27. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 2. 2008

PŘETRVÁVAJÍCÍ BEZMOC OBČANŮ

Sloučení škol v Unhošti je pohrdáním názorem občanů

pokračování článku čtenářky Ivety Koulové s názvem „My také nechceme sloučení škol a také se nás nikdo neptá“, článu čtenářky Yvetty Popelkové s názvem „Referendum nežádoucí - čertovský manuál pro starosty ... a nejen pro ně“, reakci "Referendum je všelék při zchlazování přehřáté všmocnosti politiků", konstatování Štěpána Kotrby pod titulkem „Některé činy nelze ani vysvětlit, ani obhájit“ a návodem ke zkrození politiků ČSSD v Unhošti od Vladislava Černíka "S referendem žonglovati aneb flagrantní stranické souvislosti arogance poslankyně Mazuchové viděné optikou nadcházející konference" a doposud posledního příspěvku Yvetty Popelkové s titulkem "Mazuchová, arogance a místní referendum v Unhošti". Posledním dílem seriálu byl článek "Unhošť: referendum v místních podmínkách koalice Mazuchové s ODS".

Po pondělním večeru opravdu nemůže být pochyb, že referendum je věc více než nežádoucí. Občane, zapomeň na to, že tebou zvolení politici budou zastupovat tvé zájmy. A pokud si náhodou myslíš, že tví zastupitelé budou postupovat ve tvém zájmu a dle platných zákonů, probuď se ze svého snu a vrať se zpátky do reality. Místní referendum? A podporované tak nahlas v tisku a v televizi všemi vrcholnými politiky ČSSD? To jste se měli přijít podívat 25. 2. 2008 do Unhoště... Na poslankyni ODS, pardon, ČSSD Lenkou Mazuchovou. Ač byly občany podány dva návrhy na místní referendum, nebyl schválen ani jeden, píše občanka Unhoště Iveta Koulová..

Poslankyně ČSSD v tomto divadle ODS hrála - jako už tradičně - hlavní roli.

Poznámka redakce BL: Redakce dala poslankyni Mazuchové možnost reagovat na články občanů Unhoště. Prohlásila, že se k tomu nebude vyjadřovat. Nemusí. Může. Ta možnost trvá stále. Jestli najde poslankyně ČSSD odvahu vyvrátit vzrůstající podezření, že hraje v dresu ODS v rozporu s programem ČSSD, má možnost. Její vyjádření samozřejmě zveřejníme. Slova budou občané poměřovat činy.

Výsledek byl jasný předem. Ochota dát lidem možnost rozhodnout zde chybí od samého počátku. Poslankyně Lenka Mazuchová sice při prezidentské volbě se zřejmým opovržením sleduje hlasování svého souseda, pana poslance Snítilého, ale... Stačí několik málo dní a v Unhošti opět zcela otevřeně staví politiku ODS (v rámci koalice) nad program své vlastní ČSSD. Před časem se velmi divila, jak jsme přišli na to, že má něco proti referendu..... Politici opravdu zcela zapomněli, podle čeho je voliči posuzují. Máme jim stále připomínat, že ČINY jsou to hlavní???...

Čekali jsme, s čím vedení radnice přijde tentokrát. Že by to bylo odhlasování referenda se čekat nedalo, ale skutečnost předčila všechna očekávání. Se zdůvodněním, proč referendum nemůže zastupitelstvo odhlasovat, měl problém i starosta Ivan Záboj (ODS), jinak velmi zdatný řečník. Ale jak vysvětlit, že 1. návrh nemůže být schválen, protože "nemá cenu vyhlašovat referendum o sloučení škol , protože zastupitelstvo rozhodlo o splynutí". A druhý návrh, kde se řeší splynutí škol nemůže být schválen, protože je to pozdější návrh na referendum se STEJNOU otázkou! Zkrátka unhošťská Hlava XXII.

První návrh na referendum sice podpořilo po opravách 685 občanů (zapotřebí bylo 610), ale vedení města stejně nepovažuje návrh za bezvadný, protože se přípravnému výboru nepodařilo zastihnout zbylé občany, u jejichž podpisu byl shledán nějaký nedostek (původně návrh podepsalo 727 obyvatel).

Dalším argumentem pro odmítnutí druhého referenda je podle radnice skutečnost, že nová škola je již zaregistrována. Žádost o registraci poslal starosta Záboj dne 30.1.2008 (den poté, co přípravný výbor vrátil na MěÚ se všemi opravenými nedostatky 2. návrh na referendum). Žádost byla podána přesto, že zastupitelstvo ještě neschválilo zřizovací listinu nové školy a časová tíseň do 1.7.2008 rozhodně nehrozila!

Jak ostatně pravil jeden ze zastupitelů : "PROČ BY MĚLO O PROBLEMATICE ŠKOL ROZHODNOUT LAICKÉ MÍSTNÍ REFERENDUM?"

A tak mám na závěr nekonečného seriálu o politické věrolomnosti a zradě volebních předsevzetí v politické praxi radu pro všechny starosty a další. Návod, jak si zajistit klid a lidi je neotravovali. Třeba s referendem. Stačí najít nějakého člověka (klidně i odjinud), který návrh na referendum podepíše pod smyšleným jménem a adresou v daném místě (pokuta za porušení zákona je sice možná až do výše 3 000 Kč, ale kdo ho kdy najde a za 3 000 Kč i tak klid zastupitelů stojí), přípravný výbor toho člověka samozřejmě už nikdy nenajde a dle právního výkladu naší radnice tak tento návrh nikdy nemůže být bezvadný, tudíž ho zastupitelé nemohou schválit...

Existuje právní ochrana návrhu na referendum, tak teď vyzkoušíme tuto možnost. Svých práv se budou občané dovolávat soudní cestou. A pokud by byl postup naší radnice označen za správný, je v rukou zákonodárců zákon o místním referendu zrušit, v této podobě by byl zbytečný....

Jestliže se místní zastupitelé domnívají, že tímto počínáním učinili "tečku" za místním referendem, je tato "tečka" spíše "dvojtečkou" pro rozhodnutí voličů v podzimních krajských volbách.

ODS je ve svých prohlášeních jednotná od hlavy až k patě, tedy žádné překvapení pro voliče (viz článek pana Baroše "Pyrrhovo vítězství"- podobenství krále Midase lze použít pro funcionáře na všech úrovních). ODS odmítá referendum - počínaje prezidentem, pokračuje premiérem a konče posledním radním v Unhošti. Žádné překvapení. Občane, my tě potřebujeme jen jednou za čtyři roky.

Málokterého voliče ČSSD asi postoj místní politické garnitury v čele s poslankyní Mazuchovou těžko přesvědčí pro volbu této strany. ODS číslo 2 nikdo nepotřebuje, to může volit rovnou ODS číslo 1. Hrozí totiž recidiva pokračování postojů politiků ČSSD v příkrém rozporu s deklarovanými politickými předsevzetími a programem této strany. Sama ČSSD je asi ta poslední, která to dosud netuší, obdobně jako klamaný partner... Z pražského Lidového domu je do Unhoště daleko. Než nadejde další hlasování o stejně důležité otázce, jako byla volba prezidenta a poslanecký klub v čele s poslancem Haškem "náhle" zjistí, že dalším "snítilým" klubu ČSSD bude poslankyně, pro kterou je spokojená komunální koalice s ODS přednější, než plnění programu vlastní strany. Překvapení předsedy ČSSD Paroubka, nebo předsedy středočeského regionu Dolejše pak nejspíše bude opět nelíčené.

Poprvé voliči dávají svůj hlas na základě důvěry v sliby i ty, kteří je pronesli. Podruhé i potřetí už voliči hlasují o konkrétní zkušenosti s konkrétními politiky. Kritérium pravdivosti teorie je praxe. Řekne nám někdo, koho v Unhošti volit v nadcházejících regionálních volbách - a proč?

Autorka je členkou přípravného výboru návrhu na referendum

                 
Obsah vydání       27. 2. 2008
27. 2. 2008 Čtvrtek dnem boje proti bankovním poplatkům Bohumil  Kartous
27. 2. 2008 Nesouhlas s separátním vyjednáváním Topolánka s Američany o vízech i v Evropském parlamentu
27. 2. 2008 Sloučení škol v Unhošti je pohrdáním názorem občanů
27. 2. 2008 Kreslil Adolf Hitler Sněhurku a trpaslíky?
27. 2. 2008 Ponížená suplika důchodců císaři pánu
26. 2. 2008 EU varuje Topolánka před bezvízovým stykem s USA Štěpán  Kotrba
27. 2. 2008 Oscar Cotillardové: herečce, která se převtělila do Edith Piafové Josef  Brož
27. 2. 2008 Zahřej mé omrzlé ruce Miloš  Balabán
27. 2. 2008 Zoran Vujovič. 21 let. Čest jeho památce. Jaroslav  Foldyna
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
27. 2. 2008 Pracovník - největší nepřítel ekonomiky Sandra  Wain
27. 2. 2008 Michael  Marčák
26. 2. 2008 Bojujme proti komunismu
26. 2. 2008 Bojujme za socialismus
27. 2. 2008 Mučení Petr  Wagner
27. 2. 2008 Je mučení "pohyb vpřed"?
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Jan  Čulík, Boris  Cvek
27. 2. 2008 Obětovat život nebo svobodu jednotlivce v zájmu nesmyslu je nesprávné vždy Tomáš  Stýblo
27. 2. 2008 Mučení: Zrádné je slovíčko "zjevně" Petr  Novotný
27. 2. 2008 Poněkud mimochodní odpověď
27. 2. 2008 Měli bychom být dvojnásobně citliví na to, co se naším jménem chystá František  Řezáč
27. 2. 2008 Byli by Češi ochotni zase skočit na špek levičákům a škodit své zemi cestou občanské neposlušnosti? Tomáš  Pečený
26. 2. 2008 Topopes
27. 2. 2008 Životopis Egona Lánského
27. 2. 2008 Agenti CIA konspirují na pražských WC Wenzel  Lischka
27. 2. 2008 Rozdíly a podobnosti mezi nacismem a komunismem Boris  Cvek
26. 2. 2008 Plomby a propaganda strachu Štěpán  Kotrba
27. 2. 2008 Seminář: Ruská zahraniční politika v 21. století
26. 2. 2008 Alternativa pro radar a antirakety v Británii?
26. 2. 2008 Podle šéfa izraelské armády bude brzy válka
26. 2. 2008 Krajní pravice a její snahy o nadnárodní spolupráci Daniel  Strož
26. 2. 2008 Vážné problémy při udílení grantů Hlavního města Prahy
26. 2. 2008 Bursíkúv mail Kaťušce dešifrován Vladislav  Černík
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková
26. 2. 2008 Je McCain "čestný člověk", "fanatický militarista" - nebo obojí? Greg  Evans
26. 2. 2008 Velcí a mocní mají více vlivu než malí a slabí. Ti mají ale svůj hlas a právo svůj názor hlasitě vyslovit Egon T. Lánský
26. 2. 2008 Únor - rozporné dědictví Milan  Valach
26. 2. 2008 Těsná většina a netěsná menšina Milan  Daniel
26. 2. 2008 Přímou demokracii? Jak? Milan  Daniel
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008