7. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2008

Co způsobí garance

Kapitalismus dosáhne toho, že kapitál bude alokován do té nejhorší možné investiční příležitosti v Eurozóně

Zdánlivě nevinné a logické opatření na obnovení důvěry, kdy Německo (poté co tak učinilo Irsko), poskytlo státní garance na veškeré vklady, bude mít celou řadu vedlejších, leč dramatických následků. Ano, dojde k obnovení důvěry i v ty, kteří si to skutečně nezaslouží, neboť absence důvěry v soukromé firmy (většinou oprávněná, leč pozdě) bude nahrazena důvěrou v udatnost Německého daňového poplatníka (vcelku oprávněnou).

Německo pokračuje v eskalaci války o depozita započaté Irskem. Ostatní musí reagovat. Nebudou si moci dovolit neposkytnout podobné garance (jinak by se u nich v éře globalizace depozita příliš neohřála). To je analogie situace, která nastala v období Velké krize, kdy vlády kompetitivně zvedaly úrokové míry ve snaze přilákat zlato. Nyní kompetitivně poskytují záruky. Soutěž na poli úrokových měr bude přenechána soukromým subjektům. Pro tržní komsomolce zdravá soutěž... Má to ale drobný háček.

Soukromé ústavy, které jsou v problémech, mají jednoduchý recept na „prosperitu“: nabídnout vysoké úroky. Vkladatelé nemají důvod je neakceptovat, riziko přece nese stát, zatímco „zisk“ z úroku náleží těmto podnikatelským géniům. Kapitalismus (pokud si tak systém ještě říká) dosáhne tedy toho, že kapitál bude alokován do té nejhorší možné investiční příležitosti v Eurozóně (nejnekvalitnější banky s nejvyšším nabízeným úrokem a státní zárukou). To je pokud vím přesná negace toho, co prohlašuje, že dělá. Je to velmi neuspokojivé i pokud vezmeme v úvahu dobu "komunismu", ve které kapitál alokoval dejme tomu náhodně (nebo o něco lépe). Ale dosáhl vždy vyššího úroku, než byla míra inflace.

Postrčme navíc fantazii. Jste ředitelem takové banky v problémech. Co uděláte? Ano, zvednete sazby nad úroveň vašeho méně problémového kolegy. Legitimní podnikatelské rozhodnutí. Přijde záchrana, resp. vklady. Co uděláte? Můžete půjčovat, tedy vy jako nejméně úspěšný bankéř alokujete prostředky. Nemáte poté na vysoké úroky, které jste slíbil? Jste tedy v problémech a běžte na začátek tohoto cyklu... Důkladně několikrát opakujte. Celé schéma je pochopitelně klasické letadlo, navíc je to podle mě safra rychlé éro, jako palivo používá peníze daňových poplatníků. Pokud už vámi nabízené úroky nenalákají dost vkladatelů, pak nastal den zúčtování, ale to již bude věc daňových poplatníků, ne vaše.

Teď se vžijeme pro změnu do (lehce)záporné postavy a opět majitele banky. Chcete větší zisk a neváháte při tom využít služeb bílých koní? Máte možnost. Dejme tomu, že vaše banka problémy nemá, ale přesto chcete participovat na penězích, které nabízejí daňoví poplatníci. Dohodnete se tedy s kolegou (bankou), který je v problémech, ten vám nabídne vysoký úrok. Poté po nějaké době zkrachuje (třeba po úporném boji o vklady viz. předchozí odstavec) a zisk vám vyplatí daňové poplatníci. I s úroky. Protože jste sociálně ohleduplný, můžete se podělit s kolegou o výnos, máte rádi vlastní bílé koně...

Proč tedy vlády tento zoufalý (zlo)čin podnikly? Protože ve skutečnosti zkorumpované parlamentní demokracie dávno zkrachovaly. Zbankrotovaly morálně, lidsky a hlavně finančně a snaží se udržet u vesla, aby ochránily majetky finanční oligarchie, která je platí (korumpuje). Snaží se nastolit socialismus pro bohaté a zaručit jim, že nepřijdou o evidentně chybně investované prostředky. Na lidi živící se prací mají ale krom pohledávek biče v podobě vyhnaných cen nemovitostí, globalizace outsourcingu, zelených karet pro neomezený dovoz námezdní až otrocké práce, privatizace zdravotnictví a sociálních systémů. Na pořádek v takovém lágru (to už se republikou ani nazvat nedá) bude bděle dohlížet cizí vojenská základna (ta daně platit pochopitelně nebude).

Bohatší poddaní jejího veličenstva na Britských ostrovech na prostý fakt, že jejich finanční systém je po x letech opěvované „prosperity“ v troskách, zareagovali kupodivu racionálně a s pověstným klidem. Stojí frontu na zlato. Tedy pochopitelně ti, kteří něco mají, většina patří k městské chudině, která má obrovské půjčky na vlastní domy a žije v iluzi, že náleží ke střední třídě.

Je jasné, že dlužníci nemohou při současné hodnotě měny dostát závazkům. Tedy jsou dvě možnosti řešení. Buď zkrachují, pak ale věřitelé přijdou o prostředky a zbylí depozita raději přesunou do zlata a státních dluhopisů. Nebo stát převezme závazky, část jich doslova vymlátí z daňových poplatníků a zbytku se zbaví inflací (resp. okrade opět daňové poplatníky, tentokráte jinak - inflací). Tuto variantu finanční oligarchie preferuje. V obou případech zlato nemusí být marná volba. Navíc pokud se oficiální finanční systém řídí principem „alokace kapitálu do nejhorší možné varianty“. To přímo nahrává vzniku paralelního finančního systému i v případě zákazu držení zlata, který se jeví jako ne zcela vyloučený. Zákaz zlata bude působit na střadatele přesně opačným účinkem, vznikne černý trh s kapitálem. Pak bude tedy existovat oficiální kapitálový trh a vedle toho černý trh.

Bude každopádně zajímavé sledovat, jak dlouho může přežít systém, který alokuje kapitál do nejméně výhodné příležitosti, je to světově unikátní pokus...

                 
Obsah vydání       7. 10. 2008
7. 10. 2008 FAZ: "Bankéři zradili tržní hospodářství"
7. 10. 2008 Akcie britských bank vážně poklesly
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem
7. 10. 2008 Den, kdy trhy zasáhl strach
7. 10. 2008 ČNB: Žádná krize nehrozí
7. 10. 2008 Česká republika - globální Lourdy Ladislav  Žák
7. 10. 2008 Bude Pentagon příští americkou institucí, která zkrachuje?
7. 10. 2008 Pád indexu Dow Jones by mohl ohrozit globální trhy
7. 10. 2008 Pád Spojených států je nebezpečnou příležitostí pro jejich nepřátele
7. 10. 2008 Co způsobí garance Lukáš  Neterda
7. 10. 2008 Britský ministr financí: 98 procent úspor je garantováno
7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
7. 10. 2008 Bankovky jsou kryté zlatem a dalšími aktivy Státní banky československé Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
7. 10. 2008 Na co BIS přišla až po vládní kampani, aneb ve sněmovně se motá ledacos, i Vidím
7. 10. 2008 Sází volič u politika na jeho (její) "zkušenost"? Miloš  Dokulil
7. 10. 2008 Za světovost obdobnou gramotnosti pětiletých Angličanů?! Miloš  Dokulil
7. 10. 2008 Čeští spisovatelé jedou do Barcelony
7. 10. 2008
7. 10. 2008 Zlatá pouta k USA
6. 10. 2008 Burzy dále klesají
6. 10. 2008 Pondělí: další silný pokles burz
6. 10. 2008 Cena člověka? Petr  Wagner
6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
4. 10. 2008 Rusko během tří let zvýší výdaje na obranu o polovinu Karel  Dolejší
3. 10. 2008 Jak napravit situaci na Wall Street Michael  Moore
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008