9. 12. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 12. 2008

Respekt se opět uchyluje k praktikám totalitních médií:

Jan Ruml vypráví o svých zážitcích z nedávné cesty do země Hugo Chaveze

Týdeník Respekt se opět předvedl v plné zbroji. Ačkoliv nyní nejde o kauzu světového formátu ani otevření Pandořiny schránky; bere si na paškál bolívarianskou Venezuelu. Nejsem oddaný Chavezův fanda, byť to tak podle některých mých článků může vypadat, uvědomuji si jeho chyby, rozkol v jeho domovské platformě, jakýsi neblahý důraz na jeho osobnost, jenž má náběh na nekritický kult osobnosti. Avšak to, co předvedl bývalý disident Jan Ruml , svědčí o jeho chatrném myšlenkovém rozsahu a naprosté servilitě vůči všemu, co nepřesahuje rámec bipolárního vidění světa -- my versus oni, zlo versus dobro.

Ruml přirozeně nemluví o tom, že transparentní volby venezuelských guvernérů, starostů a dalších politických činitelů, které se konaly na sklonku listopadu, dopadly ve prospěch Chavezových kandidátů. Tedy 17 z 23 kandidujících guvernérů a 81% z kandidujících starostů se ujalo svých úřadů. A to navzdory faktu, že opozice vlastní 9 z 10 televizních stanic a drtivou většinu periodik. Celkem úspěch, vezmeme-li v potaz Rumlovu strašidelnou tirádu.

Jan Ruml přijal pozvání univerzity v Caracasu, kde se zúčastnil konference na téma "demokracie". "Když posloucháte Chaveze, tak mluví takovou marx-leninistickou, nacionalistickou, militaristickou rétorikou (...) To je zřejmě důvod, proč dává naději lidem, že bude lépe," tvrdí Ruml. Irský publicista Ian Swan, mezi jinými, který ve Venezuele dlouho pobýval, ve svém článku shrnujícím deset let bolívarianské revoluce, uvádí, že dětská úmrtnost se v průběhu let 1998 až 2006 snížila o 18%. Díky těžbě ropy se HDP Venezuely zvýšilo z 86 miliard dolarů v roce 1997 na 185 miliard dolarů v roce 2007. Reálný příjem na osobu vyskočil o 137% během let 2003 až 2007. Příjmy z ropy umožnily milionům Venezuelanů přístup k základní zdravotní péči, levnému bydlení i potravinám. Přestože se mnohým chudým daří lépe, problémy s bydlením, zásobováním potravin a sociální obtíže v zemi přetrvávají. Mnoho obyvatel stále základních potřeb nutných k životu neochutnalo, což se bolívarianská revoluce snaží přes řadu obtíží a chyb změnit.

Zdroj: ZDE

"Lidé, kteří v roce 2004 podepsali velkou petici k vypsání referenda o Chavezovi, byli nemilosrdně propouštěni (...) Desetitisíce lidí jsou propouštěny a perzekuovány (...) Opozice se nedokáže na něčem sjednotit a Chavez samozřejmě využívá toho strachu, využívá armády, policie, těch paramilitárních jednotek, a tu společnost udržuje ve strachu (...) Lidi mají z Chaveze strach a neodvažují se proti němu vystupovat a stávají se jeho donucenými příznivci (...) Lidé se bojí nejen o život, ale o svoji existenci (...) Každý, kdo sedí bez soudu je politický vězeň (...) Ve vězení je řada policistů, kteří jsou vinni z toho, že se účastnili puče v roce 2002," pokračuje zanícený ex-disident.

I přes tento strašidelný teror obdržel Honzík Rumlů od opozičního starosty jedné městské části Caracasu medaili za statečnost, aniž by ho následně postavili ke zdi. Ano, v Caracasu je velká kriminalita, ovšem ne všichni zavraždění jsou političtí aktivisté, jak byste si přál, pane Rumle. Amnesty International a Human Rights Watch bývají k venezuelskému režimu tradičně nepřátelské, a přesto neinformují o "desetitisících propouštěných a perzekuovaných".

Zmiňují násilí panující mezi přívrženci režimu a jeho odpůrci, kteří počítají s přímou pomocí amerických organizací NED a USAID, jež vydávají desítky milionů dolarů na rozdmýchávání nepokojů uvnitř venezuelské společnosti.

Pan Ruml se také nezmínil o pozadí puče v roce 2002, který měl s pomocí Washingtonu odstranit Chaveze a během něhož zemřelo téměř tolik lidí (hlavně Chavezových příznivců) jako při Pražském jaru, ani o opoziční stávce několik měsíců poté, kdy bylo venezuelské hospodářství citelně ochromeno a následky byly patrné dlouho poté.

Pan Ruml by rád jistě pobýval v sousední Kolumbii, která podle uvedených organizací dlouhodobě a suverénně vede v porušování lidských práv na západní polokouli, kde interní konflikt vyhnal čtyři miliony lidí z domovů. Pravicové paramilitaristické jednotky AUC, jež udržují teplé styky s kolumbijskými předáky, mají na svědomí tisíce a tisíce mrtvých. Sociolog James Petras tvrdí, že během několika prvních let úřadování prezidenta Úribeho bylo zavražděno 6000 civilistů. Není od věci dodat, že tato teroristická země je nejbližším spojencem Spojených států v latinskoamerickém regionu. Premiér Topolánek nedávno Kolumbii navštívil, aby zde domluvil pár obchodních transakcí včetně prodeje českých bitevních letadel.

Zdroj: ZDE ZDE ZDE

Ruml dokonce tvrdí, že jde o "brutální režim v latinskoamerických parametrech". Zde zůstává rozum stát každému, kdo zná historii latinskoamerických států. Venezuela jistě není ideální místo k žití, avšak v kontextu fašistických diktatur vydržovaných Washingtonem je tomu jinak. Zde se, s vydatnou pomocí amerického daňového plátce, v 70. a 80. letech minulého století odehrávala větší zvěrstva než u nás za heydrichiády. Bude-li Respekt publikovat dál takovéto perly, je na nejlepší cestě stát se druhým Jochovým Občanským institutem.

                 
Obsah vydání       9. 12. 2008
10. 12. 2008 ČTK falšuje historii - vyměnila Karla Srpa za Sašu Vondru Karel  Srp
9. 12. 2008 Zápis z přijetí delegace Evropského parlamentu prezidentem republiky Václavem Klausem
9. 12. 2008 Kdo má pravdu, Klaus či europoslanci? Jan  Čulík
9. 12. 2008 La Repubblica: Češi nejsou připraveni na předsednictví Evropské unie John  Dunn
8. 12. 2008 S Topolánkem do ofsajdu, neboli Evropa je víc než jen sumou nacionalistických národních států Uwe  Ladwig
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
9. 12. 2008 Pohled zvnějšku
9. 12. 2008 Naprosto zbytečná nehoráznost Petr  Litoš
9. 12. 2008 Brzeziński: Izraelský lobbying za útok na Írán může poškodit vztahy s USA
8. 12. 2008 Václav Klaus je prezidentem České republiky Jan  Piegl st.
9. 12. 2008 Bezradní ekonomové
9. 12. 2008 Evropská identita a hodnoty Petr  Sak
9. 12. 2008 Jan Ruml vypráví o svých zážitcích z nedávné cesty do země Hugo Chaveze Daniel  Veselý
9. 12. 2008 Neviditelní humanisté a neviditelná vyváženost Štěpán  Kotrba
9. 12. 2008 Jsme odsouzeni k likvidaci kamionovou dopravou? Jan  Prokeš
9. 12. 2008 Nepochválí-li tě někdo jiný, musíš se pochválit sám...
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS
9. 12. 2008 Bursík: dobrá zpráva...
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 Dopady realitní a finanční krize na průmysl ICT budou fatální Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
7. 12. 2008 Topolánek: Hvězdné nebe nad hlavou - a Talmanová, ke mně Karel  Dolejší
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous
6. 12. 2008 Návrat Topolánka k Jakešovi či jen nebezpečná hloupost Miroslav  Polreich
6. 12. 2008 Jak zlikvidovat lobbismus a klientelismus a posílit demokracii Alex  Koenigsmark
8. 12. 2008 Cui bono "české předsednictví", čili komu skutečně přinese prospěch Jaroslav  Kuba
4. 12. 2008 Hospodaření OSBL za listopad 2008