11. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2008

Památce dejvických MacGyverů

Povím vám jednu pohádku. Žila byla, kdesi v několika kancelářích dejvického sídla ČSLA kdysi pracovala malá skupina mladých i docela starších mužů. Neměli potřebu salutovat, neměli potřebu někomu ztrpčovat život. Jejích úkolem byl výcvik a technologická podpora v umění vítězit ve válce. Školili instruktory boje národně osvobozeneckých, guerillových a partyzánských jednotek levicových vlád či skupin o vládu usilujících ozbrojeným bojem. Mimo jiné měli někteří tito muži na starost vývoj celé řady improvizovaných nástražných systémů, obranných zařízení, improvizovaných zbraní, vývoj výroby klamných cílů, maskovacích postupů a vše, co souviselo s "bojem ve vysoké trávě".

Německé salvové raketové odpalovací zařízení ráže 150 mm Nebelwerfer 15-cm Nb. W. 41 z WWII ("Stuka zu Fuß"), dostřel do 6,7 km

Vše, co souviselo s bojem nadšených, motivovaných dynamických protestních skupin či názorových menšin proti dokonale vycvičeným, ale stereotypně uvažujícím, nemotivovaným námezdním žoldákům či vojákům pravidelných armád a milic. Schopnost zabít nebo ještě lépe zranit protivníka (vyžaduje přece ošetření a odnesení z bojiště, vyvolává solidaritu druhů a váže tak kapacity živé síly i techniky, zpomaluje tím postup protivníkových jednotek) pro tyto muže byla zaměstnáním i velmi kreativním koníčkem. Technická inteligence strojních inženýrů, chemiků, balistiků, lékařů a anatomů, vojenských psychologů a padagogů musela překonávat bariéry jazykové, kulturní, vzdělanostní, logistické i technologické. Musela využívat znalost cizích prostředí, technologického zázemí a výcvikových postupů cizích armád s maximální účinností proti nim samým. Práce v improvizovaném prostředí, ztížených zásobovacích podmínkách, s minimem přesných nástrojů a maximem nikdy nepředvídatelných překážek tvořila líheň mnohdy dokonalých instruktorů partyzánských jednotek pro země třetího světa i národně osvobozovací boj politických separatistů.

salvový raketomet, známý v jiné variantě jako Kaťuša
Čína, Korea, kolem 1250 n.l., dřevo

Jedním z vynálezů těchto technologů byl lapač "chirurgicky přesných" hi-tech naváděných bomb a řízených střel za pomoci dlouhé prodlužovačky, rozdvojky, alobalu na pečení kuřat, té nejlacinější mikrovlnné trouby s krumpáčem prokopnutým víkem a elektrickým ohřívačem. Zbytek tvořilo stavební dříví, plech ze stržené střechy ap. Zařízení dokázala simulovat kolonu vojenských vozidel či špatně zamaskovaných pancéřových prostředků, případně jiných vojenských instalací a s náklady ne většími než několik desítek dolarů uprostřed vesnické infrastruktury (minimálně v dosahu sta metrů přípojka elektrického proudu) dokázala s vysokou účinností eliminovat zbraňové systémy protivníka za stovky tisíc dolarů, shazované strategickými bombardéry z výšky několika kilometrů. Přispěla k záchraně mnoha prvků civilní infrastruktury i vojenských prostředků na Balkáně před zničením a s hlubokou lítostí a studem přiznávala americká armáda po válce proti Srbsku nízkou efektivitu útoků a nesmírně vysoké náklady operací.

ČOS 108011 - Imitační prostředky vojenské techniky a zařízení Armády ČR ZDE

výroba dřevěné makety srbského MIGu 29 a jeho trosky, zničené řízenou střelou ZDE
princip koutového odražeče ZDE
za odkazy poděkování Petru Nachtmannovi

Jiným takovýmto improvizovaným systémem byl protipěchotní granátomet či minomet určený proti nechráněné živé síle protivníka, vyrobený z tří kusů instalatérské či lešenářské trubky, dvou kusů lešenářských spojek, jedné zaslepovací matice, jednoho ocelového šroubku zaostřeného do špičky. Granáty byly vyrobeny z prázdných sifonových bombiček a poplašných nábojek ráže 6 mm nebo zápalek brokových nábojů. Pomůcky k výrobě tvořila vrtačka, bruska nebo rozbrušovačka, závitořez či svářečka, průbojník, dva klíče, vrták příslušného průměru, nitrocelulózové lepidlo, známé v Československu jako Kanagom, téměř jakákoliv průmyslová výbušnina, několik běžně dostupných chemikálií, střelný prach vzniklý delaborací jakékoliv munice, hliníkový prášek na nátěry kamen, ocelové kuličky z ložisek či malých matiček, vosková svíčka, nůž a velká injekční stříkačka z plastu nebo plastový trychtýř používaný v kuchyni. Absolventům jakékoliv technické průmyslovky či nadanějším opravářům zemědělských strojů kdesi v džungli se otevíralo nekonečné množství variant změny ráže, dosahu i účinnosti. V případě užití kusu provázku, kousku dřeva a pastičky na myši či jiné pružiny a kousku plechu vzniklo na stejném principu protipěchotní nástražné zařízení, ne nepodobné prostředku známém jako CLAYMORE. Množství standardního bezdýmného prachu určovalo dolet a stačilo několik zkoušek či jedna, na místní poměry upravená přepočítávací tabulka... Sifonová bombička je při troše dobré vůle nahraditelná plechovkou od barvy, papírovou trubkou od koberce, plastovou trubkou od zemědělského zavlažovacího zařízení či vodovodu... či čímkoliv jiným. Třebas znovunaplněným hasícím přístrojem... Bambus, papír, rýžový škrob, dřevěné uhlí, síru, ledek a lněný provázek používali ohněstrůjci ve staré Číně už před tisícem let. Jen dnes je tato znalost už téměř zapomenutým tajemstvím, které se v hodinách chemie či dějepisu na základních školách nevyučuje... Škoda.

V Dejvicích vznikaly manuály a instruktážní postupy, v Dejvicích se školily stovky vojáků či studentů vojenských škol a průzkumných jednotek - v mnoha jazycích. Výbušné, zápalné či střelbyschopné zařízení se dá vyrobit se znalostí chemie, technickým myšlením, minimální kázní a respektem k řemeslu a minimem chemické či strojní technologie prakticky kdekoliv z téměř čehokoliv. I z obyčejné žárovky. K výbuchu se dá přivést i mouka... Do chvíle sestavení jsou prakticky všechny pomůcky, součástky i suroviny běžným civilním vybavením, neodhalitelným represivními jednotkami a tudíž i nesankcionovatelným. Pravda, účinnost není vždy největší, ale kdo by se staral o účinnost, když psychologický efekt bývá daleko silnější právě s využitím prvku náhody. Kdo by čekal, že uprostřed stepi, pouště či džungle narazí na technologickou znalost.

To, co dělá z běžných věcí smrtící zbraň, není nic jiného, než bezmoc frustrovaných a ponížených, z toho plynoucí odhodlání a víra, že pravda jednou zvítězí a za tak pofidérní slova jako je rodina, vlast či mír se musí někdy i bojovat. A umírat... Je ponižující žít jako otrok ve vlastní zemi.

Pohádkám věřit nemusíte. Možná se nikdy nestaly a možná že se staly jinak, než tento příběh vyprávím. Podstatný je váš důvtip. Pokud uspějete, můžete používat titul lifehacker.

Podrobnosti z anorganické i organické chemie či technologie zde uvedené nejsou návodem na výrobu ani pobídkou pro jeho získání a vyzkoušení informací zde uvedených. Autor výslovně vyzývá čtenáře, aby se nepokoušeli o důkaz, že jsou lepší, než Usáma bin Ládin. Mohlo by se jim to povést, pokud na střední škole nepropadali z chemie, případně z fyziky.

seznam technických triků, použitých MacGyverem v jednotlivých dílech seriálu ZDE

Jeden z českých zdrojů informací ZDE
Příběhy MacGyvera jako podklad pro encyklopedii přežití - Wikipedia ZDE
Štěpán Kotrba, BL 12. 8. 2006: Terorismus podle MacGyvera ZDE

tréninkové kursy a demonstrační plakáty pro školení pyrotechniků ZDE

Pyrotechnic projectile launcher - free patent ZDE
Richard Nakka's Experimental Rocketry Web Site - How I Got Started in Rocketry ZDE
Arabic translation of Solid Propellant Rocket Motor Design and Testing ZDE
                 
Obsah vydání       11. 7. 2008
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
11. 7. 2008 Polsko požaduje pro antirakety od Ameriky lepší podmínky
11. 7. 2008 "Jsme otevřeni konstruktivní debatě, ale v případě vybudování základny v ČR zajistíme vlastní bezpečnost vojenskými prostředky"
11. 7. 2008 Russia on the signing of the Czech-US treaty on missile defence
12. 7. 2008 Lidé ztratí na amerických letištích 637 000 laptopů ročně
12. 7. 2008 Medicinal-marihuana conviction sheds light on ambiguous drug law
11. 7. 2008 Bobošíková podala trestní oznámení proti osobám, odpovědným za poměry v LDN v Chitussiho ulici
11. 7. 2008 Demokracie, odvaha a lochneská obluda Luděk  Toman
12. 7. 2008 Fundovanější analýza než hysterické stesky a paušální negace v Britských listech
12. 7. 2008 Demokracie v ČR je slabá, protože občané jsou lhostejní Jan  Čulík
11. 7. 2008 Český kurníček: Radar bude - čert nespí Sandra  Wain
11. 7. 2008 Konsensus Beno  Trávníček
12. 7. 2008 Česko pošle do Kosova skoro sto milionů Milan  Daniel
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Rakety skutečně ohrožující Američany jsou vyráběny z lahví od propanbutanu. Obrana proti nim neexistuje Karel  Dolejší
11. 7. 2008 Poslední varianta íránského zfalšování startu raket
11. 7. 2008 Írán zfalšoval fotografie vzletu raket krátkého doletu
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
10. 7. 2008 O dobru proti nadzlu Ondřej  Slačálek
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 I to je blues   holger
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
7. 7. 2008 Ženy v ČR asi už brzo udělají revoluci, zatím točí velmi dobré filmy Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
10. 7. 2008 Je možné změnit názor na radar? Jan  Burian
11. 7. 2008 Nejlepší úmysly -- cesta do pekel? Pavel  Novotný
10. 7. 2008 Jak zabít nudu při okurkové sezóně Wenzel  Lischka
9. 7. 2008 Spolčení burzovních hlupců Petr  Baubín
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Památce dejvických MacGyverů Štěpán  Kotrba
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   
13. 6. 2008 Irácko-americké rozhovory se dostaly do slepé uličky   
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba