24. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 7. 2008

Jak je to ve skutečnosti na Blízkém východě

Máme zřejmě s panem Veselým zcela odlišné koncepty vidlí, a proto jsem asi vůbec nepochopil, v čem jsem si naběhl na ty jeho, jak to tvrdí v odpovědi na mou kritiku "Kritika Britských listů z Izraele". Napsal zdlouhavou odpověď, ve které nasekal ještě více chyb a nesmyslů než ve svém původním textu. Nezbývá mi tak nic jiného, než se pustit do dalšího rozboru, píše Pavel Bergmann.

Troufám si říci, že jsem uměl dosti dobře anglicky již v Česku a tady teď na tom jazyce víceméně závisím. Proto také umím rozlišit, jestli ten či onen politik mluví o ohrožování nebo o útoku, což je z mého hlediska zásadní rozdíl. Proto tedy začnu přesnou citací dramatického začátku Veselého textu:

Žijeme v příšerném světě. Triumvirát kandidátů na amerického prezidenta předvedl a předvádí, jak by měla fungovat americká demokracie v praxi. Ač je senátorka Clintonová mimo hru, její nedávný výrok o případném řešení uměle udržované krize týkající se íránského jaderného programu mnohé zaskočil. Tato "žena" během jednoho interview prohlásila, že bude-li Írán dál ohrožovat Izrael (sic!), budou Spojené státy připraveny ho vyhladit (obliterate). To by v reálu představovalo masovou vraždu 68 milonů lidí, ....

Veselý svým "(sic!)" úmyslně dále podtrhl kontrast mezi pouhým ohrožováním a vyhlazením. Problém ovšem je v tom, že Clintonová ve skutečnosti řekla: "......"In the next 10 years, during which they might foolishly consider launching an attack on Israel, we would be able to totally obliterate them." ("Pokud by v následujících deseti letech chtěl Írán pošetile uvažovat o útoku proti Izraeli, byli bychom schopni ho totálně vyhladit.") Tedy žádné OHROŽOVÁNÍ, ale konkrétní ÚTOK,. Nevím, jak pro Veselého, ale pro mě je to nebetyčný rozdíl, jestli mě někdo bude jen ohrožovat a vyhrožovat mi, anebo mi hodí na hlavu atomovou bombu. Je to také veliký rozdíl v charakteristice senátorky Clitonové, zda nesmyslně vyhrožuje, nebo prostě konstatuje základní zásadu politiky odstrašování: uděláte-li toto, čeká vás toto.

To vše znamená, že Veselý postavil celý úvod svého textu na nepravdě -- tuto skutečnost nijak nemění to, zda se tak stalo z důvodu jeho neznalosti angličtiny, nebo zda šlo o úmyslné překrucování. Aby svou chybu zakryl, pokračoval hloupým útokem, ve kterém mimo jiné říká: "Minulý měsíc vydal izraelský premiér Olmert prohlášení, zveřejněné BBC, podle něhož musí být íránský nukleární program zastaven "všemi možnými prostředky", což implikuje i taktický jaderný útok."

Na rozdíl od něj jsem ten výrok slyšel v televizi a nebyla v něm ani stopa náznaku, že by Olmert vyhrožoval jaderným zbraněmi. Ani v onom odkazu na BBC, který Veselý přiložil, není nic takového řečeno. Je to asi proto, že reportéři BBC (jakkoli tu mají špatný kredit) přece jen na rozdíl od Veselého znají tradiční izraelskou politiku "nuclear ambiguity" (jaderné nejednoznačnosti¨) Proto žádný izraelský politik ani v náznaku nebude mluvit o užití jaderných zbraní. Pokud tam Veselý něco takového našel, byla to jen jeho ideologická fantasmagorie ve stylu bývalého Rudého práva. Zajímavé je také, že podle všeho nikdy neslyšel všechny ty výhrůžky jaderním zničením Izraele z úst mnoha íránských politiků.

A nesmyslná tvrzení pokračují výrokem: "...na rozdíl od Izraele, který v posledních dvou letech zaútočil na dvě suverénní země." Pokud myslí Libanon, zřejmě nic neslyšel o útoku Hizballáhu přes mezinárodně uznanou libanonskou hranici, při kterém byla zabita řada izraelských vojáků a dva další byli zavlečeni do Libanonu. To byl podle všech standardních měřítek casus belli a Izrael poté jen reagoval. Jestli dobře nebo ne, je jiná otázka.

Pokud myslí vybombardovanou stavbu reaktoru v Sýrii, asi neví, že Izrael je již od roku 1948, kdy syrská armáda napadla vznikající stát, se Sýrií ve válečném stavu. Sýrie pak napadla Izrael ještě dvakrát -- v letech 1967 a 1973. Sýrie také trvalé vyzbrojuje Hizballáh, podporuje palestinské teroristické organizace (mnoho teroristických útoků v Izraeli mělo své kořeny v Damašku) atd. atd. Zkrátka onen nálet proti stavbě reaktoru byl zcela v kontextu vzájemných vztahů a žádnou výjimečnou "agresivní" akcí, jak Veselý naznačuje.

