovou, zbytkovou televizí. Ministr kultury Marek Maďarič (Smer) ještě koncem roku 2008 jakoukoliv dotaci pro STV odmítal s tím, že je to chyba ředitele Nižňanského, který neumí vyjít s dvěma miliardami korun. Hloupost. Naštěstí Maďarič už pochopil, že informace, které dostával od některých členů Rady STV, nebyly nejpřesnější a podobaly se spíše pomluvám. Byl to právě Maděrič, který Radu jako její místopředseda kdysi opustil na protest proti komercionalizaci a hromadnému propouštění v STV. Dřív, než se pak stal ministrem kultury. A k tomu nejhoršímu se v STV schylovalo i nyní. Teď se na základě konečných výsledků výběru poplatků za rok 2008 ministr rozhodl pomoci STV alespoň z nejhoršího.

Stát televizi v první fázi uhradí alespoň ty peníze, o které přišla, když zákon osvobodil od placení poplatků důchodce a invalidy, aniž by propad kompenzoval. Přitom management, i kdyby se rozkrájel, není schopen "vydělat" an i "ušetřit" na schodek, který dnes už dosahuje jedné třetiny rozpočtu. Na to stačí kalkulačka, člověk nepotřebuje mít ani vysokoškolské vzdělání.

Nicméně to nebrání bývalému řediteli odboru audiovize a kinematografie MK SR, pak neúspěšnému kandidátovi na ředitele z roku 2004 a posléze předsedovi, dnes pouhému členovi Rady STV Bohumíru Bobockému, aby netvrdil do médií, že v současné situaci jsou pro Slovenskou televizi pouze dvě řešení. "Buď privrieť oči a naliať peniaze, alebo sa s vedením televízie rozlúčiť," konstatoval Bobocký pro deník Pravda. A pak prý dodal, že i se současným objemem peněz, se kterým má generální ředitel Nižňanský problém vyjít, se dá dělat "plnohodnotná televize" "Chcelo by to však viac snahy," uzavřel Bobocký svůj ublížený monolog, ze kterého je zřejmé, že největší snahu má právě on - už se těší na uprázdněnou židli. Vždyť on je přece ten největší televizní profesionál.

Bobocký se přitom fakt snažil. Stát se generálním ředitelem za každou cenu. Hrehu nesnášel. K Nižňanskému si nenašel cestu nikdy. Všichni všechno dělají špatně... Ještě den předtím, než Rada zvolila svého nového předsedu, se neslo zákulisím Rady, že prý má dost hlasů, aby byl předsedou on. Nakonec se ani nepokusil. Asi neuvěřil vlastní propagandě. Bobocký přesto, že se snaží stále Nižňanského deptat, ale doteď nepochopil, že řídit televizi je něco jiného, než do jejího provozu kecat, byť z pozic "mocného" člena Rady. Moc moci škodí zdravému úsudku i rozumu.

Přehnané ambice radních by měly slovenské poslance vést k jednomu malému opatření v zákoně o STV - bylo by nanejvýš potřebné novelou zakázat , aby se kterýkoliv radní mohl ucházet o místo generálního ředitele či jiného vedoucího pracovníka STV minimálně pět let od chvíle, kdy z Rady odejde. Stejně tak aby po stejnou dobu nemohl kandidovat kterýkoliv člen managementu do Rady. Jedině vykopání hlubokého karanténního příkopu mezi Radou a ředitelstvím STV může zabránit takovým výrokům, jaké po Bratislavě nyní šíří zneuznaný kandidát na ředitele a radní Bobocký. Takováto dezinfekce vztahů mezi vedením televize a Radou napomůže tomu, aby všichni radní bez výjimky pochopili, že členství v Radě není a nesmí být předstupněm křesla generálního ředitele.

Na management Radima Hrehy a Hrehu samotného si během výběrového řízení v roce 2006 tehdejší předseda Rady Kollár, který také kandidoval na místo generálního ředitele, sháněl informace i v Česku a pak rozšiřoval i nikdy nedokázané pomluvy. Až tak hluboko lze klesnout v boji o funkce.

Ministr kultury Maděrič je televizní profesionál. A nyní je před ním těžká volba. Zachránit na Slovensku digitalizaci národních televizí a předejít tak situaci, kdy třetinu slovenských diváků budou zajímat buď maďarské nebo české televize, nebo dostát hrozbám o neposkytnutí dotace STV a být prvním levicovým ministrem kultury v Evropě, který přispěje ke krachu média veřejné služby a jeho divoké privatizaci. Tuto ostudu by asi nepřežil.

Digitalizace národních televizí a vybudování multiplexu se přitom bez STV neobejde. Stejně, jako v Česku. ČT totiž nemá stejné zájmy, jako komerční televize. Její reklamní příjmy jdou na digitalizaci a podporu filmu. V zájmu žádného, tedy ani slovenského kartelu komerčních televizí není vpustit na trh komerční konkurenci těch malých, nových a dravých. Každý den dobrý. Každé euro dobré. Jediným opravdovým zájemcem o digitalizaci tak může být STV. Situaci navíc komplikuje i ekonomická krize, která z reklamních příjmů komerčních médií drsně ukrajuje. Nicméně slovenská vláda i přes krizi, ve které se zmítá celá ekonomika, neruší ministerstvo kultury, ani státní hranice s Maďarskem. Uchování a rozvoj národní kultury a jejích institucí by mělo být první starostí ministra národní kultury. Prozatím to vypadá, že i je. STV je totiž stále významnou slovenskou kulturní institucí.

Ve stopách Rybníčkových "reforem" nejspíš Maďarič ani Nižňanský nebudou chtít jít, stejně jako Fico nechce jít ve stopách Mikuláše Dzurindy. Ze současného vývoje naštěstí vyplývá spíše pravý opak. Nezbude tedy než vyčkat, nakolik Maďarič změnil původní odmítavý postoj k dotaci STV. Rozhodující bude částka, kterou vláda uvolní nejen nyní, ale v průběhu celého roku 2009. A že nemůže zůstat jen u sanace propadu, způsobeného zákonem, je jasné. Důležité bude, nakolik se ministr už konečně přesvědčil, že mu generální ředitel STV nelhal a názory, že lze i s tím málem, co zůstalo, dělat kvalitní televizi a rozvíjet digitalizaci, patří pouze mezi sny jednoho příliš sebevědomého radního.

Kdo rychle dává, dvakrát dává. A kdo dá víc, než v tu chvíli musí, pochopí rozdíl mezi nezbytnými fixními náklady a rozvojovým, multiplikačním efektem. Těch 20 milionů eur, které STV potřebuje, není rozežranost Nižňanského managementu, ale zasypání tunelu, hloubeného pod televizí patnáct let. Televize dneška potřebuje masivní podporu, aby mohla být i televizí zítřka. Potřebuje investovat do programu i do technologií. A rychle. Času je málo a Slovensko ztratilo několik let politickými zmatky, koncepční neujasněností Rybníčkova týmu, následným váháním nad postupem Hrehy a v tu dobu probíhajícím lobbingem a PR operacemi komerčních televizí .

Kdo pochopí, že veřejný rozpočet právě v době ekonomické krize může pomoci výraznému kvalitativnímu posunu a může být velkou konkurenční výhodou veřejnoprávní televize proti komerčním televizím, krizí tvrdě deptaným, ten zaslouží jako ministr levicové vlády jedničku. S hvězdičkou.

Malé srovnání mi snad dovolí i slovenští nacionalisté: Česká televize přežila i nástup Novy. Česká televize má vyšší koncesionářský poplatek (přepočteno na slovenskou korunu i na euro) i daleko vyšší rozpočet (přepočteno na obyvatele / koncesionáře). Provozuje multiplex veřejné služby (prozatím jeden ze tří existujících) a má čtyři programy, které mají peníze na výrobu. Provozuje rozsáhlý internetový archiv a digitální videopůjčovnu. Její technický tým modernizuje celý výrobní řetězec tak, aby do zahájení "ostrého" provozu po switch-off zůstala ČT stále lídrem digitálního vysílání. Přešla na formát 16:9 a přechází na HDTV. ČT se už tolik nezabývá komerčním uvažováním a příjmy z inzerce, neboť nejsou jejím příjmem. Plní to, co jí ukládá zákon a kolikrát i víc. Členové Rady ovšem nekandidují na místo generálního ředitele. A nechodí po chodbách parlamentu a nepomlouvají "svůj" management v domnění, že tím někoho zaujmou jako možní kandidáti. To už přestalo dávno. Nyní je naprostá většina Rady v souladu se svým generálním ředitelem a plní si úkoly Rady, aniž by se managementu vměšovala neustále do jeho kompetencí. Po devíti letech práce se Česká televize dostala z krize. Až na občasné relikty anarchie z dob televizní rebelie ve zpravodajství a publicistice je Česká televize konsolidovanou firmou, plnící své úkoly. Na počátku toho všeho byla vize. Následovalo schválení nové legislativy, odblokování navýšení poplatků a důsledná, až drakonická finanční disciplína ve výrobě. I přes lobbistický ryk tvůrců, na které se nedostalo. Ale i přes krizi v roce 2000 a její následky, které ČT provázely ještě dalších několik let, nebyla na tom nikdy ČT tak špatně, jako je tomu dlouhodobě v STV. Nikdy v historii totiž neměla tak dlouho tak nekvalifikovaného ředitele, jakým byl Richard Rybníček a vůči médiím veřejné služby tak lhostejnou vládu, jakou byla vláda Mikuláše Dzurindy.

