8. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 9. 2008

Revoluční rok osmašedesátý

Rok šedesátý osmý byl významný nejen pro Československo. Byl to rok ve kterém vyplavaly na povrch všechny bolesti světa na střádané v posledních letech. Dalo by se říci, že v tom roce proběhla revoluce. Lidé už začínali mít dost politiky a politiků. V té době se na druhém konci světa dějiny psaly napalmem. Válka ve Vietnamu. Na začátku roku ve Vietnamu bojovalo půl milionu mladých Američanů. Tisíce mladých Američanů pálily povolávací rozkazy a odmítaly vstoupit do armády. Utíkaly do Kanady. Třetina vojáků ve Vietnamu byla na drogách. Proč byla ta válka, kterou v USA nikdo nechtěl? Make love not war! To bylo nové heslo mladých Američanů. Hnutí hippies ovládlo Ameriku. Volná láska, sex a rock'n'roll ovládaly mládež. Z koncertních pódií se stávaly politické tribuny. Zpěváci stáli v prvních řadách protestujících.

Na začátku roku 1968 se z odporu proti válce stal zárodek revolty mládeže. Pouliční boje se staly denní záležitostí. Ve válce ve Vietnamu byli černoši vždy v první linii. To mělo za následek zrod hnutí Black power. Na jeho počátku stál slavný boxer -- mistr světa Cassius Clay, který odmítl povolávací rozkaz se slovy "já nemám nic proti Vietcongu" povzbudil tisíce černých Američanů. Představoval hnutí černých panterů -- hrdost na dokazování černé síly, odmítání hodnot bílé Ameriky. Černé je krásné. Černí panteři tvrdili, že násilí je legálním prostředkem. Bouřlivou odezvu našli v černých ghettech, kde vládla bída. Pod heslem "Už žádný drogy -- drželi nás na nich 400 let. Tyhle vládní struktury co máme, dávají černejm jen almužnu. Říkám vám, bratři a sestry -- pokud z tý almužny neušetříte a nekoupíte si bouchačku, tak jste srabi". Násilí jako prostředek projevu odporu vítězilo.

Hesla a myšlenky černých panterů fascinovala i bělošské radikály. Převzali stejné výrazivo, které oslavovalo násilí. Přitom mávali v rukou rudou knížkou předsedy Maa a plakáty s Che Guevarou. V tom osmašedesátém roce se ve Spojených státech, v tom Babylonu triumfujícího kapitalismu, zrodila revoluční menšina, která měla za cíl rozvrácení americké společnosti. Edgar Hoover -- ředitel FBI - je označil za největší nebezpečí vnitřní bezpečnosti země.

Ani Evropa nezůstala pozadu. 11. dubna 1968 se vůdce německé krajní levice Rudy Dutschke nazývaný "rote Rudy" stal obětí atentátu. Byl těžce raněn. V celém Německu došlo k masovým demonstracím. Šlo o protest mladých proti blahobytné společnosti hospodářského zázraku. Byla to i kritika generace rodičů, která vyrostla a dospěla za nacismu. V Londýně v dubnu demonstrovalo 20 tisíc lidí na podporu Rudy Dutschkeho.

Centrem protestů byly ve všech západoevropských zemích univerzity. Od kritiky školství studenti rychle přešli ke kritice společnosti. Už v březnu došlo k srážkám mezi studenty a policií také v Římě. Boj studentů se rozšířil na celou italskou společnost.

V té době byla ve Spojených státech vyrabována kolumbijská univerzita. Následný zásah policie přilil oheň do ohně studentského hnutí. Studenti ve Španělsku požadovali na Frankovi demokracii. V Japonsku vedl vietnamskou válkou posílený antiamerikanismus studentů k násilnostem. Bylo zmobilizováno 300tisíc členů studentského spolku. Ti si vzali za cíl symboly americké přítomnosti - základny, letiště a plavidla.

Na jaře 1968 se ve všech vyspělých zemích vytvořila internacionála mládeže, která četla stejné knihy, mávala stejnými ikonami a směřovala ke stejným cílům. Na dveře bušila revoluce.

6.května se na bulváru Saint Germain v Paříži střetli studenti s policií. Ta zaútočila pomocí vodních děl a hasičských vozů -- demonstranti neustoupili a házeli proti nim dlažební kostky. Když je policie rozehnala, tak jejich tvrdé jádro -- asi 30 000 demonstrantů - obsadilo latinskou čtvrť. Vyrostly barikády. Všude vlály rudé prapory. Vláda neměla jinou odpověď než střelbu a slzné granáty. Francie byla v šoku. Přidala se na stranu studentů proti policii a vládě. Odbory vyhlásily generální stávku. Heslo národa bylo: "Pryč s policejním státem". Latinskou čtvrtí prošlo 300 tisíc demonstrantů. Došlo ke spojení studentského hnutí s vystoupením dělníků.

