7. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2008

Bude Pentagon příští americkou institucí, která zkrachuje?

Jaderný fyzik Leo Szilard jednou poznamenal, že pád sovětského systému nakonec způsobí i pád systému amerického. Řekl, že ve struktuře o dvou prvcích jsou vzájemné vztahy a závislosti takové, že jeden bez druhého nemůže přežít, píše William Pfaff na serveru thetruthdig.com.

Tento komentář jsem slyšel od přítele a nejsem s to vysvětlit argumenty, které Szilarda vedly k jeho tvrzení. Je ale možné výrok přeložit do politického jazyka - a hned vidíme výsledek v oblasti financí nebo válčení. Myslím, že Szilard poukázal na to, co koncem studené války prohlásil jeden velmi inteligentní protivník Spojených států. Bývalý šéf sovětského Institutu pro USA a Kanadu Georgij Arbatov řekl americkému spolupracovníkovi: Provedeme něco opravdu hrozného. Vezmeme vám nepřítele.

Mašinérie moci bez nepřítele začne běžet bez zátěže, neexistuje už nic, co by jí odolalo; nastupuje megalomanie. Konec studené války spadá v jedno s nástupem Ameriky globalizovaných financí, která vznikla za Clintonovy administrativy. Fungovala na základě ještě oslnivějších a odvážnějších her, v nichž omezení a napětí studené války byly nahrazeny psychologií nenasytnosti a nestřídmosti.

Ekonomická krize, jež nyní Spojené státy zasáhla, může být vyložena jako logický důsledek finančního systému, který dosáhl bodu, v němž již neexistuje mez pro uskutečnění nějaké představy, dokonce i když jste neschopni pochopit transakce, k nimž dochází.

Pro většinu lidí méně zřejmé, ale stejně reálné jsou známky nastupujícího krachu amerického militárního systému, v němž po skončení studené války dysfunkčnost Pentagonu nekontrolovaně metastázovala do té míry, že skandalizuje oba ministy obrany z dob Bushovy administrativy.

10. září 2001 tehdejší ministr Donald Rumsfeld pronesl projev, v němž za největší hrozbu bezpečnosti Spojených států označil organizaci, jíž stál v čele - Pentagon a jeho byrokracii. Řekl, že plýtvání a nepořádek musejí být podřízeny účinné kontrole - to že je sice úkol, u nějž si není jist, zda může být úspěšně proveden, ale jemuž se jednoduše rozhodl věnovat.

Následující den přinesl teroristické útoky na WTC a Pentagon. Rumsfeldovy plánované reformy musely být z větší části zrušeny. Měl představu postmoderní války, v níž omezené množství jednotek zvláštního určení na zemi řídí systémy elektronického průzkumu, technologicky pokročilé letectvo a bezpilotní letouny za účelem zničení primitivních nepřátel. Tradiční pěchota bude zastaralá. Rumsfeld schraňoval v kanceláři zpravodajskou fotografii příslušníka speciální jednotky, jenž uhání na koni přes afgánské pláně, zatímco řídí vzdušný útok proti Talibánu.

Konvenčněji uvažující důstojníci Rumsfeldovým myšlenkám oponovali a nešťastný Talibán, který chystal zákopy proti pozemnímu útoku, byl zdecimován (nebo ještě něco horšího) nálety z velkých výšek, k nimž bombardéry B-52 startovaly ze základen v USA, Británii a Indickém oceánu. Rolničtí vojáci a kmenové zteče byly proti bombám bezmocné.

Afgánistán byl přenechán na pospas kmenovým válečným podnikatelům, předtím poraženým Talibánem, a Rumsfeld se věnoval novému vítězství ve stylu "šok a hrůza", tentokrát v Iráku. Tato válka se však rychle změnila ve fiasko, protože chyběla tradiční pěchota.

Ta chybí dosud, neboť použití a zneužití okupačních sil odradilo zájemce o službu v armádě postavené na dobrovolnickém principu. Pokračuje staronová válka v Afgánistánu, která se rozšiřuje do Pákistánu, a velitelé žádají více pozemních jednotek. Ministr Gates jich nebude mít dost, pokud je nevezme z Iráku (a neprohlásí tamní válku předčasně za vyhranou).

Jeho projev přednesený koncem září na Národní univerzitě obrany ve Washingtonu viní byrokracii Pentagonu z posedlosti vyspělou technologií určenou k porážce nepřátel, kteří Spojené státy dosud neohrožují, prostřednictvím hypermoderních zbraní, které mají teprve být vynalezeny. Obvinil tyto kruhy rovněž z toho, že se drží "idealizovaných, triumfalistických nebo etnocentrických představ budoucího konfliktu, které počítají se zrušením neměnných principů válčení".

Gates upozornil na znepokojivý trend - výzbrojní oddělení Pentagonu po čtyři desítky let nakupuje klesající množství stále vyspělejší technologie, přičemž směřuje ke zbraňovým systémům, jež jsou "ještě barokněji rozmáchlé, ještě dražší, jejich vývoj zabere více času a budou postaveny v ještě nižších počtech". Neexistuje lepší popis dekadentní byrokracie - a stejně tak platí i na finanční systém, který násobí zdánlivou hodnotu v zásadě bezcenných jistin. (Byl to Alan Greenspan, kdo prohlásil, že americké finance symbolicky překročily zvukovou bariéru známého finančního systému a nyní se nacházejí ve zcela nové dimenzi. Jak je vidět, skutečně k tomu došlo.)

Myslím, že Leo Szilard chtěl říci, že systém zbavený protikladu který jej nutil k poctivosti propadá hybris, jinak známé coby nerozumná troufalost - té hybris, jež, jak známo, předchází pád.

Celý článek Will the Pentagon Be the Next U.S. Institution to Crash ZDE

(Z angličtiny přeložil Karel Dolejší)

                 
Obsah vydání       7. 10. 2008
7. 10. 2008 FAZ: "Bankéři zradili tržní hospodářství"
7. 10. 2008 Akcie britských bank vážně poklesly
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem
7. 10. 2008 Den, kdy trhy zasáhl strach
7. 10. 2008 ČNB: Žádná krize nehrozí
7. 10. 2008 Česká republika - globální Lourdy Ladislav  Žák
7. 10. 2008 Bude Pentagon příští americkou institucí, která zkrachuje?
7. 10. 2008 Pád indexu Dow Jones by mohl ohrozit globální trhy
7. 10. 2008 Pád Spojených států je nebezpečnou příležitostí pro jejich nepřátele
7. 10. 2008 Co způsobí garance Lukáš  Neterda
7. 10. 2008 Britský ministr financí: 98 procent úspor je garantováno
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
7. 10. 2008 Bankovky jsou kryté zlatem a dalšími aktivy Státní banky československé Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
7. 10. 2008 Na co BIS přišla až po vládní kampani, aneb ve sněmovně se motá ledacos, i Vidím
7. 10. 2008 Sází volič u politika na jeho (její) "zkušenost"? Miloš  Dokulil
7. 10. 2008 Za světovost obdobnou gramotnosti pětiletých Angličanů?! Miloš  Dokulil
7. 10. 2008 Čeští spisovatelé jedou do Barcelony
7. 10. 2008
7. 10. 2008 Zlatá pouta k USA
6. 10. 2008 Burzy dále klesají
6. 10. 2008 Pondělí: další silný pokles burz
6. 10. 2008 Cena člověka? Petr  Wagner
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Rusko během tří let zvýší výdaje na obranu o polovinu Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Jak napravit situaci na Wall Street Michael  Moore
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008