10. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 11. 2008

"Vyjádření k vašemu vyjádření" aneb opakováním lží se pravda nevytvoří

Wave: Čumpelík v zákrytu za sportovcem

K současné kauze okolo Radia Wave a "uměle vykonstruovanému nařčení z fašismu" se vyjádřil i Robin Čumpelík ze serveru Xstream.cz. Vyjádřil se jako člověk, který měl kdysi co do činění s lidmi, zakládajícími Rádio Wave a doteď měl server Xstream smlouvu s Českým rozhlasem na společný projekt Ride Zone. Lidé, tvořící první dramaturgii Wave byli odejiti a Xstream zůstal dál. Po útocích na Rádio Wave server "ze solidarity" smlouvu na společný pořad Xstream vypověděl. Logiku v tom nehledejte, není. Nicméně šéfredaktor Čumpelík se dopustil ve svém článku několika nepřesností a na jejich základě špatných vývodů. Napsal mimo jiné:

Proto se ptáme: Jak to, že do dnešního dne v Českém rozhlase nepadla žádná odpovědnost za špatné rozhodnutí a vybudování značky na frekvenci 100,7 FM? Kolik se proinvestovalo v souvislostí s frekvencí 100,7 FM, aby byla následně vypnuta? Kolik nás všechny poplatníky stála něčí chyba? Je za podobnými útoky politická lobby? Jaké jsou tedy důvody útoků na Radio Wave? Jaké jsou praktiky na Českém rozhlase? Není čas na změnu?

Jelikož v tomto bodě se žádná chyba nikdy nestala, zaslal jsem proto 29. 10. Robinu Čumpelíkovi vyjádření k jeho vyjádření s prosbou, aby je zohlednil v dalším textu a zavěsil je na server vedle svého vyjádření. Dlouho se nedělo nic. Pak přišel 3.11. omluvný mail zaneprázdněného manažera a nic se nedělo dál. Polemiku server Xstream nepřipouští. Nakonec se v Čumpelíkově článku změnil titulek z pravdivého na nepravdivý.

Namísto "vyjádření Xstream" z toho byla "reakce Tomáše Krause", ačkoliv celý text článku reakcí skicrossaře Tomáše Krause není. Je jím pouze zvuk v závěru ... Kraus o textu, ke kterému se váže titulek, nejspíš ani neví. Datum se změnilo na aktuální "4. listopad 2008"... Ve své polemice s Čumpelíkem jsem zpočátku uvažoval o neinformovanosti. Ale příběh už dnes neinformovanost pana Čumpelíka vylučuje. Názor si udělejte sami. Já už si ho udělal. Lží se pravda nevytvoří. Ani na serveru Xstream.

Vyjádření Tomáše Krause ke kauze rádia Wave

4. listopad 2008

Rádio Wave čelí uměle vykonstruovanému nařčení z fašismu a server Xstream.cz k tomu nemůže být lhostejný!

Tisková zpráva, dne 29. října 2008

S týmem Radia Wave spolupracujeme skoro dva roky a společně také připravujeme sportovní pořad s názvem Ride Zone, který je jediný svého druhu v České republice. Pořad se věnuje extrémním, menšinovým nebo chcete-li alternativním sportům, které v ostatních médiích nemají tolik prostoru. Přitom jde o sporty, které jsou životním stylem mnoha tisíců mladých lidí v České republice. Jako spolupracující médium bychom se rádi v krátkosti vyjádřili k celé kauze - Radia Wave.

Otevřené prohlášení ke kauzám Radia Wave

Společnost X Zone Media, s.r.o., jenž je vydavatelem časopisu Xstream má s Českým rozhlasem podepsánu Deklaraci o spolupráci. Tato deklarace určuje pravidla o koprodukci na sportovním pořadu s názvem Ride Zone, který se pravidelně věnuje extrémním, menšinovým nebo chcete-li alternativním sportům. Během trvajícího smluvního vztahu jsme v kontaktu s vedením Radia Wave, ale dle deklarace i s většinou redaktorů či hlasatelů Radia Wave. Toto prohlášení je proto podloženo reálnou zkušeností s celým týmem Radia Wave, poměrně neutrálním monitorováním jednotlivých kauz v souvislosti s Radiem Wave a vlastním názorem šéfredaktora časopisu Xstream, který se podílí na dramaturgii pořadu Ride Zone vysílaného na Radiu Wave.