V této době odjel De Gaule do Rumunska. Když se vrátil, byla Francie ve stávce. Stávkovalo 7 milionů lidí. Tanečnice ve Folies Bergere si na protest zakryly ňadra.

De Gaule vyhlásil referendum a Francouzi mu zazpívali "adie De Gaule, adie". Situace vypadala nezvladatelná, obavy vládnoucích kruhů začaly přerůstat ve strach. Úředníci pálili spisy a chystali si pasy, aby mohli opustit zemi. Ve Francii se mezi stávkujícími ozývaly požadavky na vytvoření lidové vlády. V čele demonstrace byli představitelé komunistů. Vláda dostala panickou hrůzu z komunistického převratu.

V tom zasáhl De Gaule a vstoupil razantně znovu do politiky. Rozpustil národní shromáždění a vypsal nové volby. V nich zvítězili gaullisté. První co udělala nová vláda, byl zákaz levicových organizací a vyasfaltování všech bulvárů a chodníků - byly odstraněny kostky -- to pro případ nových nepokojů. Francii zaplavila vlna pravice. V těch volbách promluvila mlčící většina. Tatáž mlčící většina, která před lety pomohla Hitlerovi do vlády a u nás volí ODS.

Nepokoje však neskončily. V dalších dnech zastřelila policie dva dělníky továrny Peugeot, na útěku před policí utonul student. Jeho pohřeb byl poslední vystoupení levice - už tiché.

Všechny tyto nepokoje zasely strach mezi vládnoucím establishmentem. Proto pravice na celém světě přešla do útoku. A dělala to tak, jak byla zvyklá. Ve městě Memphis byl dne 4. dubna zastřelen Martin Luther King - velký bojovník za práva černochů. 15 let bojoval za práva černochů formou nenásilí. S M. L. Kingem odešlo i nenásilí. Vlna hněvu propukla -- demonstranti pálili a rabovali obchody. Města hořela. Washington vypadal jako válečné město - Bílý dům tonul v kouři. Výsledkem bylo 46 mrtvých a stovky raněných. Za Kingovou rakví kráčel i Robert Kennedy. Byl volební rok prezidenta. Jako kandidát byl i Robert Kennedy. Tento muž pro bílé i pro černé představoval naději, že se vše změní : "budu se snažit o novou politiku, takovou, která ukončí válku ve Vietnamu, která překlene propast dosud existující mezi černochy a bělochy, mezi bohatými a chudými, mezi mladými a starými". V červnu vyhrál Bobby rozhodující primárky v Kalifornii. "teď budu kandidovat v Chicagu a vyhraju i tam" byla jeho poslední slova. Na odchodu ze sálu byl zastřelen. Kým jiným, podle policie než osamělým bláznem. Stejně jako M. L. King, stejně jako jeho bratr John před 5 lety. V několika týdnech tak svět v osobách Kinga a R. Kennedyho ztratil dvě osobnosti slibující naději. Vedoucí volebního štábu Roberta Kennedyho řekla : "v USA každý, kdo chce zlepšit podmínky chudým, musí zemřít".

Na jaře roku 68 se v Československu probudily snahy o demokratizaci komunistického režimu. Zdálo se, že komunistický blok se po zásahu Rudé armády v roce 1956 v Maďarsku zklidnil, ale demokratizační snahy byly stále přítomné. Postupně došlo k výměně postů ve vládě i v komunisté straně. Cenzura byla zrušena a lidé se zhluboka nadechli. Jenže, podle Rusů Dubček překročil povolené meze. V době, kdy Amerika oplakávala M. L. Kinga a Bobby Kennedyho se připravovala invaze do ČSSR. Situace se vyhrotila a 21. srpna vstoupila do země sovětská armáda. To byl konec pražského jara a nastalo dvacetileté období normalizace.

V druhé polovině roku se bouřlivé události přenesly do Ameriky. V latinské Americe se tisíce mladých lidí chopilo zbraní a šlo do boje se slovy kubánské revoluce : Patria o muerte. Vlast nebo smrt.

V Mexiku protestovali studenti za lepší životní podmínky. Studenti také požadovali politické svobody. Mexičtí studenti proto uspořádali demonstraci na počest Hnutí 26. července, které na Kubě před lety založil Fidel Castro. I tento jejich sen ukončily kulky vládních útvarů. Druhý den vypukla na školách stávka. Ulicemi Ciudad Mexico procházelo 300 tisíc demonstrantů. Ale v té době se všechno připravovalo na olympijské hry. Mexická vláda se rozhodla protesty rychle ukončit. Povolala armádu, která vše vyřídila -- více než 300 mrtvých a stovky raněných byla cena za touhu po svobodě a sociální spravedlnosti. Olympijské hry mohly začít. Smrt těch mladých nikoho nezajímala. Show must go on. Ale klid nebyl. Dva američtí atleti Tony Smith a John Carlos na stupních vítězů při americké hymně zvedli před očima celého světa pravou ruku v černé rukavici zaťatou v pěst. Znamení černých panterů.

V osmašedesátém roce obcházel latinskou Amerikou přízrak Che Guevary, jednoho z legendárních vůdců kubánské revoluce. Nestačilo mu vítězství na Kubě, ale chtěl osvobodit celou latinskou Ameriku. Chtěl zorganizovat stejnou revoluci. Ale měl smůlu - doba ještě nedozrála. Nakonec se ho podařilo zavraždit bolivijským vojákům. Zemřel dne 9. října 68 a tragická smrt udělala z něho legendu století. Dnes by Che Guevara měl radost. Latinská Amerika se probudila a začíná se zbavovat americké nadvlády. Příkladem pro ně se stává jeho milovaná a pravičáky nenáviděná Kuba.

Che Guevarova smrt a nemilosrdné násilí vládních orgánů způsobily, že bojovné projevy pomalu končily. Romantická vzpoura mládeže proti starým pořádkům skončila zklamáním. Měsíce opojení vystřídala všeobecná kocovina. Trvalo celé roky než se z rašícího jara osmašedesátého rozvinuly květy. Ještě v lednu 69 se v Praze upálil Jan Palach, aby zburcoval národ k odporu, k návratu Pražského jara. Jeho oběť byla umíráčkem za osmašedesátým rokem, rokem odvátých nadějí, zklamaných snů a ztracených iluzí.

                 
Obsah vydání       8. 9. 2008
8. 9. 2008 Ekonomické reformy roku 1968 Martin  Myant
8. 9. 2008 Zuby nehty Bohumil  Kartous
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Michael  Marčák
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Proč nosí poslanec Morava tričko od neonacistické firmy? Petr  Nachtmann
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
8. 9. 2008 Bursík má právo promítnout politiku zelených jinak Boris  Cvek
5. 9. 2008 Civil Georgia: Gruzínská opozice prohlásila, že nastal čas nepříjemných otázek
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
5. 9. 2008 Stratfor: Medveděvova doktrína a americká strategie
8. 9. 2008 Kouchner: Ztraceno v překladu, jako vždy
8. 9. 2008 Rusko uvažuje o možnosti ukončení vztahů s NATO
8. 9. 2008 Evropě to osladíme, aneb noetické lajdáctví Václav  Chyský
5. 9. 2008 Dáme vám ochutnat vaši vlastní medicínu
8. 9. 2008 Topolánkovi sice vadí Tlustý, Dalík ale ne Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Revoluční rok osmašedesátý Josef  Vít
8. 9. 2008 Bank Rossiji začal prodávat dolary. Kupuje eura
8. 9. 2008 Americká vláda dočasně znárodňuje dvě obří americké hypotéční banky
5. 9. 2008 Moskva vyměnila atomovou spolupráci s USA za rozvoj íránského jaderného programu
8. 9. 2008 Konec Mussoliniho impéria Richard  Seemann
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
7. 9. 2008 Nedostatek kvalitní černé barvy - za vším jsou Číňané! Wenzel  Lischka
8. 9. 2008 EU toho moc nevynucuje
8. 9. 2008 Kdo krade Británii tajné informace?
6. 9. 2008 Bob Woodward: Bílý dům odposlouchával iráckého prezidenta
8. 9. 2008 USA: oběť Daniela Veselého Pavel  Urban
8. 9. 2008 Co všechno se nedozvíte o rusko-kyrgyzské diplomacii ani v AFP
8. 9. 2008 Polský generální prokurátor už zjistil, kde bylo tajné vězení USA
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska
8. 9. 2008 Mladá pravice uspořádá 11. 9. v Praze demonstraci "Radarem na obranu západní civilizace" za zvuků židovské lidovky
7. 9. 2008 Rusko uspořádá vojenské cvičení u amerických břehů
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"
7. 9. 2008 Indie chce nakupovat jaderné palivo a technologie
6. 9. 2008 Na Ukrajině odlišná stanoviska k Rusku i k členství v NATO
6. 9. 2008 V Polsku tajné zariadenie CIA na mučenie bolo
6. 9. 2008 Narozdíl od Česka, Slovensko poslalo peníze do Osetie i do Gruzie
5. 9. 2008 Členem Výboru na obranu Marcely Urbanové je prokázaný lhář
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008