29. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 4. 2008

Brdské jaro 2008

Skutečně se zdá, že Brdy v posledních dvou letech působí řadě našich politiků neklidné spaní, ať už je jejich postoj k uvažovanému americkému radaru na Břízkovci jakýkoli.

Nemohu se zbavit vtíravého dojmu, že radarová lobby zaznamenala v několika posledních dnech opět jednu blamáž. Má dosti hořkou příchuť -- je diplomatická a navíc přichází ze strany, odkud to asi nikdo zrovna nečekal. Z USA.... Ministryně zahraničí Spojených států, paní Riceová, nebude moci přijet 5. května do ČR, aby s naší vládou podepsala hlavní smlouvu o radaru.

Toto datum radostně oznamovaly oficiální vládní zdroje již nejméně 14 dní předem, prakticky hned po Bukurešťském summitu NATO, na němž se podařilo"vyrobit" nemastný-neslaný materiál, obecně se vyjadřující k možným perspektivám americké protiraketové obrany a úvahám o tom, zda ji bude možno nějakým způsobem zapracovat do alianční architektury.

Osobně vnímám odmítnutí paní Riceové jako projev toho, že naši vyjednavači celý proces prostě nezvládají. Těch lapsusů už je nějak mnoho. Až se mi nechce věřit, že v naší diplomacii působí tak nekompetentní osoby, že se jim zřejmě nedaří ani udržet dojem konzistentního, sebevědomého a suverénního postoje naší strany. Prozatím vyvrcholilo tohle neumětelství v trapnou situaci, kdy nezbývá než oplakat "zlatý hřeb" květnových dnů, kterým měl být právě podpis "radarové" smlouvy. Jakkoli by byl tento podpis formální a prozatím nezávazný (protože smlouva musí být odsouhlasena Parlamentem), měl by jistě přinejmenším značný symbolický význam, kterým by Topolánkova vláda mohla opět jasně demonstrovat své odhodlání prosadit výstavbu americké základny třeba i proti vůli většiny obyvatel země. Ne, že by snad zůstával tento fakt veřejnosti utajen, nicméně podpisy pod smlouvou by této jedinečné kvalitě české politické reality dodaly nebývalého lesku. České vládě, neochvějně prosazující radar v Brdech tak nezbývá, než si tuto lahůdku ponechat asi až na červen.... Být panem Topolánkem, neodkládal bych vážný pohovor s naším rozšafným ministrem zahraničí.

Měl jsem za to, že řada jiných našich "přemetů" při jednání o "radarových" smlouvách byla ovlivněna spíše možná vágním zadáním odborníkům. To jsem si sám pro sebe vykládal jako pokyn za každou cenu vyhovět američanům, který byl snad následně korigován požadavkem, abychom přeci jen uzavírané smlouvy podepřeli nějakými pozitivy pro ČR, aby tyto smlouvy nepůsobily tak jednostranně. (S takovými pokyny se pak sotva mohou naši vyjednavači cítit při jednáních dostatečně suverénní). Dost možná, že pro vyjednávání byli zvoleni takoví specialisté, u nichž byla zásadním kritériem výběru loajalita vládnímu zadání a méně již samotná odbornost. Ostatně, to by asi nemělo překvapit, když něco podobného jsme mohli zaznamenat i v případě sestavení páně Pekárkovy skupiny, v níž našli své místo i takoví nezávislí odborníci, kteří neváhají svojí odbornou reputací zašťiťovat různé léčitele a jejich produkty.

Vyjednávají-li však za Českou republiku podmínky smluv podobní odborníci, pak se ovšem skutečně nedivím zvídavým dotazům řady poslanců na samotný text smlouvy. Také bych se s ním rád seznámil -- mohlo by to být třeba docela napínavé čtení, i když asi neveselé, truchlivé. A nedivím se ani ostentativní nechuti vlády naše poslance poskytnutím tohoto čtiva raději nelekat.

Komunisté svou protiradarovou demonstraci zastavili na hranici vojenského újezdu, když nedostali příslušné povolení ke vstupu. Tak se ostatně na parlamentní stranu sluší.

To Greenpeace, jako organizace nevládní, si troufla mnohem víc. Její členové prostě kótu 718,8m (Břízkovec) v Brdech obsadili. A nutno říci, že přinejmenším v okolí Brd je tento jejich počin vnímán s velkými sympatiemi. Jsem zvědav, zda stejné sympatie jim tentokrát vysloví i pan vícepremiér Bursík, který v nedávné minulosti míval pro akce Greenpeace zpravidla plné pochopení. Totéž bych očekával i od jeho věrné Kateřiny. Vždyť na různých formách protestů přeci zpočátku postavili své politické kariéry.....

Pokud pak jde o samotnou akci Greenpeace v Brdech, osobně se domnívám, že má své opodstatnění, chce-li upozornit na možné riziko, že výstavba radaru by mohla velmi vážně ohrozit mimořádně cenné přírodní prostředí, které je patrně nejkvalitnější nejen ve Středních Čechách. Na tato rizika zatím nikdo z vlády ještě nic relevantního a důvěryhodného neřekl. (To všem platí i o vládních "informacích", týkajících se možných dopadů provozu radaru na zdraví lidí). Debaty na toto téma v našich médiích bývají poměrně komplikované -- dokonce až natolik, že je tato média raději ani nezveřejní nebo neuskuteční....

Odpůrci výstavby radaru by ostatně měli v rukou více argumentů a právních nástrojů, kdyby nebyla na počátku 90.let shozena ze stolu iniciativa, navrhující vyhlásit v Brdech CHKO. Nyní by možná i vedení vojenského újezdu dokázalo nalézt pro něco takového pochopení. Vždyť možná existence radaru v Brdech si může vyžádat natolik radikální omezení vojenského výcviku v tomto újezdu, že nakonec by se i existence dělostřelců ve VVP Brdy stala časem diskutabilní.

S velkým zájmem budu sledovat počínání příslušných orgánů vůči Greenpeace v Brdech i vůči těm, kteří najdou odvahu ji podpořit. Nepochybuji sice, že vedení vojenského újezdu a příslušní ministerští úředníci budou postupovat v souladu se svými povinnostmi a zejména se zákonem, nicméně bych se divil, kdyby se tak dělo z hlubokého vnitřního přesvědčení mnohých z nich.

Jaro 2008 v Brdech tak může být ještě docela zajímavé a plné událostí a radarovou "pauzu" může naše ministryně obrany využít k pilnému nácviku jejího populárního hitu, jehož repríza by oslavila podpis smlouvy v červnu (až bude mít paní Riceová na české rektoalpinisty čas a náladu).

                 
Obsah vydání       29. 4. 2008
29. 4. 2008 Obrodný proces v Semilech
29. 4. 2008 Dva tisíce slov
29. 4. 2008 Vaše nynější krize Ivan  Sviták
29. 4. 2008 Válka velkých osmiček aneb Všichni ztratili paměť? Josef  Brož
29. 4. 2008 O tom, co se dělo v Československu před čtyřiceti lety, se neví nic Jan  Čulík
29. 4. 2008 Jak jsem sežral koně Milan  Daniel
29. 4. 2008 Objektivně na rok 1968 pohlédnou až příští generace Boris  Cvek
29. 4. 2008 Brdské jaro 2008 Pavel  Čámský
29. 4. 2008 Podpořme společně akci Greenpeace
29. 4. 2008 Fico varuje pred energetickou vojnou v Európe
29. 4. 2008 ■ ■ ■ Karel  Hoff
29. 4. 2008 Skutečná alternativa se může zrodit z praxe, ne pouze v pracovnách filosofů Michael  Kroh
29. 4. 2008 Krátká paměť voličů, aneb Slabá stránka zastupitelské demokracie Uwe  Ladwig
29. 4. 2008 Konopí "způsobuje u teenagerů impotenci"
29. 4. 2008 George Bush opět manévroval -- nemluvil o "genocidě" Ondřej  Šlechta
29. 4. 2008 Michael  Marčák
29. 4. 2008 Profesionální politik by měl zvládat osobní prohry... Martin  Bursík
29. 4. 2008 Firmě O2 na zákaznících v Kralovicích nezáleží
29. 4. 2008 Schwarzenberg Rice Bush! Ivan  Větvička
29. 4. 2008 Riceové se nehodí demonstrace v Praze
29. 4. 2008 Energeticko-klimatický balíček EU: naše budoucnost, nebo zkáza? Petr  Petržílek
29. 4. 2008 Agent abwehru Oskar Schindler a objevení Eichmanna Jitka  Gruntová
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
29. 4. 2008 Svoboda Beno  Trávníček
28. 4. 2008 Nová ekonomika hladovění
28. 4. 2008 Kde ksakru vězí ti ekonomové?
28. 4. 2008 Spravedlivý mezi národy Richard  Seemann
28. 4. 2008 Knížákova idea Národní knihovny stojí za uvážení Štěpán  Kotrba
27. 4. 2008 Tři režiséři hovořili v Londýně o cenzuře Jan  Čulík
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
28. 4. 2008 MMM2008: Global Marihuana March
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008