11. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 4. 2008

STÍŽNOST RADĚ ČESKÉHO ROZHLASU

Falešný profesor Kučera mezi německými extremisty, bývalou rakouskouherskou šlechtou a Kodexem veřejné služby

pokračování seriálu o panevropském politologovi pod pláštíkem akademických institucí a zděšeného mlčení

Připomeňme si, že "politolog", který používá v zahraničí neoprávněně titulu "profesor" , je Doc. PhDr. Rudolf Kučera, CSc. z katedry politologie a Institutu politických studií Univerzity Karlovy, vyučující studenty teorii současné demokracie. Kučera nereaguje na vznesená obvinění a prozatím mlčí nebo mlží i odpovědné osoby v Českém rozhlasu.

Před rokem jsem já i Petr Nachtmann informovali veřejnost o konfliktu zájmů Rudolfa Kučery, spočívající v jeho majetkové účasti ve společnosti SKS s.r.o., české kanceláři Sudetoněmeckého lansmanšaftu.

9. 3. 2008 Štěpán Kotrba: Rudolf Kučera o sobě šíří nepravdu ZDE

20. 3. 2007 Politolog Rudolf Kučera "je aktivistou sudetoněmeckého landsmanšaftu" ZDE
14. 3. 2008 Štěpán Kotrba: Otázky vrchnímu pražskému Sudeťákovi ZDE

Petr Nachtmann se letos několika institucí otázal, zda jim jsou známy okolnosti, Kučerou zamlčované v jím sdělovaných údajích o jeho osobě. Vyšlo najevo, že Rudolf Kučera používal - zejména v zahraničí - titulu profesor, ačkoliv nikomu není známo, že by mu byl udělen.

7. 4. 2008 Petr Nachtmann: Falešný profesor Kučera ZDE

Dále vyšlo najevo, že Rudolf Kučera je předsedou Panevropské unie Čech a Moravy a členem Prezídia celoevropského centra Panevropské unie. Jednou z oslovených organizací byl i Český rozhlas.

12. 4. 2008 Petr Nachtmann: Český rozhlas odmítá informovat své posluchače o střetu zájmů ZDE

Podle odpovědi odpovědného ředitele ČRo 6 Duhana na otázky Petra Nachtmanna, přeposlané a tím odsouhlasené ředitelem marketingu a PR Českého rozhlasu, má Rudolf Kučera jako "nezávislý" komentátor analyticko-publicistické stanice veřejné služby , která si jako své motto vybrala heslo Pojďte s námi do hloubky, autorskou smlouvu s ČRo 6 o dodávání příspěvků z těchto tematických okruhů:

  • Vznik a vývoj Evropské unie,
  • instituce Evropské unie a její základní dokumenty,
  • Panevropské hnutí, jeho vznik, vývoj a současnost,
  • francouzsko-německé usmíření a jeho dopad na mírovou stabilitu v Evropě,
  • Vývoj demokracie v Evropě a v USA ve vztahu k náboženství,
  • Křesťanské demokracie v Evropě a pozice Evropské lidové strany v současných politikách EU,
  • základy evropského sociálního státu, jeho vývoj a současnost,
  • transatlantické vztahy mezi EU a USA,
  • jednotná politika NATO,
  • role dnešní EU v konfliktu na Balkáně a na Blízkém východě;

9. 4. 2008 Petr Nachtmann: Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas ZDE

S Českým rozhlasem 6 do hloubky

Příspěvky Rudolfa Kučery podle ředitele Duhana prý odpovídají Kodexu ČRo, neporušují ho. Kučera je podle Duhana komentátor a analytik. Zajímá nás proto zejména to zvýrazněné v odpovědi ředitele. Pojďme tedy s Českým rozhlasem 6 do hloubky, neboť jeho odpovědným pracovníkům stále nedochází, CO je to KONFLIKT ZÁJMŮ a postupují stále v duchu práce bývalé štvavé vysílačky - Radia Svobodná Evropa, pro kterou řada publicistů s ČRo 6 spolupracující, v minulosti pracovala a k níž se dodnes řada z nich hlásí. Ne příliš objektivně, ne příliš pravdivě a ne příliš chytře. Petr Nachtmann v minulém příspěvku nalezl příslušné pasáže z Kodexu Českého rozhlasu.

Čl. 25 Střet zájmů

25.1 Střet zájmů pracovníků Českého rozhlasu je nepřípustný. Osoby pracující pro Český rozhlas musí vyloučit, aby osobní zájem ovlivňoval vysílání nebo nevysílání určitých sdělení či pořadů. Každý, kdo by se mohl vystavit pochybám o střetu zájmů v určité otázce, je povinen tuto skutečnost oznámit svému nadřízenému a vyčkat jeho rozhodnutí. Generální ředitel v případě své osoby o takové skutečnosti informuje Radu Českého rozhlasu a vyčká jejího doporučení. Střet zájmů nastává již tehdy, jestliže mohou vyvstat pochybnosti o nestrannosti nebo předpojatosti osoby podílející se na přípravě obsahu pořadu, lhostejno zda mezi posluchači či subjekty, o kterých jsou získávány informace. Pochyby o nestrannosti nebo předpojatosti vznikají zejména, když určitá osoba je nebo byla se subjektem, o němž má být informováno, spojena rodinným, přátelským, pracovním, členským, smluvním nebo konfliktním poměrem, případně od takového subjektu přijímá nebo přijímala určité výhody či požitky nebo se jinak účastnila na jeho činnosti. Uvedené spojení nastane také tehdy, jestliže se může týkat bezprostředního lidského okruhu člověka podílejícího se na přípravě pořadu (například rodinní příslušníci, životní partner, popř. nejbližší přátelé). Za střet zájmů není považováno vystupování pracovníka Českého rozhlasu v postavení občana nebo spotřebitele, jestliže se takto učiněné jednání nevymyká obvyklosti.

25.2 Pracovníci Českého rozhlasu nemohou ani dodatečně přijímat od třetí osoby dar, jiný ekonomický prospěch, služby nebo jiné požitky, které by ovlivnily jejich práci ve prospěch nebo neprospěch nějakého subjektu, natočení nebo odvysílání, popřípadě nenatočení nebo neodvysílání určitého pořadu či jeho části, jestliže by tím mohlo ve smyslu čl. 25. 1 dojít ke zpochybnění nestranností.

Kodex Českého rozhlasu ZDE

Rudolf Kučera je ve smyslu Kodexu Českého rozhlasu pracovníkem. Kodex říká, že pracovníkem Českého rozhlasu je zaměstnanec Českého rozhlasu, nebo externí spolupracovník, se kterým Český rozhlas sjednal příslušnou smlouvu obsahující ujednání o závaznosti Kodexu. Podle nařízení generálního ředitele z doby, kdy vstoupil Kodex v platnost, měli ředitelé stanic povinnost seznámit s Kodexem všechny dosavadní externí i interní zaměstnance a spolupracovníky, nechat jim podepsat závaznost Kodexu jako součást jejich pracovní smlouvy a zajistit, aby Kodex byl v mezích jejich ředitelské působnosti respektován. Všechny nové smlouvy uzavřené ode dne platnosti Kodexu musí obsahovat ustanovení o jeho závaznosti. Porušení Kodexu je zákonem 484/1991 Sb. v platném znění považováno za porušení pracovní kázně v souladu s ustanovením Zákoníku práce. Peter Duhan jako ředitel stanice ČRo 6 byl a je odpovědný za realizaci tohoto rozhodnutí GŘ.

