3. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 3. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Po jednom z bombových výbuchů ve městě Basra požádal novinář Husajn al-Hajdarí loutkovou armádu, aby mohl situaci nafilmovat. Vzápětí nato se však objevil vysoký důstojník a nařídil svým strážcům, aby zasáhli. Jak novinář sdělil Press Freedom Monitoru: "Důstojník pohrozil, že mi rozbijí kameru o hlavu, pokud nezmizím. Když jsem se chystal odejít, několik vojáků mi zatarasilo cestu a napadli mne, uráželi mne a bili." Večer oznámila agentura Jaqín, že ostraha kulturního střediska společnosti Oil of South ve městě zbila dalších nejméně 20 novinářů, kteří se tam shromáždili, aby získali informace o návštěvě tzv. ministra ropného průmyslu Husajna aš-Šahrastáního. Jeden z nich, Šiháb Ahmad, uvedl, že když novináři přijeli spolu s ministrem, s nímž už strávili sedm hodin cestou na ropná pole Burdžusíja a Rumajlá al-Džanubíja, kde byl uveden do provozu nový ropný program, ke kulturnímu středisku, vyběhli z objektu strážci a zabránili jim ve vstupu. Když se novinářům nepodařilo zjistit, proč dovnitř nesmějí, hodlali odejít, ale strážci se na ně vrhli a zbili je. Napadení pak okamžitě začali před střediskem protestovat a rozhodli se bojkotovat celou ministrovu cestu a vůbec o ní neinformovat. Jejich hlasitý protest trval celou hodinu. Byli mezi nimi mj. reportéři amerického rádia Sawa, provládních televizních stanic Šarqíja, Hurríja, Kurdistan, Furát, zpravodajové iráckých deníků a společnosti Danish Electronic Archive.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 16. února 2008

Bagdád

Pověřenec irácké vlády Muhammad Salmán Muhammad oznámil, že ministerstvo komunikací dohlíží na rozsáhlý projekt komunikační sítě realizované íránskými společnostmi s podporou íránské finanční půjčky. Smlouvu o půjčce a projektu nedávno podepsali zástupci obou vlád v Bagdádu.

Ramádí

Ve východní části Ramádí bylo nalezeno pět těl obětí, jež byly po předchozím mučení zastřeleny. Bagdádská policie ohlásila za tento nález dalších dvou těl.

Musajjib

Američtí vojáci zastřelili ve městě tři policisty tzv. Probuzení. Tzv. Rada spásy severní části provincie Bábil nato rozhodla, aby příslušníci této její policie na protest proti tomu, že se opakovaně stávají terči amerických útoků, opustili své posty. Američané totiž už předtím při podobných útocích, dodatečně označených za „omyly“, zabili řadu jejich mužů.

Mosul

Ve městě proběhla další vlna razií spojených s hromadným zatýkáním.

Karbalá

Operační velitelství provincie oznámilo, že západně od města byl nalezen sklad zbraní, výbušnin a munice íránské výroby, který bezpochyby patří Mahdího armádě.

Nadžaf

Zdejší mluvčí Sadrova hnutí Saláh al-Ubajdí vyhlásil třídenní smutek za Imáda Mugníju, vůdce libanonského Hizballáhu, jenž zahynul 13. února v Damašku při explozi auta.

Agentura Jaqín oznámila, že se objevily pochybnosti týkající se chování provinčních činitelů k některým rodinám, u jejichž členů bylo zjištěno onemocnění rakovinou. Jde asi o 37 rodin z Ansar aš-Šá‘bí na jihu provincie. Místo poskytnutí péče postiženým a snahy ulehčit jim utrpení se totiž vedení provincie snaží vystěhovat je z jejich domovů na vzdálené pozemky. Podle provedených lékařských testů způsobuje nemoc znečištěná voda a kanalizace, jejichž potrubí jsou v oblasti zničena. Další příčinou onemocnění může být požívání vody z kontejnerů zasažených radiací.

Násiríja

Bezpečnostní síly prohledávaly řadu městských okrsků a zatýkaly osoby, o nichž tvrdily, že jde o „hledané ozbrojence“.

Basra

Po jednom z bombových výbuchů ve městě požádal novinář Husajn al-Hajdarí loutkovou armádu, aby mohl situaci nafilmovat. Vzápětí nato se však objevil vysoký důstojník a nařídil svým strážcům, aby zasáhli. Jak novinář sdělil Press Freedom Monitoru: „Důstojník pohrozil, že mi rozbijí kameru o hlavu, pokud nezmizím. Když jsem se chystal odejít, několik vojáků mi zatarasilo cestu a napadli mne, uráželi mne a bili.“ Večer oznámila agentura Jaqín, že ostraha kulturního střediska společnosti Oil of South ve městě zbila dalších nejméně 20 novinářů, kteří se tam shromáždili, aby získali informace o návštěvě tzv. ministra ropného průmyslu Husajna aš-Šahrastáního. Jeden z nich, Šiháb Ahmad, uvedl, že když novináři přijeli spolu s ministrem, s nímž už strávili sedm hodin cestou na ropná pole Burdžusíja a Rumajlá al-Džanubíja, kde byl uveden do provozu nový ropný program, ke kulturnímu středisku, vyběhli z objektu strážci a zabránili jim ve vstupu. Když se novinářům nepodařilo zjistit, proč dovnitř nesmějí, hodlali odejít, ale strážci se na ně vrhli a zbili je. Napadení pak okamžitě začali před střediskem protestovat a rozhodli se bojkotovat celou ministrovu cestu a vůbec o ní neinformovat. Jejich hlasitý protest trval celou hodinu. Byli mezi nimi mj. reportéři amerického rádia Sawa, provládních televizních stanic Šarqíja, Hurríja, Kurdistan, Furát, zpravodajové iráckých deníků a společnosti Danish Electronic Archive.

Večer zaútočili mahdisté vybavení minomety, RPG a kulomety na štáb loutkových sil rychlého nasazení v centru města. Z budovy šlehaly plameny, ale mahdisté zabránili pěti hasičským vozům, aby se dostaly až k ní a začaly hasit.

Ozbrojené akce

V poledne zaútočila skupina ozbrojenců na kontrolní stanoviště loutkové armády v ba‘qúbském okrsku Mafraq. Při útoku byl jeden voják usmrcen.

Střelba ozbrojenců na kontrolní stanoviště zranila v Basře tři policisty.

Hlídka policie tzv. Probuzení se stala v Thartharu terčem ozbrojeného útoku, po němž se ve městě vytvořila značně napjatá situace.

Bombové útoky

V Buhrízu 60 km severovýchodně od Bagdádu zasáhla bomba policejní vozidlo, v němž zranila dva policisty.

Na jihu Kirkúku zranil výbuch auta rovněž dva členy policejní hlídky.

V Sámarrá přepadli ozbrojenci hlídku policie tzv. Probuzení a jednoho z jejích mužů zastřelili.

Večer usmrtily výbuchy dvou bomb v Bajdží čtyři osoby.

Neděle 17. února 2008

Hít

Na tržišti Asrí blízko staré části města explodoval odpoledne kontejner, který tam krátce předtím složili američtí vojáci a který vypadal jako elektrický transformátor. Celým okolím otřásla mohutná exploze, která roztrhala jednoho civilistu a nejméně tři další těžce zranila.

Chálidíja

Kolem 13:00 zastřelila americká hlídka místního motoristu, který se k nim podle jejich názoru příliš přiblížil.

Bagdád

U policejního kontrolního stanoviště blízko Národního divadla v okrsku Karradá v centrálním Bagdádu se odpálila žena. Výbuch usmrtil dvě a zranil nejméně čtyři osoby.

Policie oznámila nález tří mrtvých těl.

Džurf as-Sachr

Americká armáda byla nucena přiznat, že její příslušníci zabili v sobotu 2. února severně od Hillá tři členy policie tzv. Probuzení a devět iráckých civilistů. Americké velení označilo smrt všech za „omyl“ způsobený podezřením vojáků, že na ně hodlá zaútočit al-Qá‘ida.

Rada tzv. Probuzení v Džurf as-Sachr na severu provincie Bábil už předtím oznámila, že 110 příslušníků její policie opustilo službu na protest proti opakovaným incidentům, při nichž se stávají terčem amerických útoků. Kmenový vůdce kolaborantů Sabah al-Džannabí sdělil, že jen od počátku února bylo tak zabito 19 příslušníků této policie a dalších 12 zraněno, když americký vrtulník ostřeloval jejich pozice.

Razie v severním a východním Iráku

Loutkové síly bagdádského režimu spolu s americkými sily zatkly v provinciích Ta‘mím, Dijála a Ninwa podle oficiálního sdělení 39 osob.

Basra

Zdejší policie oznámila, že zatkla na ostrově Faw pět členů íránských revolučních gard, kteří přijeli ilegálně do země, aby se podíleli na výcviku mahdistů a prostředkovali jim dodávky zbraní k podnikání útoků na americké a loutkové síly.

Krátce poté, co loutkový režim oznámil, že byli pozatýkáni členové gangů, které ve městě kradly generátory a elektrické dráty a obvinil z těchto činů mahdisty, zaútočili mahdisté na několika místech na loutkové policejní a armádní síly a na policejní velitelství.

Ozbrojená akce

Američané oznámili, že při ozbrojeném útoku v provincii Dijála zemřeli dva jejich vojáci a třetí utrpěl zranění.

Ostřelování

Do čtvrti Thawra v západní části Mosulu dopadla minometná střela; po jejím dopadu začaly loutkové síly bezhlavě střílet. Výsledkem bylo šest raněných, z nichž některé zasáhly úlomky střely, jiné kulky bezpečnostních sil.

K podobnému incidentu došlo v Ána: dvě minometné střely vypálené loutkovými silami dopadly do obytné čtvrti na Zeleném tržišti, kde zranily osm lidí, mezi nimi ženu a tři děti.

Bombové útoky

Ráno usmrtila exploze auta na severu Mosulu jednoho policistu a dva další členy policejní hlídky zranila. Výbuch auta zasáhl v Mosulu americkou hlídku, zničil Humvee a zabil celou posádku.

