19. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2009

Otevřený dopis Arnoštu Lustigovi

Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století

V Právu ze dne 15.1.2009 uveřejnil pan Arnošt Lustig emocionálně zabarvený článek "Izrael nemůže stát se založenýma rukama". Vzhledem k tomu, že v Právu nejsou na polemiku "zavedeni", posílám otevřený dopis panu Arnoštu Lustigovi do Britských listů, píše Josef Mezihorák.

Pane Lustigu!

Jsem velmi dobře informován o všem, co Židům prováděli němečtí a jiní nacisté a fašisté za II. světové války a věřte, že jsem schopen empatie, jak jen je to možné pro člověka, který takto postižen nebyl. Mně zabili "jen" jednoho strýce.

Před nedávnem byl na ČT uveden otřesně působivý, téměř šestihodinový dokument o zvěrstvech páchaných nacisty na Židech v evropských zemích a ve vyhlazovacích táborech. Veškeré způsobené nezměrné utrpení však neospravedlňuje nikoho, aby jako satisfakci za utrpení Židů trpěl někdo jiný. Zdá se, jako by velmoci za svou lhostejnost vůči Židům v nacistickém Německu i jiných evropských státech si chtěly opatřit "odpustky", když souhlasily s vytvořením Izraelského státu na úkor původního obyvatelstva Palestiny.

To, co obhajujete ve svém článku je však do nebe volající nespravedlnost. Moudrý člověk by měl být schopen sebereflexe i vůči svému národu. Ve skutečnosti totiž nepřímo obhajujete jednání nacistů, jestliže ospravedlňujete stejné jednání současného izraelského státu. Váš omyl, a nejste ve svém bludu osamělý, spočívá v jedné naprosto fundamentální premise, totiž, že Palestina je území patřící odedávna Židům. Toto je totiž kardinální problém, od něhož se odvíjí naprosto vše, co se na území Palestiny započalo ještě před rokem 1948 a přetrvává do dnešní doby.

Nebudu zacházet do vzdálenější historie, jen připomenu všeobecně známý fakt, že Izraelský stát vznikl na základě usnesení Spojených národů v roce 1948. Ale zapomíná se, že současně měl vzniknout i stát Palestinců. Izraelci to dodnes odmítají a kladou od počátku samé překážky. Snad by připustili jen nějaký kolaborantský protektorát. Je však nutné položit si otázku: bylo legitimní, aby si někdo osoboval právo rozhodnout o vzniku nového státu na cizím území, bez toho, aby se původního obyvatelstva zeptal na jeho mínění? Bylo to zase opakování "Mnichova".

To vysvětluje, proč ve 48. roce Palestinci pochopitelně toužili "zahnat Izraelce do moře". Jak by se líbilo třeba Němcům, kdyby místo Palestiny bylo zvoleno Bavorsko!!! Řeči o historickém nároku na "zemi zaslíbenou" má stejnou hodnotu jako projev praotce Čecha na Řípu a Staré pověsti české.

Je to nehorázný nesmysl. Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století. Podle biblických pověstí Hospodin rozhodl, aby Židé původní obyvatelstvo vyvraždili -- tenkrát to měli Židé jednoduché, nebyli za to vraždění odpovědni, to jim přece nařídil jejich Bůh.

Ale co dnes? Zase jde o fyzickou likvidaci nynějšího obyvatelstva nebo o jeho vyhnání. Jestliže se Palestinci brání, je to jejich svaté právo bránit svou zem. K tomu patří i právo se vyzbrojovat. Jejich boj je spravedlivý. Totéž by dělali Bavoráci, a totéž dělali odbojáři proti okupantům za II. světové války, a byli mezi nimi i Židé. Tenkrát jim Němci říkali "bandité" a vraždili jako odplatu i rukojmí na principu kolektivní viny např. v Lidicích a jinde v Evropě, zvláště východní.