Česká televize měla štěstí. Slovenská ho teď může mít. Přejme jí to. Zaslouží si to.

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

EU a sdělovací prostředky v postkomunistických zemích TÉMA BL
Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
                 
Obsah vydání       17. 2. 2009
17. 2. 2009 Britská vláda vypracovala oficiální předpisy jak se stavět k mučení osob podezřívaných z terorismu
17. 2. 2009 Bývalá šéfka MI5: Vláda vytváří policejní stát
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"
17. 2. 2009 Věda není ve službách žádné teorie Boris  Cvek
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
16. 2. 2009 USA se "musí zapojit do okamžitého a bezpodmínečného vyjednávání se Severní Koreou a Íránem"
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana
16. 2. 2009 O ekologickém myšlení John Michael Greer
17. 2. 2009 Chávez "zrychlí svou bolívarskou revoluci"
17. 2. 2009 Útok na aktivisty "bojující za sociální změny"? Ne, prachsprosté porušení zákona Jan  Čulík
17. 2. 2009 Na co by se měl Kocáb zaměřit? Pavel  Pečínka
17. 2. 2009 Slovensko má prirodzene pozitívny vzťah k Rusku a k Rusom,“ tvrdí Ján Čarnogurský
17. 2. 2009 Baskický problém je velmi delikátní Lubomír  Molnár
16. 2. 2009 Starostové jedou do Bruselu
17. 2. 2009 Cesta k etnicky čistému Izraelu
17. 2. 2009 Rusko přechází na Linux
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci
16. 2. 2009 Kritické exploze, osobní i neosobní, Manželství Marie Braunové, skvělá Valkýra i Alfons Mucha Josef  Brož
16. 2. 2009 Česká televize ignorovala smysl protinacistické demonstrace v Drážďanech Miroslav  Prokeš
17. 2. 2009 Radikální antifašisté proti neonacistům v Drážďanech
16. 2. 2009 Vládní opatření pro odsun cizinců vyvolá ještě větší xenofobii Milan  Daniel
16. 2. 2009 Osmdesát let vatikánského státu Richard  Seemann
16. 2. 2009 The Times: Bankéře klidně potrestejte, banky ale neamputovat!
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 More Czech resources in English
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
16. 2. 2009 Ve středu proběhne "Vítězný únor nad Radiem Wave"
17. 2. 2009 Věda ve službách evoluční teorie - Darwinův rok
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
29. 1. 2009 Rada Českého rozhlasu stále lže - a to nejen o Rádiu Wave Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
11. 12. 2008 OSN vyhlásila rok 2009 rokem goril, Český rozhlas zrušil gorilí reality show Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Rádio zítřka Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 Srolujte si telefon jako Tóru   

EU a sdělovací prostředky v postkomunistických zemích RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Kdo všechno "ovlivňoval studenou válku ve prospěch Západu"? Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Potůček a jeho Dolina pod Tatrami Štěpán  Kotrba
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer
4. 3. 2003 Neústrojné napodobování Západu: o neblahém vývoji veřejných médií v postkomunistické Evropě   
3. 3. 2003 Jak se Evropská unie snaží vnímat východní Evropu pomocí právních předpisů a statistik Jan  Čulík
3. 3. 2003 Karol Jakubowicz: Evropská unie nám nepomůže Jan  Čulík