1. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 7. 2008

Horký konec června?

Co mohou anarchisté dodat k výroku křesťansko-demokratického poslance Hovorky, který proti reformě zdravotnictví vystoupil s tezí, že "diktatura proletariátu byla u nás nahrazena diktaturou kapitálu, která je uplatňovaná prostřednictvím politických stran"? Snad jen to, že v minulém režimu nebyl oním diktátorem proletariát, ale jen omezený počet partajních šéfů. A také to, že diktatura kapitálu neexistuje jen ve zdravotnictví -- a především, že se proti ní, stejně jako proti všem ostatním diktaturám, musí bojovat.

Dlouhou dobu to s odporem proti reformám vypadalo neslavně – odpůrci sem tam něco napsali a byli ukřičeni hlasem „zdravého rozumu“, opakujícím mantru: normální je soukromé vlastnictví a platba za služby. Halasně ohlášená a vcelku sympatická představa „občanské neposlušnosti“ v podobě neplacení poplatků u lékaře organizovaná redaktorem Práva a bývalým aktivistou Levé alternativy Alexandrem Kramerem v tichosti odezněla do ztracena. Možná i proto, že ordinace, kam pacienti přicházejí se zdravotními problémy, a lékaři tak mají jistou podobu moci nad jejich těly, není právě nejlepším prostorem pro vedení sociálního konfliktu. Nehledě na to, že je nešťastné vymezit tento konflikt jako spor mezi lékaři a pacienty: znamená to namísto zpochybnění těch, kdo mají moc, střet mezi dvěma skupinami těch, kteří tuto moc musejí poslouchat.

Zvyšování sázek

I protesty mediků proti privatizaci fakultních nemocnic vyznívaly zpočátku spíše rozpačitě: na demonstraci 20. května bylo pár stovek lidí a panovala sice velmi kritická, ale zároveň nebojovná nálada. Je příznačné, že pro svou (mimochodem velmi nápaditě a pěkně pojatou) demonstraci a divadelní hru si studentští organizátoři vybrali... pohřební průvod zesnulé fakultní nemocnice Vendulky. Anarchistická iniciativa se pokusila o čtyři dny dříve pojmout svou akci bojovněji (jako „návštěvu exekutorů na úřadu vlády“ – pouliční divadlo, které politikům připomene, jaké mohou být dopady jejich reforem na mnohé české domácnosti a také to, že sami něco dluží lidem). Hlouček snad ani ne dvaceti lidí ale dal najevo, že autonomní scéna se prozatím nedokázala mobilizovat k tomuto klíčovému tématu a jediné, co ji dokáže zvednout k významnější akci, je v posledních letech antifašismus. Což je sice potřebné a důležité, ale nikoli postačující. Dokud anarchismus nebude schopný nabídnout aktivitu reagující na palčivé sociální problémy dneška, nemůže se divit vlastní okrajovosti.

Den po demonstraci mediků to už ale na pohřební náladu opravdu nevypadalo. Bývalí chartisté vydali ostré prohlášení proti reformě zdravotnictví, až vyprovokovali dříve disidentské Lidové noviny k reakci, která si ve své nechutnosti nezadala s minulorežimním Rudým právem (chartisté jsou prý proti reformě proto, že už jsou v důchodovém věku). Odbory nejen uspořádaly demonstraci před sídlem vlády, která se dočasně přesunula do Teplic. Především vyhlásily to, co od nich po tak dlouhém otálení ani nikdo příliš nečekal – stávku lékařů a hodinovou generální stávku. Musíme vzít v potaz, co to pro odbory reálně znamená: jde pro ně o obrovskou hru vabank, která je v případě malé účasti může stát na dlouho dobu respekt a snížit vyjednávací potenciál na úroveň blízkou nule. Akademický senát Univerzity Karlovy schválil 23. května, dva dny po demonstraci odborů, prohlášení, že v případě převedení fakultních nemocnic na akciovky, jak prosazuje ministr zdravotnictví, budou muset v takových nemocnicích zrušit výuku – a tím pádem v podstatě přestanou vyučovat medicínu. Že se i v tomto případě jedná o vyšponování sázek na maximum, asi není třeba dodávat.