Váš příměr se Sudeťáky je nemístný. Československý stát poskytoval po celou dobu do r. 1938 všechna myslitelná práva pro spravedlivý a důstojný život německé menšiny v rámci společného státu -- školství, ekonomika, kultura, politika. (Jejich vysídlení bylo oprávněné, protože tento stát zradili, usilovali o jeho likvidaci, spojili se s nepřítelem, usilovali o návrat do Velkoněmecké říše. Nechť tam tedy zůstanou, nejlépe navěky. Následně se podíleli na prosazování velkoněmecké politiky proti evropským národům).

Naproti tomu, po vzniku Izraele, Izraelci o Palestinském státě nechtěli a dodnes nechtějí slyšet. Společné sdílení státu podle vzoru Československé republiky neměl Izrael nikdy v plánu; žádný společný stát, žádná koexistence. Jen žehrají na to, že žádný arabský stát nechce Palestince přijmout na své území jako vysídlence. Jsou ochotni připustit, v krajním případě, že Palestinci by mohli mít samosprávu pod izraelským protektorátem na 10% původní rozlohy Palestiny. Není to důkaz úsilí o jejich likvidaci jako menšiny? (Pochopitelně, někdo musí zůstat na špinavou práci). Že byli sudetští Němci odsunuti, to vás hněte, že vaši "bratři" chtějí vyhnat Palestince z jejich území považujete za správné. Divná logika!

Když jde o vznik Izraele na základě rozhodnutí Spojených národů, považujete toto rozhodnutí za legitimní, vyžadující respektování. Jinak je tomu, když jde o splnění všech ostatních rezolucí OSN, kterými byl Izrael vyzýván, aby upustil od násilí a příkoří páchaném na Palestincích.

Je směšné argumentovat tím, že chabě vyzbrojení bojovníci Hamasu ohrožují miliony Židů, proti nejmoderněji vyzbrojené armádě v regionu a snad na světě, že Židé jsou "důstojný, demokratický a hrdinský lid, který nemá na vybranou". Možná, že izraelský lid je demokratický, ale jeho představitelé určitě mají blíže k fašizmu. A že nemají ve svých cílech zabíjet děti je jen sprostá propagandistická lež. To němečtí nacisté tvrdili také; vraždění dětí oficiálně nepřizná žádný agresor. Skutečnost bývá jiná, zvláště když Palestinci jsou považováni za méněcenný pronárod, určený podle některých k likvidaci.

Zde jedno svědectví:

Důstojník hlídky nám řekl, abychom vyšli z domu s bílou vlajkou. Moje matka vyšla ven s třemi holčičkami. Když vyšly před dům, Izraelci na ně začali střílet z 15 metrů. Sumitiny dvě sestry byly usmrceny. Jedné byly dva roky a zasáhlo ji množství kulek. Druhá byla šestiletá. Její tělo bylo přeseknuto u pasu těžkou střelbou."

Můžete tvrdit, že je to smyšlenka, lež, oficiální propaganda to popírá, leč řada dalších svědectví z dnešní Gazy tomu dává na věrohodnosti.

Jste možná inteligentní, ale rozhodně nejste moudrý; to byste se musel snažit být spravedlivý, objektivní, vidět věci v historických souvislostech, schopen podívat se s odstupem na své bližní, uvažovat o příčinách a následcích. Myslet kriticky. To prokazatelně neděláte.

Palestinský problém nemá spravedlivé řešení. Kompromisním řešením by byl vznik samostatného, nezávislého Palestinského státu s náhradou všech materiálních škod napáchaných Izraelci během celé okupace Palestiny. Neřešitelné je i spravedlivé teritoriální vymezení obou států. Izrael by musel respektovat i výsledky demokratických voleb -- když si Palestinci zvolí třeba Hamas za svou vládnoucí stranu, je to jejich věc a nikdo nemá právo to zpochybňovat. Nemá smyslu diskutovat o tom, zda je Hamas teroristickou organizací ve světle činů Izraelců od doby ještě před rokem 1948 až dosud. Podle všech skutečností jsou teroristy izraelští politikové a jejich "hrdinná armáda". Je užitečné se podívat na dokument známého novináře Johna Pilgera o Palestině: "Palestina je stále problém". Tam je řečeno vše.

