17. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2008

Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem

Americký deník New York Times informuje o tom, že Gruzie předložila fragmenty odposlechů telefonátů ruských vojáků, z něhož prý podle gruzínské vlády vyplývá, že před začátkem gruzínsko-ruského konfliktu Rusové už "prováděli invazi". NYT zdůrazňuje, že tyto gruzínské argumenty jsou nepřesvědčivé, avšak že z nich nicméně vyplývá, že situace v kritických hodinách před začátkem Saakašviliho útoku na Jižní Osetii byla možná složitější, než se dosud zdálo.

Gruzie tvrdí, že z odposlechů rozhovorů z jedné gruzínské mobilní sítě vyplývá, že ozbrojený ruský pluk vstoupil do Jižní Osetie skoro celý den před začátkem Saakašviliho útoků. Gruzie považuje Jižní Osetii podle listu NYT za své výsostné území a příchod ruského pluku dne 7.8. byl podle gruzínské vlády narušením jejího teritoria.

Gruzie šíří tyto záznamy mezi pracovníky amerických a evropských výzvědných služeb ve snaze přesvědčit západní státy i gruzínskou opozici doma, že Gruzie už byla terčem ruské invaze a jednala pouze na svou obranu.

Ruská strana toto obvinění důrazně popírá. Minulý týden se vyjádřil ruský prezident Putin, že prostě nechápe, jak je možné, že Západ nekriticky přijímá gruzínskou verzi událostí. Ruská armáda sdělila deníku NYT, že pohyby ruských vojsk před Saakašviliho invazí do Jižní Osetie byly prý normální rotací jednotek - šlo o pravidelnou výměnu mírových sborů, které Rusko už mělo v Jižní Osetii.

Nicméně, konstatuje New York Times, z odposlechů těchto telefonních rozhovorů, které vysocí američtí činitelé považují za důvěryhodné, i když poukazují na to, že nic nedokazují, vyplývá minimálně to, že před Saakašviliho invazí do Jižní Osetie došlo k určitému pohybu ruských vojsk tamtéž, ať už to byla rutinní výměna vojáků, či "invaze".

Deník New York Times poukazuje na to, že sílí hádka ohledně toho, kdo si začal, vzhledem k tomu že americká viceprezidentská kandidátka pro Republikánskou stranu Sarah Palinová tvrdí, že ruská invaze do Gruzie byla "nevyprovokována", jiní podle listu New York Times naopak zdůrazňují, že gruzínské ostřelování jihoosetského města Cchinvali bylo provokací. Gruzie tvrdí, že z telefonních odposlechů vyplývá, že ruské tanky a bojová vozidla už projížděla rokským tunelem do Jižní Osetie před úsvitem 7. srpna.

Rusko uvádí, že válka začala 7. srpna až ve 23.30, kdy nařídil gruzínský prezident Saakašvili útok na ruská postavení v Cchinvali. Podle ruské verze událostí vstoupily ruské bojové jednotky do Jižní Osetie až později.

Rusko nezpochybňuje autentičnost odposlechnutých telefonního rozhovoru, který údajně vedl jihoosetínský pohraničník mobilním telefonem soukromé gruzínské mobilní sítě. "Tak co, už je tady ta výzbroj?" ptá se mobilem velitel pohraničníků stráže u rokského tunelu. "Výzbroj i lidi. Přijeli před dvaceti minutami, když jsem vám volal, už tu byli."

Gruzínské ministerstvo vnitra tvrdí, že ten rozhovor dokazuje, že si Rusové s invazí začali první a že Gruzie se jen před ruským vpádem bránila.

Ruský generálplukovník Nikolaj Uvarov však zdůrazňuje, že gruzínský útok Rusko překvapil a že ruští vedoucí představitelé se museli teprve aktivizovat, aby na invazi reagovali. Ruský prezident Dimitrij Medvěděv byl na výletní lodi na řece Volze. Putin byl na olympijských hrách v Pekingu. Ruský ministr obrany byl na dovolené kdesi u Černého moře. "Prostě jsme vůbec neočekávali, že zaútočí," tvrdí Uvarov. Dodal, že ruské vojenské útvary pravidelně jezdily do Jižní Osetie a z ní - doplňovaly tamější ruské mírové sbory. "Přirozeně, že dochází k pohybu vojsk. Ale tohle nebyla bojová vojska. Kdybychom bývali skutečně vyslali bojové jednotky, nepřišli bychom o 15 členů mírových sborů, kteří byli v Jižní Osetii usmrceni."

Gruzie však poukazuje na to, že rotace ruských mírových jednotek se směla podle dohody z r. 2004 provádět pouze za denního světla a gruzínská vláda o těchto pohybech vojska musela být informována měsíc předem. O těchto pohybech vojsk ze dne 7.8. gruzínská vláda informována nebyla.

New York Times se dotazoval gruzínských činitelů, proč jim trvalo déle než měsíc, než se s těmito nahrávkami vytasili. Vysvětlují, že se během války nahrávky ztratily a gruzínská rozvědka pak prohledávala 6000 souborů, než je našla.

New York Times přeložil překlad nahrávek telefonního rozhovoru celé řadě amerických vládních a vojenských činitelů. Ti varují, že i když se zdá, že jde o autentické přepisy telefonních rozhovorů, nelze je řádně zhodnotit bez plného přístupu k původním audionahrávkám.

Gruzínci tvrdí, že jde o dva telefonáty ze dne 7.8. mezi hlídkou jménem Gassijev u tunelu a jeho velitelem v ústředí. V prvním telefonátu, z 3.41 hodin ráno, sděluje Gassijev veliteli, že nějaký ruský plukovník požádal osetské stráže, aby prohlídly vojenská vozidla, jichž "je plný" tunel. Gasijev říká: "Jejich velitel, nějaký plukovník, přišel a řekl, Vaši lidi by měli ta vozidla zkontrolovat. Je to v pořádku?"

Velitel pohraničníků se Gasijeva ptá, co je to za plukovníka. Gasijev odpovídá: "Nevím. Jejich velitel. Byla sem vyslána pásová ozbrojená vozidla a je jich tady plno. Chlapi tu taky postávají. A on řekl že máme ta vozidla zkontrolovat. Tak nevím. A odešel."

Ve 3. 52. Gasijev informoval velitele, že ozbrojená vozidla opustila tunel, pod velením plukovníka jménem Kazačenko. Podle ruských vojenských zpráv sloužil plukovník Andrej Kazačenko u 135. motorizovaného ozbrojeného pluku. Pluk poskytoval mírové jednotky pro Jižní Osetii a během války bojoval v Cchinvali, sdělil Uvarov.

Západní výzvědné služby zjistily samostatně, že dva prapory 135. pluku přijely tunelem do Jižní Osetie buď v noci 7. srpna, anebo brzo ráno 8.srpna.

Podle nových západních výzvedných informací se také část ruských motorizovaných jednotek ubytovala v posádce severně od rokského tunelu, na ruském území, a zřejmě buď v noci 7.8., nebo ráno 8.8. měla už celý tunel pod kontrolou.

3. září otiskl list Krasnaja Zvezda, oficiální orgán ruského ministerstva obrany, článek kapitána Denise Sidristého z 135. pluku, který v něm píše, že jeho jednotka dostala rozkaz přerušit svůj výcvik a přesunout se 7.8. do Cchinvali.

Když se na tento článek začal dotazovat deník New York Times, Krasnaja Zvezda v pátek 13.9. otiskla další článek, v němž kapitán tvrdí, že správné datum přesunu jeho jednotky do Cchinvali bylo 8.8. Deníku New York Times se nepodařilo navázat styk s kapitánem Sidristým.

Americký náměstek ministryně zahraničí Matthew Bryza uvádí, že telefonní nahrávky jsou v souladu s tím, čemu, jak se zdá, 7. srpna těsně před začátkem války Gruzínci zřejmě věřili."Byli naprosto přesvědčeni, že ruská ozbrojená vozidla vstoupila do rokského tunelu a vyjela z tunelu. Gruzínská ministryně zahraničí Eka Tkeshelashvili byla prý těsně před tím, než Saakašvili nařídil útok na Cchinvali, naprosto přesvědčena, 'na lidské úrovni', že Rusové vstoupili do Jižní Osetie." "Za těchto okolností," řekla Bryzovi, "musíme začít bránit své vesnice."