Autor dále uvádí: "Byl to také Izrael, jenž patřil mezi přední podpůrce útoku na Irák před více než pěti lety; to však zarytí milovníci politiky tohoto státu neradi slyší." V té době jsem tu ještě nebyl a jen občas zajel. Pravidelně jsem ale sledoval izraelská média a vím, jak se v nich rozebírala všechna pro a proti. Určitě nelze mluvit o jasné podpoře. Naopak už tehdy zaznívalo mnoho hlasů, že Írán je z dlouhodobého hlediska daleko nebezpečnější. Když ale Spojené státy byly rozhodnuty začít přestavovat Blízký východ od Iráku, Izrael neměl důvod stavět se proti. Není to tak dlouho, co jsem navštívil dům v Ramat Ganu, který byl celý nově postaven, protože ho za první války v Zálivu totálně zlikvidoval irácký scud. V tomto regionu se občas jen těžko rozhoduje, kdo je právě ten nejhorší a nejnebezpečnější nepřítel.

Pokud chce tento autor i nadále diletovat v oblasti mezinárodní politiky, asi by se měl naučit významy takových slov, jako je "anektovat" a neplést si je například s obsazením. Anektovat je přesně definovaný právní pojem (viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Annexation). Pak by nepsal takové nesmysly jako: "(v tzv. Šestidenní válce v roce 1967, kdy Izrael násilně anektoval např. Západní břeh, Gazu a východní část Jeruzaléma -- pozn. autora)". Izrael nikdy neanektoval západní břeh. K anexi Východního Jeruzaléma a nepřímé anexi Golan došlo dlouho po roce 1967.

Jen mimochodem: když byla v roce 1967 rezoluce 242 odhlasována, nemohla za žádných okolností nic společného s palestinským státem tak, jak se o něm uvažuje dnes. Západní břeh byl v roce 1962 anektován Jordánskem (opravdu formálně anektován, byť to uznaly pouze dva státy světa) a Gaza byla pod vojenskou správou Egypta. Těm také Izrael nabídl vrácení území výměnou za mír -- tato nabídka byla rezolutně odmítnuta. O palestinském státu pouze na těchto dvou územích se začalo uvažovat až mnohem později. Navíc Jeruzalém byl v té době v právním myšlení OSN stále ještě pokládán za "corpus separatum" a ne jako hlavní město kohokoli.

Abych však Veselému pouze nevyčítal chyby, musím říci, že v jeho prospěch mluví to, že si na rozdíl od většiny blízkovýchodních komentátorů dokáže uvědomovat, že rezoluce OSN něco požaduje od obou stran konfliktu.

Proto působí absurdně, když tvrdí, že Izrael a Spojené státy odmítají rezoluci 242. Oba státy pouze připomínají, že její plnění musí být oboustranné a dokud Arabové neplní svou část, nemůže Izrael plnit svou. Koneckonců, když byl Egypt konečně ochoten přistoupit na rezoluci 242 a vzdal se snah o zničení Izraele, dostal své území zpět a byl uzavřen mír (pod záštitou "odmítajících" Spojených států). Zajímalo by mne proto, jestli může Veselý předložit nějaký dokument, ve kterém Izrael či USA oficiálně odmítly rezoluci 242. Ne jen nezávazné výroky některých politiků, ty si umím najít sám.

K Sadatově nabídce z roku 1971 mohu dodat jen to, že se o ní v Izraeli dodnes aktivně diskutuje obzvláště v souvislosti s tím, zda by tak bylo možno zabránit jomkipurové válce z roku 1973. Názor není jednotný, ale většina diskutujících se shoduje v tom, že doba ještě nebyla pro mírovou dohodu zralá a tudíž to nebyla chyba. Určitě to tedy nelze jen tak shrnout do Veselého jediného slova: "Odmítnuto."

Do otázky toho, co Veselý jen tak od boku označuje za "ilegální osady" a "ilegální osadníky", se nechci pouštět, protože je složitá a vyžadovala by celý dlouhý text. Četl jsem však řadu právních rozborů, které jasně říkají, že jde o tzv. sporná území (disputed territories) což má řadu důsledků -- mimo jiné to, že izraelské osady nejsou ilegální. To nic nevypovídá o tom, zda jsou správné a moudré z politického hlediska. Ale zase, to by bylo na dlouho.