A na závěr zdůrazňuji: PALESTINA NEBYLA A NENÍ IZRAELSKÉ ÚZEMÍ. Pokud si obhájci Izraelské politiky tuto skutečnost neuvědomí, nelze nalézt racionální řešení než vyhladit Palestince. Ale co lidská práva? V boji za lidská práva se raději zaměříme na Kubu nebo Tibet a Čínu, že?

                 
Obsah vydání       19. 1. 2009
19. 1. 2009 Válka není dobrá k ničemu Pavel  Skácel
19. 1. 2009 Informace o stovkách mrtvých dětí a desítkách žen a tisících raněných v Gaze v českých médiích chybí -- Proč?
19. 1. 2009 Organizace Hamas se zapřísáhla, že se znovu vyzbrojí
19. 1. 2009 Respekt a Fleet Sheet: Armády bude možná nutno použít proti vlastnímu obyvatelstvu
19. 1. 2009 Obama má čtyři roky na to, aby zachránil planetu
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Jak to dopadne v Gaze s příměřím?
19. 1. 2009 Obamova éra: Bude to triumf pragmatismu nad ideologií?
19. 1. 2009 G. W. Bush: Nejhorší prezident USA Oskar  Krejčí
19. 1. 2009 Stavba "mešity" v Karlových Varech zakázána Lukáš  Lhoťan
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
19. 1. 2009 Michael  Marčák
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
18. 1. 2009 Ve Východní Evropě hrozí nepokoje
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
19. 1. 2009 Cikrt má jasno: Antikomunismus je odpovědí na všechno
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima
19. 1. 2009 Michael  Marčák
19. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění II. Alex  Koenigsmark
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany
19. 1. 2009 Akvarely 18 Petr  Litoš
19. 1. 2009 Obama a Gaza Štěpán  Steiger
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
17. 1. 2009 Jan Palach ve světle mučednictví?
16. 1. 2009 Co s peřím na křídlech andělů? Ivo V. Fencl
17. 1. 2009 Boj proti komunismu - lehčího soupeře si režim nemohl vybrat! Miloslav  Štěrba
17. 1. 2009 Chtěl se Jan Palach stát mučedníkem? Lukáš  Borovička
17. 1. 2009 Jedná se o poměrně primitivní pravicovou až ultrapravicovou politickou propagandu
20. 1. 2009 "Podobám se pelikánu v poušti" -- Palachova oběť David J. Šorm
17. 1. 2009 Je Palach vzorem? Čeho? Štěpán  Kotrba
17. 1. 2009 Poserkové ve 21. století Jiří  Drašnar
17. 1. 2009 Chudák Palach!
19. 1. 2009 Německá veřejnoprávní televize připomíná von Stauffenberga Richard  Seemann
19. 1. 2009 Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století
19. 1. 2009 Francie: Euroskeptický proletariát, eurooptimističtí majitelé tisku - dvě čísla
18. 1. 2009 Slovesnký minister hospodárstva Jahnátek: Kríza bola pripravená
18. 1. 2009 Zástupce vedoucího Juščenkovy kanceláře obviňuje Tymošenkovou z vazeb na ruskou tajnou službu
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů
19. 1. 2009 V zajetí spravedlnosti
18. 1. 2009 NATO: afganská vláda odpovedná rovnako ako Taliban
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice
19. 1. 2009 Jan Kaplický očima Čechů
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
18. 1. 2009 V Európskom parlamente hladali vinníka
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století   
19. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění II. Alex  Koenigsmark
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Informace o stovkách mrtvých dětí a desítkách žen a tisících raněných v Gaze v českých médiích chybí -- Proč?   
19. 1. 2009 Organizace Hamas se zapřísáhla, že se znovu vyzbrojí   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky   
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael vyhlásil příměří v Gaze   
17. 1. 2009 Britští intelektuálové protestují proti masakrům v Gaze   
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2009 Strategie proti terorismu musí být všestranná. Včetně hospodářských investic