25. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2008

Koordinace tibetských protestů proti olympiádě

Ten mladík, který se snažil překazit ceremoniál zapalování olympijského ohně pro letní hry v Pekingu, který se konal v řecké Olympii, byl Čech Stanislav Sedláček. S vlajkou Tibetu. Aktivista newyorské organizace Students for Free Tibet. Spolu s ním bylo zatčeno dalších osm osob, včetně jeho manželky Kláry Vrbové z Brna a Tenzina Darjee, zástupce šéfa pro-tibetské organizace, kterého řecká tajná policie sledovala hned po příjezdu. Ne náhodou.

Vyplývá to z rozhovoru, který s manželkou aktivisty učinil Jakub Pokorný z MfD. V roce 2000 se skupina Students for Free Tibet, snažila spolu s Tibet Environmental Watch a dalšími aktivisty přesvědčit americké investory, aby zrušili nebo omezili přísliby financování stavby 953 km dlouhého plynovodu přes Tibet, kde se účastnila čínská státní společnost PetroChina. BP se tehdy stal terčem jejich intenzivní mezinárodní kampaně, včetně okupace kanceláří.

Organizace Students for Free Tibet byla jako součást Rangzen Alliance založena roku 1994, jako projekt U.S. Tibet Committee Inc a International Campaign for Tibet Johna Ackerlyho.

Přímá vazba International Campaign for Tibet vede k osobám stínové tibetské vlády, k okruhu amerického Committee 100 for Tibet, Freedom House, Radio Free Europe (Erkin Alptekin), Forum 2000 (Václav Havel, Elie Wiesel) a prominentních osob WallStreet (Gregory Hill) , Silicon Valley (Tony Hoeber, Joe Firmage), washingtonské administrativy (Jeane J. Kirkpatrick), politologických kateder amerických univerzit (Scott Kennedy), liberálního New Yorku či Hollywoodu (Mary Kerry Kennedy, Bruce McColm, Harrison Ford, Richard Gere, George Meyer, Ed Lazar, Joan Baez, David Lynch, Oliver Stone), ale například i na správce evropského daňového ráje Hans-Adama II Lichenštejnského.

Tito tvůrci strategií zformulovali mimo jiné i deset tezí pro národní sebeurčení Tibetu. Ať už se jednotlivé organizace této sítě převtělují a jmenují se jakkoliv, doklikáte se vždy na Dalai Lama Foundation a jeho sponzory... Bez nich by dalajlama a jeho nátlaková diplomacie existovat nemohly. Taková parta New Age aktivistických romantiků - duše hippies, v uších Beatles, vzdělání Columbia, George Washington University nebo Harvard. Názory od neomarxistických, přes liberální po neokonzervativní. Jenže se někteří z nich stali mezitím velvyslanci u OSN, poradci prezidentů, prezidenty států nebo nadnárodních korporací. Hýbou burzami nebo vedou soudní spory o miliardy. Posílají bombardéry nad cizí země. A to už přestává legrace. Protože realizace idejí Making War to Keep Peace (ISBN 0-0611-9543-X) přináší nejen International Regulation, New Rules in a Changing World Order (ISBN 1-55815-026-9) , ale i rozvrat a smrt. Project for the New American Century.

iDnes: Protibetští demonstranti narušili zapálení olympijské pochodně ZDE

iDnes: Řecká policie zadržela Čecha za protest proti olympijské Číně ZDE
reportáž BBC ZDE

Příští rok bude padesáté výročí dalajlamova letu z Tibetu do indického vyhnanství. Jeho podpora přesahuje rámec obdivu hippies k duchovnímu odkazu "střechy světa" i když nepopírám, že se najdou lidé, kteří zaplatí 1000 USD, jen aby ho slyšeli mluvit. Jakou roli hraje tato loutka světového buddhismu v geostrategických plánech Spojených států?

Podle New York Times, každý pohyb dalajlámy při jeho pobytu v Americe byl rozplánován a naplánoval americkým státním departmentem. Představitelé města New York uzavřeli ulice. Televizní posádky z celého světa následovaly buddhistického kněze. A do každé zprávy nebo novinového příběhu zvládal vsunout požadavek nezávislosti Tibetu na Číně. Pardon. Autonomie.

Portoriko má populaci o stejné velikosti jako Tibet. Portoriko bylo americkou kolonií přes 100 let. Mělo mnoho představitelů. Proč neexistují podobné story, filmy, plakáty a koncerty pro portorické vůdce? Kampaň za "svobodný Tibet" skrývá neúprosný útok na Čínskou lidovou republiku. Dalajlama, se značnou pomocí od mainstreamových médií, se stal kultovní postavou, "svatým mužem". I Disney a TriStar podporují organizace pro svobodu Tibetu, Hollywood velebí filmy, jako je "Seven Years in Tibet", tibetskou romantiku, i když se jedná o skanzen, příapdně středověk uprostřed 21. století. A předlohu scénáře tvořila kniha napsaná rakouským nacistou, Heinrichem Harrerem. Kde zůstala lidská práva?

BL 11.12.2006 Richard Seemann: Mýtus zvaný horolezec Harrer: Esesák učitelem dalajlámy ZDE

Všude na zeměkouli byly domorodé společnosti Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Afriky a Austrálie zdecimovány. Většinou za aktivní "misijní" účasti USA, které kam přinesly stejky a kokakolu, odvezly suroviny a změnily životní styl domorodců. Zproletarizovaly je. Různorodost jejich kultur, hudby a náboženství ustoupily "pokroku". Bídě. Tibetský buddhismus by zůstal odkázaný na milodary, pokud by nebyl na globální šachovnici rozbuškou pro vytvoření chaosu v Číně.

Tibet měl kdysi nevolnictví. Jednu z nejvyšších procent tuberkulózy a kojenecké úmrtnosti na světě. Dnes má Tibet 2,380 základních škol, spolu s několik odbornými školami, kde se učí v tibetském jazyce. Tibet má 2,623 lékařů, 95 městských nemocnic a 770 lékařských středisek. Železnici, která je v této výšce jako div světa.

V roce 1955 CIA začala stavět v Tibetu kontrarevoluční armádu. Na propojení samotného dalajlámy na CIA poukazoval už Newsweek 16. 8. 1999 v článku Evana Thomase, specialisty na špionáž pod titulkem "A secret war on the roof of the world--spooks, monks and the CIA's covert gamble in Tibet", popisující detailně operace CIA v Tibetu v letech 1957 až 1965.

Newsweek 16. 8. 1999 Evan Thomas: "A secret war on the roof of the world--spooks, monks and the CIA's covert gamble in Tibet" ZDE

John Kenneth Knaus, jeden z operativců CIA v Tibetu, tvrdil, že pomoc CIA dalajlámovi byla omezená pouze na rádiový kontakt... Chicago Tribune z 25. 1. 1997 popisoval zvláštní jednotky tibetských žoldáků v Camp Hale v Rocky Mountains v Coloradu během padesátých let. Tito žoldáci byli pak vysazeni do Nepálu, odkud měli proniknout do Tibetu. Podle deklasifikovaných dokumentů studené války, takzvaných "Pentagon Papers" existovalo na 700 amerických letů C-130 s výsadky, zvláštní základy v Guamu a Okinawě pro cvičení tibetských vojáků. Akci řídil Gyalo Thundup, dalajlámův bratr. Článek v Chicago Tribune a měl titulek "The CIA Secret War in Tibet." Tajná válka CIA v Tibetu. Stejný název pak autoři dali knize.

The Virginia Quarterly Review 1. 10. 2002, Kenneth Conboy, James Morrison: The CIA's Secret War in Tibet ZDE

Ta kniha nebyla jediná. Thomas Laird napsal knihu Into Tibet; the CIA's first atomic spy and his secret expedition to Lhasa (Grove, 2002. ISBN 0-8021-3999-X). Mikel Dunham pak knihu Buddha's Warriors: The Story of the CIA-Backed Tibetan Freedom Fighters, the Chinese Invasion, and the Ultimate Fall of Tibet. (Penguin, 2004). V listopadu 1998 toto téma zpracovala i dvojice Tenzing Sonam a Ritu Sarin pro BBC1 pod názvem The Shadow Circus: The CIA in Tibet. Tenzingův otec Lhamo Tsering, byl rezidentem CIA a šéfkoordinátorem tibetské operace...

Friends of Tibet: The CIA Circus: Tibet's Forgotten Army ZDE

CIA věnovala dalajlámovi zvláštní prostředky během šedesátých let ve výši 180 000 USD za rok pro něho a 1,2-1,7 milionu USD pro své kanceláře v zahraničí. Malé jmění v Nepálu, kde se připravovala armáda a virtuální exilová vláda. Poslední rok, ve kterém mu byl plat vydaný, byl rok 1974. Tentýž americký vládní výbor , který schválil poskytování dolarů dalajlámovi, schvaloval financování operace v Zátoce sviní či akce Contras.

New York Times 2. 10. 1998: World News Briefs; Dalai Lama Group Says It Got Money From C.I.A. ZDE

National Endowment for Democracy , krycí organizace CIA (podobného zaměření jako Freedom House), poskytovala prostředky na Tibet Fund, Tibet Voice a International Campaign for Tibet. Cílem byla předsunutá pozice vojenských specialistů v Indonésii, Tibetu a Laosu, radarová špionáž atomových polygonů Číny. Už tehdy. A co teprve dnes?

Duchovně čistí Richard Gere a Harrison Ford mají koho obdivovat a komu naslouchat. Dnes převzali financování dalajlámy po CIA oni. Dalajláma může být proto svatým mužem. I dnes. A stejně jako jiní "svatí mužové", i dalajláma odsuzuje interrupci, všechny formy antikoncepce a homosexualitu. Prostě vzor konzervativního pokroku.

Vancouvers Online: 18.2. 2004 George Fetherling: Dalai Lama's Links to CIA Still Stir Debate ZDE

                 
Obsah vydání       25. 3. 2008
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
25. 3. 2008 Mise dosud nedokončená: New York Times a svoboda českého tisku Mojmír  Babáček
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
25. 3. 2008 Lidé v ČR jsou otupělí chudobou
25. 3. 2008 Volání po státní pomoci, neboli Když bankéři už nevědí, co dělat Uwe  Ladwig
25. 3. 2008 Prohlášení českých občanských sdružení k situaci v Tibetu
25. 3. 2008 M.O.S.T.: Nemyslíme si, že je naše prohlášení o Tibetu věcně špatně
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
25. 3. 2008 Koordinace tibetských protestů proti olympiádě Štěpán  Kotrba
24. 3. 2008 Od malička předpokládám, že v Americe žijí muži i ženy Hana  Tomšů
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace
25. 3. 2008 Že si lidé neumějí něco posvátného vysvětlit, neznamená, že to neexistuje
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Exprezident Havel se opravdu zbláznil Petr  Wagner
25. 3. 2008 Dosah radaru Jince Boris  Valníček
25. 3. 2008 Lidová
25. 3. 2008 Evropou s Markem Twainem Irena  Zítková
22. 3. 2008 Topolánkův trapas ve Vietnamu
23. 3. 2008 S kým se (ne)baví Topolánek Milan  Daniel
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Sudoměř - 25. března 1420 Petr  Kužvart
25. 3. 2008 Nepálske královstvo: Policajti tvrdo zasiahli proti tibetským demonštrantom
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
22. 3. 2008 "Zákaz" Komunistického svazu mládeže neznamená, že ti lidé přestanou existovat Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Hyeny v bielych lekárskych plášťoch Milan  Šupa
23. 3. 2008 Amerika vydírala své spojence
25. 3. 2008 Landsmanšaft chce dnes omluvu? Za co? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Podstata medzinárodnoprávnych výhrad voči nezávislému Kosovu Daniel  Šmihula
25. 3. 2008 Schwarzenberg chce uznat Kosovo 2. dubna Rajko  Doleček
25. 3. 2008 Blu-Ray ochrana BD+ byla prolomena
25. 3. 2008 Sestaví Fico po příštích volbách většinovou vládu?
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak
25. 3. 2008 Německo: vatikánská Velkopáteční modlitba vyvolala protesty Richard  Seemann
25. 3. 2008 Ani deset tisíc městských soudů Karel  Košťál
24. 3. 2008 Srbsko ako štát NATO
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Lisabonská smlouva v Parlamentu - upřesnění
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Olympijské hry a olympijská myšlenka RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Koordinace tibetských protestů proti olympiádě Štěpán  Kotrba
6. 2. 2008 Negativní strana podporuje olympijádu Wenzel  Lischka
27. 9. 2007 Zadluží se i Praha olympijskými hrami na mnoho desítek let?   
20. 9. 2007 Olympiáda a veřejné finance Jiří  Kalous