Ruský generál Uvarov tvrdí, že Gruzínci jednali zbrkle a nepochopili řádně své vlastní výzvědné informace.

Podle dohody z devadesátých let mělo Rusko právo mít v regionu 500 mírových vojáků a 300 záložáků pro mimořádné situace.

Jakmile Gruzínci zahájili svůj útok, asi 100 záložních vojáků ze 135. pluku bylo uvedeno v pohotovost a přesunuto k tunelu, uvedl Uvarov. Byl jim dán rozkaz, aby posílili jednotky v Cchinvali za úsvitu dne 8.8.

První ruské bojové jednotky - první prapor 135. pluku - projel rokským tunelem až ve 14.30 dne 8.8, více než 14 hodin poté, co Gruzínci začali střílet na Cchinvali, řekl Uvarov. Tento prapor dojel do Cchinvali až dalšího večera, protože se setkal s ostrým gruzínským odporem. Gruzie tuto verzi událostí zpochybňuje a tvrdí, že vedla těžké boje s ruskými vojáky u tunelu už před úsvitem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       17. 9. 2008
17. 9. 2008 Medvěděv chce anektovat ruskou Arktidu
17. 9. 2008 Britská banka HBOS přišla za poslední dva dny asi o miliardu liber
17. 9. 2008 Americká vláda znárodnila pojišťovnu AIG
17. 9. 2008 Americká vláda zřejmě zachrání obří pojišťovnu AIG před bankrotem
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
17. 9. 2008 O stimulech a odměnách, neboli Neurověda a historka o moudrosti a mírnosti stáří Uwe  Ladwig
17. 9. 2008 O vzdělávání zdravotnických pracovníků Petr  Wagner
17. 9. 2008 "Ty léky by měly být k dispozici pro všechny, anebo by neměly být k dispozici." Boris  Cvek
17. 9. 2008 Che Guevarův vnuk: "Fidel by byl zastřelen" Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Castañeda byl kubánský špion Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Golgo a Kuba Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Doba se proměňuje a s ní i hrdinové Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Levice, Che Guevara, Hess a jiné věci: na podporu Kotrby Rudolf  Převrátil
17. 9. 2008 Pozor na Kotrbovo nekritické doktrinářství Jan  Čulík
16. 9. 2008 Falešný mýtus o teroristovi Che Guevarovi nepřekvapuje Petr  Nachtmann
17. 9. 2008 Terorista Che a "encyklopedická stopa" Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 STEM: Příznivci ODS, KDU-ČSL a SZ podporují Gruzii
17. 9. 2008 Česká republika má velmi slavné poutní místo, Svatou Horu Jan  Paul
16. 9. 2008 Česká lékařská komora: Lékárník není lékař
17. 9. 2008 Lékárník není lékař Věra  Říhová
16. 9. 2008 Brdský radar opět v České televizi
16. 9. 2008 Che Guevara v Galícii Lubomír  Molnár
16. 9. 2008 Britské listy jsou doktrinářsky levicově zaujaté
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu
16. 9. 2008 Velký bratr na britských silnicích
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem
16. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Nový světový geopolitický řád: konec prvního dějství Immanuel  Wallerstein
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
16. 9. 2008 Hrátky s příslovími Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
15. 9. 2008 Základní instinkt Jany Bobošíkové: Vládo, padni! Jana  Bobošíková
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii
16. 9. 2008 Jak se diskutuje v Británii II.
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem   
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem   
12. 9. 2008 "Neférový" ruský tisk a Saakšviliho "ljubovnica" Alana Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Putin: Měli jsme si setřít krvavé hleny z tváře a sklonit hlavu?   
12. 9. 2008 Sarah Palinová by zaútočila vojensky proti Rusku   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 Saakašvili se už dostal pod tlak opozice. Zleva i zprava   
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
10. 9. 2008 Ne nadutost Ruska, ale cenzura. Tvrdá, odporná, jednostranná cenzura.   
10. 9. 2008 Falešná "Točka" z Gori už krouží nad ruskými médii Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?   
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA