22. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 5. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Člen parlamentního výboru pro zdraví a životní prostředí Azad Umar Bamarání oznámil, že zdravotní situace obyvatel Madínat as-Sadr je následkem několikatýdenní blokády a amerických útoků katastrofální. Tamní nemocnice a kliniky mají naprostý nedostatek základních potřeb, takže jsou v kritické situaci. Bamarání okrsek navštívil jako člen parlamentní delegace: „Viděl jsem na vlastní oči kritické podmínky v okrsku způsobené vojenskými operacemi.“ Delegace informovala o zjištěné situace ministra zdravotnictví Sáliha al-Hasnáwího; Bamarání vyzval režim, aby co nejdříve zasáhl a zabránil dalšímu zhoršování.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. května 2008

Bagdád

Pokračující americká operace proti Madínat as-Sadr způsobila za posledních 24 hodin smrt 11 lidí a zranění 72 dalších.

Hillá

Pozdě večer ostřelovala americká hlídka severně od města kolonu vládní policie Škorpion. „Přátelská střelba“ zranila čtyři policisty a poškodila šest jejich vozidel.

Bombové útoky

Auto zaparkované v jihozápadním Bagdádu explodovalo ve chvíli, kdy kolem něho projížděla americká hlídka. Výbuch zabil devět lidí, mezi nimi jednoho amerického vojáka, a zranil dalších 32 lidí, z toho dva Američany. Poškozena byla řada soukromých aut. Dalšího Američana usmrtil výbuch auta v centrálním Bagdádu. Hlídku vládní policie zasáhla bomba pod mostem Ghádir na východě hlavního města; zraněni byli dva policisté a tři civilisté, poškozeno bylo jedno z hlídkových vozidel.

V Mosulu zasáhla bomba hlídku vládní armády.

Další armádní hlídka narazila na bombu v Buhrízu, kde byl zabit jeden z vojáků.

Američané přiznali smrt jednoho svého vojáka, způsobenou výbuchem bomby v provincii Ninwa.

Pátek 2. května 2008

Bagdád

V noci z pátku na sobotu bombardovali Američané čtvrť Ámil v západním Bagdádu, kde podle prvních zpráv dva lidi zabili a pět zranili.

Maháwíl

Americké síly spolu s vládními oddíly uzavřely ráno město a zahájily jeho prohledávání.

Balád Rúz

Dva sebevražední útočníci – muž a těhotná žena – najeli ve městě ležícím 60 km severovýchodně od Bagdádu dvěma auty do pohřebního průvodu, z něho výbuchy usmrtily nebo zranily 94 lidí. Američané z akce obvinili al-Qá‘idu.

Mosul

Vládní vojáci zatkli ve městě 11 osob, které obvinili z instalace bomby, jež měla zasáhnout jejich hlídku.

Násiríja

Podle oznámení americké armády se kolem 4:00 nedaleko její letecké základny v provincii Dhi Qar zřítil jeden z jejích bezpilotních špionážních letounů.

Ozbrojená akce

V okrsku Barradí‘ija v Basře zranil výstřel ostřelovače příslušníka irácké vládní armády.

Bombové útoky

Výbuch bomby v provincii Dijála zabil dva gruzínské vojáky a třetího zranil.

Americká armáda přiznala, že přišla o jednoho vojáka, jehož v 18:15 usmrtil ve východním Bagdádu výbuch bomby. Kromě toho oznámila, že v provincii Anbár zabil výbuch bomby čtyři příslušníky její námořní pěchoty.

Sobota 3. května 2008

Bagdád

V noci na sobotu došlo k dalším bojům mezi mahdisty a americkými vojáky, které se vystupňovaly poté, co mahdisté vypálili z oblasti kolem Sadrovy nemocnice šest raket. Americké vrtulníky a dělostřelectvo pak začaly oblast ostřelovat rovněž raketami. Podle předběžných zpráv bylo při americkém útoku zabito 25 a zraněno 60 lidí, zničena byla řada domů a obchodů. Nálet zasáhl i Sadrovu nemocnici, kde bylo zraněno 20 pacientů a zaměstnanců, poškozeno devět sanitek a 40 soukromých aut.

Balád Rúz

Vládní policie zatkla ve městě v reakci na páteční sebevražedné bombové útoky 75 lidí.

Ozbrojené akce

Ozbrojenci, patrně příslušníci al-Qáidy, unesli v Qá‘imu 12 členů policie tzv. Probuzení, pak je podřezali a pohodili jejich těla na ulicích města.

Americká armáda oznámila, že příslušník námořní pěchoty, který utrpěl 21. února 2005 těžké popáleniny na 95 % těla při havárii jeho Humvee na cestě do ležení v Ramádí a prodělal pak při léčbě v Texasu stovku operací, 11. dubna následkem komplikací při poslední operaci zemřel.

Ostřelování

Minometná střela neznámého původu dopadla za poledne do obytné části Šaruqatu, kde zabila dítě.

