10. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2008

Ve stínu paniky

Panika jako nástroj v boji o budoucí bankovní nadvládu?

Nezávislý ekonom F W Engdahl publikoval 8. října pozoruhodný pohled na události v pozadí překotné finanční krize "Behind the Panic: Financial Warfare over Future of Global Bank Power"

Engdahl píše: Dění posledních dvou týdnů jasně ukázalo, že dramatické zvěsti o finančním kolapsu, děs a hrůzu, úmyslně šíří jisté mimoevropské zájmové skupiny, které se chystají ovládnout světové bankovnictví zasažené výbuchem americké realitní bubliny nafouknuté bezcennými finančními deriváty (ABS, asset backed security).

Nejzajímavější událostí těchto dní je, podle F. W. Engdahla (FWE), příkladně jednotný a rozhodný odpor německé kancléřky, ministra financí a celé količní vlády proti lepení záchranného eurobalíku v americkém stylu.

Dnes a denně hrozivé titulky o denním 7-10% propadu burz posilují mezi obyčejnými lidmi vážné obavy z budoucnosti. Ve stínu paniky zatím některé státní zákroky záchraně bank Hypo Real Estate, Dexia a Fortis dávají tušit obrysy účinné evropské odpovědi na krizi "made in USA."

Podle FWE je k dispozici dost důkazů pro to domnívat se, že americký ministr financí Paulson není tak hloupý, jak by se snad zdálo, a jeho tahy jsou promyšlenou součástí dlouhodobé strategie. Události, kterých jsme svědky v EU to potvrzují. "Je to otevřená válka mezi USA a Evropou o budoucí podobu evropského bankovnictví", vyjádřil se v soukromém rozhovoru s FWE vysoce postavený evropský bankéř. Jeho názor je, že nynější společná Berlusconi + Sarkozyho iniciativa k navršení 300mld. "eurobalíku" k záchraně bank v nesnázích, by jen nahrála Paulsonovu plánu tyto banky oslabit a zároveň obratně zhodnotit deriváty amerického původu (ABS).

Jak FWE dokumentuje v chystané knize Power of Money: The Rise and Decline of the American Century , titáni z Wall Streetu přinejmenším od roku 1835 a nejnápadněji v roce 1929 (J P Morgan) opakovaně úmyslně šířili paniku v bankovnictví s cíem posílit svoji dominanci. Soukromé banky opakovaně využívaly paniky k přímému působení na washingtonskou politiku, jmenovitě k ustanovení Federální banky (Fed) jako soukromého podniku v r. 1913 a posílení jejich kontroly nad průmyslem (US Steel, Caterpillar, Westinghouse aj.)

Stručně řečeno, panika je jejich osvědčeným prostředkem k upevňování moci. Bankovní giganti v držení úzké soukromé skupiny jsou srdcem americké nadvlády a nyní se musí o totéž pokusit v globálním měřítku, aby ji udrželi. Stejní lidé, kteří ovládají tyto klíčové banky, stáli u zrodu Rady pro zahraniční vztahy v r. 1919 (pokládané za klíčovou neveřejnou nadstranickou americkou vlivovou organizaci, líheň téměř všech pozdějších amerických prezidentů, pozn. překl.)

Je stále zřejmější, že lidé jako Henry Paulson, který než se stal ministrem financí, byl mimochodem jedním z nejagresivnějších zastánců tzv. derivátové revoluce (prosazení finančních produktů typu ABS na trh), jsou poháněni motivy přesahujícími pouhou chamtivost. Tito lidé, podobně jako bývalý šéf Fedu Greenspan, sledují určitou strategii. Byli si dobře vědomi toho, že jednoho dne se pyramida bilionů dolarů z pochybných a vysoce rizikových "cenných" papírů sesype a proto se snažili jimi zamořit svět a zatáhnout co nejvíc velkých bank, zvláště evropských, do své medové pasti.

Fungovalo to ... až do určité chvíle.

Ta chvíle nastala shodou okolností 3. října, v den sjednocení Německa.

Z jednání za zavřenými dveřmi za účasti šéfa Bundesbanky , Spolkového bankovního dohledu (BaFin) a zástupců koaliční vlády vzešlo rozhodnutí vydat záchranný balík 50 mld. Euro ve prospěch Hypo Real Estate (HRE) .

Vůči americkému způsobu "sanace finančního systému" jsou zde ovšem pronikavé rozdíly: Nejenže 60% této ohromné sumy pokryjí německé soukromé banky a stát přispěje 40%. Pozornost si zaslouží další detaily tohoto ujednání, a sice: stát v nejhorším případě riskuje ztrátu 5,7 mld. Euro, nikoli 30 mld., jak by se zdálo na první pohled. Stále se zde jedná o reálné peníze, nikoli bianko šek jako 700 mld. vymámených pod nátlakem několika dní burzovního propadu z amerického Kongresu. Rovněž neprodlené odstranění šéfa HRE je v ostrém kontrastu s poměry na Wall Street, kde ti největší defraudanti zůstávají na svých místech a zahrnováni nemravnými bonusy. Mimochodem, do problémů se HRE zřítila vinou výstřelků dceřinné irské pobočky DEPFA, banky působící v poměrech extrémní deregulace a nízkého zdanění nemajících v Evropě obdoby.

Také v Británii ohlásil premiér Brown obrat následující německý příklad. Po nákladné a nesmyslné jarní záchraně banky Northern Rock nyní následuje 50 mld. liber záchranných půjček od Bank of England. Vláda vykoupí kontrolní balík akcií v Royal Bank of Scotland, Barclays a 6 dalších bankách a poskytne 250 mld. garančních půjček na refinancování dluhu, z toho 200 mld. poskytne soukromá Bank of England. Znamená to, že britská vláda raději částečně znárodní nejdůležitější britské mezinárodní banky než by jako Paulson vykupovala špatné úvěry. Za těchto okolností mají britští daňoví poplatníci naději, že až krize časem přejde a obchod se vrátí do normálních kolejí, bude moci vláda svůj podíl v bankách opět se ziskem prodat. Brownova vláda si očividně uvědomila, že neomezené garance jako v případě Northern Rock jen zvedly stavidla potopě, aniž by cokoli řešily.

(Pozn. JČ: V případě banky Northern Rock se Engdahl zjevně mýlí. Neomezené státní garance bance Northern Rock vedly k tomu, že banka velmi rychle regenerovala; stala se terčem obrovského zájmu nových vkladatelů, natolik, že musela v minulých dnech další vkladatele odmítnout. Jak uvedl tento týden Gordon Brown, banka Northern Rock už vrátila státu polovinu na jaře zapůjčených finančních prostředků, dříve, než bylo plánováno.)

Politika nového znárodnění je naprosto odlišná od ideologického "volnotržního" přístupu ala Paulson, který nakupuje bezcenné papíry vybraných bank, místo aby tyto banky rekapitalizoval a umožnil jim plnit svou funkci.

Vidíme zde tdy dva zcela protichůdné postupy v řešení rozvíjející se krize. Paulsonův plán je součástí projektu stvoření 3 světových finančních kolosů -- Citigroup, JP Morgan Chase a , samozřejmě Goldman Sachs, Paulsonova mateřského domu. Díky úspěšně rozpoutané panice nyní vydojil z daňových poplatníků 700 mld. dolarů a v nejbližších letech se pokusí vyrabovat evropské banky.

Pokud evropští ministři financí přistoupí ke strategii částečného znárodnění bank příliš velkých na to, aby mohly padnout, mají tyto ústavy v dlouhodobém horizontu šanci ustát útoky ze zámoří.

Dramatický výprodej akcií na evropských a asijských burzách je ve skutečnosti podružný a mnohem méně kritický problém. Z dostupných informací vyplývá, že výprodej je tlačen hlavně americkými hedge fondy zoufalými ze sesuvu americké ekonomiky a Paulsonův plán s tím nemá nic společného.

Fungující bankovní a mezibankovní systém je věc daleko významnější. Debakl s papíry formátu ABS byl spuštěn v New Yorku. Nicméně, jeho důsledky musí být izolovány a životaschopné evropské banky zachráněny ve veřejném zájmu, nikoli v zájmu Paulsonových kamarádů jako v USA. Koordinované snižování úrokových sazeb v režii Evropské centrální banky, na které se upíná pozornost, problém řešit nemůže: banky si nezačnou navzájem půjčovat, dokud nebude zaručena jejich solventnost.

Zahájeným částečným znárodňováním klíčových bank v EU a odmítnutím Sarkozy -- Berlusconiho plánu pokládají evropské vlády -- pozoruhodně v čele s Německem- zdravý základ do časů, které přijdou po nastávající krizi. Ale nepředbíhejme. Asijské banky, těžce popálené Wall Streetem manipulovanou Asijskou krizí z let 1997 -- 98 jsou současnému amarickému problému vystaveny velmi málo. Evropské banky jsou zasaženy jinak, ale zatím žádná natolik, jako americké bankovnictví.

Tolik Engdahl.

