6. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2008

Pozor na ideologickou zaujatost

Miloslav Štěrba se pustil do mladofrontových kritiků čínských pořadatelů olympiády. Pravda, toto periodikum přináší převážně ideologicky silně zabarvené články a jeho komentátoři jsou známými levicobijci, to se ostatně dovíme v každém druhém vydání Britských listů. Zpravidla je to odůvodněné a z tohoto důvodu MfD pravidelně nesleduji. Nenadál bych se proto, že svým způsobem ji zde budu muset hájit. Dnes už tu máme jeden příspěvek o vylévání vaničky i s dítětem, a já k němu musím přidat další.

Musím se přiznat, že jsem v době, kdy se u nás o pekingské olympiádě objevovaly zprávy jen útržkovitě, neboť tato událost nebyla ještě sdostatek aktuální, byl velmi skeptický ohledně role, již západní sdělovací prostředky sehrají v tomto čínském spektáklu. Škarohlídsky jsem očekával -- ačkoli myslím, že nikoli neoprávněně -- přesně opačný přístup, než s jakým přišla velká část našeho tisku (viz můj článek ve Tvaru 2006/20 "Nový Peking, nové olympijské hry" http://www.itvar.cz/archiv/20TVAR_06.pdf). Bylo sice zřejmé, že nominálně komunistický režim bude snadným cílem pro zapřisáhlé antikomunisty, kteří se budou moci vyřádit na líčení zhýralostí levicové diktatury. Soudě podle občasných reportáží ČLR mi však jako pravděpodobnější přišlo, že se většina nechá unést oním velkolepým kýčem, který po osm let čínská vláda chystala.

Připravoval jsem se především na nadšené líčení divoké mrakodrapové architektury, na rozplývání nad "pětitisíciletou" (tento propagandistický trik vyšel Číňanům dobře -- toto nehorázně přemrštěné číslo přebrali na Západě snad už všichni) kulturou, již však reportéři viděli jen z rychlíku, nejčastěji v podobě olympijských šotů ve stylu filmových ročenek, jež se promítají na Velvyslanectví ČLR sinoromantikům. To vše se dnes porůznu objevuje, včetně už ohraných chvalozpěvů na hospodářský růst, jako kdyby procenta navyšujícího se HDP byly jediným ukazatelem kvality života v nějaké zemi. Nicméně musím uznat, že tento pól je vyvažován skeptickými protipohledy v míře, již jsem podcenil. Nakonec i my sinologové si můžeme přihřát polívčičku, když už jednou za sto let projeví české prostředí zvýšený zájem o čínské záležitosti a potažmo o názory odborníků z oboru, který je jinak zpravidla považován za nepraktickou humanitní vědu finančně parazitující na jediné pravé (a hlavně zpeněžitelné) vědě, totiž technické.

Panu Štěrbovi, jak jsem pochopil, tato kritika vadí jako nepřiměřená -- možná však, že si stěžuje jen na její povrchnost a diletantství, a pak má pravdu a já pláču na nesprávném hrobě. Inu, v novinách samozřejmě vše vypadá černobíle, a zvlášť v případě oficiálního českého tisku. Neznamená to však, že by na příslušných výtkách nebylo něco pravdy a že odpovídající reakcí je pohyb kyvadla od zdi ke zdi. Ozývám se především proto, že jsem vpravdě alergický na relativizaci oné čínské a naší svobody, o níž je v jeho příspěvku řeč, a vůbec zlehčování podmínek, v níž řadové obyvatelstvo ČLR žije. Osobně jsem krajně znechucen z naší postkomunistické reality, ale nikdy bych si nezahrával s nebezpečnou eskamotáži s měřítky, podle nichž životní úroveň posuzujeme.

To, že jsou lidé v Číně vykořisťováni, že je tam nepředstavitelně zdevastované životní prostředí, že jsou tam nůžky mezi chudými (necelá 1 mld.) a bohatými (střední třída se odhaduje na 15% obyvatelstva) rozevřeny více než v Indii, že režim je autoritativní a nedemokratický a práva svých občanů potlačuje, že je čínský aparát prolezlý korupcí -- to jsou všechno holá fakta, která lze stěží zpochybňovat. Bylo by smutné, kdyby to zastínil nesoudný úžas nad tisíciletým, poznamenejme že tuhým, řádem (pro který já nějak nemám pochopení) nebo starou čínskou kulturou, která je stejně z větší části už mrtvá a přežívá jen jako folklór a jako kýčovitá vycpávka nacionalistických kampaní či reklamy na ČLR určené pro cizinu. Ačkoli se jí profesně zabývám, nežasnu tak, aby mi unikaly souvislosti poněkud temnějších barev.

Chce-li být pan Štěrba vykořisťován zaměstnavateli jako v Číně, přál bych mu, aby se mu bývalo bylo zdařilo narodit v nějakém zapadlém koutě ČLR, např. v nějaké železářské či betonářské oblasti, kde by musel se svou rodinou (pokud by se nechtěl nelegálně přestěhovat do Pekingu za zednickou prací na oněch stavebních divech světa) strávit svůj život v přízračném příšeří vzduchu plného jedů a prachu, kde je krajina desítky kilometrů pokryta vrstvou popílku nebo jemného moru. Mohl by pak pracovat v jednom z místních provozů od rána do večera, bez jakýchkoli sociálních záruk, bez potuch o zákoníku práce či zásad bezpečnosti práce. Býval by se mohl rovněž narodit jako rolník, jemuž v rámci "modernizace" a "pokroku" bylo zabráno pole, na němž hospodařil, ve prospěch nespecifikovaného investora, nezřídka pak pobočky nějaké nadnárodní firmy, který má ve svých nelegálních krocích tichou, štědře podpořenou podporu místných papalášů. A proč? Protože jsou jejich výsledky hodnoceny nikoli podle kvality života obyvatel, ale podle růstu HDP -- v tabulkách je pak všechno tak optimistické. Jediné, co by mohl udělat proti bezpráví, by bylo jít demonstrovat před sídlo vlády do Pekingu. Teprve pak by možná ocenil výhody sice nedokonalého, leč přece jen právního státu.

Jo, v Šanghaji se to pije čaj za stovky jüanů! Možná by však bylo užitečnější je investovat do lístku na vlak (pokud možno levný, nikoli klimatizovaný rychlík pro bohaté) do některé z chudých provincií, jichž je v Číně většina. Doporučoval bych třeba An-chuej, Chu-nan nebo Kuej-čou. Ale ani pak by nebyla záruka, že dojem z životních podmínek místních nepřebije narůstající počet vlastněných mobilů, přepravených vagonů s uhlím nebo vyrobených DVD přehrávačů. Inu, každý si svou stoupající životní úroveň představuje jinak.

                 
Obsah vydání       6. 8. 2008
6. 8. 2008 Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Co by měl vědět čtenář, než začne věřit Taberyho pohádkám Josef  Brož
6. 8. 2008 Vlast a ruská duše? Deník Právo něljubit! Luděk  Toman
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok
6. 8. 2008 Obnažování moci Ondřej  Slačálek
6. 8. 2008 Připravte se na krizi Jan  Šlemenda
6. 8. 2008 Krize je tady Michal  Vimmer
6. 8. 2008 Magistrát chce vyhodit Karla Srpa
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008
6. 8. 2008 Kotrbova typicky fašistická figura Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Daniel Strož, muž současnosti Vladislav  Černík
5. 8. 2008 Ani nejdokonalejší zákon nenahradí morální nevyzrálost a selhání novináře Ivana  Levá
5. 8. 2008 Jednotky OSN v Darfuru naléhavě potřebují vrtulníky. ČR je má, ale neposkytla je
5. 8. 2008 Všichni jsme rasisti Stanislav  Vozka
5. 8. 2008 Jak číst texty o WTO Ludmila  Štěrbová
5. 8. 2008 Americký fotograf zveřejnil snímky mrtvých vojáků a přišel o post integrovaného zpravodaje
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 Operační účinnost systému protiraketové obrany Milan  Vašíček
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Čína RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   
22. 7. 2008 Pozemská bída národní hudby Jan  Chmelarčík
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace