14. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 8. 2008

Historie je Sněhurka, ideologie otrávené jablko. Nebo ne?

Pokračování diskuse o Solženicynovi, Rusku a komunismu

Pavel Janíčko v článku "Několik poznámek k Solženicynovi a 'ruské'duši", kterým reaguje na mou "Vlast a ruská duše? Deník Právo něljubit", vyjadřuje svůj pohled na budování socialismu v Rusku. Aniž bych se chtěl stavět do role arbitra historie, obávám se, že ten jeho pohled je sám z velké míry spíše přáním než skutečností. Že vyjadřuje především víru Pavla Janíčka, v níž historická skutečnost a její účastníci sehrávají roli tak trochu pasivních komparsistů.

Jak by bylo krásné, kdyby v občanské válce v Rusku zvítězila ta "třída pracujících"! Jak by bylo krásné, kdyby ve Velké vlastenecké válce opět nezvítězil nikdo jiný, než tito "rolníci, dělníci, inteligence"!

Jenže....jenže například v revolučním Rusku dělnická třída téměř neexistovala. Jen masy rolníků, ruských mužiků, těch -- jak se na ně dívali i ideologové bolševismu -- pravoslavných "primitivů". Tak kdo tam tedy ten boj o "socialismus" vlastně vyhrál?

Samozřejmě že to byli vojáci. Demilitarizované, většinou demoralizované masy, opouštějící frontu, na níž bylo uzavřeno příměří, se v občanské válce připojovaly buďto na jednu, nebo na druhou stranu. Hledat v tom nějaké sympatie pro socialismus, který se v tom okamžiku nacházel v té nejdivočejší, "trockistické" podobě, by bylo bláhové. Lev Trocký, hlavní organizátor Rudé armády, v železničním vagónu objížděl celou zemi a železnou rukou vynucoval disciplínu. Vítězství bylo věcí především propagandy, organizace, schopnosti zajistit vojákům na prvním místě základní množství jídla a samozřejmě zbraní a munice.

Rudá armáda zvítězila nad bělogvardějci i díky poměrně značnému množství carských důstojníků, kteří v ní bojovali. A kteří jediní tehdy měli dostatek zkušeností z reálné války. Proč to carští důstojníci dělali? Třeba proto, že bolševici drželi jako rukojmí jejich rodiny, ženy a děti. Zradíš nás, zabijeme je! Je to hodně hnusné?

Říci ale, že bolševici zvítězili jenom proto, že nastolili tvrdší teror než druhá strana a používali drakoničtějších a vpravdě teroristických prostředků, by nebyla celá pravda. Značná část Rusů, a to i důstojnického sboru, se postavila na stranu rudých z čistě vlasteneckých důvodů. Perspektiva vítězství bělogvardějců a intervenčních armád byla jasná: Rusko rozkouskované na jednotlivé zahraniční protektoráty.

To raději Rusko velké, třebaže rudé!

Protikladnost té doby a obtížnost rozhodování, na kterou stranu se postavit, dokládají třeba osudy někdejšího carského důstojníka Michaila Tuchačevského. V občanské válce se postavil na stranu rudých. Ve 30. letech se stal maršálem a podílel se na zavádění nejmodernějších principů strategie a taktiky do teorie a praxe Rudé armády. Poté ho popravili - i s celou vojenskou elitou. Jako "odměnu" za to, co vykonal ve službách "prvního státu pracujících". Jestliže je něco na historii komunismu v Rusku i v jiných zemích vskutku pozoruhodné, je schopnost, s jakou si během poměrně krátké doby dovedl vytvořit svou sobě zcela oddanou elitu -- ekonomickou, vojenskou, vědeckou, vychovatelskou -, ale také schopnost tuto vlastní elitu nemilosrdně a téměř masově ničit.

To, co je pozoruhodné na ideologiích všeho druhu i zabarvení, je zase často neuvěřitelná schopnost ničit reálnou historii a historickou paměť lidí. Dařilo se to docela dobře ideologii komunistické. Daří se to, samozřejmě, i té dnešní "euroatlantické".

Skutečná porážka socialismu nespočívala v nějakém uzbrojení či ekonomické nedostatečnosti. Nacházela se především ve vítězství ve válce o srdce lidí. Marxistickou, "vědeckou" pravdu je těžké někomu vytýkat, když pod jejich povrchem vidí ušlechtilé ideály. Problém nastává, když tato "pravda" ze svých "vědeckých" pozic začne nálepkovat jiné "pravdy", jiné pohledy a chápání světa, a nakonec dospívá k nekonečnému množství škodlivých "-ismů", které stojí a stály v cestě "spravedlivé společnosti" a ohrožují "moderního člověka".

S kapitalismem, nebo spíše s feudalismem bylo z Ruska vyhnáno i všechno duchovní bohatství. A lidem nabídnuto teoretizování o "výrobních vztazích", revolucích a sladké řeči sebeoslavující socialismus. To zajímalo koho? Lidé "osvobození" socialismem se ocitli v roli poutníka na poušti, kterému zakázali podat byť jen jedinou sklenici vody. Každá taková sklenka přece nebyla ničím jiný než -- "úderem kapitalismu"!

Ideologie všeho druhu tedy často působí jako jakési zlé královny. Přicházejí ke Sněhurce -- živé a skutečné historii -- a podávají jí otrávená jablka. Vylévají vaničky i s dětmi, do očí lidí házejí písek. My zapomínáme, co bylo včera, natož před 10, 20, 50 lety.

Jenže je skutečně možné odsoudit náboženský zápal takového sv. Augustina? "Člověk má usilovat jen o poznání Boha. Nic víc? Nic víc!", odpovídá rezolutně sv. Augustin a nelze necítit, že obsah jeho díla vskutku nelze odbýt jako nějakou povrchní "ideologii". Je ohněm, který hoří. Podobných pochodní se v lidských dějinách objevilo víc. Ignác z Loyoly. Savonarola. Luther. Hus. Jistě i Marx. Ježíš. Lze si bez nich historii vůbec představit? Bez těch "ideologů" par excellence?

Ideologie tudíž nemusí být je slepota a zavírání očí před pravdou. V některých případech může naopak oči otevírat.

Jistě, člověk při svém přesvědčení o vlastní pravdě může napáchat mnoho zla. Může zhřešit. Nevíra v existenci jakékoliv pravdy a ledová lhostejnost je ale nejspíš ještě horším hříchem. Ideologové nám častokrát vskutku kradou dějiny. To je ale jenom jedna část pravdy. Ta druhá by tedy zněla: Bez "ideologů" a "ideologií" by nejspíš žádné dějiny ani nebyly.

Ostatně právě o tom hovoří i biblická tradice. První "ideologii" Adam s Evou přijali, když podle návodu Hada pojedli ze stromu vědění, a poznali Dobré a Zlé. A zhřešili, protože porušili Boží zákaz. A Bůh je za to vyhnal z Ráje. A je už nečekalo nic jiného, než se navždy lopotit v prachu a bídě a hříšnosti tohoto světa.

Ta pasáž je zdánlivě nelogická -- proč by měl člověk zhřešit, když získal poznání dobrého a zlého? Proč Bůh stvořil člověka tak nedokonalého, tak hříšného, že neposlechl jeho zákaz?

Jestliže má biblická tradice pravdu v tom, že Bůh je zároveň vševědoucí, musel ovšem velmi dobře vědět, že Had nakonec člověka svede. Rozzlobený Bůh a všelijaké to šermování ohnivým mečem, které v závěru příběhu předváděl archanděl Gabriel, tedy možná neznamenali především to, že Bůh se na oba dva skutečně hněvá, ale měli jen zajistit jejich urychlený odchod z pohodlí.

Ve skutečnosti se možná v tom samém okamžiku Bůh tetelil radostí. Jeho stvořitelské dílo se podařilo.

A pro člověka se začaly psát skutečné dějiny.

Jakpak by asi vypadal člověk, kdyby neměl poznání dobrého a zlého. Byl by to vůbec člověk? Nejspíš bychom všichni napořád zůstali jen velkými a věčnými dětmi.

Vím, co řeknou pochybovači: Nebylo by to pro svět i nás samotné nakonec lepší?

                 
Obsah vydání       14. 8. 2008
14. 8. 2008 Polsko a USA podepsaly předběžnou dohodu o protiraketové obraně
14. 8. 2008 BBC cituje Gruzínku z města Gori: Proč bojovali? Nikdo tohle nechce!
14. 8. 2008 "V Gruzi nebojujeme"
14. 8. 2008 USA a Rusko vedou navzájem ohledně konfliktu v Gruzii slovní válku
14. 8. 2008 Americký profesor a právník: Musíme usilovat o konsensus s Ruskem a Čínou
14. 8. 2008 Tři stezky (ke) komunismu Martin  Škabraha
14. 8. 2008 Mladíček v pardálí kůži oděný tahal čerta za ocas Bushka  Bryndová
13. 8. 2008 Gruzie -- toto není konec Milan  Valach
13. 8. 2008 Gruzie: Obě strany zastrašují civilní obyvatelstvo
14. 8. 2008 Sergej Magid: Nikdy jsem nebyl okupantem Československa!!
14. 8. 2008 Věříme vám, věřte nám !
8. 8. 2008 Jak tomu bylo ve skutečnosti během Pražského jara Jan  Čulík
14. 8. 2008 Nevzdělanci u moci Štěpán  Kotrba
14. 8. 2008 Američané nám v případě invaze nepomůžou Petr  Nachtmann
14. 8. 2008 Britské zákony o pomluvě potlačují svobodu slova, varuje OSN
14. 8. 2008 Světová ekonomická recese buší na vrata českých montoven Radovan  Baroš
14. 8. 2008 Komunismus je mnohem horší, neboť fašismus je jeho součástí
14. 8. 2008 Rusko: Amerika si bude muset vybrat, zda chce dobré styky s Gruzií, nebo s Ruskem
14. 8. 2008 Dětem chybí iniciace, protože nejsou autority, které by ji zprostředkovaly Jan  Paul
14. 8. 2008 Saakašvili a hra hráčů, neboli Zdánlivé nedorozumění mocného přítele a hru znajícího nepřítele Uwe  Ladwig
13. 8. 2008 Princ Charles: Geneticky modifikované potraviny způsobí světovou ekologickou katastrofu
14. 8. 2008 Karel Tejnora: Mne se volby netýkají Jan  Neoral
13. 8. 2008 Horké léto roku 1950 v Jižní Koreji Daniel  Veselý
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
14. 8. 2008 Jak se žilo.. ...nukleárnímu fyzikovi Štěpán  Kotrba, Michel  Fleischmann
13. 8. 2008 George Bush: Amerika zasáhne v Gruzii
13. 8. 2008 Rusko odmítlo požadavek Západu, aby uznalo územní celistvost Gruzie
14. 8. 2008 Historie je Sněhurka, ideologie otrávené jablko. Nebo ne? Luděk  Toman
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
13. 8. 2008 Zrádný ostravský hejtman Michal  Kuklík
13. 8. 2008 Human Rights Watch: Přehnaná propaganda o vraždění v Jižní Osetii vyvolává útoky proti Gruzíncům
13. 8. 2008 ČR nejprve napomohla krveprolévání, teď to flikuje humanitární pomocí
13. 8. 2008 Gorbačov: Neměli jsme jinou možnost
13. 8. 2008 Lidé v Cchinvali jsou v tísni, kde je Člověk v tísni? Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr
13. 8. 2008 Demokratizace někdejších totalitních režimů je vítězstvím Spojených států Boris  Cvek
13. 8. 2008 Hvězdné války II: Pokračování protiraketové obrany jinými prostředky Karel  Dolejší
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008