Řekni tři sta třicet tři stříbrných Julínků

Je příznačné, že k tak silné společenské mobilizaci dochází v tématu zdravotnictví. Stát zde přece jen příliš viditelně mění prostor klíčové společenské služby v místo soukromého zisku. Jednotliví aktéři se často neshodují v konkrétní kritice (mnozí lékaři bojující proti privatizacím kupříkladu nic nenamítají proti poplatkům), jejich hlasy se ale jako pramínky slévají v řeku odporu. Julínek a spol. zde totiž prosazují řešení, které je nepřijatelné při pouhé znalosti trojčlenky: takto fungující model vede v USA (tedy o poznání bohatší společnosti než ČR) k mnohem horší dostupnosti zdravotní péče (uvádí se, že až 40 % obyvatelstva má s touto dostupností vážný problém; a právě zdravotnictví je jedním z velkých témat současných amerických prezidentských voleb), než jaká je v Česku. K obavám z reformy přispěl i anonymní internetový pamflet Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví – ani MF Dnes, ani jiní Julínkovi propagandisté nedokázali přesvědčivě doložit, že poněkud spiklenecké možnosti, které nastiňuje, jsou nemožné. Namísto toho kvap usvědčuje Julínka a jeho komplice, že slova pamfletu o „komplotu“ a odborů o „velké zdravotnické loupeži“ nejsou vůbec nepřípadná. Ozvat se co nejsilněji proti zdravotnické reformě je zcela namístě, je to navýsost potřebné a aktuální.

Zdravotnictví ale rozhodně není jediným bojištěm. Přesun důrazu z přímých daní na nepřímé znamená v podstatě trestání chudých za to, že jedí, a slevu pro bohaté. Reformy sociálních věcí jsou v mnoha případech drastickou disciplinací potřebných a snížením sociálních standardů (zvláště nápadné to je u nezaměstnaných a v případě odchodů do penze, platí to u rodičovské dovolené – o té viz článek v A-kontra 1/08). Vysoké školství má čekat tržní „léčba šokem“, spojená s oslabením studentské samosprávy a vstupem soukromých firem na univerzity. A mohli bychom pokračovat.

Tyto reformy jsou ukotveny nejen ve vítězství historické síly napojené na zájmy podnikatelů (často všelijakých). Nestačí ani schopnost koupit si souhlas koaličních partnerů vstřícností v záležitostech, které nejsou pro hlavní vládní stranu až tak podstatné (zeleným ekologické ústupky, lidovcům miliardy pro církve – obojí výměnou za souhlas s privatizacemi a tvrdými sociálními opatření) či „nakoupit si“ pár opozičních poslanců. Prozatímní úspěch reforem vychází především z toho, že určité myšlenky převládly jako „normální“ a protivit se jim je „bláznovství“ či „extremismus“. Na prvním místě je takovou převládající myšlenkou diskreditace společenského vlastnictví a upřednostnění soukromého. Na místě druhém to je fetišizace majetkových vztahů – za všechno je třeba platit, neexistují sociální práva, jen placené služby. Podobně jako se křesťanství každodenně šířilo ve středověku z kostelů, dvě zmíněná neoliberální dogmata se udržují u moci každodenním opakováním z novodobých kazatelen: televize, rozhlasu a novin.

Uplatnění těchto dogmat na lidské zdraví znamená jejich přesun do oblasti, ve které je stále většina lidí není ochotna přijmout. Útok na tržní principy ve zdravotnictví tak může být snahou o jejich vykázání do „patřičných“ mezí, může ale rovněž představovat útok na Achillovu patu, nejzranitelnější místo tržního fundamentalismu. Záleží trochu i na nás, zda v bojích proti změně zdravotnictví ve zboží přesvědčivě zazní kontext, nebo ne. Anarchistické skupiny a aktivisté mají příležitost k reparátu za dosavadní chabou aktivitu k reformám. Pokud se během stávky a bojů, které ji budou provázet a následovat, projeví jako radikální a přitom konstruktivní a aktivní složka protestního hnutí, mohou tím přispět nejen ke zmaření vládních plánů, ale i ke zvýšení sebevědomí těch dole a k otřesení vládnoucí ideologií.

