16. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2009

Britský ministr zahraničí:

Strategie proti terorismu musí být všestranná. Včetně hospodářských investic

Ve čtvrtek se v Británii dostalo široké medializace projevu britského ministra zahraničí Davida Milibanda, v němž odmítl výraz George Bushe "válka proti terorismu".

V projevu, který britský ministr zahraničí David Miliband pronesl v Bombaji, pouhých pět dnů před tím, než americký prezident Bush opustí úřad, argumentoval, že výraz "válka proti terorismu" napáchal víc škody než užitku. Zdůraznil, že al Kajda se snaží sjednotit proti Západu organizace, které mají navzájem jen máloco společného, a dodal, že Západ nesmí upadnout do pasti představy, že všichni teroristé bojují za tutéž kauzu.

Ve čtvrtek poskytl z Indie David Miliband britskému rozhlasu na toto téma tento rozhovor:

Moderátor: Jaké škody napáchalo užívání výrazu "válka proti terorismu"?

Miliband: Existují tři důvody, proč zastávat názor, že "válka proti terorismu" není správný přístup jak bojovat proti terorismu v jeho kořenech, což samozřejmě musíme dělat. Zaprvé vzniká nebezpečí, že proti sobě sjednotíme naprosto odlišné organizace, které používají násilí. Zadruhé to vyvolává vojenskou reakci, přestože ve skutečnosti postatou boje proti terorismu musí být politický boj. A také vzniká nebezpečí, že si osvojíme absolutistický postoj, a skončíme v takových situacích, jaká vznikla v zálivu Guantánamo. Myslím, že to jsou ta nebezpečí. Myslím, že už posledních několik let britská vláda tento výraz vůbec nepoužívá. Máme daleko konvenčnější strategii proti terorismu v Afghánistánu i jinde a ta se používá všeobecně.

Moderátor: Je možné, že jsme způsobili, že se proti nám organizace stmelily, že jsou teď vlivnější a ochotnější navzájem spolupracovat, než kdybychom bývali této strategie nepoužili?

Miliband: Al Kajda samozřejmě tvrdí, že existuje jen jediný narativ. Je to narativ pociťovaných muslimských křivd, který má znamenat, aby se spojila Al Kajda s Tamilskými tygry i s kašmírskými separatisty. To prostě tak není. Jak víte, Bin Ladin včera vydal výzvu, aby lidé vedli svatou válku o Gazu. To je přesně ten druh oportunismu, jaký se dal očekávat. Je velmi důležité, abychom bin Ladinovi nedovolili sloučit celou řadu naprosto rozdílných kauz, jimiž je nutno zabývat se s každou úplně zvlášť samostatně, podle jejích vlastních charakteristik. A hlavně musíme podniknout kroky, abychom vykořenili násilný extremismus, který může ohrožovat všechny lidi.

Moderátor: To ale nedělá jen bin Ladin, Izrael neustále spojuje veškeré své aktivity proti Hamasu s širším bojem proti al Kajdě. Používají tedy v Izraeli falešnou premisu?

Miliband: Izraelská vláda argumentuje velmi jasně, že čelí hrozbě raket odpalovaných do Izraele. Nemyslím, že vaše spojení je správné. Je velmi důležité, jak se snažíme dělat něco proti teroristické hrozbě, abychom pochopili, že je nutno jednat velmi strategickým a jasným způsobem.

Moderátor: Znamená to, že se mění způsob, jak budeme reagovat na všechny tyto nejrůznější podvratné organizace? Jestliže nemůžeme zlikvidovat terorismus zabíjením teroristů, jak proti němu máme bojovat?

Miliband: Generál David Petraeus, americký generál v Iráku, mi řekl, že koalice v Iráku své problémy tam nevyřeší zabíjením. Měl absolutně pravdu. Myslím si, že během času, od 11. září 2001, jsme se o mnohém poučili. Že je nesmírně důležitý mnohostranný přístup. Potřebujeme velmi posílit svá bezpečnostní opatření. Také potřebujeme politický proces. A také je zapotřebí hospodářského rozvoje. A takovýto mnohostranný přístup je nyní jádrem britské strategie, ale také mezinárodní strategie.

Moderátor: Znamená to také, že je potřebí s těmito organizacemi vyjednávat?

Miliband: Musíme je rozdělit. Nezapomínejte na naši zkušenost s Irskou republikánskou armádou. Nakonec jsme jasně argumentovali, že IRA nemůže mít v jedné ruce hlasovací lístek a v druhé ruce samopal. Nakonec se IRA rozštěpila. Na ty, kteří bylo ochotni se podílet na politickém procesu, a ty, kteří nebyli. V Afghánistánu není Talibán jednotná organizace. Někteří jeho členové jsou motivováni ideologicky, spolupracují s Al Kajdou, jsou odhodláni používat násilí k prosazování svých cílů. Jiní s Talibanem spolupracují, protože se jim to vyplatí. Jsou to i místní zločinci, kteří dostávají od Talibanu peníze. Ti, kteří jsou ochotni žít podle ústavních pravidel, musejí být učiněni součástí politického systému.

Moderátor: Takže jsme přijali nesprávnou strategii vůči Hamasu, když jsme zcela odmítli s ním jednat? Bylo by bývalo lepší s Hamasem vyjednávat?

Miliband: Egyptská vláda vyjednává velmi těsně s Hamasem.

Moderátor: Ale až po mnoha letech, kdy všichni odmítali s ním mluvit.

Miliband: No, Hamas uskutečnil puč, jímž svrhl demokraticky zvoleného prezidenta Palestinské správy. Od té doby se Hamas vyloučil z politického procesu. V rámci vyjednávání o vytvoření dvou států, které je nezbytné, je potřebí právo na existenci obou států uznat. Proto my po celou dobu říkáme, že Hamas má k jednání otevřené dveře, pokud uznají Izrael a přijmou zásady OOP, která odmítá násilí. Avšak chci zdůraznit, ohledně současné situace v Gaze, strašlivé situace, Egypt vyjednává s Hamasem a snaží se vytvořit základnu pro okamžité, trvalé a plně respektované příměří, které OSN tak hlasitě požadovala minulý týden a které, tragicky, ani jedna z obou stran dosud nerealizovala.

Moderátor: Hovořil jste tento týden s představiteli muslimů v Británii o situaci v Gaze a přišlo varování od šéfa MI5, že hrozí nebezpečí radikalizace muslimského obyvatelstva v Británii kvůli tomu, co se děje v Palestině. Dělali jsme chybu v tom, že jsme nebyli schopni dobře pochopit, do jaké míry naše zahraniční politika ovlivňuje naše vlastní občany?

Miliband: Myslím, že musíme uznat, že zahraničněpolitické problémy se mohou stát verbovacím nástrojem pro ty, kdo chtějí odsuzovat náš politický systém a násilně na něj útočit. Není pochyb, že největším verbovacím nástrojem pro extremismus v oblasti zahraniční politiky je skutečnost, že Palestinci nemají vlastní stát. A to je jedním z důvodů, proč je vytvoření dvou států na Blízkém východě, samostatný Palestinský stát a Izrael, je správné. Nejen proto, že jde o spravedlnost a bezpečnost pro Palestince i Izraelce, je to důležité i pro nás. Nesmíme skrývat, že ti, kdo chtějí užívat násilí, se budou snažit využívat zahraniční politiky jako verbovacího nástroje pro ně. Nám musejí ale být jasná fakta, nesmíme být obětí mýtů. Ohledně vlastního postavení. A musíme se podílet na řádné debatě v naší vlastní zemi. Nesmíme se jí stydět.

Moderátor: Vzhledem k tomu, že Francouzi i Němci jsou na Blízkém východě a snaží se tam vyjednat příměří, neměl byste být i vy na Blízkém východě právě teď a neměl byste se snažit dělat víc?

Miliband: Nemyslím si, že Francouzi a Němci jednají o příměří.

Moderátor: No, vyvíjejí tam tlak, ne?

Miliband: Podívejte se, my všichni vyvíjíme tlak. Proto jsme strávili tři dny v OSN. Proto jednal premiér Gordon Brown s egyptským prezidentem Mubarakem, který je skutečně klíčovým hráčem. Krize v Gaze pohltila lidi v Gaze, ohrožuje lidi v jižním Izraeli, ale ohrožuje nás všechny. Proto je diplomacie intenzivní. Ale musíme být upřímní, zatím to ještě nepřineslo výsledky.

Moderátor: Vy jste minulý týden vyjednal rezoluci OSN, která požaduje okamžité příměří. Uplynulo pět dní a stále nevzniklo. To pro vás musí být velké zklamání. Neměl by Izrael reagovat na to, co požaduje OSN?

Miliband: Máte absolutně pravdu. Požadavek příměří, který byl adresován jak Hamasu, tak Izraeli, není respektován a že jsem "zklamán", je velmi diplomatické slovo. Důležité je, že musíme dál zdůrazňovat, veřejně i v soukromí, jak nebezpečná je tato situace.

                 
Obsah vydání       16. 1. 2009
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů
18. 1. 2009 Ve Východní Evropě hrozí nepokoje
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze
17. 1. 2009 Izrael vyhlásil příměří v Gaze
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima
17. 1. 2009 Jedná se o poměrně primitivní pravicovou až ultrapravicovou politickou propagandu
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
16. 1. 2009 Palachova plamenná obžaloba Josef  Švéda
17. 1. 2009 Boj proti komunismu - lehčího soupeře si režim nemohl vybrat! Miloslav  Štěrba
17. 1. 2009 Jan Palach ve světle mučednictví?
17. 1. 2009 Chudák Palach!
17. 1. 2009 Chtěl se Jan Palach stát mučedníkem? Lukáš  Borovička
17. 1. 2009 Je Palach vzorem? Čeho? Štěpán  Kotrba
17. 1. 2009 Poserkové ve 21. století Jiří  Drašnar
17. 1. 2009 Anketa k 40. výročí smrti Jana Palacha a 20. výročí revoluce Tomáš  Franke
16. 1. 2009 Bushova vláda: "Mučili jsme Katáního"
16. 1. 2009 Strategie proti terorismu musí být všestranná. Včetně hospodářských investic
16. 1. 2009 Británie se oficiálně distancuje od politiky odcházejícího George Bushe
15. 1. 2009 "Válka proti terorismu" byla chyba
16. 1. 2009 Mannichl a chuligani... Tomáš  Krček
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
16. 1. 2009 Letadlo havarovalo v New Yorku a spadlo do řeky
16. 1. 2009 Nejednota - státní tradice a státní idea na Ukrajině
17. 1. 2009 Entropa jako cesta vztyčeného prostředníčku
16. 1. 2009 Co s peřím na křídlech andělů? Ivo V. Fencl
15. 1. 2009 Co by se stalo, kdyby byly v Izraeli opravdu svobodné volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Když slyšíte, jak ti lidi řvou bolestí v nemocnicích...
17. 1. 2009 Britští intelektuálové protestují proti masakrům v Gaze
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN
16. 1. 2009 Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes přijal izraelského velvyslance v ČR Yaakova Levyho
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
15. 1. 2009 Gaza: zranění v nebezpečí -- nemocnice Al-Quds zasažena
15. 1. 2009 Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze
16. 1. 2009 Za utrpením Palestinců i Židů stojí izraelská okupace Daniel  Veselý
16. 1. 2009 Prodaná svoboda, aneb Příkladná a nezmiňovaná zkorumpovanost novinářů Uwe  Ladwig
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
16. 1. 2009 Proč se státy malicherně urážejí?
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu
16. 1. 2009 Petici proti vraždění v Gaze
15. 1. 2009 Smrt v Gaze
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past
15. 1. 2009 Čtyřicet let starý stín, také Palachův... Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Gaza: Jak to vidí Alan M. Dershowitz
15. 1. 2009 Společnost zakletá v politicko mediálním kódu Bohumil  Kartous
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Země tam, země tady Oldřich  Adamec
15. 1. 2009 Euroskeptici na konci s argumenty Milan  Hamerský
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky   
17. 1. 2009 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce vylúčiť Izrael z OSN   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael vyhlásil příměří v Gaze   
17. 1. 2009 Britští intelektuálové protestují proti masakrům v Gaze   
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2009 Strategie proti terorismu musí být všestranná. Včetně hospodářských investic   
16. 1. 2009 Za utrpením Palestinců i Židů stojí izraelská okupace Daniel  Veselý
16. 1. 2009 Petici proti vraždění v Gaze   
15. 1. 2009 Co by se stalo, kdyby byly v Izraeli opravdu svobodné volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze   
15. 1. 2009 Smrt v Gaze   
15. 1. 2009 Vysoké civilní oběti jsou v Gaze proto, že Hamas používá civilisty jako lidské štíty