Večer zabil v Tikrítu výbuch bomby zástupce velitele 1. pluku loutkové policie podplukovníka Náhí Muhammada Šajháwího.

Pondělí 18. února 2008

Bagdád

Policie oznámila nález dalších pěti těl.

Sámarrá

V noci na pondělí provedly loutkové síly razie ve vesnici Džullam východně od města, kde pátraly po „hledaných osobách“ a skrýších al-Qá‘idy. V závěru akce, na níž se v menší míře podíleli i příslušníci kolaborantské pomocné policie, došlo k boji, v němž byl jeden z ozbrojenců zabit a dva zatčeni; třem dalším se podařilo uprchnout.

Násiríja

Bezpečnostní síly loutkového režimu zahájily razie po celé provincii Dhi Qar prohledáváním násiríjských čtvrtí. Oficiální sdělení neobsahovalo žádné podrobnosti, pravděpodobně jde však o pokračování akcí proti Mahdího armádě.

Ozbrojená akce

V Síniji 15 km západně od Bajdží usmrtil za svítání výstřel ostřelovače vojáka z americké pěší hlídky. Zatímco mrtvého odvezl americký vrtulník, americké a loutkové síly obklíčily celou oblast a ostřelovaly tamní domy.

Ostřelování

Ráno dopadly tři rakety na společnou americko-iráckou základnu v Habbáníji.

Několik explozí způsobily minometné střely na americké základně v Saqlawíji u Fallúdže.

Americkou základnu Camp Cropper na bagdádském mezinárodním letišti zasáhlo 15 raket.

Nejméně sedm raket Kaťuša dopadlo odpoledne do bagdádské Zelené zóny.

Dvě další rakety dopadly do blízkosti britské základny na letišti u Basry.

Několik minometných střel zasáhlo večer americkou základnu Camp Anaconda u Baládu.

Bombový útok

V Buhrízu zranil výbuch auta tři příslušníky policie tzv. Probuzení.

Úterý 19. února 2008

Bagdád

V okrsku Ubajdí ve východní části města večer explodoval nákladní automobil naložený osmi raketami Grad, které se příslušníci loutkové armády a policie snažili zneškodnit. Osm příslušníků loutkových sil bylo výbuchem usmrceno a dalších 42 zraněno.

Po včerejším raketovém ostřelování Zelené zóny prohledávaly dnes americké síly jihobagdádský okrsek Bajjá, odkud podle nich mohly být rakety vypáleny, a zatýkaly obyvatele.

Dudžajl

Americký vrtulník zahájil bez zjevné příčiny palbu na tři lidi stojící na kraji silnice u města a všechny na místě usmrtil.

Hadar

Okupační vojáci spolu s loutkovými silami prohledali za svítání celou oblast ležící 30 km jihozápadně od Mosulu v provincii Ninwa, v níž leží americká základna, která je pravidelným terčem minometných útoků. Nepodařilo se jim nic nalézt, ale přesto zatkli 16 lidí.

Karbalá

Loutková policie rozdala na kontrolní stanoviště kolem celého města fotografie 400 členů Mahdího armády, po nichž pátrá loutkový režim. Současně byl šíitským poutníkům vydán zákaz, aby během náboženských slavností ve městě koncem měsíce nosili plakáty s podobiznou Muqtady as-Sadra a skandovali hesla na jeho podporu. Obyvatelstvo města vyzval velitel operačních sil provincie major Šakir Džawdat, aby případné informace o hledaných ihned sdělilo bezpečnostním silám.

Ozbrojené akce

V Rijádu u Kirkúku ráno ozbrojenci zastřelili velitele policie tzv. Probuzení Ámira al-Hajazi‘ího se dvěma jeho společníky.

V Chán Bání Sa‘d byl za poledne zastřelen velitel pohotovostní policie podplukovník Táhá az-Zuhajrí. Při dalším útoku tu byli zabiti čtyři příslušníci této policie a zraněny další tři osoby, členové jedné rodiny.

Ostřelování

Odpoledne dopadly čtyři rakety Kaťuša na americkou základnu v Ubajdí na východě Bagdádu. Čtyři minometné střely zasáhly rovněž odpoledne americkou základnu v Rustamíji na jihovýchodě hlavního města.

Ze vzdálenosti asi 20 km severně od mezinárodního letiště u Basry bylo vypáleno devět raket na britskou vojenskou základnu. Britové oznámili, že jen několik z nich dopadlo dovnitř základny.

Bombové útoky

V Qawríji na východě Kirkúku usmrtil výbuch bomby jednoho člena policejní hlídky.

V Tikrítu zranil výbuch bomby čtyři příslušníky Irácké národní gardy.

Výbuch bomby v mosulské Džadídě zabil odpoledne příslušníka loutkové armády. Ve 20:00 zasáhla v Mosulu další bomba policejní hlídku a zranila dva policisty.

Odpolední exploze bomby na silnici mezi Bajdží a Tikrítem zranila tři příslušníky loutkové armády.

Výbuch bomby v taxíku zabil ve Wazíríji na severu Bagdádu pět lidí. Američané přiznali smrt dalších tří vojáků způsobenou pozdě večer výbuchem bomby v západním Bagdádu.

Středa 20. února 2008

Bagdád

Exploze bomby zasáhla ve východním Bagdádu kolonu viceministra pro vědu a technologii Sámira al-Attára a zranila ho..

Americká armáda oznámila, že jeden z vězňů, držených v jejich věznicích na území Iráku, zemřel v jejich nemocnici.

Policie našla dalších pět mrtvých těl.

Miqdádíja

Sebevražedný útočník, jenž na sobě odpálil ve městě nálož, zabil sedm a zranil 17 lidí.

Ozbrojené akce

V poledne usmrtili ozbrojenci při střelbě na policejní hlídku v Mosulu jednoho policistu.

Protitanková střela zranila v Mosulu tři vojáky z americké hlídky.

Ostřelování

V poledne zasáhly dvě rakety Kaťuša americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti.

Dvě minometné střely dopadly na odvodní středisko v centru Kirkúku.

I tentokrát dopadla pozdě večer raketa na britskou základnu u Basry.

Bombové útoky

Polední exploze bomby v Tal Afáru usmrtila dvě a zranila čtyři osoby.

Další bomba zasáhla za poledne hlídku loutkové armády v Tikrítu a dva vojáky zranila.

Odpoledne se terčem silné bomby stala v Karábíle u Qá‘imu hlídka policie tzv. Probuzení, z níž bylo pět členů zabito.

Na jihozápadně Kirkúku se terčem bomby stala policejní hlídka. Další hlídku zasáhla večer bomba u hotelu Bába Kirkúk a zranila čtyři policisty.

Východně od Dulu‘íje zasáhla bomba policejní hlídku a tři její členy zranila.

Večer najel v Basře na bombu britský vojenský konvoj.

V Ámíríjat al-Fallúdža usmrtil večer výbuch bomby velitele Američany vytvořené tzv. Fallúdžské brigády.

Američané oznámili smrt jednoho vojáka způsobenou výbuchem bomby kdesi v „centrálním Iráku“.

Čtvrtek 21. února 2008

Bagdád

Pozdě večer zabil oddíl loutkové armády po hádce jednoho z bagdádských mahdistických velitelů.

Policie nalezla na několika místech města tentokrát pět mrtvých těl.

Basra

Za rozednění propukly v Basře další boje mezi vládními ozbrojenými silami a mahdisty.

Ozbrojené akce

Po bojích bylo v Chálisu nalezeno 15 neidentifikovaných těl, z nichž deset patřilo vojákům loutkové armády.

Podle oznámení americké armády byl v provincii Anbár v boji zabit jeden příslušník námořní pěchoty. Další voják měl zemřít v Bagdádu následkem nemoci.

Ostřelování

Večer dopadlo pět minometných střel na americký tábor „Camp Speicher“ v Tikrítu.

Při minometném ostřelování vesnice Ajt u Chán Bání Sa‘d bylo zraněno osm vesničanů.

Ve 23:00 dopadly čtyři rakety na americkou leteckou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

Ráno zranil výbuch bomby u mezinárodního stadionu Šá‘b v centru Bagdádu tři civilisty. V této oblasti došlo v posledních dnech už k několika bombovým útokům.

V Mosulu explodovalo odpoledne auto u kolony velitele policejních sil provincie Ninwa, ten však útok přežil.

Na silnici severně od Bajdží zasáhl odpoledne výbuch bomby automobil GMC bezpečnostní společnosti, v němž zabil dva žoldáky.

Nedaleko britské základny u Basry došlo k explozi, jež zranila čtyři členy britské vojenské hlídky.

Pátek 22. února 2008

Fallúdža

U mešity v Ámiríjat al-Fallúdža na sobě odpálil nálož sebevražedný útočník s úmyslem usmrtit policejního úředníka; při výbuchu zahynuly čtyři osoby, policista byl pouze zraněn.

Bagdád

V okrsku Karradá centrálního Bagdádu prohledali američtí vojáci budovu televizní stanice Furát, která patří nejsilnější irácké politické straně SIIC vedené Abd al-Azízem al-Hakímem. Všechny strážce objektu nahnali do jedné místnosti a sebrali jim zbraně; prohledali pak i sousední dům, kde zatkli ředitele zpravodajství Háfize al-Bišáru a jeho syna, které obvinili z podílu na aktivitách šíitských milic.

Ředitel úřadovny Sadrova hnutí v Kázimíji Házim al-A‘radží oznámil, že Muqtada as-Sadr se rozhodl prodloužit zmrazení ozbrojených akcí Mahdího armády o dalších šest měsíců, aby tak „upevnil stabilitu země“.

Díwáníja

Podle oznámení mluvčího Sadrova hnutí Abú Zajnaba al-Kar‘áwího zapálili ozbrojenci v policejním autě čtyři domy, z nichž dva patřili velitelům zdejších mahdistů a dva mahdistům, kteří jsou toho času ve vězení loutkových sil.

Irbíl

Turecká armáda pozdě večer oznámila, že při invazi do severní pohraniční oblasti Iráku ztratila pět mužů. Současně oznámila usmrcení 44 ozbrojenců z řad Kurdské dělnické strany (PKK).

Ozbrojené akce

Časně ráno došlo ve Wadžíhíji severně od Ba‘qúby k boji mezi ozbrojenci a členy kolaborantské organizace Lidové výbory.

Dva příslušníci Lidových výborů byli zastřeleni v Buhrízu.

Prudké boje propukly ráno mezi ozbrojenci a policisty tzv. Probuzení v Tal Afáru.

Ostřelování

Ráno dopadlo pět minometných střel na americkou základnu v Mosulu. Dvě z nich zasáhly štáb a zničily vojenské vozidlo.

Dvě rakety vypálené na britskou základnu na letišti u Basry dopadly na ranvej a poškodily ji natolik, že letiště muselo být pro vnitrostátní provoz uzavřeno.

Bombové útoky

V Thartharu zničil ráno výbuch silné bomby Humvee americké hlídky.

V Bagdádu u vjezdu do okrsku Karradá explodoval ráno povoz naložený trhavinou, usmrtil jednoho a zranil nejméně čtyři další civilisty.

V Baládu zasáhla bomba americkou hlídku, zničila Humvee a zranila jeho posádku.

Výbuch auta usmrtil v Tikrítu dva policisty.

Sobota 23. února 2008

Fallúdža

Na kontrolním stanovišti policie tzv. Probuzení v Sadžáru na severu města se odpálili dva bratři. Výbuch usmrtil velitele fallúdžského Probuzení šajcha Ibráhíma Mutajrího al-Muhammadího a jeho dva pobočníky.

Policie tzv. Probuzení byla vytvořena v provinciích Anbár, Saláh ad-dín, Dijála a Mosul a v Bagdádu. Tvoří ji stovky mužů kmenů, které se daly na cestu kolaborace s okupačními silami. Tvrdí sice, že bojují s al-Qá‘idou, ve skutečnosti ale bojují se všemi ozbrojenými skupinami odboje proti okupaci. Podle jednoho z velitelů odboje je možno je rozdělit do pěti skupin: 1) Zrádce, kteří navázali styky s okupanty hned od počátku okupace. 2) Ty, kteří hledají ztracenou slávu jako šéfové kmenů spolupracujících s okupanty. 3) Někteří tak učinili pro peníze, i když pocházejí z ďáblovy kapsy. 4) Jiní se domnívají, že tak zabrání jiné agresi. 5) Ty, kdo nemohli sehnat práci s přidali se k Probuzení, aby měli za co si koupit jídlo.

Tharthar

Loutkové síly za podpory amerického letectva vpadly za svítání do ležení al-Qá‘idy nedaleko města.

Bagdád

Střelba neznámých ozbrojenců v poledne ve Wazíríji těžce zranila doyena iráckých novinářů Šihába Tamímího. Podle údajů Syndikátu iráckých novinářů bylo od počátku okupace v roce 2003 v Iráku zabito už 230 novinářů a publicistů. Více než 60 dalších bylo uneseno, někteří z nich byli zabiti, jiní propuštěni; osud 14 z nich stále zůstává neznám.

Za tento den ohlásila policie nález tří těl.

Mosul

Američtí a loutkoví vojáci prohledali během dne čtvrti Wahda a Sina‘i a pozatýkali v nich řadu lidí.

Ozbrojené akce

Za svítání podnikli povstalci útok na americko-irácký tábor v Rijádu 25 km jihozápadně od Kirkúku.

V Ba‘qúbě se terčem útoku stalo ráno kontrolní stanoviště tzv. Lidového výboru.

Při útocích na policejní sanice bylo dopoledne u Saqlawíje zabito šest policistů a dva zraněni.

Ostřelování

Raketa Grad zasáhla ráno americko-iráckou základnu v Thartharu severovýchodně od Ramádí.

Do bagdádské Zelené zóny dopadlo sedm raket Kaťuša. Při zásahu zemřeli dva američtí vojáci.

Bombové útoky

V Mosulu zasáhl výbuch bomby dopoledne policejní hlídku.

Na bagdádské ulici Bejrút zabila bomba v poledne jednoho civilistu a další dvě vážně zranila.

Odpoledne zusmrtil výbuch bomby v Sámarrá vojáka z hlídky loutkových sil.

Neděle 24. února 2008

Bagdád

V Durá zasáhla ráno bomba šíitské poutníky, kteří se vydali na dálnici vedoucí do Karbaly, kde se chtěli účastnit náboženských slavností. Po explozi se stali navíc terčem palby ozbrojenců. Podle prvních zpráv byli tři poutníci zabiti a 36 zraněno.

Policie ohlásila nález dalších tří těl poznamenaných mučením.

Iskandaríja

Ve zdejším obytném komplexu Hittin se odpálil muž, jenž způsobil smrt 40 a zranění 60 lidí. I tady byli terčem útoku šíitští poutníci směřující do Karbaly.

Basra

Loutkovým režimem dosazený guvernér provincie Muhammad al-Wa‘jlí obvinil zdejší íránský konzulát, že usiluje o atentát na něho a na jeho bratra.

Ozbrojená akce

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka v přestřelce na jihu Bagdádu.

Ostřelování

Pozdě večer vypálili povstalci šest raket na základnu rumunských okupačních vojáků v Násiríji v provincii Dhi Qar.

Bombové útoky

Ráno zasáhl v Huwajdžá výbuch auta hlídku členů policie tzv. Probuzení a jednoho z nich zabil.

V Rawě v provincii Anbár zničila exploze bomby Humvee americké hlídky.

Odpoledne zabil výbuch bomby v Bajdží tři osoby.

V Sámarrá zničila bomba policejní hlídkové auto Chevrolet, zabila dva policisty a tři zranila.

Jednoho člena americké hlídky usmrtila bomba na severu Bagdádu.

Pondělí 25. února 2008

Hadítha

Za svítání provedli američtí výsadkáři rozsáhlou razii ve vesnici Zawíja u Hadíthy.

Přímo ve městě prohledali příslušníci policie tzv. Probuzení okrsek Huwajdžá, kde zatkli několik lidí.

Bagdád

„Izraelský“ list Maariv přinesl zprávu, že v Iráku zasáhla minulý týden mina džíp, v němž byl zabit „izraelský“ voják Ami Hai Bitun, který jako dobrovolník sloužil v americké armádě. List zprávu doprovodil sdělením, že mrtvý voják byl prvním, kdo pozvedl v Bagdádu „izraelskou“ vlajku.

Organizace Ansar as-sunna, která podniká akce proti okupačním silám v severní části země, zveřejnila videozáznam popravy 12 Nepálců, kteří v Iráku pracovali pro Američany. V záznamu bylo vidět jedno tělo podřezaného Nepálce a několik dalších zastřelených, ležící na písčité zemi.

V Bagdádu byly nalezeny další tři mrtvé oběti sektářského násilí.

Sámarrá

Muž na invalidním vozíku se objevil ve zdejším operačním štábu a dožadoval se rozhovoru se zástupcem velitele brigádním generálem Abd al-Džabbárem Rabí‘m as-Safím. Když se dostal do blízkosti generála, muž odpálil nálož na svém těle a generála usmrtil spolu se dvěma důstojníky, kteří ho doprovázeli. Dalších osm vojáků výbuch zranil, některé z nich těžce. Exploze byla přitom tak silná, že zničila celou přijímací místnost, určenou pro styk generála s obyvateli.

Kirkúk

Američtí vojáci doprovázení příslušníky loutkové policie prohledali vesnice Badríja, Atšan a Murrá na jihu provincie Ta‘mím.

Ozbrojené akce

V Rašadu jižně od Kirkúku zastřelili ozbrojenci v poledne podnikatele Nu‘mána aš-Šáhira pracujícího pro okupační síly a jeho tři společníky.

V okrsku Ma‘arid ve východní části Mosulu přepadli ozbrojenci policejní hlídku a usmrtili čtyři policisty, mezi nimi i důstojníka.

Při útoku na policejní hlídku v Buhrízu zahynulo osm policistů.

Odpoledne došlo v Thartharu ke střetu mezi ozbrojenci a příslušníky policie tzv. Probuzení.

Ostřelování

V poledne dopadla raketa Kaťuša na americkou základnu v Habbáníji.

Bombový útok

Ráno zasáhla v centru Kirkúku bomba kolonu velitele místní policie brigádního generála Sarhada Qádira, který se vracel z operace provedené ve městě společně americkými a loutkovými silami. Výbuch způsobil koloně materiální škody, ale nikoho nezranil.

Úterý 26. února 2008

Mosul

V autobuse jedoucím z Mosulu do Sýrie se odpoledne asi 60 km západně od Mosulu u vesnice Tamarat odpálil sebevražedný útočník. 40 cestujících včetně žen a dětí exploze usmrtila a pět zranila, autobus byl zcela zničen. Panuje přesvědčení, že tento útok na nevinné oběti byl dílem al-Qá‘idy.

Násiríja

Ve 2:30 zaútočili neznámí ozbrojenci ve čtvrti Sumar na dům člena shromáždění provincie Dhi Qar Hátima al-Hasawny, jeho stráž se jim však postavila a donutila je k ústupu. Podle agentury Jaqín panuje už několik dní v provincii zmatek způsobený bojem mezi šéfy různých bezpečnostních složek. V pondělí provinční shromáždění odhlasovalo rozpuštění nejvyššího bezpečnostního výboru vedeného guvernérem Azízem Kázimem Alwánem. Řada členů měla však proti rozpuštění námitky; mezi ně patřil i Hátim al-Hasawna, který prohlásil, že to „není v zájmu provincie a jejího lidu“.

Ozbrojené akce

Dva granáty RPG-7 vypálili za úsvitu na íránský konzulát z jedoucího auta neznámí ozbrojenci.

Časně ráno přepadla skupina ozbrojenců v centru Túz Chumátú dům příslušníka loutkových sil, unesli jednoho ze členů rodiny a pak do domu vhodili čtyři ruční granáty, které jej těžce poškodily.

Další ozbrojenci přepadli v Huwajdžá kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a zabili dva policisty.

Odpoledne zranili ozbrojenci hozenými granáty u bagdádského mostu Sanak dva loutkové vojáky.

Bombové útoky

V okrsku Ma‘arid na východě Mosulu zasáhl výbuch auta policejní hlídku, jednoho z policistů zabil a dva zranil.

Na hlavní ulici Sulajmán Páku zničila exploze bomby kamion s nákladem stavebního materiálu, usmrtila řidiče a dalšího muže; důvod útoku nebyl znám.

Odpoledne usmrtil výbuch bomby v Tikrítu policistu jedoucího na motorce.

Večer zranil výbuch bomby jižně od Kirkúku na silnici do Tikrítu řidiče kamionu.

Středa 27. února 2008

Bagdád

Na náměstí Majsalún v Džadídě zasáhl v 8:00 výbuch bomby autobus obsazený šíitskými poutníky jedoucími do Karbaly, jednoho z nich usmrtil a dva zranil. Odpoledne došlo nedaleko odtud k další explozi, která tentokrát zasáhla osobní auto, v němž rovněž zahynul jeden civilista a dva utrpěli zranění.

Ve městě byla za tento den nalezena dvě mrtvá těla.

Miqdádíja

Americká armáda přiznala, že její příslušníci zastřelili večer nedaleko města iráckého civilistu.

Ozbrojené akce

V Tikrítu ráno ozbrojenci střelbou z jedoucího auta usmrtili jednoho člena policejní hlídky.

Stejného způsobu použili jiní ozbrojenci v Bajdží, kde přišli při střelbě o život čtyři policisté.

V Basře zastřelili odpoledne ozbrojenci nadporučíka zdejší policie Ra‘ída Chudajra.

Pozdě večer se v Rahhálíji 10 km jihozápadně od Ramádí střetla policejní hlídka s ozbrojenci. V přestřelce byli zabiti dva policisté a dva ozbrojenci; jeden z nich byl údajně identifikován jako Qusaj Ibráhím, známý jako Abú Bakr, velitel organizace napojené na al-Qá‘idu. Na místo dorazili američtí vojáci a mrtvé ozbrojence odvezli na svou základnu k provedení lékařských testů a identifikaci.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša dopadly na americkou základnu v Habbáníji.

Minometná palba neznámého původu zranila večer tři obyvatele vesnice Sunajdža u Miqdádíje a těžce poškodila několik domů.

Bombové útoky

Výbuch bomby zničil v Sámarrá Humvee americké hlídky a usmrtil čtyři vojáky v něm.

V poledne zasáhl v Mosulu výbuch auta policejní hlídku a dva její členy usmrtil.

Další auto explodovalo v kirkúcké čtvrti Askarí vedle kolony plukovníka policie Anwara Husajna, nezpůsobilo však zřejmě žádné škody ani ztráty.

Čtvrtek 28. února 2008

Bagdád

Ve městě byla nalezena další dvě mrtvá těla, na nichž byly patrny stopy mučení.

Ba‘qúba

Nejvyšší velení tzv. lidových výborů se rozhodlo uzavřít všechny své štáby v celé provincii Dijála na protest proti „vměšování“ iráckého režimu. Současně bylo rozhodnuto zastavit s okamžitou platností veškerou činnost výborů. Tyto sunnitské kolaborantské organizace byly vytvořeny před více než sedmi měsíci, aby spolupracovaly s americkou armádou, od níž také dostávají žold.

Šaruqat

Při bombardování oblasti tu ráno Američané zabili čtyřčlennou rodinu.

Basra

Za poledne unesla ve městě skupina ozbrojenců ředitele distribuce elektřiny pro jižní region.

Ozbrojené akce

V Mosulu ráno zasypali neznámí ozbrojenci deštěm kulek otce a syna, oba příslušníky loutkových policejních sil, a oba usmrtili.

V hadíthské čtvrti Sakani nedaleko tamní ropné rafinérie došlo k ostrému boji mezi americkými vojáky a loutkovou policií na jedné a zbrojenci na druhé straně.

U Ána byl zabit jeden loutkový voják a další dva zraněni, jeden z nich těžce.

Bombové útoky

U Baládu zemřeli ráno při explozi bomby dva příslušníci policie tzv. Probuzení.

V bagdádském okrsku Karradá utrpěli při výbuchu bomby zranění dva civilisté.

Exploze bomby pod policejní hlídkou zranila v Mosulu šest policistů.

V poledne usmrtila bomba v Tikrítu čtyři příslušníky loutkové armády.

Pátek 29. února 2008

Bagdád

Ve městě byla nalezena další dvě mrtvá těla.

Ba‘qúba

Velitel rozpuštěných tzv. lidových výborů Sabah Bašír se stal ráno jen několik hodin po oznámení o ukončení činnosti této organizace v ba‘qúbské čtvrti Tahrír terčem pokusu o atentát. Skupina ozbrojenců přepadla sídlo výborů, ale nikoho nezranila.

Za svítání prohledali američtí výsadkáři vesnici Hamd v okrsku Churajsán provincie Dijála. Vojáci vtrhli do domu Suhajla Nadžma Thanína a uvnitř postříleli pět členů rodiny. Dům pak obložili trhavinami a odpálením jej zcela zničili. Další ženu a dítě pak sebrali a odvezli s sebou. Vesnice je pod různými záminkami pravidelným terčem akcí amerických sil.

Kirkúk

Neznámí ozbrojenci unesli pozdě večer na jedné z kirkúckých ulic civilistu a odvezli ho na neznámé místo. Z činu je podezřívána některá z kurdských milic, z nichž především Asaiš je známa unášením a zabíjením etnických Arabů a Turkmenů ve městě. Kurdové se tak snaží město „vyčistit“ a připravit je na anexi ke kurdskému státu.

Mosul

Ráno byli ve východní části města uneseni veřejný žalobce a jeden z právníků. Jejich těla později našla policie pohozená na ulici.

Večer unesli neznámí ozbrojenci arcibiskupa chaldejské katolické církve Faradže Rahu a zastřelili tři jeho průvodce, když vycházeli z kostela v okrsku Núr na východní straně města.

Ozbrojené akce

Krátce po půlnoci se loutková policie spolu se silami tzv. Probuzení střetla v Thartharu se skupinou ozbrojenců

Časně ráno bylo nalezeno tělo řidiče kamionu, který dovážel zásoby na americkou základnu v Habbáníji.

Ostřelování

Ve 21:30 zasáhla raketová palba znovu britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry. Britská armáda tentokrát přiznala, že při něm zahynul jeden z jejích 4 100 vojáků, kteří na základně jsou.

Bombový útok

V poledne zasáhl na východě Mosulu výbuch bomby americkou hlídku.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 3. 2008
3. 3. 2008 James Lovelock: Ekologická katastrofa je nevyhnutelná, užívejte si života, pokud to ještě jde
3. 3. 2008 Ekonomové mají nutkání vyjadřovat se ke klimatologii
3. 3. 2008 Už víte, čím si v Čechách za 10 let zatopíme? Jindřich  Kalous
3. 3. 2008 Evropské země musejí respektovat americké zákony Jakub  Rolčík
3. 3. 2008 Kdepak jste byli, páni politici? Ondřej  Slačálek
1. 3. 2008 Topolánkova obecná legitimizace násilí v politickém boji
3. 3. 2008 Blues o smutku zhasínajícího teplometu Václav  Hrabě
3. 3. 2008 Další restituce nebo jen další velký tunel? František  Nevařil
3. 3. 2008 Dejte si pozor na svůj mobil...
3. 3. 2008 Michael  Marčák
1. 3. 2008 Hlavní dodavatel plánované základny Boeing přišel o mamutí zakázku pro Pentagon Karel  Dolejší
2. 3. 2008 Občanská sdružení kritizují postup památkových úřadů Petr  Kužvart
3. 3. 2008 Iracionalita František  Koukolík, Jana  Drtilová
3. 3. 2008 O mamelucích rozumu Karel  Dolejší
3. 3. 2008 Chlap a žádný srab! Petr  Wagner
3. 3. 2008 Hamburské letiště o vlásek uniklo letecké katastrofě
3. 3. 2008 Lidé potřebují zastání; ČSSD se hašteří
3. 3. 2008 Mašínové a třetí odboj Jan  Makovička
3. 3. 2008 Bolo nám lepšie za socializmu? Braňo  Ondruš
3. 3. 2008 Britská média a skandál prince Harryho
3. 3. 2008 Další skandál s tajnými daty
3. 3. 2008 Evropský súd pre ludské práva potvrdil absolútny zákaz mučenia
3. 3. 2008 WTO: stále větší rizika neúspěchu
1. 3. 2008 Michael  Marčák
29. 2. 2008 Pomluva i realita
2. 3. 2008 Urážení, které nikomu neprospěje Petr  Wagner
3. 3. 2008 Financializace před globalizací? Tibor  Vaško
3. 3. 2008 Ultimátum: Jediný možný konec války mezi myslivci a liškami Wenzel  Lischka
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu
29. 2. 2008 Quo vadis, Kuba? Silvia  Ruppeldtová
29. 2. 2008 Přestaňte si číst o tom, jak jsou hloupí, a něco dělejte Ondřej  Hausenblas
29. 2. 2008 Litujete svých obětí? Proč ne? Josef  Brož
29. 2. 2008 Rhizome aneb Kauza bratří Mašínů pohledem českých novinářů Josef  Švéda
3. 3. 2008 To udělala presidentovi naschvál Beno  Trávníček
29. 2. 2008 Kdy je třeba zaplnit jalovými diskusemi mediální prostor Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 School of Americas - škola zabijáků a masové hroby v Panamě aneb zavádění demokracie po americku Jana  Ridvanová
3. 3. 2008 Všeobecný základní příjem
3. 3. 2008 A kromě toho pro Československo udělali co?
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007