Nařčení ČRo 4 - Radia Wave z propagace fašismu pokládáme za zoufalé až trapné. Vyjádření Rady ČRo v souvislosti s písní Swastica Eyes od skupiny Primal Scream je důkazem neznalosti a neověřených informací. Podle odborníků na extremizmus se v žádném případě nejedná o propagaci fašismu, naopak kapela Primal Scream stojí na opačné straně politického spektra a písní Swastica Eyes chtěla vyjádřit odpor proti fašismu. Nejsmutnější je to, že o výrazné zviditelnění a následnou propagaci fašismu se touto naprosto nesmyslnou kauzou postarala právě Rada ČRo, když zveřejnila a medializovala tuto nerozvážnost. Jde o vážné pochybení nejen radních Jiřího Floriana a Antonína Zelenky, Richarda Medka, ale také vedení celého Českého rozhlasu. Soudíme tak na základě stupňujících se kauz kolem Radia Wave.

Dle našeho názoru je na projekt již delší dobu útočeno tak, aby byl zcela zlikvidován. Pokládáme za naprosto nemorální, aby "společnost" jménem Český rozhlas podobným způsobem atakovala vlastní projekt, který pro něj byl kdysi prioritou. Již při nejrůznějších diskuzích o budoucnosti frekvence 100,7 FM byla znát velká míra zákulisních bojů. Vlastně se nikdy nenašla příčina - lidská chyba, která celý průšvih s frekvencí 100,7 FM vysvětlovala. Moc dobře víme, že někdo pochybil. Jediným vyústěním ovšem bylo zazdění zainvestovaného projektu v řádech miliónů korun a přepnutí do digitálního okruhu. To se nám bohužel v dnešním tržním světě nezdá v pořádku. Doufejme, že neexistuje společnost, která by svou vybudovanou značku, do které investuje desítky milionů korun následně pohřbila a ještě na ni vytetovala hákový kříž. Během několika měsíců se tedy povedlo značku Radia Wave deklasovat takovým způsobem, že desetitisíce minulých posluchačů ani neví o její další existenci.

Je velice zvláštní brát si přitom za rukojmí tým profesionálních redaktorů, jenž v tuto chvíli připravují velice kvalitní rozhlasové vysílání, které je vysíláno do "digitální zdi", obvinit je z fašismu a přitom svou rétorikou a chováním připomínat praktiky minulého režimu. Rozhodně se tedy přidáváme k hlasům, které požadují omluvu a rezignaci programového ředitele Richarda Medka. Zároveň žádáme veřejné prohlášení ředitele Ing.Václava Kasíka, aby i on veřejně zodpověděl otázky k celé kauze Radia Wave a vyvodil z něj nezbytné důsledky. Jde samozřejmě v nemalé míře také o jeho zodpovědnost.

Proto se ptáme: Jak to, že do dnešního dne v Českém rozhlase nepadla žádná odpovědnost za špatné rozhodnutí a vybudování značky na frekvenci 100,7 FM? Kolik se proinvestovalo v souvislostí s frekvencí 100,7 FM, aby byla následně vypnuta? Kolik nás všechny poplatníky stála něčí chyba? Je za podobnými útoky politická lobby? Jaké jsou tedy důvody útoků na Radio Wave? Jaké jsou praktiky na Českém rozhlase? Není čas na změnu? Tyhle a mnoho dalších otázek nás napadají, když přemýšlíme o celé situaci.

Na základě těchto událostí a do jejich vyřešení jsme nuceni ukončit smluvní vztahy a spolupráci na pořadu Ride Zone či veškerou další spolupráci s Českým rozhlasem, nejméně do doby než-li se objasní veškerá pochybení v souvislosti se stanicí ČRo 4 - Radia Wave.

Věříme, že za toto prohlášení bychom mohli podepsat mnoho významných sportovců z naší "alternativní scény" a jedním z nich je i skicrossař Tomáš Kraus, který nám k celé kauze poskytl krátký rozhovor, ten najdete v přiloženém souboru MP3.

Přiložené soubory mp3 Tomáš Kraus o wave (Kraus_k_Wave.mp3 - 1888 kB)

zdroj "Vyjádření Tomáše Krause ke kauze rádia Wave" - Xstream ZDE

Vyjádření k vašemu vyjádření

29. října 2008

Vážený pane Čumpelíku,

v jednom se velmi mýlíte. Nevím, zda je ta mýlka dána nedbalostí při čtení zákonů, tisku či rešeršování kauzy Wave nebo úmyslem. Pro další text budu uvažovat o neinformovanosti. Nikdo nejsme vševědoucí a tak se vám nabízím s vysvětlením, které vás doufám uspokojí... Dovolím si vás ale - jako bývalý člen Rady Českého rozhlasu, na jehož odpovědnosti byla právní konstrukce spuštění Rádia Wave - na úvod opravit. Žádná chyba se nestala.

Rádio Wave bylo spuštěno v plném souladu se zákonem jako regionální studio dle příslušného paragrafu a pravomocí generálního ředitele v něm, současně jako digitální stanice DVB-T a internetové vysílání. Rada toto vysílání včetně dramaturgie a vysílacího schématu schválila. Jmenovala ředitele. Soud kvůli neoprávněně uložené pokutě Rozhlas vyhrál. Rozhlas se sudně bránil s plným vědomím a souhlasem Rady. Rádio vysílalo dál. A vysílalo by dál dodnes. Nebýt členů Rady, výhrůžky odvoláním a "důtky" udělené Radou generálnímu řediteli.

Problém byl po volbách 2006 s vítězstvím opilou ODS, která využila své většiny a do Rady poslala Danu Jaklovou, členku mediálního panelu Ústřední kanceláře ODS, Dr. Jíšu, spojeného se soukromými vysílateli ekonomicky a následně bývalého ředitele Ústřední kanceláře ODS Ratiborského (kauza Šrejbr - Bács a Singha). Tím se v orgánu RADA změnil poměr sil. Pravicoví radní nechtěli zvolit Kasíka generálním ředitelem právě proto, že spustil Wave, spustil multimédia, dal finance na speciální projekty, zapojil se do digitální legislativy a zajistil pro rozhlas finance i budovu... Zvlášť rekonstrukce za půl miliardy a nákup budovy za 200 milionů je čin, který zapomenout nelze .

podrobnosti ZDE

. Boj od té doby zuří neustále každý týden, jeho chronologii od samého počátku najdete v Britských listech. Cílem je odvolání Václava Kasíka a normalizace rádia v tom duchu, který kritizujete.

podrobnosti ZDE

Bohužel přitom ubližujete člověku, bez jehož souhlasu by Wave nikdy nevznikl a který je dnes bezmocný, neboť čelí tlaku na své odvolání. Od těchže radních, které kritizujete. Není špatné rozhodnutí a vybudování značky na frekvenci 100,7 FM. Je pouze snaha politické a ekonomické lobby v Radě poškodit rozhlas jako celek. Jednoznačné pochybení je pouze na Radě ČRo.

Žádám vás tímto zároveň o otištění tohoto vyjádření na vašich stránkách i spolu s odkazy, ve kterých jsou dokumenty a kde je vysvětlen právní aspekt celé věci. . Nebráním se ani další veřejné diskuzi na toto téma. Stačí říci kdy a kde. Chceme-li něco kritizovat, měli bychom o tom něco vědět.

Wave jako TÉMA BL

Štěpán Kotrba

Odpověď Robina Čumpelíka

3.11.2008

Dobrý den,

rád bych vás informoval, že jsem dostal mnoho reakcí na můj otevřený dopis. Během dnešního dne jsem měl na toto téma několik zásadních schůzek. Proto v současné době vyhodnocuji další postup a jednotlivé reakce. Váš text vnímám velice pečlivě. Během několika málo dní vám na něj budu osobně reagovat.

Robin Čumpelík

Je mi srdečně jedno, zda a kdy si šéfové Wave s Čumpelíkem rozkopali bábovičky. Čumpelík se šéfem Wave nestal a ani jiní neuspěli ve svých ambicích. Kauza Wave od samého počátku není kauzou o profesionalitě rozhlasu a jeho ředitele, ale o cílené snaze Rady Českého rohlasu poškodit rozhlas a prospět tím privátním rádiím, která se k smrti vylekala z ataku jejich primární cílové skupiny. Rádio Wave jako alternativa pro mladé, jako rádio bez reklam je pro celý komerční sektor hrozbou. Hrozbou toho, že jiný svět je možný.

                 
Obsah vydání       10. 11. 2008
10. 11. 2008 Obama bude vetovat kontroverzní Bushovy zákony
10. 11. 2008 Americká tajná služba USSS tvrdí, že projevy Sarah Palinové zhoršily osobní bezpečnost Baracka Obamy Karel  Dolejší
8. 11. 2008 USA nabídly Moskvě "větší přístup" na evropské protiraketové základny. Znovu o nás bez nás? Karel  Dolejší
9. 11. 2008 Obamův poradce popřel údajný slib Kaczyńskému ohledně protiraketové obrany Karel  Dolejší
10. 11. 2008 Robert Fisk: Obama bude muset platit za osm let Bushových bludů
10. 11. 2008 NYT: Obama a válka proti mozkům Jiří  Drašnar
10. 11. 2008 Několik vzpomínek na obchvat Plzně František  Řezáč
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
8. 11. 2008 Michael  Marčák
10. 11. 2008 Zákon o sociálních službách po dvou letech Martina  Dostálová
10. 11. 2008 Dršťky v mrazáku Jaroslav  Hutka
10. 11. 2008 Poplatky za studium, neboli Jen zdánlivá ochrana středních vrstev Uwe  Ladwig
10. 11. 2008 Českoslovenští hrdinové SSSR od Kyjeva Richard  Seemann
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
10. 11. 2008 "Vyjádření k vašemu vyjádření" aneb opakováním lží se pravda nevytvoří Štěpán  Kotrba
8. 11. 2008 Michael  Marčák
10. 11. 2008 Usnesení České lékařské komory: nemravnost ministra, vlády i zdravotních pojišťoven ohrožuje pacienty
10. 11. 2008 Zdravotní pojišťovny hromadí peníze na svých účtech protiprávně, říkají lékaři
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr, Alena  Breuerová
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
9. 11. 2008 Rusko dostavělo atomovou ponorku pro Indii, při poruše zabil plyn 20 lidí
10. 11. 2008 Příběh o hledání genetických kořenů šumavských smrčin Michal  Giboda
10. 11. 2008 08.08.08
10. 11. 2008 Krize v září 1938 a mobilizace armády Jan  Máče
10. 11. 2008 Amerika musí Rusku zaplatit 75 miliard dolarů
10. 11. 2008 Jiný obchvat Prahy je správný Štěpán  Kotrba
8. 11. 2008 Čína rozumí záměru Ruska instalovat rakey "Iskander" v Kaliningradu
7. 11. 2008 Barack Obama vzhůru nohama Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
7. 11. 2008 Ne základnám nekádruje. Ani řečníky, ani publikum, ani veřejnost Lukáš  Kantor
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE
8. 11. 2008 Zukunftsinstitut: Scénáře finanční krize na pozadí chaosu Karel  Dolejší
10. 11. 2008 Moja s celou svou rodinou odplula do Afriky Štěpán  Kotrba
9. 11. 2008 Hospodaření OSBL za říjen 2008

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 "Vyjádření k vašemu vyjádření" aneb opakováním lží se pravda nevytvoří Štěpán  Kotrba
7. 11. 2008 Z1 Marketing: Medek, aneb i hloupost může znít věrohodně Štěpán  Kotrba
7. 11. 2008 Veřejná debata o Rádiu Wave Jan  Potůček
30. 10. 2008 Mám začít poslouchat pop, abych se stal budoucností tohoto národa? Štěpán  Kotrba
29. 10. 2008 Podnět Radě ČRo: Radiožurnál propaguje fašismus Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Umělci reagují na skandální výrok programového ředitele Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 10. 2008 Výzva k odstoupení předsedovi Rady Českého rozhlasu   
28. 10. 2008 Bobek: začneme posluchače kádrovat, jestli jsou pro "budoucnost národa" perspektivní? Štěpán  Kotrba
26. 10. 2008 Píseň skupiny Primal Scream může být v českém kontextu interpretována fašisticky Štefan  Švec
25. 10. 2008 She's got swastika eyes Martin "Destroyer" Přikryl
25. 10. 2008 Je trapné, když Rada ČRo kritizuje něco, co ani neumí přeložit   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
28. 8. 2008 Konec Rádia Wave se nelíbí ani jeho komerční konkurenci   
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
27. 6. 2008 Co by se stalo, kdyby Wave nebylo Štěpán  Kotrba