P.S: Americký ministr financí Paulson ve středu večer naznačil, že americká vláda uvažuje o tom, že zakoupí akcie v mnoha amerických bankách, a tak je tím částečně znárodní

Engdahlův článek pro Britské listy shrnul Michal Vimmer.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2008
12. 10. 2008 15 zemí EU se dohodlo na záchranném plánu pro banky
11. 10. 2008 Skupina G7 schválila globální záchranný plán
11. 10. 2008 Jörg Haider zemřel při autonehodě
10. 10. 2008 Světové burzy zachvátila panika
10. 10. 2008 Americké automobilky GM a Ford bojují o přežití
10. 10. 2008 Finanční krize ohrožuje ruské zemědělství
10. 10. 2008 UŽ ZÍTRA: Policie se také chystá na DIY karneval
10. 10. 2008 Vyhlídky českých "futures" na trhu s bezpečností Karel  Dolejší
9. 10. 2008 Americký radar v ČR potřebujeme proti Německu i proti Rusku
11. 10. 2008 Volby 17. a 18. října budou referendem o radaru Jan  Tamáš
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR
9. 10. 2008 Jak čeští politikové likvidují humanitní obory Jiří  Holý
10. 10. 2008 Vzdělanost, NEBO armádu? Michal  Rusek
10. 10. 2008 Kde je politologův rohlík?
9. 10. 2008 Jak bránit Pobaltí William S. Lind
8. 10. 2008 Stratfor: Německá otázka
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
9. 10. 2008 Vysvětlete podstatu finanční krize Jan  Čulík
10. 10. 2008 Michael  Marčák
10. 10. 2008 MMF varuje: žádná země neunikne úvěrové krizi
9. 10. 2008 Americká burza se ve čtvrtek opět propadla
10. 10. 2008 Ve stínu paniky
9. 10. 2008 Britská vláda dala světu příklad jak vyřešit finanční krizi
10. 10. 2008 Prosím, pomozte jazykovému výzkumu
10. 10. 2008 Kůň Věra  Sládková
10. 10. 2008 Bezbřehá oddanost Martin J. Kadrman
10. 10. 2008 Stoneův G. W. Bush
10. 10. 2008 Nobelova cena za literaturu udělena autorovi, který zdůrazňuje význam nezápadních kultur
10. 10. 2008 "Vesmír pro mír": Humanisté předali dopis velvyslanectví Ruska, Číny a USA
9. 10. 2008 Globální role Západu ochabuje
10. 10. 2008 O čem se taky v téhle době málo mluví, aneb Proč má Jan Paul jen částečně pravdu Uwe  Ladwig
10. 10. 2008 Oslavy světového dne hospiců v Praze
10. 10. 2008 Člověk považuje za spravedlivý takový systém, který mu nejvíce vyhovuje
10. 10. 2008 Vy jste mladá, že?
10. 10. 2008 Politikové nejsou schopni objektivně posoudit klady a zápory bývalého režimu
10. 10. 2008 Kosovská varianta hrozí dezintegrací Bosny a Hercegoviny Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Cena ropy klesá
10. 10. 2008 Bude Rusko obilnicí Evropy?
10. 10. 2008 V Čechách se zjevně nikdy nic nemění Jiří  Drašnar
10. 10. 2008 Buďme shovívaví k "překlepům" a "nedoklepům"! Miloš  Dokulil
10. 10. 2008 Cchinvali vstoupí do "Svazu" Moskvy a Minsku
10. 10. 2008 Uctivé pozdravení ústavněprávním puristům Ctirad  Novák
10. 10. 2008 US Navy slíbila Ukrajině lodě ze své flotily
10. 10. 2008 Budeme se dohadovat, kdo z nás kope do míče a kdo po nohou? Miloš  Dokulil
10. 10. 2008 [Agenci], nebo [ejždnsi]? Jan  Čulík
10. 10. 2008 Student? Agent jsi! Miloslav  Vrána
10. 10. 2008 Chávez: "Za ekonomickou krizi nese vinu MMF"
10. 10. 2008 Naléhavá výzva: Občané ne/volte! Wenzel  Lischka
9. 10. 2008 V BL jsou "amatéři" a nemají "soudnost"; patří jim to! Miloš  Dokulil
9. 10. 2008 Film o romských dětech v kině Světozor
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
12. 10. 2008 Hamižnost ano, ale držená na uzdě   
12. 10. 2008 15 zemí EU se dohodlo na záchranném plánu pro banky   
11. 10. 2008 Skupina G7 schválila globální záchranný plán   
10. 10. 2008 MMF varuje: žádná země neunikne úvěrové krizi   
10. 10. 2008 Ve stínu paniky   
10. 10. 2008 Světové burzy zachvátila panika   
10. 10. 2008 Americké automobilky GM a Ford bojují o přežití   
10. 10. 2008 Finanční krize ohrožuje ruské zemědělství   
9. 10. 2008 Globální snížení úrokových měr nezastavilo pád trhů   
9. 10. 2008 Globální role Západu ochabuje   
9. 10. 2008 Vysvětlete podstatu finanční krize Jan  Čulík
9. 10. 2008 Britská vláda dala světu příklad jak vyřešit finanční krizi   
9. 10. 2008 Burzy se uklidňují   
9. 10. 2008 Americká burza se ve čtvrtek opět propadla   
8. 10. 2008 Vláda znárodní britské banky za 50 miliard liber od daňových poplatníků