16. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 9. 2008

Jak se diskutuje v Británii II.

O evoluční teorii, o kreacionismu a o přistěhovalectví

No, mě vychovala křesťanka, moje maminka byla křesťanka, a my jsme četli bibli a maminka říkala, že bible je konflikt mezi králi, kteří mají moc, a mezi proroky, kteří káží spravedlnost. Naučila mě, abych podporoval proroky proti králům a celý život jsem z toho pak měl problémy. Avšak představa, že Země byla stvořena za sedm dní, tomu je těžké uvěřit, zejména teď, když se dal do provozu ve Švýcarsku velký hadronový urychlovač. Avšak jestli chcete vyučovat ve školách kreacionismu, proč ne, tak to dělejte. Nemám nic proti tomu, aby se ve školách učilo čemukoliv. Ovšem musel by to učit někdo, kdo by tvrdil, že je to čistá pravda a že má zvláštní přímou linku k Všemohoucímu. Myslím, že kreacionistou je Sarah Palinová. (Smích.)

Přinášíme druhou část diskuse z víkendového pořadu rozhlasu BBC Any Questions? na témata, která nejsou neaktuální ani v České republice. První část této diskuse je ZDE

Otázka: Je evoluční teorie plně prokázána?

Moderátor: To je v kontextu výroků docela slavného vědce, profesora, který je zároveň křesťan. Mike Rees se vyjádřil, že by se ve školách v hodinách věnovaných vědě mělo vyučovat kreacionismu jako alternativnímu způsobu vnímání světa, i když sám je přesvědčen o platnosti evoluční teorie.

Tony Benn: No, mě vychovala křesťanka, moje maminka byla křesťanka, a my jsme četli bibli a maminka říkala, že bible je konflikt mezi králi, kteří mají moc, a mezi proroky, kteří káží spravedlnost. Naučila mě, abych podporoval proroky proti králům a celý život jsem z toho pak měl problémy. Avšak představa, že Země byla stvořena za sedm dní, tomu je těžké uvěřit, zejména teď, když se dal do provozu ve Švýcarsku velký hadronový urychlovač. Avšak jestli chcete vyučovat ve školách kreacionismu, proč ne, tak to dělejte. Nemám nic proti tomu, aby se ve školách učilo čemukoliv. Ovšem musel by to učit někdo, kdo by tvrdil, že je to čistá pravda a že má zvláštní přímou linku k Všemohoucímu. Myslím, že kreacionistou je Sarah Palinová. (Smích.) Takže jestli někdo chce, aby se ve školách vyučovalo kreacionismu, zavolejte do ústředí Republikánské strany a dostane se vám od paní Palinové vysvětlení, které bezpochyby přesvědčí všechny lidi v CERNU - -

David Aaronovich: Takhle se vyhýbáte řečem o jednotlivých lidech v politice?

Tony Benn: No, já jsem jí jen chtěl vzdát poctu.

Moderátor: Najednou, najednou, na okamžik ticho. Rachel Johnson?

Rachel Johnson: Ach, Panebože. (Smích.) Ano, já jsem přesvědčena, že platí evoluční teorie a kreacionismus neplatí. Kreacionismus je náboženská víra, to není věda. Měli bychom všichni odmítat, zejména ve školách -- děti musíme učit, nemůžeme je přimět k tomu, aby věřili v něco, co podle mého názoru je neslučitelné s vědou a osvětou. Ano, vyučujme evoluční teorii, protože věda ji podporuje. Ale ať tady, prosím, platí odluka církve od státu.

Damien Green: Veškeré důkazy za posledních sto let ukazují, že evoluční teorie je v podstatě platná. Je to jako každá jiná vědecká teorie. Lze ji neustále testovat. Nic není stoprocentně spolehlivé, ale zdá se být rozumné vést svůj život na základě předpokladu, že evoluční teorie platí, protože z důkazů to vyplývá. Musím říct, že jsem křesťan, ale nejsem kreacionista. A to je postoj drtivé většiny křesťanů v této zemi. A také postoj většiny křesťanů v Americe. 40 procent Američanů věří v kreacionismus, což je informace, nad kterou se můžete po tomto pořadu zamyslet. Ale svým způsobem je to jedno. Co bychom měli dělat ve školách? Zdá se mi, že bychom měli i nadále učit evoluční teorii jako vědecký předmět. Ale v náboženství, tam se může hovořit i o kreacionismu. Otázkou je, zda bychom měli vyučovat kreacionismu jako alternativní vědě. Jako křesťan jsem absolutně proti tomu. Protože nemám z vědy žádné vědecké důkazy, které by odpovídaly na otázky, na které odpovídá evoluční teorie.

