16. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2008

Proč nesnášíme cikány? Češi a Cikáni jsou jeden národ

Já nejsem rasista, ale cikány rád nemám. Tuto větu bychom mohli dnes považovat za jedno z nejoblíbenějších českých úsloví, ačkoliv v Mudrosloví národa slovanského bychom je asi těžko hledali. Rozhodl jsem se, že se na českou nechuť vůči Romům podívám poněkud důkladněji. Co vlastně průměrný Čech o Romech ví? Že kradou, nechtějí pracovat a zneužívají "náš" sociální systém. Možná občas někdo uzná, že mají dobrou muziku.

Kdysi jsem viděl jeden britský film*), v němž se secvičovalo jakési operní nebo baletní představení s protagonisty z mnoha evropských zemí. Z toho vyplývala řada konfliktů a nedorozumění. V jednu chvíli se kvůli tomu režisér naštval a začal hrát vztekle na klavír improvizovanou píseň o tom, jak se všechny národy navzájem nenávidí. Každému národu přisoudil jednu negativní charakteristiku. Hádejte, co zazpíval o nás? Dvě slova: "zlodějský Češi".

Je to zvláštní, ale v Evropě máme pověst zlodějského národa právě my. Možná si vzpomenete, že brzy po revoluci se objevily v mnoha německých obchodech cedule se slovy: "Češi, nekraďte nám tady." Takovou pověst máme nejen v Německu, ale v mnoha evropských zemích. Výjimkou je Polsko, kde dlouhá léta nebylo co ukrást. Tam mají zase Češi pověst zbabělců (mj. kvůli Mnichovu). Možná proto nám říkával tatíček Masaryk v blahé paměti: "Nebát se a nekrást."

Včera jsem se doslechl ve zprávách, že se tu za rok ukradlo třiatřicetkrát více automobilů než v Bulharsku. Jestli nemá ten pověstný balkánský pořádek přece jen něco do sebe. Vzhledem k tomu, že Romů je v Bulharsku možná více než u nás, nemůžeme tento rozdíl svádět na ně. Naštěstí mají Češi i dar sebeironie. Proto si můžeme říci, že vlastně i sami u sebe máme tak trochu zlodějskou pověst. Možná znáte ten vtip z doby normalizace, jak Husák vystrčí ruku z okénka letadla a říká: "Jsme v Československu." Gorbačov s Reganem na to: "Jak jsi to poznal?" A Husák odpoví: "Ukradli mi hodinky."

Co se týče sociálních dávek, ty zneužívají Češi taky. Asi by se takoví našli i mezi bohatými lidmi ve vysokých funkcích. Tím samozřejmě nemyslím pana Jiřího Čunka, který byl očištěn. Pracovat Češi také nijak zvlášť nechtějí, jak dosvědčuje stará žižkovská píseň: "Ručičky, nebojte se".

Abychom řekli také něco pozitivního, můžeme se zmínit o tom, že Češi jsou dobří muzikanti. A to nejen dle českého přísloví: "Co Čech - to muzikant," ale i dle mínění mnoha cizinců. Můžeme připomenout slavné skladatele vážné hudby nebo českou dechovku, která je stále velmi oblíbená v Německu. Pokud se o tom chcete přesvědčit, stačí zabrousit na internetu.

Proč tedy Češi nesnáší cikány? Možná proto, že jsme jim až na tu barvu pleti tak podobní. Ve francouzštině měli původně dokonce stejné slovo pro Čechy i pro Romy ("bohéme"). Může za to údajně král Zikmund - ta liška ryšavá, protože dal jakési skupině Romů ochranný glejt a ten obdařil pečetí českého krále. A ta skupina Romů měla zrovna namířeno do Francie. Nevím, jestli jejich vajda znal osud Jana Husa, když Zikmundův glejt přebíral.

Zkrátka na základě důkladné sociologické analýzy jsem dospěl k jednoznačnému závěru: Češi a Cikáni jsou jeden národ, odlišný sice barvou pleti a řečí, ale spojený obdobnou mentalitou. Francouzi pověstní svými zeměpisnými znalostmi to poznali hned. Nejspíš to bylo tak, že praotec Cikán se ztratil svému bratru Čechovi v lese Řáholci. Jelikož neztratil jen bratra, ale i buzolu, zavedl svůj lid nejprve přes Buzuluk, kde si pořídil novou buzolu, do Indie. Když jeho potomci o několik století později přišli pod horu Říp, byli už z toho cestování po jižních zemích trochu opálení. Nyní se to sice snažíme v Chorvatsku dohnat, ale Romové mají velký náskok.

*) Pozn. Darina Martykánová: Pan Adam Votruba v článku mluví o "jakémsi britském filmu": Jedná se o koprodukční film Velké Británie-Japonska a USA, režiséra Istvána Szabó: Setkání s Venuší (1991), v hlavní roli Glenn Close a Niels Arestrup. Východoněmeckého operního pěvce hraje Marián Labuda.

                 
Obsah vydání       16. 4. 2008
16. 4. 2008 Theodore Postol: Znepokojující otázky o raketové obraně
16. 4. 2008 Proč vnucujete lidem americký radar proti vůli národa? Václav  Hála
16. 4. 2008 Česká televize ruší diskusi, o odporu českých obyvatel informuje slovenská TA3 Jakub  Rolčík
16. 4. 2008 Uloupené Kosovo, Člověk v tísni při ČT a festival Jeden svět Milan  Daniel
16. 4. 2008 Olympismus jako obětní beránek politického alibismu? Jan  Prokeš
16. 4. 2008 OSN požaduje reformy v zemědělství, aby se zabránilo světové potravinové krizi
16. 4. 2008 Návrat Berlusconiho aneb Italské politické paradoxy, část I. Josef  Brož
16. 4. 2008 Evropští Zelení dali v Lublani radaru červenou Daniel  Solis
16. 4. 2008 Třeba i žijem... Vladimir  Vysockij
16. 4. 2008 Ano, Jan Žižka má pravdu: ČT diskusi o radaru zrušila Jan  Neoral
16. 4. 2008 Uhlův konflikt zájmů a děti u psychiatra, aneb co si v Právu nepřečtete Štěpán  Kotrba
16. 4. 2008 Aktuálně: na případ Savoj nastoupila rozvědka. Jakým právem? Štěpán  Kotrba
16. 4. 2008 Donucovací prostředky policie, aneb kde se ten pokrok zastaví ? Martin  Martínek
16. 4. 2008 Obyvatelé Evropy, neboli Možnosti vědeckého výzkumu Uwe  Ladwig
16. 4. 2008 Druhá tvář ODS v Plzni Josef  Vít
16. 4. 2008 Pionýři vítají dalajlámu
16. 4. 2008 Uloupené Kosovo
16. 4. 2008 O konkurenci ve státním peněžnictví Tomáš  Stýblo
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?
14. 4. 2008 Stát jsem já. A kdo vlastně jste? Bohumil  Kartous
16. 4. 2008 Proč nesnášíme cikány? Češi a Cikáni jsou jeden národ Adam  Votruba
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá
14. 4. 2008 Raketový poplach Jane's - Znamení úpadku kdysi nezávislé instituce Karel  Dolejší
16. 4. 2008 Hřebejk v Českých Budějovicích
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008