25. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2008

Mise dosud nedokončená: New York Times a svoboda českého tisku

Před citací článku z New York Times bych chtěl říci, že česká vláda dělá svým mocenským vlivem na české sdělovací prostředky z New York Times undergroundový plátek, který si ještě dovoluje vyjadřovat západní humanistické myšlení z konce minulého století. New York Times v editoriálu "Mise dosud nedokončená" napsaly:

"Uplynulo pět let od doby, kdy Spojené státy zaútočily na Irák a svět v hrůze sledoval jak se to, co vypadalo jako rychlé vítězství moderních vojáků a zbraní 21. století proměnilo v noční můru narůstajícího násilí, sektářských válek, povstání, výbuchů nastražených aut a děsivých poprav. Irácká ekonomika byla zničena a pověst Ameriky byla rozcupována v mučírnách Abu Ghraibu, základny na Guantánamu a tajných vězeních CIA.

To byly tvrdé a velmi nákladné lekce pro zemi, která vzešla ze studené války jako jediná zbývající supervelmoc na světě. Je šokující, že se prezident Bush z žádné z nich nepoučil. Ve své středeční řeči, zahajující šestý rok války, zůstal pan Bush uvězněn v nikdy nedosaženém vítězství své řeči o "Splněném úkolu". Podle jeho názoru byla invaze "pozoruhodnou ukázkou vojenské efektivity", kterou budou studovat příští generace. Válka postavila národ na pokraj velkého "strategického vítězství" v Iráku a proti teroristům na celém světě.

Ještě dnes mluví pan Bush o iráckých vojscích, které "svlékly uniformy a rozptýlily se na venkov, aby bojovaly proti rodícímu se svobodnému Iráku", když každý ví, že americký prokonzul, Paul Bremer III, přezíral tým pana Bushe, pověřený národní bezpečností a s prezidentovým požehnáním dospěl ke katastrofickému rozhodnutí rozpustit iráckou armádu a policii.

Pan Bush chce, aby Američané věřili, že Irák byl na pokraji "celonárodní sektářské války", když minulý rok nařídil zvýšení počtu vojáků kolem Bagdádu. Ve skutečnosti sektářská válka zuřila celé měsíce, zatímco pan Bush odmítal naslouchat svým generálům, kteří žádali o nový vojenský přístup nebo většině Američanů, kteří chtěli, aby válku prostě ukončil.

V rozporu se všemi důkazy se prezident Bush stále pokouší vyvolat dojem, že Al Kajda v Iráku byla propojena s Al Kajdou, která zaútočila 11. září 2001 na Ameriku. Snažil se ospravedlnit neospravedlnitelnou válku poukazováním na prospěch ze sesazení Sadáma Husajna, ale jaksi se mu podařilo zapomenout na neexistující zbraně hromadného ničení.

Viceprezident Dick Cheney v pondělí zapíral stejně zatvrzele, když prohlásil na tiskové konferenci v Bagdádu, že to všechno "stálo za to".

Řekněte to rodinám skoro 4.000 Američanů, kteří byli zabiti -- až příliš mnoho z nich jen proto, že pan Bush a jeho neschopný ministr obrany, Donald Rumsfeld, zapomněli počítat s povstáním, o kterém příliš mnoho jiných vědělo, že přijde. Tisíce dalších Američanů bylo zraněno a zbaveno přiměřené péče po účasti v konfliktu, zatímco Iráčané umírali po desítkách tisíců. Víc než 5 miliónů bylo válkou vyhnáno ze svých domovů.

Připočtěme k tomu náklady Spojených států, které by, podle některých, mohly přesáhnout 3 bilióny dolarů, novou politickou ofenzívu zaměřenou na Irán, nevypočitatelné poškození americké pověsti a spoušť způsobenou irácké společnosti. Málokdo lituje odchodu Sadáma Husajna, ale válka udělala z Iráku zničenou zemi, způsobila, že Spojené státy jsou zranitelnější, ne bezpečnější, a zatížila americkou armádu natolik, že to zpochybňuje její schopnost bojovat jinde.

Zvýšení počtu amerických vojáků v minulém roce původně vyvolalo prudký pokles v útocích povstalců. Ale konflikt ustrnul v matové pozici, ve které násilí zůstává, podle kontrolního orgánu kongresu pro činnost vlády, od listopadu 2007 až do nynějška, na stejné, nepřijatelně vysoké, úrovni. Když pan Cheney navštívil Irák, bombové útoky zabily 43 lidí.

Jedna z nejkrutějších ironií je, že Iráčané nevyužili zvýšení počtu amerických vojsk, jehož záměrem bylo vytvořit pro ně prostor k vyřešení jejich politických rozporů. Po dlouhých průtazích odhlasovali rozpočet na rok 2008 a zákon o amnestii pro tisíce Sunnitů a dalších vězňů v iráckých vězeních. Ale zákon o sdílení ropného bohatství uvíznul a zákon, který má umožnit bývalým členům strany BAAS návrat do vlády, z ní může ve skutečnosti mnohé vyhnat. Jiný zákon, nařizující provinční volby na říjen, byl vetován prezidentskou radou nejvyšších iráckých vůdců. Jen po nátlaku pana Cheneyho byl náhle znovu oživen.

Zoufalá situace Iráčanů, vykořeněných násilím, je dalším důkazem bankrotu iráckého státu. Kolem 2.7 miliónů Iráčanů změnilo místo pobytu uvnitř státu a 2.4 miliónů uprchlo ze země, většinou do Sýrie a Jordánska. To je skoro 20% předválečné populace Iráku -- to je nepohodlná pravda, kterou by Bushova vláda nejraději ignorovala.

I když se loni tisíce uprchlíků vrátilo do Iráku, většina z nich znovu odešla, protože se necítili bezpeční. Americká, irácká a mezinárodní pomoc iráckým uprchlíkům je nedostatečná a mnoho uprchlíků, kteří vyčerpali své úspory a nesmějí pracovat ve většině zaměstnání, je podle názoru pracovníků organizací, které jim pomáhají, v zoufalé situaci. Nikdo neví, jestli a kdy se může vrátit. Sýrie a Jordánsko uprchlíky velkoryse vpustily na své území, ale jejich obrovské množství by mohlo destabilizovat obě země a rozdmýchat nenávist vůči Americe.

Amerika souhlasila s přijetím zanedbatelných 12.000 uprchlíků na rok 2008, ale zatím prošlo řízením jen 2.000.

Světlejší místa, jako že irácká ekonomika letos vzrostla o 7%, jsou vyváženy problémy: milióny Iráčanů pořád ještě nemají čistou vodu a lékařskou péči, tisíce jich je nezaměstnaných a irácká armáda, i když se zlepšuje, není schopná sama bránit zemi.

Pan Bush a pan Cheney nedovolí, aby tato fakta ovlivnila jejich zpozdilý plán držet vojska v Iráku na neomezenou dobu a trvat na tom, že Irák a nikoli Afghánistán nebo Pákistán, kde se usídlila Al Kajda a Taliban, musí zůstat nejvyšší americkou prioritou.

Je už dávno jasné, že pan Bush má místo plánu na vítězství plán, jak předat tento nepořádek svému následníkovi. Američané si potřebují vybrat prezidenta, který bude mít vizi, jak ukončit tuto válku co nejčistším způsobem."

NY Times Editorial: Mission Still Not Accomplished ZDE

Jak je možné, že žádný český sdělovací prostředek s velkou čtenářskou obcí si nedovolil zkritizovat takovýmto způsobem českou vládu za účast českých vojáků na okupaci Iráku, přestože s okupací Iráku nesouhlasí většina českých občanů? Jak je možné, že žádný velký, český sdělovací prostředek nezkritizoval českou vládu za to, že vydala Američanům muže, kterého Američané považují za teroristu, s vědomím, že bude s největší pravděpodobností mučen, a pochybuji, že se někomu z Čechů, kromě sadistů, líbí mučení lidí. To nelze vysvětlit jinak, než že české zákony umožňují české vládě vydobývat si souhlas českých sdělovacích prostředků se svou politikou způsobem, který nemá nic společného s demokracií. Svobodný tisk by totiž musel vyjadřovat nejen názory české vlády, ale i názory českých občanů. Jestliže si český národ vydobyl svobodu, měl by si vydobýt i svobodu českých sdělovacích prostředků, nechce-li být v budoucnosti zaskočen tím, že o svobodu znovu přijde.

                 
Obsah vydání       25. 3. 2008
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
25. 3. 2008 Mise dosud nedokončená: New York Times a svoboda českého tisku Mojmír  Babáček
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
25. 3. 2008 Lidé v ČR jsou otupělí chudobou
25. 3. 2008 Volání po státní pomoci, neboli Když bankéři už nevědí, co dělat Uwe  Ladwig
25. 3. 2008 Prohlášení českých občanských sdružení k situaci v Tibetu
25. 3. 2008 M.O.S.T.: Nemyslíme si, že je naše prohlášení o Tibetu věcně špatně
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
25. 3. 2008 Koordinace tibetských protestů proti olympiádě Štěpán  Kotrba
24. 3. 2008 Od malička předpokládám, že v Americe žijí muži i ženy Hana  Tomšů
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace
25. 3. 2008 Že si lidé neumějí něco posvátného vysvětlit, neznamená, že to neexistuje
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Exprezident Havel se opravdu zbláznil Petr  Wagner
25. 3. 2008 Dosah radaru Jince Boris  Valníček
25. 3. 2008 Lidová
25. 3. 2008 Evropou s Markem Twainem Irena  Zítková
22. 3. 2008 Topolánkův trapas ve Vietnamu
23. 3. 2008 S kým se (ne)baví Topolánek Milan  Daniel
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Sudoměř - 25. března 1420 Petr  Kužvart
25. 3. 2008 Nepálske královstvo: Policajti tvrdo zasiahli proti tibetským demonštrantom
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
22. 3. 2008 "Zákaz" Komunistického svazu mládeže neznamená, že ti lidé přestanou existovat Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Hyeny v bielych lekárskych plášťoch Milan  Šupa
23. 3. 2008 Amerika vydírala své spojence
25. 3. 2008 Landsmanšaft chce dnes omluvu? Za co? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Podstata medzinárodnoprávnych výhrad voči nezávislému Kosovu Daniel  Šmihula
25. 3. 2008 Schwarzenberg chce uznat Kosovo 2. dubna Rajko  Doleček
25. 3. 2008 Blu-Ray ochrana BD+ byla prolomena
25. 3. 2008 Sestaví Fico po příštích volbách většinovou vládu?
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak
25. 3. 2008 Německo: vatikánská Velkopáteční modlitba vyvolala protesty Richard  Seemann
25. 3. 2008 Ani deset tisíc městských soudů Karel  Košťál
24. 3. 2008 Srbsko ako štát NATO
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Lisabonská smlouva v Parlamentu - upřesnění
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008