Bombové útoky

Odbojová skupina al-Bází oznámila ranní odpálení dvou bomb pod americkou hlídkou na křižovatce dálnice u Sámarrá. Akce byla odplatou za včerejší zajetí člena této organizace v sámarrském okrsku Rakka. Výbuchy zničily dvě Humvee a roztrhaly těla jejich posádek.

Ráno zasáhla bomba hlídku vládních vojáků u Tikrítu a dva z nich zabila.

Policejní kontrolní stanoviště u tunelu Šurta v západním Bagdádu zasáhla dopoledne exploze bomby. Odpoledne došlo ve čtvrtích Ámil a Šá‘b ke třem bombovým útokům na americké hlídky; Američané jako vždy nevydali o následcích výbuchů žádné informace. Obě čtvrti jsou baštami mahdistů.

Ve čtvrti Zuhúr na východní straně Mosulu zranil výbuch bomby jednoho příslušníka hlídky pohotovostní policie.

Hlídka vládní policie narazila na bombu také v Kirkúku.

Neděle 4. května 2008

Bagdád

Večer americké síly triumfálně oznámily, že jejich vrtulník zabil v noci ve východním Bagdádu devět mahdistů a zničil jejich sídlo. Podle vládní policie bylo v nočních bojích zabito 11 a zraněno 27 lidí.

Nedaleko Národního divadla zasáhla ráno bomba kolonu manželky prezidenta Tálabáního Hiru Ibráhím Ahmad, zranila však lehce jen čtyři její strážce. Irácká první dáma byla na cestě na 6. kulturní festival Madá, jehož sponzorem je proamerický irácký mediální magnát Fachrí Karím, bývalý předseda Irácké komunistické strany.

Za uplynulých 24 hodin zemřeli v Madínat as-Sadr další čtyři lidé a 41 bylo při amerických náletech zraněno. Podle líčení jednoho z řidičů ambulancí trvalo hledání mrtvých v troskách zničených domů tři hodiny, protože současně probíhaly i pozemní boje. Zabity byly také tři děti, které prohledávaly hromady odpadků, aby našly něco, co by mohly prodat. Americký vrtulník na skupinu dětí zaútočil a tři z nich zabil; přežil jen bratr jednoho z mrtvých chlapců.

Mosul

Iráckou novinářku Sarwu Abd al-Wahháb z tiskové agentury Murásilún zastřelili cestou do práce ve čtvrti Bakr na východní straně města ozbrojenci.

Basra

Vládní policie vyhodila do vzduchu zdejší šíitskou mešitu, v níž údajně našla zbraně a výbušniny.

Ozbrojená akce

Neznámí ozbrojenci vyhodili v Baládu do vzduchu dům příslušníka vládní policie; dvě ženy byly přitom zabity.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Mansúr zranila ráno bomba důstojníka vládní policie.

V mosulském okrsku Háwí al-Kanisa zasáhla bomba americkou hlídku, na další bombu narazila v okrsku Bú Sajf hlídka vládních vojáků. Ve druhém případě výbuch jednu osobu usmrtil a druhou zranil.

Odpoledne usmrtila podomácku vyrobená bomba v Bajdží dva vojáky z americké hlídky. Dva vládní vojáci zemřeli při explozi bomby poblíž budovy bagdádského Národního divadla.

Pondělí 5. května 2008

Bagdád

Během noci došlo kromě bojů v Madínat as-Sadr také k řadě útoků na americké a vládní síly v několika čtvrtích severního a západního Bagdádu, při nichž byl jeden člověk zabit a sedm zraněno.

V ranních hodinách zaútočili americké a vládní síly ze čtyř směrů na Madínat as-Sadr, kde pak docházelo k prudkým bojům. Ráno také prohledali američtí a vládní vojáci okrsek Śú‘la, kde mimo jiné vpadli do úřadovny Sadrova hnutí a zatkli několik jeho zaměstnanců.

Rovněž v okrsku Karach prohledali Američanů úřadovnu Sadrova hnutí; i tam došlo k prudkým střetům doprovázeným lidskými ztrátami.

Z jedoucího auta zastřelili ozbrojenci před jeho domem v okrsku Mansúr viceprezidenta Bagdádské univerzity dr. Ijjáda Hamzu.

Během pokračujících amerických útoků na Madínat as-Sadr byly zabity další tři osoby a 44 utrpělo zranění.

Vládní vojáci prohledali Hakímovu nemocnici v okrsku Šú‘la, nařídili odvézt zraněné a nemocné pacienty a zakázali přijímat další nemocné.

Šíitské mešity ovládané mahdisty přes den opakovně vyzývaly místní obyvatele, aby neustávali v odporu proti Američanům a vládním silám.

Tikrít

Za úsvitu zahájili američtí vojáci palbu na dům Ahmada Dalafa ve čtvrti Qádísíja na severu města a zranili tři z jeho obyvatel.

Kút

Vládní bezpečnostní síly prohledaly časně ráno zdejší úřadovnu Sadrova hnutí.

Ozbrojené akce

Při střelbě na kontrolní stanoviště vládních vojáků v Jathribu byl v noci na pondělí jeden z vojáků zraněn.

Skupina ozbrojených mužů zaútočila na dům velitele policie tzv. Probuzení ve vesnici Machisa ležící severovýchodně od Miqdádíje. V nastalém boji mezi útočníky a policisty byli dva příslušníci policie zabiti a pět zraněno. Zabiti byli rovněž dva útočníci, ostatní po příjezdu vládních posil zmizeli.

Neznámí ozbrojenci zastřelili v Mandalí nedaleko íránské hranice soudce Máhira Hambíba al-Hámidího.

Večer přepadli ozbrojenci ve čtvrti Núr na východní straně Mosulu hlídku vládní policie.

V noci bylo na kontrolním stanovišti na západním okraji Ba‘qúby zabito deset vládních vojáků.

Ostřelování

Pět minometných střel zasáhlo bagdádskou Zelenou zónu. Do obchodního komplexu Hurríja v okrsku Karradá centrálního Bagdádu dopadly dvě minometné střely a zranily dvě osoby.

Bombové útoky

V Kirkúku zasáhla bomba hlídku vládní policie.

V okrsku Muhammad as-Sukrán na východě Bagdádu zasáhl výbuch bomby hlídku vládních vojáků. v okrsku Zujuna rovněž na východě města explodovala bomba u sídla Asyrské strany.

Úterý 6. května 2008

Bagdád

Obě nemocnice v Madínat as-Sadr, Sadrova a Imáma Alího, oznámily, že přijaly tři mrtvé a 11 zraněných obětí amerických útoků. K bojům mezi útočníky a mahdisty došlo dopoledne hlavně ve čtvrti Abú Dušajr, kde bylo zničeno několik domů. Desítky rodin začaly Madínat as-Sadr pro neustálé nálety opouštět. Vláda pro ně dala zřídit stanový tábor u mezinárodního stadionu Šá‘b a ve sportovním středisku ve východním Bagdádu.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Mansúr na jihu Mosulu přepadli ráno ozbrojenci policejní hlídku. Jiní ozbrojenci zastřelili ve čtvrti Zahra policejního důstojníka.

V Buhrízu unesli ozbrojenci vůdce kmene a tři členy jeho rodiny.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka při vojenské operace na území provincie Anbár, smrt a zranění dalších dvou vojáků v provincii Ninwa.

Ostřelování

Do blízkosti kontrolního stanoviště vládní policie na severu Bagdádu dopadly dvě minometné střely. Další dvě střely zasáhly v poledne dům v okrsku Sanak centrálního Bagdádu, kde zabily tři osoby. Raketa Kaťuša dopadla na univerzitní budovu na bagdádském náměstí Andalus, poškodila ji a zranila pět lidí, mezi nimi jednu studentku. Další raketa, která zasáhla objekt správy městských veřejných služeb, zranila pět osob.

Bombové útoky

Ve východomosulské čtvrti Núr zasáhla bomba hlídku vládní policie a zranila dva policisty. Odpoledne usmrtil výbuch bomby v mosulské čtvrti Tanak příslušníka hlídky vládní armády. v okrsku Šúra další bomba zranila dva lidi.

Brigády Revoluce 1920 oznámily že jejich členové zasáhli bombami americký zásobovací konvoj směřující na americkou základnu Camp Anaconda v Jathribu, zneškodnili jeden kamion a jedno transportní vozidlo s vojáky.

Středa 7. května 2008

Bagdád

Člen parlamentního výboru pro zdraví a životní prostředí Azad Umar Bamarání oznámil, že zdravotní situace obyvatel Madínat as-Sadr je následkem několikatýdenní blokády a amerických útoků katastrofální. Tamní nemocnice a kliniky mají naprostý nedostatek základních potřeb, takže jsou v kritické situaci. Bamarání okrsek navštívil jako člen parlamentní delegace: „Viděl jsem na vlastní oči kritické podmínky v okrsku způsobené vojenskými operacemi.“ Delegace informovala o zjištěné situace ministra zdravotnictví Sáliha al-Hasnáwího; Bamarání vyzval režim, aby co nejdříve zasáhl a zabránil dalšímu zhoršování.

Vládní síly, které se pokusily zahájit razii ve čtvrti Ámín, narazily na odpor mahdistů. V nastalých bojích padlo osm mahdistů a jeden z vládních vojáků, dalších deset vojáků bylo zraněno. Podle sdělení vládního mluvčího bylo při razii současně zneškodněno sedm bomb a nalezeno 55 kalašnikovů.

Ba‘qúba

Americké síly prohledaly zdejší čtvrť Mu‘allimín; v průběhu razie sebraly čtyři publicisty, mezi nimi i univerzitního profesora.

Kút

Po bojích, které propukly po americkém náletu na úřadovnu Sadrova hnutí, vyhlásily vládní síly v Baldat al-Hajj u Kútu zákaz vycházení.

Mosul

Pozdě večer byla v mosulské čtvrti Thawra nalezena mrtvola podřezaného muže. Tento způsob popravy zpravidla praktikují příslušníci al-Qá‘idy.

Ozbrojená akce

V mosulské čtvrti Tanak se strhla přestřelka mezi ozbrojenci a vládními vojáky, z nichž byli čtyři zabiti.

Bombový útok

Výbuch bomby usmrtil v Miqdádíji jednoho člena hlídky policie tzv. Probuzení.

Čtvrtek 8. května 2008

Bagdád

V Madínat as-Sadr došlo během noci a rána k dalším bojům mezi mahdisty a americkými a vládními vojáky. Vládní síly vyzývaly prostřednictvím amplionů obyvatele okrsku, aby opustili své domy a uchýlili se do stanových táborů. Ohlášeno bylo dalších osm mrtvých a 18 zraněných.

Ministerstvo vnitra oznámilo uzavření rádiové stanice Ahd pařící Sadrovu hnutí. Vládní vojáci její sídlo v Habíbíji na východě města obklíčili a zaměstnancům zabránili ve vstupu.

Sámarrá

Při vojenské operaci v prostoru západně od města zastřelili američtí vojáci velitele al-Qá‘idy známého jako Abú Qatáda..

Dulu‘íja

Velitel sil tzv. Probuzení v Dulu‘íji mulla Názim al-Džabbúrí přežil pokus o atentát. Účastnil se jednání s velitelem městské policie podplukovníkem Muhammadem Chálidem s hlavou místní správy Marwánem Mut‘abem o bezpečnosti ve městě. Když se po jednání rozcházeli, zaútočil sebevražedný útočník na kolonu Džabbúrího kolonu a lehce ho zranil spolu se třemi ze strážců. Džabbúrí později prohlásil, že útok byl dílem al-Qá‘idy a sliboval tuto organizaci z jejich úkrytů vypudit. Sám byl ovšem až do loňského roku jedním z jejích předních velitelů; pak ji opustil a pro boj proti ní zformoval jednotku Probuzení.

Mosul

Vládní televize oznámila, že její bezpečnostní síly spolu s americkými vojáky zajaly při bezpečnostní operaci ve Wá'dí Hadžár Abú Hamzu al-Muhádžira, vůdce irácké al-Qá‘idy. Abú Hamza al-Muhadžirí, známý též pod jménem Abú Ajjúb al-Misrí, je egyptský občan a velení al-Qá‘idy převzal po smrti Abú Mús‘aba az-Zarqáwího v červnu 2006. (Americká strana zajetí nepotvrdila a později byla celá zpráva dementována.)

Ozbrojené akce

V Tádží byl ráno zastřelen velitel policie tzv. Probuzení.

Večer zaútočili ve vesnici Bú Bálí západně od Ramádí ozbrojenci patřící pravděpodobně k al-Qá‘idě na hlídku vládních vojáků a čtyři z nich zabili.

Večer zastřelil v Hítu ostřelovač amerického vojáka.

V noci zemřel při dopravní nehodě v Baghdádí americký žoldák, tři Kurdové a jejich civilní řidič. Jejich auto se srazilo s cisternou na vodu a bylo úplně zničeno.

Před půlnocí došlo v Hadíthě k několika útokům na vládní bezpečnostní síly. Bylo v nich zničeno několik vozidel pohotovostní policie vedené plukovníkem Muhammadem Husajnem aš-Šafírem (jinak zakladatelem místní policie tzv. Probuzení) a zabito 14 policistů. Dalších 22 osob bylo těžce zraněno, některé těžce. Probuzení se snaží získávat členy mezi sunnity tamních beduínských kmenů.

Ostřelování

Dvě rakety dopadly na bagdádské ulici Sa‘dún do blízkosti biografu Dár Arad a zabily dva civilisty.

Bombové útoky

Na severu Bagdádu zasáhla bomba hlídku vládních vojáků u mezinárodního stadionu Šá‘b. Tři osoby zranil výbuch bomby u Národního divadla v Álawíji v centrálním Bagdádu. Odpoledne explodovala bomba v mikrobuse projíždějícím okrskem Zujuna, v němž zabila dva a zranila pět pasažérů. Exploze auta poblíž restaurace v okrsku Mansúr zasáhla policejní hlídku, zabila tři policisty a dva zranila. Kromě toho však zemřeli i čtyři civilisté a 11 jich včetně dvou žen a dítěte utrpělo zranění.

Ve čtvrti Chadra východního Mosulu zranila bomba policistu, před jehož domem explodovala.

Pátek 9. května 2008

Bagdád

Výsledkem pokračujících amerických útoků na Madínat as-Sadr bylo 19 mrtvých a 85 zraněných; nechyběly mezi nimi ženy a děti.

Při večerním americkém náletu spojeném s pozemním útokem pak byly zabity další čtyři osoby a nejméně sto lidí bylo zraněno.

Basra

V bojích mezi vládními silami a mahdisty ve městě zemřelo šest lidí, z toho jeden vládní voják; zraněno bylo 13 lidí, z toho tři vojáci.. Ostatní oběti byli civilisté.

Ze čtvrti Askarí v Zubajru ležícím 35 km západně od Basry vypálili mahdisté podle svědků asi 30 raket Kaťuša. Vládní vojáci pak vesnici obklíčili a došlo k prudkým bojům. O tamních ztrátách nebyly dostupné informace.

Provincie Ninwa

Večer vyhlásila vláda v celé provincii zákaz vycházení, vztahující se jak na provoz veškerých vozidel, tak i na pěší pohyb.

Ozbrojená akce

Ve střetu mezi ozbrojenci a vládními policisty byli v Jathribu tři policisté zraněni.

Tři policisté tzv. Probuzení byli zabiti u kontrolního stanoviště v Siníji západně od Bajdží.

Ostřelování

Dvě minometné střely dopadly do bagdádské Zelené zóny; třetí omylem zasáhla stanici BBC v sousedství zóny.

Bombové útoky

V Basře zasáhla bomba hlídku vládní armády, zabila dvě osoby a pět dalších zranila.

Také u Kirkúku zranila bomba dva vládní vojáky.

Sobota 10. května 2008

Bagdád

Odpoledne bylo z Madínat as-Sadr ohlášeno 21 mrtvých a 119 zraněných za uplynulých 24 hodin.

Od 15:30 ostřelovaly americké vrtulníky tři okrsky Madínat as-Sadr bez ohledu na příměří uzavřené mezi vládou a mahdisty. Jeho uzavření, k němuž mělo dojít v pátek večer, oznámil v tu dobu mluvčí vlády Alí ad-Dabagh. Jednání probíhala mezi delegací Sjednocené irácké aliance (hlavních vládních stran) a stoupenci Sadrova hnutí; dohodnuto bylo 10 z původních 14 bodů, které mají vstoupit v platnost od neděle; patří k nim přerušení bojů, ukončení obléhání Madínat as-Sadr a otevření všech přístupů do něj. Už večer však bylo evidentní, že americké útoky znemožní, aby příměří vstoupilo v platnost.

Dulu‘íja

V Dulu‘íji zmařila vládní policie pokus al-Qá‘idy o atentát na velitele policie tzv. Probuzení mullu Nazíma al-Džabbúrího. Bezpečnostní síly získaly informace, že ozbrojenci plánují explozi auta, které mělo zasáhnout Džabbúrího přijímajícího gratulace k tomu, že přežil čtvrteční atentát; na jejich základě našly sebevražedného útočníka s autem, zatkly jej a výbušniny v autě zneškodnily.

Mosul

Vládní list Sabah oznámil, že „vrchní velitel ozbrojených sil a premiér Núrí al-Málikí zahájil dnes v Mosulu rozhodující bitvu proti teroristickým silám a osobám stojícím mimo zákon a bude dohlížet na konečné přípravy plánu, jak zavést v provincii zákon.“

V ranních hodinách se stovky vládních vojáků s obrněnými vozidly a v doprovodu amerických sil rozmístily v různých částech města, v němž od pátku platil zákaz veškerého pěšího i dopravního provozu.

Ozbrojené akce

K boji mezi ozbrojenci a společnou americko-iráckou hlídkou došlo v Haqlaníji u Hadíthy.

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka při „nebojovém incidentu“ v Iráku.

Ostřelování

Odbojová organizace s názvem Síly Mansúr oznámila, že její členové vypálili několik raket na americkou leteckou základnu v Baládu.

Minometná střela zasáhla americkou základnu v Ghazalíji na západě Bagdádu.

Bombové útoky

Na bagdádském náměstí Bejrút zničil výbuch bomby americké transportní vozidlo a usmrtil celou jeho posádku.

Američané přiznali zranění čtyř svých vojáků, způsobené výbuchem bomby v provincii Dijála.

Neděle 11. května 2008

Bagdád

Viceministr financí Fádil Mahmúd přežil pokus o atentát, když pod jeho kolonou explodovala v Sálihíji v centru města nedaleko íránské ambasády bomba. Výbuch však zranil šest jiných lidí.

Při neustávajících amerických útocích na Madínat as-Sadr zahynulo dalších 15 lidí a 22 bylo zraněno. Americké vrtulníky kromě toho ostřelovaly od 15:00 po několik hodin tři oblasti okrsku; o ztrátách způsobených těmito nálety nebyly zatím žádné informace.

Američtí vojáci použili při cvičné střelbě z Humvee a obrněných vozidel v policejním středisku v Ridwáníji jako terče výtisk Koránu. Prostřílenou knihu pak před očima strážců střediska popsali anglickým oplzlým textem a odjeli.

Sámarrá

Vládní síly oznámily, že spolu s americkými vojáky zajaly zástupce tzv. guvernéra Islámského státu Irák (vyhlášeného al-Qá‘idou) a dalších osm „hledaných osob“. K zatčení došlo přede dvěma dny v oblasti 25 km západně od města u jezera Tharthar na rozhraní mezi provinciemi Anbár a Saláh ad-dín. Zajatci byli dopraveni na jednu z amerických základen.

Šaruqat

Večer ostřelovalo americké letadlo nedaleko Šaruqatu jedoucí auto se čtyřčlennou rodinou a všechny zabilo.

Mosul

Zákaz vycházení platný od pátečního večera byl od rána v provincii Ninwa částečně zmírněn. Od 6:00 bylo lidem dovoleno vycházet na ulice a pěšky se po městě pohybovat. V platnosti zůstal zákaz provozu veškerých dopravních prostředků.

Vládní vojáci zajali při razii ve čtvrti 17 Tammúz na západě města pět „podezřelých“ osob.

Americká armáda oznámila, že její vojáci při střelbě na auto, jehož řidič odmítl zastavit, zabili u města při společné vojenské operaci s vládními silami čtyři Iráčany, mezi nimi ženu a dítě.

Mezi polednem a 16:00 byl během pokračující operace zabit civilista, šest jiných zraněno a dalších 36 civilních osob zatčeno.

Tal Afár

Vládní vojáci ve městě zastřelili pět příslušníků al-Qá‘idy a zajali dalších sedm.

Ozbrojené akce

Nedaleko Rawy bylo při útoku ozbrojenců zabito osm vládních policistů a dalších osm zraněno. Policejní oddíl byl na cestě do provincie Ninwa, kde se měl zúčastnit operace vládních sil proti silám al-Qá‘idy.

Američané oznámili, že jeden jejich voják zahynul při dopravní nehodě v Baghdádí.

Bombový útok

Podle zprávy amerického velení zabila jednoho jeho vojáka večer v západním Bagdádu bomba.

Pondělí 12. května 2008

Bagdád

V Hurríji na jihozápadě města zabili Američané při razii tři lidi a sebrali sedm dalších, z toho čtyři členy jedné rodiny. Razie byla odvetou za explozi bomby, která předchozího dne večer zasáhla v okrsku americkou hlídku.

V západní části Bagdádu zastřelili odpoledne ozbrojenci vysokého důstojníka ministerstva obrany brigádního generála Nibráse Fádila Abbáse.

Američané oznámili, že stavba zdi kolem Madínat as-Sadr, zahájená v dubnu, je z 80 procent hotova. Podle Američanů má zabránit minometnému a raketovému ostřelování Zelené zóny.

Navzdory příměří mezi sadrovci a vládou podnikli Američané na Madínat as-Sadr další útok, při němž zabili tři mahdisty.

Kirkúk

V noci na pondělí zatkli kurdští pešmergové během razie v kirkúcké čtvrti Dumiz 18 Arabů, které označili za teroristy.

Američtí vojáci spolu s vládními bezpečnostními silami provedli razii v Sirkalanu jihozápadně od Kirkúku, kde zatkli šest lidí, zabavili jedno auto a čtyři motocykly.

Dijála

Ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly zajaly při razii v provincii Dijála vysoce postaveného velitele al-Qá‘idy; údajně šlo o premiéra al-Qá‘idou vyhlášeného Islámského státu Irák Chaldúna Abdalláha al-Dahlakího a jeho dva pobočníky.

Mosul

Ministerstvo obrany oznámilo, že vládní síly při společné operaci s americkými vojáky zajaly ve městě asi 200 lidí. Z toho má být 78 „hledaných osob“, ostatních 112 bylo označeno za „podezřelé“.

Bombové útoky

Odbojová skupina s názvem Generální velení irácké armády oznámila odpálení bomby pod americkou kolonou na křižovatce Zawíja v provincii Saláh ad-dín a označila akci za formu podpory těch, kdo se účastní bojů proti vládní operaci vyhlášené proti al-Qá‘idě v Mosulu. Exploze zničila jedno Humvee i s posádkou.

Jihozápadně od Kirkúku zasáhla bomba vozidlo vládní armády, v němž zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V okrsku Zujuna na východě Bagdádu zasáhla bomba americkou hlídku.

V Rutbě byl zabit ozbrojenec, který se na ulici snažil instalovat bombu.

Večer zabil v karmě Fallúdže výbuch bomby pobočníka velitele policie tzv. Probuzení.

Úterý 13. května 2008

Bagdád

V Madínat as-Sadr zemřelo během noci na pondělí v pokračujících bojích dalších 11 lidí a 20 bylo zraněno. Byly mezi nimi i ženy a děti. Navzdory uzavřenému příměří mezi mahdisty a vládou (dohodnuto bylo v Teheránu za značného přispění íránské strany) útoky na Madínat as-Sadr neustaly.

Večer ostřeloval americký vrtulník raketami největší tržiště v okrsku Džamíla v Madínat as-Sadr, v jehož okolí probíhaly boje. Už počátkem dubna bylo toto potravinové tržiště z velké části zničeno i se zásobami, což zapříčinilo prudký vzestup cen jídla. Nyní způsobily rakety nový požár. Když se na místo pokusily dostat hasičské vozy, Američané po nich stříleli, aby jim v záchraně zbytků tržiště zabránili. Při tomto útoku zemřelo nebo bylo zraněno dalších 13 lidí.

Rabí‘a

Zdejší hraniční přechod do Sýrie dopoledne vládní síly uzavřely.

Mosul

Ráno zasáhla ve městě bomba hlídku vládní armády a pět vojáků usmrtila. Na další bombu najela po ránu americká hlídka ve čtvrti Sumar. Třetí bomba vybuchla pod americkou hlídkou v 9:00.

Vládní vojáci spolu s Američany a kurdskými pešmergy pokračovali v ohlášené operaci proti al-Qá‘idě.

Vládní bezpečnostní síly zatkly ve městě plukovníka Hilála an-Nu‘ajmího z ochrany vojenských objektů a jeho pobočníka podplukovníka Šakíra al-Hajjalího.

Ministr vnitra Džawád al-Bulání oznámil, že jeho síly zajistily při operaci ve městě 500 lidí.

Basra

Vládní policejní a vojenské síly spolu s americkými vojáky prohledaly okrsek Qurna na severu města, který je baštou mahdistů, zatkly několik lidí a zabavily v Íránu vyrobené zbraně.

Ozbrojená akce

Odbojová skupina zvaná Síly Qa‘qa oznámila, že její členové zničili na hlavní silnici mezi Tikrítem a Mosulem americkou minolovku.

Ostřelování

Čtyři minometné střely, která večer dopadly na obytný dům v Násiríji, usmrtily ženu a zranily další tři členy rodiny. Útok byl zřejmě určen nedalekému obydlí guvernéra provincie Dhi Qar nebo blízkému sídlu jednotky speciálních sil.

Bombové útoky

Před polednem zasáhla exploze bomby na náměstí Wáthiq v jižním Bagdádu hlídku vládní armády. Podle oficiální zprávy bylo zraněno pět civilistů, o ztrátách mezi vojáky nebylo oznámeno nic.

Odpoledne explodovalo blízko tržiště v Kirkúku auto.

Pozdě odpoledne zasáhla bomba na severozápadě Bagdádu vozidlo americké hlídky a usmrtila jednoho vojáka.

Středa 14. května 2008

Abú Ghurajb

Ve vesnici Zajdán nedaleko Abú Ghurajb se odpálil sebevražedný útočník mezi účastníky pohřbu ředitele místní přípravné průmyslové školy Táhá Sulajmána az-Zawbí‘ího. Toho v úterý ráno zastřelili před školou neznámí ozbrojenci z jedoucího motocyklu. Podle předběžných zpráv exploze zabila 30 a zranila dalších 20 lidí.

Bagdád

Z Madínat a-Sadr bylo tentokrát ohlášeno sedm mrtvých a 31 zraněných včetně žen a dětí. Boje pokračovaly hlavně v okrsku Šúla, kde nálet amerického vrtulníku kromě lidských ztrát zničil několik domů.

Ráno explodovalo auto v blízkosti hlavního sídla sunnitské proamerické Irácké islámské strany v okrsku Jarmúk. Bylo tu zabito nebo zraněno 17 osob, většinou členů strany. Odpoledne došlo nedaleko Zelené zóny k bombovému útoku na kolonu poslance parlamentu za tuto stranu Abd al-Karíma as-Samarrá‘ího. Výbuch usmrtil tři jeho strážce a poškodil dvě auta.

Kirkúk

Premiér Málikí vydal dekret, jímž se ruší oficiální název provincie Ta‘mím (= znárodnění) a obnovuje se původní označení podle hlavního města provincie Kirkúk, které se používalo do roku 1976. Kurdští separatisté, kteří usilují o přivtělení ropného města Kirkúku, jehož většinu obyvatel tvoří Arabové, ke svému severoiráckému autonomnímu útvaru, používali původní název neoficiálně už roku 2006. Zprávu o změně přinesla agentura Jaqín s poznámkou, že podle Američany nadiktované ústavy náleží změna názvu provincie parlamentu, nikoli premiérovi.

Ozbrojené akce

V obytné čtvrti v Haqlaníji 270 km severozápadně od Bagdádu v sousedství ropných polí propukly odpoledne silné boje mezi ozbrojenci a vládní policií.

V Madá‘inu zastřelili večer neznámí ozbrojenci šajcha kmene Juhajšát.

Bombový útok

V 16:00 zasáhla jihovýchodně od Násiríje bomba kolonu australských okupačních vojáků.

Čtvrtek 15. května 2008

Abú Ghurajb

Podle očitých svědků zastřelili američtí vojáci dva muže, kteří vyjeli autem za svými obvyklými záležitostmi, Když zpozorovali, že američtí vojáci před nimi silnici zatarasili, obrátili auto a hodlali se vrátit domů. Vojáci je však následovali, dostihli, nařídili oběma vystoupit a pak je na místě zastřelili. Jejich auto poté zapálili. Za doprovodu amerického vrtulníku mrtvá těla pak odtáhli do jejich asi 150 metrů vzdáleného domu, v doprovodu policejních psů několik domů prohledali a šest lidí sebrali.

Bagdád

Při neustávajících amerických útocích na Madínat as-Sadr bylo během noci na čtvrtek nejméně sedm lidí zabito a 20 zraněno. Mezi zraněnými byly ženy a děti, z nichž část utrpěla velmi těžká zranění.

Ve 21:30 zahájili neznámí ozbrojenci ze dvou automobilů poblíž mešity šíitské Buratha v Atífíji střelbu na auto, v němž jelo pět zaměstnanců íránské ambasády. Střelba zranila všechny včetně iráckého řidiče. Diplomaté byli na cestě do šíitské mešity Imáma Músy al-.Kázima v Kázimíji. Irácký režim událost interpretoval poněkud odlišně: iráčtí vojáci, kteří se na kontrolním stanovišti stali terčem palby, střelbu opětovali a zranili pět lidí, které zajali a o nichž se pak zjistilo, že jsou íránskými diplomaty.

Tikrít

V Hamarrá severně od Tikrítu unesli večer ozbrojenci ředitele tikrítské hlavní nemocnice dr. Džabbára Mahrúse, jeho asistenta dr. Abd ar-Razzaqa al-Qajsího a lékaře dr. Ahmada Saláha, kteří se vraceli z Bajdží.

Mosul

Ředitel národního velitelského centra ministerstva vnitra generálmajor Abd al-Karím Chaláf oznámil, že při operaci v provincii Ninwa zahájené 10. května a namířené proti organizaci al-Qá‘ida bylo zatčeno 833 obyvatel města.

Bombové útoky

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že její členové zneškodnili v Abú Ghurajb bombou americkou minolovku

V Bagdádu na ulici Sa‘dún zasáhla ráno bomba kolonu guvernéra města Husajna Tahhána. Výbuch zabil jednoho a zranil čtyři guvernérovy strážce; zranění utrpěly i dvě civilní osoby. V západní části hlavního města najela na bombu americko-irácká hlídka, z níž byl zabit jeden a zraněni čtyři vládní vojáci.

Ráno došlo ve vesnici Husajní poblíž Džalawly k výbuchu bomby pod vozidlem vládní policie, při němž dva policisté zemřeli. O něco později zasáhla další bomba ve vesnici Kaškúl ležící na silnici mezi Džalawlou a Qara Tabba další policejní hlídku; tentokrát bylo šest policistů zraněno.

Exploze dvou bomb jižně od Balád Rúzu zasáhly auto, v němž zabily dva lidi.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       22. 5. 2008
22. 5. 2008 Jan Bednář má problémy s játry
22. 5. 2008 Obavy z nedostatku ropy zvedly cenu barelu nad 135 dolarů
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 MediaTenor: Téma výstavby radarové základny v Brdech bylo ve zpravodajství ČT z hlediska zastoupení politických subjektů prezentováno vyváženě Marek  Síbrt
22. 5. 2008 Analýza vypadá profesionálně, má však chyby Stanislav  Blaha
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Americké krize - fámy a pravdy Petr  Baubín
22. 5. 2008 Trhy je nutno regulovat. Hospodářská recese potrvá dlouho
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Bývalý Let Kunovice v ruském vlastnictví
22. 5. 2008 Takhle se nechová demokratická vláda, takhle se chovají diktátoři
22. 5. 2008 Je podvracení Iránu v arabském a evropském zájmu? Patrick  Seale
22. 5. 2008 Dálkově ovládaný holub
22. 5. 2008 Jak Bushův dědeček pomáhal Hitlerovi k moci
22. 5. 2008 Udržitelný rozvoj - potraviny místo zbraní
22. 5. 2008 Vysoká cena ropy přiměla American Airlines, aby z provozu vyřadili 75 letadel
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem
22. 5. 2008 Haiku Kateřina  Rudčenková
21. 5. 2008 Antiekonomie, cíle ekonomické a mimoekonomické Ladislav  Žák
22. 5. 2008 Sudetendeutsche Organisationen 1945 --1955
22. 5. 2008 Dětem padlým v zemětřesení v S'-čchuanu
21. 5. 2008 ČT zve k debatě o americkém radaru v Brdech v neděli 25. května 2008.
22. 5. 2008 Jaroslav Vejvoda: Pomsta pozdních partyzánů a jiné poválečné tragédie Karla  Ladwigová
22. 5. 2008 Vláda nemohla uznání Kosova lépe načasovat
22. 5. 2008 Protestuji proti uznání Kosova Václav  Hála
22. 5. 2008 Zbavte se posedlosti Paroubkem a ČSSD Jaroslav  Polák
21. 5. 2008 Premiér by neměl ustupovat výhrůžkám Mostecké uhelné
21. 5. 2008 DJ Milan vs Milouš: Miliony berou!
21. 5. 2008 Potravinová krize: Optimismus není na místě Petr  Tuček
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví
21. 5. 2008 ČLK: Lze ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví? Michal  Sojka
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
21. 5. 2008 Letecké odbory se chtějí stát součástí privatizace ČSA
20. 5. 2008 Podílel se Čestmír Císař v Plzni r. 1953 na komunistických nezákonnostech? František  Řezáč
20. 5. 2008 Svědectví Čestmíra Císaře o plzeňských antikomunistických demonstracích
21. 5. 2008 Ať žije stávka Boris  Cvek
21. 5. 2008 Wallerstein: Agenda levice pro příštích 25 let Štěpán  Steiger
21. 8. 2014 Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007