5. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2008

Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání

Zrcadlo krajů prý "zdůrazňuje negativní jevy" hejtmanství ODS

Těmito slovy je uvozen zápis z jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu ze dne 15. října 2008 o poslechu publicistických pořadů v předvolebním období radními ČRo. Rada si vyžádala poslech pořadu "Zrcadlo krajů" ze dne 7.10. (Olomoucký kraj). a 9.10. 2008 (Moravskoslezský kraj). Na podnět Dany Jaklové byly vyžádány jejich nahrávky. Jaklová podle schváleného a zveřejněného zápisu z předsednictva "poukazuje na nevhodně zvolený formát a na zdůraznění negativních jevů ve fungování krajských orgánů".

Jinými slovy: Člence a aktivistce volební strany ODS a zároveň místopředsedkyni Rady Daně Jaklové se těsně před volbami nelíbilo, že si regionální pořady vzaly na paškál nedostatky práce krajských hejtmanů ze strany, které je Dana Jaklová členem a o jejíž mediální politice se snaží spolurozhodovat. Voliči vystavili hejtmanům z ODS i hejtmanovi z KDU-ČSL účet dostatečně jasný a viditelný. Mirek Topolánek to nazval oranžovou tsunami. No bodejť by se kritický názor na Jánském vršku líbil... V následující diskuzi Jaklové zdatně sekundovali všichni, kteří mají co s ODS a jejími politiky společného - Tomáš Ratiborský (bývalý šéf sekretariátu ODS v době mrtvých sponzorů) i Antonín Zelenka (v roce 2000 redaktor Bobovize).

Problém je, že Rada ani nezná přesný název kritizovaného pořadu. Pořad ČRo 1 se totiž jmenuje Zrcadlo krajům. Je zrcadlem, nastaveným krajům, jejich hejtmanům a krajským radám. Zrcadlem nastaveným politice a politikům. Nezlobte se na zrcadlo, máte-li křivou hubu.

ČRo: Volby 2008 ve vysílání Českého rozhlasu - o čem bude předvolební vysílání ZDE

Jeho díl věnovaný Olomouckému kraji se věnoval od rána předvolebním tématům - kampani na zvýšení konzumace českých ryb, do kterého vláda vrazila neskutečné peníze. Věnoval se krizi, která ovlivní tuzemský automobilový průmysl; začátku stavby obchvatu Plzně; největší průmyslová zóně na Zlínsku, která vznikne v Holešově. Věnoval se záchraně přerovského letiště; anabázi s transformací nemocnic; sinici v Plumlovské přehradě; problémem s dopravní dostupností a chybějící komunikacemi.

Radiožurnál 7.10.2008 9:00-10:00 Zprávy a Zrcadlo krajům - Olomoucký kraj ZDE

Jeho díl věnovaný Moravskoslezskému kraji se věnoval problémům s nedostatečnou dopravní sítí; tomu, že zdravotnická zařízení jsou stále jen příspěvkovými organizacemi; řešil nejhorší průmyslové znečištění. Řešil to, že České dráhy zdraží jízdné .

Radiožurnál 9.10.2008 9:00-10:00 Zprávy a Zrcadlo krajům - Moravskoslezský kraj ZDE

Podstatné je to, co občany - koncesionáře trápí, co jim vadí, ne to, čím se jednotliví politici chlubí. Rozhlas není tribunou politiků, ani jejich sebeoslavnou PR agenturou.

Radní Ratiborský, bývalý vedoucí hlavní kanceláře ODS, ovšem viděl problém v tom, že "zapojení redaktoři nejsou odborníci na politiku, nepostihují to, co měl program řešit." Nejspíše chválu ODS. Radní Zelenka, bývalý redaktor Bobovize a poté ředitel zkrachovalé parlamentní televize 24cz, se připojil k tomuto názoru a poukazoval na to, že "redaktor se nemůže povýšit na hodnotitele", rovněž podle něj "chybí autentické hodnocení zástupců jednotlivých politických stran, což je podle Zelenky zásadní problém...

(novinář samozřejmě musí být hodnotitelem, musí vzít v úvahu všechny okolnosti a projevit profesionální úsudek, ať si to pan Zelenka přečte třeba v předpisech veřejnoprávní BBC. Bez kritičnosti k mocným se médium veřejné služby stává jen propagandistickou mašinérií. Dále, tvrdit, že všude musí být přítomno hodnocení od politických stran, je skandální, pozn. JČ)

Radní Jíša, bývalý šéf zvláštního oddělení normalizačního Československého rozhlasu, se zase nechal slyšet, že pořad sice je v souladu s Kodexem ČRo, nejde o nevyváženost, ale .... "U typu těchto pořadů je však nutné mít fundované redaktory, příp. jim dát "manuál"." Rovněž prý podle Jíši chybí "povzbuzení, aby lidé šli k volbám"... Lidí k volbám přišlo nakonec víc, než straničtí nominati ODS a jejich sluhové čekali.

Podle závěrečné řeči Jaklové k pokračování na toto téma bude kromě generálního ředitele přizván i programový ředitel a šéfredaktor ČRo 1 Radiožurnál. To se stalo vzápětí. Vedení rozhlasu muselo přijít na kobereček.

Koordinátorkou letošního volebního vysílání Českého rozhlasu byla bývalá dlouholetá redaktorka Radiožurnálu a nyní šéfredaktorka zpravodajského Rádia Česko Hana Hikelová. Ano, tatáž Hana Hikelová, která s ředitelem Českého rozhlasu Online předkládala Radě koncepci online zpravodajství Českého rozhlasu, o kterém si radní ovšem myslí, že by nemělo vůbec existovat. To prohlásil radní Antonín Zelenka na tomtéž zasedání -- kladl si otázku "zda má ČRo být konkurentem" jiným webům, například Aktuálně.cz, Českých novin, iHNed, iDNES, Lidovek.cz, Novinek.cz, regionálního Deníku.cz, ČT24 a Týdne.cz, E15.cz,apod. Zelenkovi lze samozřejmě odpovědět. Ano, Český rozhlas musí umět přinést zprávy všemi kanály, které má dle zákona k dispozici. Je povinen (opět dle zákona) využívat nové technologie. Musí přitom zcela samozřejmě konkurovat svým zpravodajstvím jak privátním rádiím, tak i televizi. Především rychlostí, seriózností a kvalitou jim konkuruje zcela zdatně. Musí konkurovat i internetu, který se dnes s rozhlasovým vysíláním promítá a stává se nedílnou součástí konvergenujících médií. Zde už starý systém i stará organizace práce nedostačuje požadavkům ne dneška, ale zítřka. Ano. Český rozhlas, má-li přežít, musí být konkurenceschopný.

Obhajovatelem pořadu "Zrcadlo krajům" na Radě byl bývalý dlouholetý ředitel Radiožurnálu Alexandr Pícha, kterého tato rada odmítla znovu jmenovat. Podle něj byly řečeny zásady (ukázat dobré i špatné stránky) a stanoveny parametry (férovost, zodpovědnost jednotlivých stran).

Vždy k Radě úslužný programový ředitel Richard Medek samozřejmě konstatoval, že po volbách provede se všemi zúčastněnými zhodnocení projektu pořadu Zrcadlo krajům. Souhlasil, že ve zprávách by se měla objevovat i pozitivní žurnalistika... Rukulíbám, milostpaní. Projekt podle něj ukázal, že že regionální novináři přistoupili k pořadu tak, že ve zhodnocení vypíchli převážně negativní jevy... Ukázal na úroveň novinářů, které má ČRo k dispozici. A ukázal na problémy v novinářské práci a schopnost adekvátně zareagovat. Tolik programový ředitel. Beze studu poblil své kolegy. Jako kdyby oni mohli za to, jak moc jsou nespokojení občané. Bylo dva dny před volbami.

Dana Jaklová připomněla své výhrady, hlavně příliš negativismu a skutečnost, že médium veřejné služby má respektovat demokratický stát -- tj. konkurenční boj mezi jednotlivými politickými stranami. Členka ODS se cítila pohoršena malým množstvím chvály. Jako kdyby té hejtmanské sebechvály nebylo ve všech regionálních médiích dost. A jako kdyby si totéž, co hejtmani, mysleli i občané. Bylo dva dni před volbami.

zápis ze zasedání "předsednictva" Rady ze dne 15. října 2008 ZDE

                 
Obsah vydání       5. 11. 2008
5. 11. 2008 Barack Obama zvítězil v amerických prezidentských volbách
5. 11. 2008 Kdy se stane prezidentem v ČR Romka? Uwe  Ladwig
5. 11. 2008 Topolánek: Prezidentem USA by měl být Američan
5. 11. 2008 Jsou to Obamovy, nebo McCainovy bomby?
5. 11. 2008 Mladí Češi nejsou motorem demokracie Jan  Smolák
5. 11. 2008 Svobodné cestování do Spojených států amerických pro Kanaďany končí Miloš  Kaláb
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády
5. 11. 2008 Imigrace z řetězu utržená Milan  Daniel
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
5. 11. 2008 Židle pod íránským prezidentem Ahmadinežádem se houpe
5. 11. 2008 Dvě záhady v Národním muzeu Jan  Čulík
5. 11. 2008 Kde se bere japonská preciznost Michal  Giboda
5. 11. 2008 Po milování Jaroslav  Čejka
5. 11. 2008 Vítězství, nebo výstřelek vědy? aneb hledá se zápůjční matka Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Terra Daily: Zničila finanční krize kapitalismus?
4. 11. 2008 Povede finanční krize v Evropě k vzestupu extremní pravice?
4. 11. 2008 Protiraketová obrana USA v Evropě -- mezinárodní konference o zajíci v pytli Ivan  Větvička
2. 11. 2008 Americké volby ve stínu změny Miroslav  Polreich
4. 11. 2008 Jak se v ČR vyrábějí otroci
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
5. 11. 2008 Ivan Veselý: Jánu Cibulovi se zatím žádný prezident IRU nevyrovnal Pavel  Pečínka
5. 11. 2008 Michail Chazin: USA budú čoskoro čeliť novej Veľkej depresii
4. 11. 2008 Kritika čisté (r)evoluce Jiří  Beránek
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze
3. 11. 2008 Může být mučení uměním? Jan  Čulík
3. 11. 2008 Umění má zřejmě pořád, kromě poznávací a estetické i etickou funkci Jan  Čulík
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Kdo četl Zločin a trest, byl aspoň na chvíli Raskolnikovem Martin  Škabraha
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
3. 11. 2008 De Sade do čítanek?
3. 11. 2008 Společensky nebezpečné postoje Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha
3. 11. 2008 Hřebejkův a Vieweghův Nestyda: Zajímavý nový začátek Jan  Čulík
1. 11. 2008 Vanity fair: Osudový zvrat
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
31. 10. 2008 Multiplex veřejné služby z vysílače Praha - město - Žižkov spuštěn   
31. 10. 2008 BBC: Otřesena od základů trapnou dětinskou výtržností dvou bavičů   
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
18. 9. 2008 To chce klid Ladislav  Žák
18. 9. 2008 Citát dne (včerejšího): očistit se netřeba   
8. 9. 2008 Topolánkovi sice vadí Tlustý, Dalík ale ne Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
8. 9. 2008 Proč nosí poslanec Morava tričko od neonacistické firmy? Petr  Nachtmann
29. 8. 2008 Z čeho budou zaměstnanci profitovat Petr  Bezouška
27. 8. 2008 Informace o přípravě a rizicích tzv. koncepční novely zákoníku práce   
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
17. 9. 2007 HRŮZA: Merkelová si denně telefonuje s Putinem ! Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Dále od Hradu, dále Pavel  Kopecký
4. 9. 2007 Tiskové prohlášení profesionálky ve svém oboru Lenka  Nedbálková
8. 8. 2007 Názor dne Oldřich  Průša