Strávil jsem poměrně dost času pročítáním blízkovýchodních rezolucí Valného shromáždění OSN z roku 1976, je to neuvěřitelně otravná činnost. Našel jsem i takové, které byly schváleny v poměru 150:2, který uvádí Veselý. Nenašel jsem však žádnou, která by se explicite týkala vytvoření palestinského státu. Pokud mě tedy Veselý neopraví, vypadá to jen na jeden další z divokých výplodů jeho blízkovýchodní fantazie. I kdyby ho nakonec někde vyhrabal, o tom, jak zásadní by něco takového asi bylo, vypovídá nejlépe skutečnost, že rok předtím schválilo VS OSN rezoluci srovnávající sionismus s rasismem. Tu pak po konci sovětské dominace VS muselo toto těleso v roce 1991 neslavně odvolat.

Nehodlám číst odkaz na Noama Chomského, který Veselý k této části dodává. Před mnoha lety, kdy jsem se ještě hodně zajímal o vztah jazyka a matematiky, jsem četl nějaké Chomského texty, které opravdu měly co říci. Pak jsem přečetl několik jeho politických výplodů a to mi stačilo, kam se hrabe předlistopadová česká komunistická Tribuna. Navíc na internetu lze najít řadu analýz, které ukazují, jak si Chomský vymýšlí a jak překrucuje realitu.

                 
Obsah vydání       24. 7. 2008
24. 7. 2008 Sluneční energie ze Sahary by mohla zásobit elektřinou celou Evropu, konstatuje Evropská unie
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
23. 7. 2008 Tentýž digitální fotoaparát v Tescu ČR je podstatně dražší než v Tescu Velká Británie. Proč?
24. 7. 2008 Lidl je "levný", ale ne v ČR
24. 7. 2008 Drahota v ČR a láce v Evropě III.
24. 7. 2008 Drahota v ČR a láce v Evropě II.
23. 7. 2008 Drahota v ČR a láce v Evropě
24. 7. 2008 Ceny v ČR a v Británii
24. 7. 2008 Velkohubé žádosti o granty a voliči zelených Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Spojené státy se propadají. Je tedy dolar "úspěch", když není úspěch euro? Jan  Hošek
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody
24. 7. 2008 Vox americana, vox dei...?!? Ladislav  Žák
24. 7. 2008 Americký generál varuje před tankováním na Kubě, Chávez nabízí Rusům prostor pro základny Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Příspěvek k politické kultuře Stanislav A. Hošek
24. 7. 2008 Jak říci "ANO", anebo "NE", jde-li o účast na olympiádě? Miloš  Dokulil
23. 7. 2008 Julínkova politika? Namísto lékařského tajemství všeobecná udavačská povinnost
24. 7. 2008 Obecní noviny: zkušenost nejen zlínská Miloslav  Štěrba
23. 7. 2008 Zničí ČNB svou ideologickou nepružností českou ekonomiku? Václav  Nosek
24. 7. 2008 Jak je to ve skutečnosti na Blízkém východě
24. 7. 2008 Obama: Svět musí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"
24. 7. 2008 Povinnost ochraňovat život a svoboda si ho vzít, neboli pár myšlenek k výrazům euthanasie a sebevražda Uwe  Ladwig
23. 7. 2008 Snažíme se rychle dohnat Evropu, svět i zdravý rozum Olga Anna Sedláčková
24. 7. 2008 Spiknutí Asiatů a tajných služeb proti euroatlantické civilizaci Wenzel  Lischka
23. 7. 2008 Pronásledování rodiny Badžových
23. 7. 2008 Jak zkvalitnit práci zdravotnických znalců?
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
23. 7. 2008 Neortodoxní názory potlačujeme k vlastní škodě
23. 7. 2008 Jak ušetřit benzín
22. 7. 2008 Jak to vlastně je s dodávkami ruské ropy do ČR?
22. 7. 2008 Ministerstvo zdravotnictví rekordmanem v nečinnosti Aleš  Uhlíř
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2008 Obama: Svět musí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní   
24. 7. 2008 Jak je to ve skutečnosti na Blízkém východě   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
18. 7. 2008 Protiizraelská zaujatost a nepřesnosti v Britských listech   
1. 7. 2008 Gaza: Příměří snad zmírní strádání   
9. 6. 2008 Izrael se pokusil zpochybnit výrok svého ministra o nutnosti vojenského úderu proti Íránu   
6. 6. 2008 Izrael očima Jefima Fištejna Daniel  Veselý
30. 5. 2008 Kolektivní vina, jak ji uplatňuje Izrael Štěpán  Steiger
27. 5. 2008 Jimmy Carter: Izrael má 150 jaderných zbraní   
20. 5. 2008 Připomněli jsme Brňanům, že Palestinci jsou lidé Lukáš  Lhoťan
14. 5. 2008 ČR si nepřipomíná 60. výročí arabské tragédie "Nakba" Daniel  Veselý
14. 5. 2008 Vigilie   
7. 5. 2008 Izraeli je šedesát Patrick  Seale
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
13. 3. 2008 Patří skutečně Palestina Palestincům? Pavel  Mareš