4. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2008

Chudobný človek - hotová opíca...

Viděl jsem ho jen jednou v životě, ale těch několik setkání a rozhovorů během čtrnáctidenního prázdninového pobytu s rodinou ve Vysokých Tatrách před čtvrt stoletím mne výrazně ovlivnilo a otevřelo mi celý nový svět. Uvědomil jsem si v ten moment naprosto zřetelně a jednou provždy, jak je moc spjatá s majetkem, bohatstvím a co znamená mít vliv v místě, vliv který je daný dobrým jménem a majetkem.

„Viete, pán Žák“, řekl mi jednou, když jsme spolu připravovali živáňskou a byli jsme stranou ostatních „to všetko je pekné o tom, že chudoba cti netratí a že majetek nie všetko, ale pamätajte si dobre, čo Vám hovorím, chudobný člověk - hotová opíca.“ Trochu mne to pobouřilo, protože jsem tak trochu od přírody i od rodiny idealista, ale ten člověk mne okouzlil.

Byl to muž, který se živil rukama a nic, vůbec nic, nenaznačovalo, jaký má vliv mezi lidmi. Měl jsem možnost ten vliv poznat a i to mně přimělo, abych si jeho slov začal velice vážit, i když jsem se s nimi tak nějak pořád nechtěl ztotožnit. Jeho svět prostě nebyl mým světem. Pět let po našem setkání zemřel a já se to dozvěděl pozdě. Bylo mu méně než je mně teď a já na něj pořád vzpomínám.

Když jsem v příspěvku „Jéde, jéde,poštovský panáček“ psal o tom, jak si katastroficky vede náš stát při zajišťování jakýchkoliv veřejnoprávních nebo sociálních služeb, jak rozbíjí síťové služby a ruší je tam, kde mají lokálně vyšší náklady a demonstroval jsem to na České poště, vzpomněl jsem si na toho dobrého muže a položil jsem si otázku, co vlastně může takový český chudý, jak oficiálně říkáme štíhlý a efektivní stát vůbec dělat. Napadlo mne, že pokud je stát chudý jako ta kostelní myš, tak nemůže pro ty své chudé-hotové opice udělat nic jiného než nějakou pořádnou opičí klec.

Při bližším pohledu do některých opičích klecí a zejména do těch paviáních by se nám jistě brzo vybavily půvabné analogie s praxí „dobrého vládnutí“ štíhlého a efektivního českého státu. Zdaleka tím nemyslím jen hustotu ochlupení a barvu některých pozadí. Chudý stát je, obrazně řečeno, takový opičinec, ze kterého sem tam trčí natažená ruka loudilka a když se neopatrně přiblížíte, urve vám kapsu i se šrajtoflí nebo svačinou. V tom je viditelná ruka opičince přímočařejší než neviditelná ruka trhu. Pak ještě opičinec vykazuje chaotické přebíhání a výměnu postů na přesně vymezeném prostoru, ozývá se z něj vřískot i křik a tak trochu zvláštně voní. Občas z něho někdo zdrhne... Dlouhodobým vědeckým pozorováním se prý dají zjistit i některá pravidla opičince, ale kdo by na to měl čas. Jako špektákl je to daleko zajímavější, tedy pokud nejste uvnitř.

Nevím, co bych teď dodal. Ponechám tento obrázek chudého státu a jeho skutků k rozvinutí fantazii čtenářů a vzpomenu si tiše na těch pár setkání pod Tatrami a i po dvaceti pěti letech poděkuji k nebi za inspiraci... Ďakujem Vám velmi pekne, pán ....., nezabudnem.

                 
Obsah vydání       4. 9. 2008
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie
4. 9. 2008 Proč podporuje ruskou fašistickou kleptokracii podivná aliance levičáků, konzervativců a bankéřů?
4. 9. 2008 Rusko vyjmenovalo podmínky pro stažení ostatních svých vojsk z Gruzie
4. 9. 2008 USA poskytnou Gruzii miliardu dolarů
4. 9. 2008 Daladier souhlasit s mnichovskou dohodou musel
4. 9. 2008 Kocáb má státní smlouvu o odchodu ruských vojsk ve vlastním archivu?
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
3. 9. 2008 Tramvlaky Antonín  Žiška
4. 9. 2008 Mnichovský komplex Michal  Vimmer
4. 9. 2008 Jaký je rozdíl mezi hypotékou a činží?
4. 9. 2008 Chudobný človek - hotová opíca... Ladislav  Žák
3. 9. 2008 Zdravá populace = strašidelná představa lékařů? Beno  Trávníček
4. 9. 2008 Kdo se postará o občany?
3. 9. 2008 Zcela jiná válka, aneb jak to vidí Rusové
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
2. 9. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Část 2. Daniel  Veselý
2. 9. 2008 Orwellova hypotéka Tomáš  Stýblo
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008