Vyšlo v časopise A-kontra 2/08.

                 
Obsah vydání       1. 7. 2008
1. 7. 2008 Jak se Bushova vláda s pomocí Demokratů připravuje k invazi do Íránu
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí
1. 7. 2008 Nebát se... ve světě se to cení, v ČR se to trestá Boris  Cvek
1. 7. 2008 I my chceme nezávislost
30. 6. 2008 Poinvazní období v Iráku nebylo řádně naplánováno
1. 7. 2008 Novinářský a advokátský šotek Zdeněk  Jemelík
1. 7. 2008 Bezpečnost a komfort namísto osobní svobody Martin  Hudec
1. 7. 2008 Michael  Marčák
1. 7. 2008 Pár námětů z června a nad červnem Miloš  Dokulil
1. 7. 2008 Kýč, umění a politika, neboli O moci a nemoci maskované kritiky Uwe  Ladwig
1. 7. 2008 O kýči a o Václavu Havlovi Štěpán  Kotrba
1. 7. 2008 Iracionalita Jiří  Drašnar
1. 7. 2008 Michael  Marčák
1. 7. 2008 Na rekreaci a fotbal vládním speciálem Wenzel  Lischka
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
1. 7. 2008 Zajištěné fondy: jistota čeho a pro koho Lukáš  Neterda
1. 7. 2008 Smrdutý rybník v ČSSD Jan  Piegl st.
1. 7. 2008 Nálada podvečerní Vladimír  Pospíšil
1. 7. 2008 Nedorozumění kolem Lisabonské smlouvy Vladimír  Tupáček
1. 7. 2008 Bude v Rakousku referendum o Lisabonské smlouvě? Karel  Košťál
1. 7. 2008 Gaza: Příměří snad zmírní strádání
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
30. 6. 2008 Policie selhala při ochraně sobotní Queer parade v Brně
30. 6. 2008 Spojené státy varují před rtuťovými plombami
30. 6. 2008 Praha: ODS rdousí Botanickou zahradu
30. 6. 2008 Muž bez názorů Michal  Kuklík
30. 6. 2008 Každý třetí Němec nemá důvěru v demokratický systém Richard  Seemann
30. 6. 2008 Ďábelská garda Lukáš  Visingr
30. 6. 2008 Britské knihkupectví zavádí automaty na tištění knih
30. 6. 2008 Máme se vlastně velmi dobře
30. 6. 2008 Je česká sociální demokracie ve vleku evropského trendu rušení sociálního státu? Martin  Janíčko
30. 6. 2008 Írán: Zastavte atomovky vybombardováním ropných vrtů, navrhují neokonzervativci
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
30. 6. 2008 Číňané si nenechají líbit zvůli svých vládců
27. 6. 2008 V ČR málokdo oceňuje etiku a ještě méně odvahu Fabiano  Golgo
30. 6. 2008 Evropská komise donutí mobilní operátory snížit své tarify
27. 6. 2008 Pithartův Osmašedesátý
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Léková politika, zdravotnictví RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
26. 6. 2008 Nemocnice zavádějí seznam věcí, které je nutno před operací zkontrolovat   
24. 6. 2008 Jak jsou údajně rovnoprávné ženy znevýhodňovány, aneb O subjektivně vnímané spravedlnosti Uwe  Ladwig
24. 6. 2008 Lékaři ignorují varování zdravotnických orgánů   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
9. 6. 2008 Žádné hrůzy v českých nemocnicích, naopak, dostalo se mi profesionální péče   
6. 6. 2008 Zkušenosti v českém zdravotnictví jsou skutečně hrůzné   
6. 6. 2008 Zdravotnictví je klíčové domácí téma, o tom není pochyb   
6. 6. 2008 Hrůzy ve zdravotnictví nejsou všeobecné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
2. 6. 2008 Julínkův triumf Jiří  Bejlovec
29. 5. 2008 Nemocnice v Anglii přinuceny začít zveřejňovat data o úmrtnosti pacientů   
28. 5. 2008 Ústavní soud: Poplatky u lékaře jsou v pořádku Boris  Cvek
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
27. 5. 2008 Zděšení z nemocnic Petr  Wagner

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách   
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu   
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví   
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka