29. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 2. 2008

ANALÝZA: ČESKÁ MÉDIA A ZÁKULISÍ VELKÉ HRY

"Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek

Zatímco se česká média, vydrážděná editorem prosionistického serveru Eretz.cz Danielem Wardenem, rozčilují nad "zločinnou" pracovní návštěvou předsedy ČSSD Paroubka a stínového ministra zahraničí Zaorálka v Sýrii, evropští i světoví politici uvažují, jak zmírnit napětí nejen v okolí Iráku, ale na celém Blízkém a Středním východě. Zatímco český apologet americké neokonzervativní politiky Topolánek vzkazuje z cesty do USA za "zrušením" víz na tiskové konferenci v Bílém domě po setkání s prezidentem USA Georgem W. Bushem, že akce Paroubka je zločinná, ve stejnou dobu jako Paroubek se v Sýrii objevuje nestor americké zahraniční politiky a poradce demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy, Zbigniew Brzeziński, bývalý poradce pro národní bezpečnost Jimmyho Cartera. Syrská tisková agentura Cham tuto návštěvu popsala jako "důležité znamení, že konec oficiálního dialogu mezi Washingtonem a Damaškem nemá důsledek na pokračování dialogu s důležitými americkými intelektuály a politiky."

O Brzezińského návštěvě ve stejnou dobu, jako o Paroubkově, česká média mlčí...

New York Sun: Obama Adviser Leads Delegation to Damascus ZDE

Debka: Obama and Clinton's senior advisers visit Syrian president Assad ZDE

Podle proizraelského zpravodajského serveru Debkafile Zbigniew Brzeziński a jeden ze sponzorů Hillary Clintonové, íránský Američan Hassan Nemazee navštívili Damašek v rámci delegace think-tanku Research and Development (RAND) Corporation. Stejně jako Paroubek i oni sdělili na tiskové konferenci, že jejich rozhovory s Bašarem Assadem se týkaly regionálního rozvoje a spolupráce... Standardní diplomatická formulace, za níž se může skrývat obchod se zbraněmi stejně jako snaha o vybudování ropovodu do Evropy. Brzeziński prohlásil, že "obě strany mají společnou touhu dosáhnout stability v oblasti, která by prospěla lidu Sýrie i USA". Čímž vyděsil mnohé židy v USA ohledně ohledně středovýchodní politiky senátora ze Illinois Baracka Obamy a jeho postoje k Izraeli. Kongresmanka Nancy Pelosi také nedávno navštívila Damašek. V prosinci navštívili Sýrii i slovenský a rakouský prezident. V minulém týdnu byla na návštěvě Damašku rakouská ministryně zahraniční. Íránský ministr zahraničních věcí Mottaki seděl ve stejném křesle v pracovně Bašara Assada jako Brzeziński hned následující den.

Celou sérii návštěv odstartovala vražda teroristy Hizballáhu Imáda Mugníje. Těsně před tím, než jej v automobilu překvapila bomba, účastnil se tajného setkání v íránské škole v Damašku se syrským šéfem zpravodajské služby Generálem Aisafem Shwackathem, šéfem Hamasu Khaledem Mashaalem, a zástupcem islámského Džihádu. Tvrdí to alespoň kuvajtské noviny Al-Siasa... Zpravodajství Al-Watan tvrdí, že americká zpravodajská služba o jednání Mugníje věděla dopředu. Další zdroje tvrdí, bez udání důkazů, že Mugníju podporoval Írán. Generální sekretář Hizballáhu Hassan Nasralláh řekl varoval před "válkou bez hranic " v oplátku za to, jak on to vidí, že Izrael dal Mughníju zabít.

Izrael a skoro všechny arabské státy s výjimkou Sýrie a Libanonu se tiše ale o to více aktivně angažují při rozdmychávání napětí proti Íránu - pod režií té části administrativy může být Mughníjovou vraždou pojištěn i na další generaci. Ledaže....

Ledaže by byly podniknuty vážné a okamžité diplomatické snahy. A tak oba favorité amerických voleb vyslali své soukromé velvyslance do regionu.

Írán je "největší hrozbou americkým zájmům na Blízkém východě", konstatovala americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová. Pravdou je něco jiného. Největší hrozbou americkým zájmům je současná dosluhující americká vláda. Demokraté se domnívají, že lze například přesvědčit Ahmadinežáda prostřednictvím Assada k větší otevřenosti a spolupráci Íránu s USA. Protože americká středovýchodní politika je prozatím orientována strachem. V říjnu 2007 například navštívil Českou republiku vysoký představitel íránského parlamentu a v Praze pak navštívil Poslaneckou sněmovnu. Mediální výstup z této návštěvy nehovořil o zločinném režimu, který Česko ohrožuje atomovými zbraněmi, ale hovořil velmi vstřícně: Írán vítá těsnější vazby s Českou republikou. Podle Aláeddína Burudžerdího je v nejvyšším zájmu obou zemí rozšiřování politických, kulturních a ekonomických vazeb mezi Českou republikou a Íránem. S tímto konstatováním lze souhlasit , pokud namísto radaru a raket chceme budovat v Evropě a jejím nejbližším okolí ovzduší důvěry. Na otázku týkající se možného ohrožení střední Evropy Íránem odpověděl Burudžerdí podle zprávy ČTK: "Nejsme pro Evropu hrozbou. Jsme ochotni uzavřít dohodu, která všechny vojenské akce vyloučí."

V zájmu obou zemí i v zájmu Evropské unie a její energetické bezpečnosti je i rozšiřování politických, kulturních a ekonomických vazeb mezi Českou republikou a Sýrií.

Neokonzervativní politici s extremními názory a potřebou silového donucovacího řešení stále ještě neurčují evropskou zahraniční politiku. A ta je značně odlišná od politiky Tel Avivu nebo Washingtonu. Rusko vyzbrojuje Sýrii nejnovějším systémem protiletadlové obrany - 50 nejmodernějšími samohybnými protiletadlovými raketovými komplety 96K6 Pancir-S1E. Systémy, které výrazně snižují pravděpodobnost amerického útoku na tento stát. Pancir přitom není systémem ofenzivním, ale výhradně obranným. Návštěva Kissingera i Paroubka v Sýrii je ukázkou jiného typu diplomacie. Ukázkou pragmatického úsudku, že pokud nemůžeme sousedy zničit, musíme s nimi žít v míru. A klid zbraní se nejlépe buduje vzájemně výhodným obchodem. Kdysi propagoval tuto doktrínu ekonomické diplomacie i český analytik v Německu Robejšek.

Bez ohledu na to, co si myslí na serveru Eretz.cz nebo v Izraeli, který Sýrii 6. září 2006 vojensky napadl, je evropská politika vůči Íránu i Sýrii jiná. Spíše nežli politika bombardování řízenými raketami je to politika obchodu. Na semináři o evropské politice k arabským záležitostem vyjádřil předseda ČSSD názor, který ještě před půl rokem zastával i Izrael. Podporu syrskému nároku na navrácení Golanských výšin, které Izrael okupuje . Premiér Ehud Olmert poslal v červnu 2007 k syrskému prezidentu Bašaru Asadovi německé a turecké diplomaty s návrhem, že je Izrael ochoten přistoupit k přímému mírovému vyjednávání a vyměnit Golanské výšiny za mír. Informoval o tom deník Jerusalem Post. Středovýchodní diplomacie se mnohdy ubírá polooficiálními i neoficiálními kanály. Mnohdy není ani evropským pozorovatelům příliš srozumitelná. Jak jinak si vysvětlit například konstatování, že "skutečnost, že syrská vláda nedovolila rozsáhlé vyšetřování atentátu na Imáda Mugníju (Imad Mughniyeh) dokazuje, že Sýrie byla do jeho zabití zapojena." Autorem komentáře k smrti aktivisty Hizballáhu Imáda Mugníji, který zahynul počátkem února v Damašku, je - server Eretz.cz... Nicméně - pro Evropu je podstatné udržení míru v regionu a tím i potřeba překazit záměry neocons v USA a konzervativců v Izraeli, vedoucí k rozpoutání války. Kissinger i Paroubek, jehož cesta byla konzultována i s německými socialisty, mohli sledovat v Sýrii tentýž cíl. Ukázat Sýrii, že politika nové americké administrativy i politika zemí Evropy může mít jinou podobu, než vyzbrojování nepřátel Sýrie a výhrůžky. Ukázat že politika Demokratů je jiná, než politika konzervativců. Celoarabská Socialistická strana arabské obrody (BAAS) vládne v Sýrii už od vojenského převratu v roce 1963. Je třeba si uvědomit, že v Socialistické internacionále, globálním hnutí sociálně demokratických, socialistických a dělnických stran, jehož členem je i ČSSD, má konzultativní status i Palestinské národně osvobozenecké hnutí Fatah, založené kdysi Jásirem Arafatem. SI nikdy nebyla výrazně proizraelská. Vždy vnímala mezinárodní politiku multipolárně. Na posledním ženevském setkání Socialistické internacionály v červnu 2007 vznesl irácký prezident Džalál Tálabání závažná obvinění vůči vládám ostatních arabských zemí, jež ukazují na odklon bagdádského režimu od arabské politiky a její příklon k USA a -- Íránu. "Od chvíle svého osvobození z diktatury je Irák terčem rozsáhlé invaze teroristů ze všech stran arabského světa -- z Maghrebu, Libye, Egypta, Jemenu, Saúdské Arábie, Jordánska a Sýrie", prohlásil ve své suplice vůči socialistům Tálabání. V tomto kontextu je cesta Zbigniewa Brzezińského a Hassana Nemazee i Paroubka se Zaorálkem logickou částí "nevládní" světové diplomacie... Že se takový vývoj neocons nemusí líbit, je více než logické.

Je přitom typické, že se dnes nejhlasitěji vyjadřuje k Paroubkově syrské cestě europoslankyně Jana Hybášková - bývalá česká diplomatka, kterou musela česká vláda odvolat, neboť si nebyla jista, koho vlastně zastupuje. Hybáškové vyjadřování tehdy dávalo tušit, že hájí více militantní neocons ze Spojených států než oficiální politiku vlády České republiky, která se "měkce" distancovala od války proti Íráku. Teď už se zdá být názor Jany Hybáškové jasný...

Zbigniew Brzezinski je druh "realisty", u něhož nemůžete vidět, co je před jeho nosem. Brzezinského cíl je daleko více abicióznější a odpovídající tomu, jak tento mistr umí ovládat globální šachovnici v rámci své Velké hry: cílem je zmenšit ruský vliv v Sýrii, včetně uzavření ruských námořních základen, jimiž Putinovo námořnictvo v této zemi disponuje. V delším horizontu by Brzezinski rád otočil zahraničněpolitickou orientaci Sýrie a Íránu v součást prstence, který by měl vytvořit strategickou izolaci Ruska a zamezit jeho přístupu k ropným nalezištím na jihu. Brzezinského argument proti neocons je srozumitelný: proč bojovat proti Íránu a Sýrii, jestliže je můžete změnit v sebevražedné loutky, hrající proti Rusku? Tak zabijete dvě mouchy jednou ranou. Evropa a Čína budou možná v budoucnu hrát podobné protiruské role v Brzezinského globálním scénáři. Írán zřejmě nemá žádný zájem pomoci Spojeným státům uspět v okupaci Iráku. Poškodil by svou čest mezi muslimy na celém světě. Írán nejspíš ale nemá žádný zájem v Iráku způsobit větší chaos, protože tento potenciální konflikt by se nejspíše přelil do Íránu, který má ovšem vlastní paletu etnických a náboženských konfliktů . Přesně tak jako Sýrie. Přesně tak jako Turecko. Dokonce i Saúdská Arábie. Brzezinski, zakladatel Trilateral Commission, člen Council on Foreign Relations a operativy RAND Corporation je velkým zákulisním hráčem na globální šachovnici, což prokázal v uplynulém půl století. A jeho kandidátem na prezidenta USA je Barack Obama.

Paroubek nedávno řekl, že pokud Topolánkova vláda nepřistoupí na podmínky ČSSD ohledně konzultace a sladění českých priorit předsednictví EU, bude ČSSD realizovat samostatnou zahraniční politiku, nezávislou na Černínu. Vondra a Schwarzenberg si budou muset začít zvykat. Ta chvíle přišla. A je zvláštní, že Paroubek se v USA potkal s úplně jinými politiky , než Topolánek. Jeho nedávné konzultace s americkými Demokraty nyní začínají dostávat konkrétní obrysy.

The Foundation for National Progress: U.S. Out How: Zbigniew Brzezinski, former national security adviser ZDE

iHNed: Paroubek odmítá, že by měl blízko k syrským socialistům ZDE

LN: Politici kritizují syrskou misi šéfa ČSSD ZDE
LN: Paroubek cestuje za syrské peníze ZDE
LN, Bohumil Doležal : Muž mnoha azimutů ZDE
iDnes, : Paroubek jednal se syrským prezidentem. Naivně, míní Hybášková ZDE
iDnes, : Paroubek v Sýrii jedná o spolupráci s totalitní stranou Baas ZDE
iDnes, : Paroubek objevuje Blízký východ. Studijně zavítal do Sýrie ZDE
TISKOVÁ ZPRÁVA ČSSD: Delegace ČSSD jednala v Sýrii o české zahraniční politice a možnostech obchodní spolupráce obou zemí ZDE
TISKOVÁ ZPRÁVA ČSSD: Vyjádření předsedy ČSSD Jiřího Paroubka k některým komentářům denního tisku k jeho návštěvě Sýrie ZDE
                 
Obsah vydání       29. 2. 2008
2. 3. 2008 Občanská sdružení kritizují postup památkových úřadů Petr  Kužvart
1. 3. 2008 Hlavní dodavatel plánované základny Boeing přišel o mamutí zakázku pro Pentagon Karel  Dolejší
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
1. 3. 2008 Michael  Marčák
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 K čertu s Komersem aneb jaký má názor etická komise Syndikátu novinářů
29. 2. 2008 Rhizome aneb Kauza bratří Mašínů pohledem českých novinářů Josef  Švéda
29. 2. 2008 Kdy je třeba zaplnit jalovými diskusemi mediální prostor Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Litujete svých obětí? Proč ne? Josef  Brož
29. 2. 2008 Sic semper (ale skutečně) tyrannis !
29. 2. 2008 Český helsinský výbor protestuje proti medaili udělené Mašínům
29. 2. 2008 Bratří Mašínové jako průkopníci metod al Kajdy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Přestaňte si číst o tom, jak jsou hloupí, a něco dělejte Ondřej  Hausenblas
29. 2. 2008 Joseph Stiglitz: Jaká je pravá cena války v Iráku
29. 2. 2008 Nepouštět k mezinárodním jednáním české premiéry bez certifikátu kvality! Vladislav  Černík
29. 2. 2008 School of Americas - škola zabijáků a masové hroby v Panamě aneb zavádění demokracie po americku Jana  Ridvanová
29. 2. 2008 K souvislostem shromáždění neonacistů v Plzni dne 1.3.2008
29. 2. 2008 Proč (ne)byl v Plzni zakázán pochod tzv. neonacistů František  Řezáč
29. 2. 2008 Slovo dnes nemá žádnou váhu Anna  Jančaříková
29. 2. 2008 Pojďme bojovat za demokracii Monika  Binke
29. 2. 2008 Wikitopol Bohumil  Kartous
2. 3. 2008 Urážení, které nikomu neprospěje Petr  Wagner
29. 2. 2008 Pomluva i realita
29. 2. 2008 Porodnice -- skryté reklamní prostředí Tereza  Šimíková
29. 2. 2008 Noc vítězů, neboli Od uměleckého díla k rozmanitosti pohledu na dnešní svět Uwe  Ladwig
29. 2. 2008 11 Jiří  Studený
29. 2. 2008 Postmodernismus je něco, co už bylo Boris  Cvek
29. 2. 2008 Postmodernismus? Lukáš  Zádrapa
28. 2. 2008 Postmodernismus: Jaký je dnešní svět? Jan  Čulík
29. 2. 2008 Proč je pro americké vízum třeba chodit?
29. 2. 2008 Pochod neonacistů Plzní ignorujte Aleš  Hess, Milada  Emmerová
28. 2. 2008 Táhni, blbe: dva politici, dvě nadávky Karel  Košťál
28. 2. 2008 Máme dva prezidenty. Oba jsou nacionalisté Ondřej  Slačálek
28. 2. 2008 Bursík: "Kdybychom dělali, co chtějí voliči, byli bychom jen pasivní, populistickou vládou" Vladimír  Tupáček
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
28. 2. 2008 Vzpomínka na Karla Kryla
28. 2. 2008 Kterak Topolánek bagatelizuje zkušenost totality Bohumil  Kartous
27. 2. 2008 Sloučení škol v Unhošti je pohrdáním názorem občanů
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
26. 2. 2008 Podle šéfa izraelské armády bude brzy válka   
23. 2. 2008 Izrael má problém: protiraketový systém Ocelový dóm jej před Kassámy neochrání   
7. 2. 2008 Pohled z arabského světa: přestavba moci a autority Rami George Khouri
5. 2. 2008 Totální blokáda "největšího vězení pod širým nebem na světě" v Gaze a hrobové ticho Daniel  Veselý
2. 1. 2008 Další perzekuce v Saúdské Arábii Lukáš  Lhoťan
31. 12. 2007 Britský konzervativní politik: Západ musí vyjednávat s Hamasem a s organizací Hezbollah   
10. 12. 2007 Summit v Annapolis: Palestincům opět zbyly oči pro pláč Daniel  Veselý
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
21. 11. 2007 Americké ministerstvo zahraničí se snaží debatovat na webu s Araby   
27. 9. 2007 V Gaze trpí statisíce dětí Daniel  Veselý
19. 9. 2007 Televize BBC: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud   
10. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Vítězové a poražení v Palestině Immanuel  Wallerstein
29. 8. 2007 Bush útočí na Írán, Ahmadinežád na Ameriku   
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

Trilateral Commision RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
16. 1. 2007 Problémy utváření, nebo změna paradigmatu? Kodži  Watanabe, Strobe Talbott, Sir Roderic Lyne
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba