10. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2008

Romantismus nenávisti a gradual transition

Bezvládí je horší než nedemokratická vláda.

Nenaučil jsem se jako novinář věřit mnoha novinářům. Nenaučil jsem se jako analytik a komentátor věřit těm, kteří pracují převážně s nedostatkem informací a přizpůsobují si realitu svému názoru, vytvořenému dříve, než prozkoumají fakta. Blíží se přece uzávěrka... Nechodil jsem na kursy tvůrčího psaní SPUSA, jako někteří čeští novináři. Možná proto mám jiný názor.

Většinu informací o současné čínské realitě , stejně jako o současném Rusku a řadě dalších oblastí světa má většina českých novinářů nikoliv z tvrdých dat o ekonomice, z mezinárodních smluv či realizovaných obchodů, z nezaujatých poznávacích cest, ale z propagandistické války, rozpoutané tisíci aktivisty v režii cizích zvláštních služeb. S cílem pochopitelným, nicméně pro mne neakceptovatelným. Nehodlám přispět k preemptivní intervenční politice USA, ani k vyvolávání a podporování podzemního "demokratizačního" hnutí či etnického nebo náboženského separatismu s cílem destabilizace vlád na druhém konci světa. Nejezdím jako bývalý český senátor, dnes ministr zahraničních věci na instruktáže a konzultace do příslušného teritoriálního odboru americké administrativy. A Tibet, Barmu ani Čečnu či Kubu nevidím jako prioritu seriózní české zahraniční politiky.

Nevede mne k tomu ani slepota, bezcharakternost či podpora zlovolného komunismu, ale daleko prostší důvod: zkušenost.

S tím, jak dopadla americká politika při selektivní podpoře muslimských separatistů v Čečensku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu na počátku devadesátých let minulého století. Výsledkem je "problém", který nedokázaly vyřešit tři ruské vlády a který bylo nutno nakonec utopit v krvi za pomoci SPECNAZ. Nevinní civilisté pykali za viny těch, pro které bylo území "samostatné republiky Ičkerie" pouze strategickou trasou produktovodů - místem na mapě jejich budoucích zájmů. Následky budou ovlivňovat politiku tohoto regionu po celé generace.

S tím, jak dopadla německá a americká politika při selektivní podpoře muslimských separatistů na Balkáně po roce 1989. Výsledkem byla desetiletí trvající občanská válka, přinášející mezi tradiční sousedy smrt a nenávist, ekonomické i politické zničení celého Balkánu a rozšíření zločineckých polovojensky organizovaných mafií do střední Evropy, včetně Česka. Humanitární bombardování překrylo Bělehrad troskami továren i mrtvolami tisíců lidí. Následky budou ovlivňovat politiku tohoto regionu po celé generace.

S tím, jak dopadla tatáž politika při podpoře destabilizace v Iráku od osmdesátých let minulého století. Výsledky už nejsou tajemstvím. Američané nezvítězili ani jako armáda, jako okupanti selhali úplně. "Tyran" Saddám je po desítce let válek mrtev. Je nyní v Iráku ona projektovaná demokracie? Ne, země spěje po očekávaném a uskutečněném stádiu partyzánské války proti okupantům k fázi druhé - vzájemnému vybíjení národně osvobozenecké armády a armády kolaborantské vlády. K vraždění jedněch náboženských fanatiků jinými fanatiky. Saddám nebyl žádný demokrat. To ani omylem. Nicméně zvládl řídit celou zemi. Spojené státy to nedokáží. Ani demokraticky, ani okupačně. Uvízly v pasti, která může ukázat, že nejmocnější země světa není až tak mocná, jak se tváří. Že si nemůže ekonomicky ani politicky dovolit další válku - hodně dlouho. Že nejchytřejší a nejdražší zbraně nejsou v asymetrické stepní a městské válce na nic, neb taktika nenadálých partyzánských akcí a výbušných nástrah, případně válka panzerfausty ze sovětských zásob (RPG 7) umožňuje partyzánským oddílům dobýt i taková města, jako je Basra. Nad laserem naváděnými pumami a sonickými zbraněmi vítězí AK47. Nebude to dlouho trvat, a padne možná i Bagdád. Ty tisíce amerických a statisíce íráckých zmařených životů nemá na svědomí Saddám, ale USA. Odpovědnost nese okupant. Co bylo větší zlo? Mnoho Iráčanů je přesvědčeno, že za Saddáma bylo lépe.

S tím, jak dopadla tatáž politika USA při podpoře mocenské destabilizace Turecka a severního Iráku legitimizací kurdského separatismu. Kurdy dnes zvládá "spojenecké" Turecko s obtížemi - také nikoliv demokratickými, ale čistě vojenskými taktikami. Kašle na názor okupační vlády v Iráku i na názor Američanů. A nebude to ani dlouho trvat, a i Turkům přejde trpělivost s kurdskými menšinami na vlastním území. Penězi a mediální podporou posílení fanatici sní o velkém, samostatném Kurdistánu stejně, jako kosovští Albánci o velké Škipetarii. Moc generálů, stabilizující sekulární charakter dnešní Osmanské říše má své meze. Ta mladá generace plukovníků nemá stejné názory jako jejich otcové. Atatürkovy ideály nebude mít za chvíli kdo bránit. S vládou tureckého islámu začne i rychlá destrukce NATO.

S tím, jak dopadla tatáž politika USA při podpoře destabilizace postsovětských republik či Ukrajiny v rámci "barevných" revolucí v uplynulých letech. Bezvládí je horší než nedemokratická vláda. Jde ale vždy o dobro, nebo je ona demokracie někdy pastí, mající za úkol mocenskou destabilizaci celých regionů či kontinentu? Ukrajina má radar včasné výstrahy, Gruzie je trasou pro plyn...

Spojené státy měly nicméně smůlu na loutkové vlády. Ty středoamerické a jihoamerické demokracií neoplývaly nikdy, ale úspěšně bránily expanzi levicových myšlenek z Kuby až na bolívarovské hranice s Texasem. Ty asijské zmutovaly v místně tradiční polovojenské diktatury vždy. Případně v korupční uskupení, kdy vládly korporace, nikoliv lid. Dá se říci, že jediná loutková vláda, která se Američanům kdy vyvedla, byla ta první česká. Občanské fórum se ale rozpadlo hned poté, co přestaly být kroceny ambice některých agresivnějších a méně řiditelných politiků, co přestalo být některým českým a slovenským politikům diskrétně napovídáno a další už nebyli školeni v politice "favored transition" . Nastalo porcování lví kůže. A i v Česko-Slovensku hrozila v jednu chvíli exploze preferencí separatistických neo-nacionalistů. Jen náhodou se stát nerozpadl na Česko, Moravsko, Slezsko a Sudetskou republiku. Některé prvky tohoto schématu zde ale stále dřímají. Němečtí rytíři chtějí své hrady, Jihočeský kraj se mění na Rožmberské dominium, orlické panství vzkvétá díky Lex Schwarzenberg... A k legitmizaci Ostravské romské republiky či Mostecké autonomní oblasti Chanov může dojít kdykoliv... Jak se pak zachovají "demokraté"?

Potřebuje Amerika silnou, jednotnou Evropu? Ne. Potřebuje drobící se impérium,zmítané vzájemnými spory, turbulencí střídajících se politik a ekonomické nestability, dané neustále měnící se legislativou. A potřebuje silnou, stabilní Čínu? Ne. Potřebuje zemi, zmítanou nesváry, lokálními konflikty a hladovými bouřemi. To je ona projektovaná politika demokratizace dle amerického návodu. Středověký buddhistický Tibet, odštěpující se mikroregiony, etnické války mezi stovkami tradičních národností Říše středu. Oslabené místní vlády budou náchylnější k prodeji nerostného bohatství i pracovních sil dle politik MMF a Světové banky. Podřídí se politice WTO. Otevřou se zlatokopům všeho druhu, omezí následně své sociální programy, liberalizují své zákony,. rozvrátí své mocenské vazby.

Čína s obchodním přebytkem přes tisíc miliard USD je hrozbou pro supervelmoc - kolos stojící na spekulativních nohou ENRONu, FEDu a dalších postimperialistických kartelů. Cesta k oslabení vede přes import cizích hodnot a destrukci tradičních společenských vazeb. Mladí neo-nacionalističtí buddhističtí grázlové v mnišských rouchách, pořádající teatrální vystoupení před objektivy a kamerami "demokratických" a "nezávislých" médií jsou nyní nejviditelnějším rozporem mezi mírumilovností tak, ji známe z dob osvícených, humanisticky myslících mužů minulého století jako byl Ghándí a mezi maskovanými uskupeními z Evropy a Ameriky.

Mezinárodní organizace jako OSN a multilaterální jednání se vzájemným respektem k různým politickým systémům jsou jediným východiskem pro současný svět, nemá li skončit v další světové válce. Respekt k různosti kultur i představ o vládnutí. V zemích, kde jsou tradičním modelem praktiky Čingischána, je exportovaná evropská představa o politice něco nesmyslného a zvrhlého.

Nikoliv humanitární bombardování, zpravodajské a záškodnické intervence, nikoliv expediční okupace. Nikoliv loutkové vlády, ale respekt k vůli obyvatel té které země. Nikoliv export lidských práv na korbách tanků a v pumovnicích strategických bombardérů. Nikoliv bilaterální prostituce jedněch a pohrdavá velmocenská přezíravost druhých. Tak se plodí pouze nenávist.

                 
Obsah vydání       10. 4. 2008
10. 4. 2008 Vyšetřování britské korupce bylo protizákonně zastaveno
10. 4. 2008 OSN: Rostoucí ceny potravin ohrožují globální bezpečnost
10. 4. 2008 Mezinárodní měnový fond: Americká krize je největším šokem od Velké hospodářské krize ve dvacátých letech
10. 4. 2008 Britská libra se propadá vůči euru
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času
10. 4. 2008 Ne církevní restituce, ale interrupce budou obchodem století Anna  Čurdová
9. 4. 2008 Ivan Langer: "Ten, kdo nesouhlasí s vládním záměrem, toho není důvod kamenovat, nebo upalovat, toho je potřeba rovnou zastřelit" Jan  Čulík
10. 4. 2008 ■ ■ ■ Eugen  Gombringer
10. 4. 2008 Budou zpravodajské služby řídit stát? Zuzka Bebarová Rujbrová
10. 4. 2008 Je 10 idejí klíčem k pochopení toho, jak se mění náš svět? Miloš  Dokulil
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
10. 4. 2008 Romantismus nenávisti a gradual transition Štěpán  Kotrba
10. 4. 2008 Debata o Číně je mimoběžná
10. 4. 2008 O zkušenostech z Číny
9. 4. 2008 Ignorujete čínská zvěrstva
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery
10. 4. 2008 K Číně
10. 4. 2008 Jazyk, vidění a vnímání, neboli Mozek pracuje jen s tím, co se do něho dostalo Uwe  Ladwig
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus
9. 4. 2008 Čína, jak ji neznáte
8. 4. 2008 Nebezpečný Žáčkův Ústav a podváděný Topolánek Miroslav  Polreich
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Jak zabránila americká základna na Kubě Castrovu autoritářskému režimu? Petr  Nachtmann
9. 4. 2008 Američané plánují nekonečnou vojenskou přítomnost v Iráku
9. 4. 2008 Neonacismus a měšťácká nesnášenlivost -- co je horší? Ondřej  Slačálek
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
9. 4. 2008 Zelení proti modrozeleným
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
10. 4. 2008 Please The Trees zahrají exkluzivně na 100,7 FM
10. 4. 2008 Literatura není komodita Lukáš  Zádrapa
9. 4. 2008 Je ve vesmíru život?
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Čína RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 K Číně   
10. 4. 2008 Romantismus nenávisti a gradual transition Štěpán  Kotrba
10. 4. 2008 O zkušenostech z Číny   
10. 4. 2008 Debata o Číně je mimoběžná   
9. 4. 2008 Čína, jak ji neznáte   
9. 4. 2008 Ignorujete čínská zvěrstva   
8. 4. 2008 Počůraný olympijský oheň Bohumil  Kartous
8. 4. 2008 Čína se podbízí nadnárodním společnostem Lukáš  Zádrapa
7. 4. 2008 Olympijské hry v Číně jsou vrcholem mezinárodního pokrytectví Jan  Paul
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Politujme Tibeťany, kteří si naivně mysleli, že jim někdo pomůže   
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"