David Aaronovich: Pokud lze vůbec cokoliv dokázat, ano, evoluční teorie je vědecky prozkoušená a dokázaná teorie. Žádná forma kreacionismu, včetně tzv. inteligentního designu, se takovým způsobem prozkoušet nedá. Kreacionismus je bezprostředně a dokazatelně zfalšovatelný. Kreacionismus přece vůbec nepatří do žádného vědeckého vyučování. To je, jako bych řekl, že mám zvláštní, vlastní, osobní teorii o zemské přitažlivosti. Nedá se ověřit žádným vědeckým experimentem, ale protože ve svou teorii o zemské přitažlivosti osobně já věřím velmi pevně, při vyučování by se to mělo vyučovat i vedle těch nesmyslů, s kterými přišel Sir Isaac Newton. Ale to je nesmyslný nápad. My neučíme vědu podle toho, v co lidi věří. Vzpomínám si, jak jedna americká dívka si stěžovala: "Není fér, že mně ve škole nevyučují inteligentní design, protože to je to, v co já věřím." Ve škole se ale neučí ta fyzika, ve kterou jste začali věřit, než jste začali chodit do školy! Ve škole se učí taková fyzika, která se dá vědecky dokázat.

Moderátor: Ten pan profesor argumentuje, že i když on sám je stoupencem evoluční teorie, existuje podstatné množství žáků, kteří nechtějí brát vědu vážně, protože jim není dovoleno říkat ve škole, že je možné, že kreacionismus je pravda.

David Aaronovich: Je to velmi nelaskavé, ale první, co mě napadá, je, že tito žáci budou holt muset během vyučování fyziky sedět na chodbě. Protože žádná pedagogika, kterou já znám, není založena na tom, co jsou lidé ochotni přijímat, když vstoupí do třídy.

Tony Benn: Ale přece ve školách by se měla učit všechna náboženství. Každé dítě by se mělo učit o judaismu, o islámu, o křesťanství...

Rachel Johnston: Ale ne v hodinách věnovaných vědě.

Posluchač, který položil otázku: Já jsem chodil na střední školu v šedesátých letech. Evoluční teorie nám byla tehdy předkládána jako fakt. A to se děje ve školství i ve sdělovacích prostředcích dodnes. Avšak čím víc to studuju, tím víc nacházím chyb. A evoluční teorie nebyla vědecky prokázána. Jak se může jeden biologický druh vyvinout z druhého, když to vyžaduje přidání dalšího chromozomu? To je absurdní.

Otázka: Měl by se omezit počet přistěhovalců do Británie?

Moderátor: Hodně se o tom tento týden hovořilo v Labouristické i Konzervativní straně. David Aaronovich?

David Aaronovich: Ne. Vím, že to je hodně nepopulární názor. Vždycky, když to napíšu v Timesech, drtivá většina reakcí je záporná. To, co Konzervativní strana navrhuje a to, co vláda dělá, ve snaze omezit přistěhovalectví, je byrokratické, je to svým způsobem stalinistické -- úřady se snaží vynucovat na zaměstnavatelích, koho budou smět zaměstnávat a koho smějí do této země přivézt. Nebude to fungovat. Je to založeno na demografických předpovědích, které jsou naprosto nespolehlivé. V současnosti Británii opouštějí velké počty lidí. Nikoliv proto, že by Británii neměli rádi, ale prostě proto, že mladí lidé dnes sledují své anděly, jak tomu říkám, jedou tam, kam se jim chce jet. A to je, stále více, v globalizovaném světě, ve světě internetu, rychlého cestování, a tak dál, přesně to, co lidé budou dělat stále více. A otázka je, jestli chceme, aby do Británie přicházeli pohybliví a talentovaní lidé, anebo jestli je pošleme do háje, ať si jdou někam jinam. A jestli něco takového uděláme, z Británie se stane izolovaný, stárnoucí, irelevantní ostrůvek bez dlouhodobých schopností postarat se o sebe. A to mě znepokojuje. A tam nás vede Damien Green a tam nás bohužel vede i současná vláda.

Rachel Johnson: Nesouhlasím se vším, co říká David. Souhlasím s tím, že nový plán, který předkládá Labouristická vláda, je byrokratický. Chtějí po čtyřech letech posílat domů lidi, kteří sem přijeli a získali tu kvalifikaci. To je velkým a zbytečným břemenem pro zaměstnavatele i pro rodiny zaměstnanců. Jenže je fakt, že jsme členy Evropské unie, ta má 27 členských zemí a přichází sem mnoho lidí a s tím nic nenaděláme.

Tony Benn: Je fakt, že vzniká velký tlak na infrastrukturu, o tom není pochyb. Uvědomuju si, že staří lidé, jako já, spotřebovávají zbytečně zdroje, které by měly být k dispozici pro mladé. Avšak Británie potřebuje přistěhovalce. Když mi před osmi lety zemřela na rakovinu manželka, zažila čtyři strašlivé roky, lidé, kteří ji tehdy pomáhali, sociální pracovníci, lékaři, zdravotní sestry, všichni přišli z Britského společenství národů. A nemohu přijmout, a doufám, že se mnou souhlasíte, že musíme přijmout kohokoliv z EU, ale nepustíme sem lidi z Britského společenství národů. Z Austrálie, z Jamajky, z Jihoafrické republiky. Protože jejich příliv omezit můžeme, ale přiliv lidí z Evropské unie omezovat nemůžeme.

Damien Green: Jedním z důvodů, proč sílí odporná, extremistická, pravicová politika je to, že jsme měli za této vlády naprosto neomezené přistěhovalectví. Přistěhovalce tady opravdu potřebujeme. Potřebujeme tady správné lidi. Potřebujeme systém, který nám sem vpustí kvalifikované lidi. Ale celkově jich musí být míň, protože jsou přehlcené naše veřejné služby a když vzniká napětí mezi komunitami, dochází k vzniku odporných pravicových stran. Takže omezené přistěhovalectví nebude jenom dobré pro Británii, ale zejména to přinese prospěch oněm minoritním komunitám, které tu už žijí.

                 
Obsah vydání       16. 9. 2008
16. 9. 2008 Západ připravuje novou konfrontaci s Ruskem
16. 9. 2008 Pákistánští vojáci "stříleli" na Američany
16. 9. 2008 Velký bratr na britských silnicích
16. 9. 2008 Falešný mýtus o teroristovi Che Guevarovi nepřekvapuje Petr  Nachtmann
16. 9. 2008 Che Guevara v Galícii Lubomír  Molnár
16. 9. 2008 Advokátka Klára Veselá Samková ostře kritizuje novelu občanského zákoníku z dílny ODS
16. 9. 2008 Britské listy jsou doktrinářsky levicově zaujaté
16. 9. 2008 Topolánek se potřebuje zorientovat
15. 9. 2008 Základní instinkt Jany Bobošíkové: Vládo, padni! Jana  Bobošíková
16. 9. 2008 Skrytý boj o životní uplatnění, neboli Učitelé jako obranná zbraň středních vrstev Uwe  Ladwig
16. 9. 2008 Kompromis: Solana upřesnil, že pozorovatelé EU budou pouze v Gruzii, nikoliv v Osetii a Abcházii
16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu
16. 9. 2008 Ruský vicepremiér navštívil nečekaně Kubu
16. 9. 2008 Jak se diskutuje v Británii II.
15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii
16. 9. 2008 Školy by měly víc studovat světovou literaturu Boris  Cvek
16. 9. 2008 Česká lékařská komora: Lékárník není lékař
16. 9. 2008 Brdský radar opět v České televizi
16. 9. 2008 Brazílie: Jižní Amerika nebude tolerovat převrat v Bolívii
16. 9. 2008 Vlna ztichla na vlnách, čest její památce Štěpán  Kotrba
16. 9. 2008 Hrátky s příslovími Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
16. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Nový světový geopolitický řád: konec prvního dějství Immanuel  Wallerstein
16. 9. 2008 UNASUR: Moralesovi dnes mohou na pomoc přijet i armády okolních států
16. 9. 2008 Zrušte nelogickou podporu bankám František  Beneš
15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase
15. 9. 2008 Pákistánci stříleli na výstrahu do vzduchu proti Američanům
15. 9. 2008 Burzy poklesly, americká banka Lehman's udělala bankrot
15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
15. 9. 2008 Válku v Osetii plánoval Saakašvili dlouho
15. 9. 2008 Nepoučitelný ministr u duchcovského viaduktu a návrat do 19. století Štěpán  Kotrba
15. 9. 2008 Někteří lidé ve vedení ODS umějí hrát šachy Jan  Makovička
15. 9. 2008 Radar -- bude Topolánkova vláda mlžit i nadále? Petr  Pokorný
15. 9. 2008 Zelení na cestě k politické bezvýznamnosti Miroslav  Pořízek
15. 9. 2008 SPD brání veřejnoprávnost médií Richard  Seemann
15. 9. 2008 Lourdy na věčné časy a nikdy jinak Miloslav  Štěrba
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008