18. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2008

Rakouští aktivisté zahájili boj proti elektrárně Mochovce

Rakouská organizace "Atomkraftfrei Zukunft - Bezjaderná budoucnost" uspořádala minulý týden "Týden protestů proti slovenské jaderné elektrárně Mochovce". Konal se před pobočkami finančního ústavu "Erste Bank" ve Vídni a v Linci, kde desítka aktivistů byla vyzbrojena transparenty s nápisem "Atomová banka? Ne, děkujeme". Kolemjdoucí vyzývala prostřednictvím letáků , aby na ni vyvinuli tlak a přiměli ji ke zrušení půjčky ve výši 800 milionů eur na výstavbu dvou nových reaktorů Slovenské elektrárne a.s. Kromě toho již předtím 29. ledna vyvolali aktivisté v hornorakouském sněmu iniciativní návrh pro zemskou vládu, týkající se výstavby bloků 3. a 4. jaderné elektrárny Mochovce. Sněm ji žádá, aby se Vídeň oficiálně obrátila na slovenskou a italskou vládu, na Radu Evropské unie, Evropskou komisi a poslance Evropského parlamentu s upozorněním na nebezpečnost jejich výstavby.

Kromě toho minulý pátek vyhlásilo generální shromáždění organizace "Atomstopp-Atomkraftfrei leben!" na letošek kampaň "Österreich - Raus aus EUROATOM", které se má účastnit 16 protijaderných organizací. Zemské vlády byly osloveny, aby spolkovou vládu v rámci aktivní protijaderné politiky rozhodně podpořily v úsilí o Evropu bez jaderných elektráren. Děje se tak v době, kdy do roku 2020 plánuje Evropská unie výstavbu 750 elektráren a na barcelonské konferenci o jaderné energetice bylo konstatováno, že z hlediska stability a bezpečnosti dodávek jsou jaderné elektrárny nejvýhodnějším zdrojem. V současné době se počítá s renesancí výstavby jaderných elektráren a celá řada se již v současné době buduje i v Evropě.

Jde o dlouholetý spor, který vznikl již před čtvrt stoletím, kdy byla zahájena výstavba jaderné elektrárny Mochovce se čtyřmi bloky VVRT 440 druhé generace. Ve vysokém stupni rozestavěnosti a montáže technologie byla na počátku 90. let po rozdělení federace výstavba pozastavena z finančních důvodů, kdy samostatné Slovensko nemělo dostatek prostředků na její ukončení a zařízení bylo zakonzervováno. V roce 1995 bratislavská vláda rozhodla o dokončení výstavby alespoň dvou bloků, přičemž na dostavbě se již nepodílel Sovětský svaz, ale firmy z Německa a Francie. Západní technologií byl modernizován systém kontroly a řízení.

První blok byl spuštěn za tři roky a druhý v roce 2000, tedy 17 let od zahájení stavby. Jaderná elektrárna kryje 20 procent roční produkce energie Slovenska prostřednictvím dvou vysokotlakých reaktorů VVER (vodo-vodní-energetický-reaktor) 1000 typu V 213 o výkonu 2 x 440 MW, které vyrábějí ročně 5 TWh. Dostavbu dalších dvou bloků si vyžaduje postupné odstavení jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice jejíž provoz byl zahájen v roce 1972. Tato elektrárna měla velký význam pro další orientaci tehdy československé jaderné energetiky. Během jejího provozu došlo zde v letech 1976 a 1977 ke dvěma větším provozním haváriím, které nakonec vedly k zamoření vnitřního bloku elektrárny, které znemožnilo ji nadále provozovat. V Jaslovských Bohunicích však v její blízkosti byla započata výstavba další jaderné elektrárny pod označením V 1 s dvěma tlakovodními reaktory VVER 440 první generace a později s dalšími dvěma druhé generace. První blok byl dán do provozu v roce 1985 a druhý o dva roky později.

Rakušané s nelibostí nesli výstavbu jaderných elektráren u svého severního souseda a počátkem roku 1983 Nejvyšší rakouský soudní dvůr akceptoval žalobu proti výstavbě elektráren v Mochovcích a Temelíně, jehož výstavba byla současně zahájena v jižních Čechách. Praha tedy reagovala tvrdým prohlášením o "hrubém vměšování Rakouska do vnitřních záležitostí ČSSR", což vedlo k ochlazení postupně se rozvíjejících vztahů mezi oběma zeměmi. Proti Mochovcím vznesla v létě 1998 soukromou žalobu mluvčí rakouské strany Zelených Eva Glawischnigová. Ta skončila rozsudkem obvodního soudu v Hernals v únoru 2005 , že "slovenská atomová elektrárna Mochovce představuje ohrožení pro Rakousko". Tvrdí, že vychází ze skutečnosti o nedostatečném bezpečnostním vybavení elektrárny a zavazuje ji k tomu, aby zvýšila své bezpečnostní standardy nebo odstavila provoz. Rakouské protijaderné aktivisty podpořila i mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, která již před deseti lety zahájila kampaň "Za bezjaderné a svobodné Slovensko" pod heslem "Nikdy více Černobyl - Stop Mochovce". Tuto akci podpořila i česká odbočka této organizace a zúčastnila se třídenního protestního pochodu z Mochovců do Bratislavy.

Podle odborníků otázka energetické soběstačnosti patří k nejzávažnějším problémům Slovenska, jehož ekonomika se bouřlivě rozvíjí a nyní zaznamenala další 14 procentní nárůst. Zdejší ekonomika je závislá z 80 procent na importu primárních zdrojů energie, dováží veškeré černé uhlí, všechnu ropu a zemní plyn a jediným významným domácím fosilním zdrojem je hnědé uhlí. Dominantním výrobcem elektrické energie jsou Slovenské elektrárny a.s., které pokrývají 80 procent domácí potřeby a 86 procent instalovaného výkonu.

Na výrobě elektřiny se z 66,6 % podílejí jaderné elektrárny, z 18 % tepelné, 15,4% vodní a 0,17% větrné elektrárny. Po privatizaci Slovenských elektráren vlastní 66 procent jejich akcií italská elektrárenská společnost Enel. Vzhledem k předčasnému odstavení dvou 440 MW bloků v Jaslovských Bohunicích, z nichž u prvního byl provoz ukončen před dvěma lety a druhý bude následovat letos, se energetická situace Slovenska podstatně změní.

Jestliže v minulých letech mělo přebytek proudu, který vyváželo, nyní po odhadovém výpadku až 30 procent elektrické energie v důsledku této odstávky bude ji muset alespoň po určitou dobu dovážet. Ukazuje se, že jediným řešením je co nejrychlejší dobudování chybějících kapacit a vláda Roberta Fica se rozhodla přistoupit urychleně k dokončení dvou zbývajících bloků elektrárny v Mochovcích. K tomu se připojil italský investor, který před rokem oznámil svůj zájem dokončit 3. a 4. blok jaderné elektrárny, přičemž počítá s investicí 63 miliard Sk. Celkové investice by měly do roku 2013 dosáhnout částky 110 miliard Sk a generální ředitel společnosti Enel Fulvio Conti prohlásil, že "učiní všechno, co je v našich silách, abychom pokryli energetické potřeby všech občanů Slovenské republiky, a abychom jim poskytli elektrickou energii za co nejnižší možnou cenu".

Za těmito velkorysými slovy se však skrývá fakt, že Enel dlouho váhala zahájit jejich výstavbu, protože při předloňských cenách elektřiny by na výstavbě nových reaktorů v Mochovcích za čtyřicet let jejich plánované životnosti prodělala 1,8 miliard Sk. Teprve zdražení elektřiny o více než 14 procent znamenalo, že se projekt stal ziskovým a za rok by měl vynést 10 milionů korun. Italská společnost Enel má při výstavbě velkou výhodu , že na rozdíl od některých ostatních evropských zemí, včetně vlastní, kde jsou zakonzervovány dvě elektrárny, necítí politický tlak odpůrců jádra. Naopak, slovenský premiér Fico jednoznačně podporuje rozšiřování jaderné energetiky a slibuje si, že to přinese další pracovní příležitosti a posílení slovenské národní hrdosti, což zabezpečí vítězství jeho sociálně demokratické strany Smer v příštích parlamentních volbách.

                 
Obsah vydání       18. 2. 2008
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
18. 2. 2008 Zvoní na poplach. Probereme se? Hana  Mudrová
18. 2. 2008 To víte, za mě tu nebyli! Karel  Dolejší
18. 2. 2008 Česko zase jako vlast nafoukanců a ignorantů Petr  Vařeka
18. 2. 2008 ČR je nejúspěšnějším transformačním státem světa
18. 2. 2008 Volba krví a železem Pavel  Kopecký
18. 2. 2008 Staronový prezident a morální vítěz
18. 2. 2008 Pět požadavků na českou sociální demokracii Jindřich  Kalous
18. 2. 2008 Ještě k volbě prezidenta Adam  Rykala
18. 2. 2008 Michael  Marčák
16. 2. 2008 Kdo koho zradil Milan  Daniel
17. 2. 2008 Prezidentská volba a přímá demokracie Milan  Valach
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
17. 2. 2008 Na Klausovo zvolení je možný ještě jiný pohled Jan  Čulík
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
17. 2. 2008 Jana Bobošíková: Výsledek této volby se nám nemusí líbit, ale její způsob už nepřipomínal mafiánské tržiště Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Jan Švejnar: Budu ctít Poslaneckou sněmovnu a Senát, byť to ústava nežádá Jan  Švejnar
16. 2. 2008 BBC: Český vůdčí politik zvítězil ve "zkažených" volbách
18. 2. 2008 Poučení pro příště. Voliči, změňte taktiku Radek  Mokrý
16. 2. 2008 Ministr Nečas má špatnou paměť Jan  Rovenský
18. 2. 2008 o nule v kruhu Miluše Anežka Šajnohová
18. 2. 2008 Chamtivost milionářů na pranýři, aneb Kavalíři přece nezkracují daně Uwe  Ladwig
18. 2. 2008 Michael  Marčák
18. 2. 2008 Na obranu Schwarzenbergů a české politiky Miroslav  Polreich
17. 2. 2008 Hanba nám! Milan  Daniel
18. 2. 2008 Problém Kosova a právo na sebeurčení Jiří  Glonek
18. 2. 2008 Kosovo -- po svém kdosi tu snadno figurkami tahá, v našem lhostejném světě Michal  Rusek
18. 2. 2008 Prípad Kosova nie je príkladom národa usilujúceho o samostatnosť
18. 2. 2008 Jsou čeští fyzici málo metafyzičtí? Jiří  Štěpán
18. 2. 2008 O fyzice: S těmi pojmy, prosím - opatrně Leopold  Kyslinger
18. 2. 2008 Ediční politika Britských listů je nevyvážená Petr  Frish
18. 2. 2008 Děkuji za odezvy k článku o ukončování normalizace české fyziky Bohumír  Tichánek
18. 2. 2008 Rakouští aktivisté zahájili boj proti elektrárně Mochovce Richard  Seemann
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008
18. 2. 2008 Immanuel Wallerstein: Odejít: nejméně špatná varianta Immanuel  Wallerstein
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Co bych byl řekl na Hradě být předsedou KSČM Jaroslav  Čejka
17. 2. 2008 Lidi by spíš přestali kouřit, kdyby každoročně museli platit za oficiální povolení
15. 2. 2008 Kterak nevyplácet příspěvky v nezaměstnanosti, aneb můžete jít do dolů Anna  Čurdová
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008