22. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 10. 2008

Po krajských volbách, aneb co s oranžovými a komu zmodral výraz

Po prvním kole voleb se v Česku nepřestal točit svět. Dokonce během nich se nepřestalo točit pivo. Podnikatelé budou dál podnikat, pracující dál pracovat a dostávat svou mzdu (jistou výjimku tvoří někteří skláři), děti budou dál chodit do školy. Přesto se něco stalo, co jak se ukazuje, mj. někteří modří jiným modrým nemohou nějak zapomenout. Není tedy od věci si připomenout pár před- i povolebních čerstvých momentů. A přijít k druhému kolu voleb. Euforie není na místě. Protože první vyhrání z kapsy vyhání.

Předvolební kampaň probíhala dobře, ale poněkud fádně (tak to nyní vidí někteří činitelé z ODS), v tisku či v nějakém letáku byl vidět hejtman (jméno se měnilo podle kraje) jak něco otevírá, přináší či rozšiřuje. Známý sportovec, herec, či zpěvák prohlásil, že (jméno se měnilo podle kraje) věří nebo fandí. Byl jsem málem i dojat, jak povětšinou pražské celebrity znají detaily regionální politiky na druhém konci republiky. Možná, že nyní někteří manažeři na Jánském vršku litují, že více nenechali zaangažovat námluvce večerníčků, kteří by procítěně pohovořili o tom, jak mohou přijít všelijací Načervenalí, kteří to všechno poboří.

Během předvolebních dní se medii míhaly obrázky rodiny Kočků a Durička, pokud možno dokumentující jejich propojení s  Paroubkem. Zmínky o stycích Durička napříč politickým spektrem, zasahující až po ucházení se o přízeň Lucinky Talmanové byly komentovány jako příklad toho, jak si sociální demokracie soustřeďuje materiály na své politické protivníky. O tom, že ve sněmovně si o námluvách cvrlikali i vrabci na střeše, ani slovo. V zájmu ryzího vyvažování byl zřejmě v prostřihu předveden snímek rozhovoru V. Kočky st. s M. Šloufem. Smůlu měli sportovně naladěnější voliči, kterým se nedostalo např. záběrů premiéra na tenise, golfu či „služební“ lyžovačce v Innsbrucku.

Jistou formální mnohotvárnost (na první pohled) ukázala povolební diskuze v Otázkách Václava Moravce v neděli 19. 10. Ale jedinou nosnou a společnou myšlenkou koaličních lídrů (M. Topolánek ODS, J. Čunek KDU-ČSL a M. Bursík SZ) bylo sdělit opozičním lídrům (J. Paroubek ČSSD, V. Filip KSČM) a divákům, že vláda musí být zachována v rámci tzv. vyššího poslání, je na nás přece předsednictví EU, nepřeje si to Evropská rada. S tímto odůvodněním odmítl uvažovat o demisi vlády M. Topolánek. s jasnozřivostí jim vlastní mu sekundovali M. Bursík a J. Čunek. Zelený šéf hovořil o tom, jak jeho strana myslí dopředu, zabudovává do politiky ekologický aspekt, pak opáčil ¨V. Filip, že jediným výsledkem zelené ekologické politiky je zdražení uhlí. Za účelem získat jistého pochopení od diváctva přednesl M. Bursík kratší úvahu o tom jak je obtížná středová politika, která pak může koalovat jak nalevo tak napravo, jako v Evropě. Proč to tedy dělá jen napravo nebo se stranami, které iniciují humanitární bombardování, neobjasnil. Na Filipovu repliku o severské Zelené levici, reagoval výrazem, který by bezvěrec zaujmul při pozorování bílého havrana a nábožensky založený volič při pozorování (menší) svatokrádeže. J. Čunek vnesl dvě myšlenky, že lidé neradi platí (je zajímavé, že té skutečnosti si nevšiml už před rokem)a za druhé, že díky poplatkům chodí k jeho ženě, zubařce méně lidí. Vyvodit z toho něco pozitivního, např. to, že českým pacientům se zlepšil díky poplatkům stav chrupu by mohl leda tak Marťan, nebo Čech, který emigroval ne blíže než do Patagonie a teprve po 20 letech českou vlast znovu navštívil.

Premiér Topolánek své slovní reformní úsilí stručně uzavřel:

Poplatky udržíme.

Za dané české politické situace a stavu veřejného mínění dá jistou námahu najít státnickou sentenci obdobné úrovně, souměřitelný je snad 20 let starý výrok E. Honeckera z ledna 89:

Berlínská zeď tu bude stát nejméně dalších sto let

V. Filip stručně odpověděl, že špatná věc se vykomunikovat nedá, že hovořit za této situace o vykomunikování je prostě blábol.

Paroubek se soustředil spíše na minimum programu ČSSD, který chce na krajích realizovat:

  1. Převzetí poplatků v krajských nemocnicích krajským úřadem
  2. Možné zpětné převedení nemocnic-akciovek na neziskové společnosti
  3. Zamezení privatizace sociální péče

M. Topolánek také pohovořil o nutnosti posílit bezpečnost našich hochů v Afganistanu rozšířením tamní mise. Zmínil se jak, sociální demokracie proti vůli své členské základny nás přivedla do NATO, dovedla k účasti ve vojenském zásahu v bývalé Jugoslávii a poté v Afganistanu. A dodal, že by bylo logické, aby v podpoře našich vojenských zahraničních misí jen pokračovala, volby nevolby. Technicky graduovaný premiér by napříště mohl své afgánské expozé zinternacionalizovat, pokud by je proložil termíny:

  1. Oportunismus (u soc.-dem.)
  2. Imperialismus (u konzervativců)
  3. Internacionalismus (u komunistů)

Nejen Pražané, ale i afgánští pamětníci by mu pak jistě lépe rozuměli.

Posledním argumentem pro zachování své vlády, který premiér přednesl, byl možný nastávající boj se světovou finanční krizí. Jen pro upřesnění, jedná o tutéž krizi, o které jeho ministr financí Kalousek před volbami tvrdil, že u nás prakticky nehrozí.

Názor jeho předchůdce a nynějšího reformního alternátora (neboli rovného danitele) Vl. Tlustého televize nezařadila, patrně pro poněkud rušivý hluk vířivky.

Jediná věc, ve které si 5 předsedů parlamentních stran rozumělo a navíc je pravdivá, je že každé z pěti stran přibyly hlasy. Ba navíc všichni svým voličů poděkovali a mysleli to upřímně.

Někteří krajští hejtmani za ODS již začali vysílat signály k ČSSD, že kvůli zamezení vlivu komunistů jsou ochotni se vzdát svých hejtmanských křesel dobrovolně a spolupracovat s ČSSD v krajských koalicích. Předseda Paroubek toto alternativu nevítá a někteří krajští činitelé ČSSD ohlašují na krajích rozsáhlé kontroly. Sociálním demokratům by povolební nadšení mělo vydržet i pro tento bohulibý záměr. Modrými bude sice zdůrazňováno Bohumínské usnesení, ale v případě akceptace této téze Oranžovými to by se pak Bohumínské usnesení stalo spíše Kostnickým ortelem. Jen pro úplnost tehdy šlo o odpustky.

Jistého zklamání se naši středopravicově nazelenalí koaličníci dočkali i z Bruselu, který neplánuje komentovat české krajské volby, jak sdělila v Událostech 19. 10. redaktorka ČT.

Snad při zachování našich transatlanticko-irácko-afgánských vazeb se nedočkáme nějaké internacionální (ná)pomoci, byť metodické. Dosáhnutí zvládnutí (vykomunikování) protiradarových nálad se národními agenturami nezdařilo. Trokavecký exponent těchto skupin Jan Neoral byl dokonce zvolen do krajského zastupitelstva. Že by z Bilderbergu na kótu 718 nedohlédli?

Avšak někteří konservativnější spolupřispěvatelé vyzívají premiéra kvůli vyššímu principu Radarovému k demisi. Po jasném stanovisku nového prezidenta USA a zejména NATO by již podle jej ČSSD podle něj nezpochybnila, ať si „Neoralové“ říkají cokoliv. Ostatně generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer by měl s předsedou ČSSD vbrzku setkat, již po několikáté. Paralely v „osmičkovém“ roce nechci domýšlet, ale na rozdíl od spolupřispěvatele je pamatuji.

ČT1 mezitím hlásá, že Paroubek chce splnit velkoryse všechny své sliby, ale tón redaktorky zní spíše jako by komentovala nějakou politickou nepatřičnost. A ČSSD nepřestala jednat se všemi stranami v krajích, včetně KSČM

Že by se něco v české politice přece jen měnilo, v nadcházejícím roce dvacátého výročí Listopadu 89? Bylo by sice 5 minut po dvanácté, ale lépe dnes než zítra.