Rudolf Kučera, menšinový spolumajitel české kanceláře Sudetoněmeckého lansmanšaftu v Praze a další spřízněné firmy, je, jak jsem už jednou uvedl, předsedou Panevropské unie Čech a Moravy a členem Prezídia celoevropského centra Panevropské unie. Na dokreslení okolností je třeba uvést, že Bernd Posselt je zase předsedou Panevropské unie Německa. Čestný předseda Mezinárodní Panevropské unie byl od roku 2004 jeho c. a k. Výsost arcivévoda Otto von Habsburg, arcivévoda rakouský, korunní princ český a maďarský. Občanským jménem od roku 1919 Otto Habsburg-Lothringen, neb Rakousko zakázalo používání šlechtických titulů stejně jako Československo. Bývalý člen Evropského parlamentu za bavorskou CSU, předseda Evropské lidové strany v EP (od 1981 do 1999), dnes čestný člen křídla EVP v Evropském parlamentu, člen Mont Pelerin Society (stejně jako prezident Václav Klaus), čestný člen chorvatského Dračího řádu, držitel německo-francouzské ceny Paneuropa "za sjednocování Evropy" (sic!)

1999: "Znám Haidera dobře několik let - není to ani fašista, ani antisemita. V mých očích je to demokrat."
1995 - vybídl německou vládu k zahájení diskuse o Benešových dekretech "jejich zrušení má být podmínkou vstupu ČR do EU".
Květen 1996 - vyslovil se proti samotným postupimským dohodám, jimiž vítězné mocnosti rozhodly o Německu a o odsunu. "Dohody nebyly výrazem práva, ale čiré zvůle a stalinismu"...

Dcera Walburga von Habsburg-Douglas je tajemnicí PU, syn Karl von Habsburg-Lothringen je šéf rakouské sekce PU. Panevropská unie má svou pracovní skupinu i v Evropském parlamentu.

zdroj ZDE

Zakladatelem tohoto hnutí je hrabě Coudenhove-Kalergi , který r. 1923 založil ve Vídni Panevropskou unii. Hnutí má od začátku trojí charakter: kulturní, hledící k poznání evropských kultur v jejich národnostním rozčlenění a k jejich záchraně před bolševismem a amerikanismem; politický, hledící k zamezení válek a útoků; národohospodářský, směřující k užší součinnosti evropského hospodářství, k vybudování evropských trhů a ku zvýšení evropského životního standartu.

cit.: Ottův slovník naučný ZDE

Vedlejší linií lotrinského rodu Habsburgů byli francouzští vévodové de Guise...

podrobnosti heslo "Lotrinští" ZDE

Program Panevropské unie:

1. Evropa jako křesťanské společenství hodnot
Panevropská unie se přihlašuje

  • ke křesťanství jako duši Evropy, zvláště ke křesťanskému obrazu člověka

Panevropská unie bojuje proti

  • všem tendencím, které ničí duchovní a morální sílu Evropy
  • nihilismu, atheismu a amorálnímu konsumismu

Panevropská unie usiluje

  • o křesťanskou Evropu, která je kontinentem lidské důstojnosti a úcty před Bohem a jeho stvořením

... Panevropská unie bojuje proti

  • každé tyranii a každému totalitarismu
  • všem učením a formám, které potlačují nebo falšují svobodu a opovrhují lidskou důstojností
  • ideologiím komunismu a nacionalismu
  • vládě technokracie a byrokratické všemocnosti

... Panevropská unie bojuje proti

  • potlačování lidí státy a systémy bezpráví
  • vyhánění, pronásledování a "etnickým čistkám"
  • ohrožování lidského života umělými potraty, euthanasií, stejně jako manipulaci s geny, měnící člověka

cit. webové stránky hnutí ZDE

Jaká stanice, takový ředitel

Z uvedeného vyplývá, že doc. Kučera je součástí vrcholných orgánů struktury s jednoznačně politickými cíli, kryjícími se prakticky stoprocentně se zadáním, které dostal do smlouvy od Českého rozhlasu k "nezávislému" komentování. Tudíž má jako "nezávislý" pronášet "analýzy" a komentáře na témata, která jsou závaznou součástí programu hnutí, v jehož čele v ČR stojí. Už jednou jsem konstatoval, že tomu se dá říkat "stranická" propaganda za peníze koncesionářů a to i přesto, že PU je v ČR zaregistrována pouze jako občanské hnutí. Jde jednoznačně o subjekt politický. Tím, že podle svých slov "bojuje" proti "ohrožování lidského života umělými potraty", vyvíjí činnost proti zákonům České republiky, které umělé přerušení těhotenství umožňují.

Tím, že Peter Duhan byl informován již před rokem o konfliktu zájmu Rudolfa Kučery,

  • spočívající v majetkové účasti v SKS s.r.o., - nenechal si Rudolfem Kučerou doložit, že tomu tak není a neprovedl sám šetření na základě veřejně dostupných údajů v obchodním rejstříku
  • spočívající v Kučerově předsednictví Panevropské unie ČR - nepřesvědčil se o pravdivosti údajů k datu podpisu pod prohlášením o závaznosti Kodexu, ignoroval veřejně dostupná fakta a uzavřel s Kučerou smlouvu o komentování jeho vlastních politických zájmů
  • ignoroval veřejně dostupné články, které usvědčovaly Kučeru také z opakované lži ve věci jeho akademického titulu - nenechal si předložit od Kučery jmenovací dekret na titul profesor a ignoroval veřejně vznášená podezření, i když byl opakovaně zmiňován v té souvislosti Český rozhlas a pochybnosti o kvalitě jím řízené stanice
  • opakovaně umožňoval vysílání Kučerových komentářů na jím řízené stanici i poté, kdy mu muselo být známo, že Kučera Český rozhlas obelhal a porušil tak ustanovení 25.1 Kodexu i novinářskou integritu
  • odmítl všechna zjištění, svědčící o osobě Rudolfa Kučery, jako neopodstatněná

dopustil se vědomého ignorování svých povinností vedoucího pracovníka Českého rozhlasu, za vysílání stanice ČRo 6 odpovědného ředitele , nepravdivými informacemi dezinformoval generálního ředitele a pokusil se tak obelhat i koncesionáře, který žádal v souladu se svými právy, danými mu Kodexem Českého rozhlasu jako podzákonnou normou, pravdivé objasnění podstatných skutečností o činnosti jím řízení stanice.

Vzhledem k ustanovení 1.3 Kodexu, které říká, že Český rozhlas je povinen pečlivě posuzovat, zda pořady či jejich části nesměřují, ať již otevřeně nebo skrytě, k prosazování určitých obchodních nebo politických zájmů, vzhledem k ustanovení 2.8 Kodexu, které říká, že Český rozhlas se zabývá každým vážně míněným podnětem posluchače či stížností, porušil Peter Duhan ignorováním jemu prokazatelně sdělených informací ustanovení 25.1 Kodexu Kučerou

  • přímého porušení povinností daných mu ustanovením 2.10 Kodexu které ukládá Český rozhlasu povinnost i bez předchozího upozornění opravit podstatné chyby nebo nepřesnosti, kterých by se ve vysílání dopustil. Musí tak učinit neprodleně, jakmile je zjistí, je-li to možné ještě v příslušném vydání pořadu či bezprostředně po jeho skončení anebo v prvním příštím vydání pořadu.
  • ustanovení 6.6 Kodexu, které Českému rozhlasu ve vysílání zpravodajství a publicistiky ukládá dbát na přesnost a nestrannost, spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti
  • a porušení ustanovení 6.8 Kodexu zamlčením důležité informace nebo potlačení jejího podstatného aspektu, při zprostředkování věcně správného obrazu skutečnosti

To poslední označuje Kodex za hrubé porušení povinnosti. Duhan neuplatnil svou pravomoc danou mu ustanovením 6.16 Kodexu umožňující mu zasáhnout do programu a neuplatnil ani ustanovení 6.17 Kodexu, konkretizující editoriální rozhodování ve stanicích a preferující při tomto řídícím procesu především kritéria vyplývající z Kodexu. Podle tohoto ustanovení za obsah zpravodajských a publicistických pořadů odpovídá šéfredaktor příslušné stanice. Duhan je ředitelem a šéfredaktorem současně.

Žádám proto Radu Českého rozhlasu, aby projednala tuto stížnost ve lhůtě jí k tomu určené a konstatovala v usnesení, že

  • spolupracovník ČRo 6 Rudolf Kučera porušil ustanovení 25.1 Kodexu a nepravdivě informoval vedení stanice o podstatných skutečnostech, týkajících se jeho osoby.
  • ředitel Českého rozhlasu 6 Peter Duhan z nedbalosti porušil své povinnosti vedoucího pracovníka, vyplývající z jeho pracovní smlouvy a řadu ustanovení Kodexu (2.10, 6.6, 6.8) tím, že
    • nezabránil střetu zájmů ve vysílání jím řízené stanice úpřes opakované upozornění, že ke střetu zájmů došlo
    • nezajistil pravdivé informování posluchačů Českého rozhlasu 6 o osobě "komentárora a analytika" Rudolfa Kučery
    • neuvedl pravdivé údaje v odpovědi vedení Českého rozhlasu na žádost o informace a stížnost posluchače a novináře Petra Nachtmanna

Je odpovědností a povinností Rady, danou jí zákonem, dbát na dodržování Kodexu. Jelikož každé porušení Kodexu je ze zákona porušením zákoníku práce, je po konstatování porušení Kodexu v plné pravomoci a odpovědnosti generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka, jak takto vzniklou situaci bude v rámci své pravomoci řešit.

stížnost zaslaná Radě Českého rozhlasu 14. 4. 2008 ZDE

                 
Obsah vydání       11. 4. 2008
13. 4. 2008 Lula v Praze: Česko a Brazílie by měly více spolupracovat Andrea  Cerqueirová
13. 4. 2008 Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se Ladislav  Žák
13. 4. 2008 Nerušit. Zelení pracují...
12. 4. 2008 Český rozhlas odmítá informovat své posluchače o střetu zájmů Petr  Nachtmann
12. 4. 2008 Falešný profesor Kučera mezi německými extremisty, bývalou rakouskouherskou šlechtou a Kodexem veřejné služby Štěpán  Kotrba
11. 4. 2008 Předložili Zelení referendum už před rokem? A kam tedy zmizelo? Štěpán  Kotrba, Andrea  Cerqueirová
11. 4. 2008 Mohli by se stydět Karel  Košťál
11. 4. 2008 Koncerty ruského klavíristy se nebudou v Británii konat, nedodal otisky prstů
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
11. 4. 2008 Společná evropská obrana -- chiméra dneška nebo realita zítřka? Jan  Prokeš
11. 4. 2008 Petice na záchranu českého zdravotnictví
11. 4. 2008 Zdánlivý nedostatek lékařů, neboli Venkov neláká každého Uwe  Ladwig
11. 4. 2008 Ani banky, ani nemovitosti, ale rýže je problém Lubomír  Molnár
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
11. 4. 2008 Zjistilo se něco nového o Únoru 1948? Martin  Myant
11. 4. 2008 Zapomenuté historické povědomí r. 1968
11. 4. 2008 Dementi
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
11. 4. 2008 Akční program z roku 1968 se snažil respektovat pluralitu zájmů
11. 4. 2008 Michael  Marčák
11. 4. 2008 Jak na megalopaty Stanislav A. Hošek
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Slovensko: Novinári musia bojovať o priazeň Alena  Behúnová
11. 4. 2008 Falošní bojovníci za slobodu prejavu Eduard  Chmelár
10. 4. 2008 Ne církevní restituce, ale interrupce budou obchodem století Anna  Čurdová
10. 4. 2008 Vyšetřování britské korupce bylo protizákonně zastaveno
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času
10. 4. 2008 Britská libra se propadá vůči euru
10. 4. 2008 Je 10 idejí klíčem k pochopení toho, jak se mění náš svět? Miloš  Dokulil
9. 4. 2008 Ivan Langer: "Ten, kdo nesouhlasí s vládním záměrem, toho není důvod kamenovat, nebo upalovat, toho je potřeba rovnou zastřelit" Jan  Čulík
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008