Někde je třeba začít, ale globální finanční krizi větrníky ve Lhotě, na rozdíl od ptactva, nezaplaší.

                 
Obsah vydání       22. 10. 2008
22. 10. 2008 Redaktoři Pelhřimovského deníku neinformují své čtenáře o kontroverzních skutečnostech týkajících se místního kandidáta do senátu Jan  Čulík
22. 10. 2008 Kundera požaduje od Respektu omluvu, jinak se bude soudit
22. 10. 2008 Bursík gentleman a historik František  Řezáč
22. 10. 2008 Obyvatelé ostrovů Chagos prohráli soudní spor: Nesmějí se vrátit do vlasti
22. 10. 2008 ODS se polekala boxerských rukavic, agresivní kampaň zrušila Štěpán  Kotrba
22. 10. 2008 Krize v průmyslu je tady Jaroslav  Ungerman
22. 10. 2008 Po krajských volbách, aneb co s oranžovými a komu zmodral výraz Vladislav  Černík
22. 10. 2008 Lidstvo a bůh růstu, neboli O čem ekonomové nemluví Uwe  Ladwig
22. 10. 2008 Ještěří mozek? Jiří  Drašnar
22. 10. 2008 Julínek v televizi
22. 10. 2008 Nepoučitelný rocker, který prohrál Štěpán  Kotrba
22. 10. 2008 "Zoufalá úroveň" kandidáta do Senátu Lubomír  Peške
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
21. 10. 2008 O zkreslování informací Jiří  Jírovec
21. 10. 2008 Učitelé a metodika výuky František  Hrdlička
21. 10. 2008 Snášenlivá bezostyšnost voleb? Miloš  Dokulil
22. 10. 2008 Sága italské levice a krejčí z Ulmu Tibor  Vaško
22. 10. 2008 To jsme my -- Češi Beno  Trávníček
22. 10. 2008 Účinná a příjemná státní správa Petr  Wagner
22. 10. 2008 Citát dne aneb nejpravdivější postřeh odstupujícího senátora za celou jeho kariéru
22. 10. 2008 Lhostejnost
22. 10. 2008 Nežijme v malých poměrech Patrick  Ungermann
22. 10. 2008 Nechtěl jsem nikoho urazit Jan  Smolák
22. 10. 2008 Pardon, ještě k volbám podle Jana Smoláka
22. 10. 2008 Lékaři si pozvali Julínka na sjezd - týden po druhém kole voleb do Senátu Štěpán  Kotrba
21. 10. 2008 Vzkaz ODS: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozve Štěpán  Kotrba
21. 10. 2008 Hůl do vody ponořená
21. 10. 2008 Pane prezidente -- nezapomínejte na slib (mezi Žlutým psem a Dědou Mládkem) Miloslav  Štěrba
21. 10. 2008 Michael Kocáb: "Paroubek si hraje s ohněm"
21. 10. 2008 Co si myslí média na Slovensku o ODS
21. 10. 2008 Novořeč a ignoranství Michal  Vimmer
21. 10. 2008 Günter Grass: "Neumím se vyrovnat s minulostí"
20. 10. 2008 České ženy jsou schopné a soběstačné, čeští muži jsou líní, nespolehliví a neschopní
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
22. 10. 2008 Po krajských volbách, aneb co s oranžovými a komu zmodral výraz Vladislav  Černík
22. 10. 2008 Lhostejnost   
22. 10. 2008 Nechtěl jsem nikoho urazit Jan  Smolák
21. 10. 2008 Smysl voleb definují voliči Boris  Cvek
21. 10. 2008 Jak by povinné volby cokoliv změnily?   
21. 10. 2008 Paroubek se řídí průzkumy veřejného mínění   
21. 10. 2008 Snášenlivá bezostyšnost voleb? Miloš  Dokulil
21. 10. 2008 Co pan Smolák nepochopil Milan  Daniel
21. 10. 2008 Volby 2008: Senátoři a radar   
21. 10. 2008 Michael Kocáb: "Paroubek si hraje s ohněm"   
21. 10. 2008 Vzkaz ODS: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozve Štěpán  Kotrba
20. 10. 2008 Proč byly volby přece jen důležité Jan  Čulík
20. 10. 2008 Většina voličů byli staří lidé Jan  Smolák
20. 10. 2008 Volby a radar Karel  Dolejší
20. 10. 2008 Pohrdání voličem se nevyplácí