27. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 12. 2007

Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia

Oba muži, "poškozující bezpečnost Afghánistánu" opustili zemi do 48 hodin. Podle dostupných doublespeakových informací britských médií, profesního profilu obou diplomatů, časového sladění odjezdu Karzáího s půlkou vlády do Pákistánu na rozhovory o spolupráci afghánských a pákistánských tajných služeb "v boji proti terorismu" a podle mediálního povyku, který se spustil v Británii po zveřejnění zprávy deníkem Telegraph, se zdá, že to byla předem připravená americko-afghánská zpravodajsko-mediální provokace, ve které MI6 "v dobré víře" tahala za kratší konec a britský premiér se dostal díky tomu do mediálně prekérní situace. Karzáí odletěl demonstrativně na rozhovory s Mušarafem. A dohodli se... Karzáí ví, komu vděčí on i Mušaraf za svou pozici. Britové to nejsou. Ani jeden, ani druhý moc nemají. Byla jim propůjčena. Decentní způsob, jak to Britům naznačit.

Úředníci mise OSN v Afghánistánu se poslední noc snažili předejít vyhoštění diplomatů Michaela Sempla a Mervyna Pattersona z Afghánistánu. Dva pracovníci mise OSN byli obviněni z ilegálního jednání s vůdci Talibanu v britském prostoru intenzivních vojenských operací v jižní provincii Helmand, odkud před dvěma týdny Britové s afghánskými jednotkami vyhnaly Taliban . Neuspěli.

Podle afghánských úřadů "byli zapojeni do aktivit které nebyly v popisu jejich práce", což je eufemismus diplomatického doublespeaku pro špionáž. V Česku pro to byl kdysi výraz "vyvíjí činnost neslučitelnou se statutem diplomata". Jak mise OSN, tak mise EU včera prohlásily, že rozhodnutí Karzáího je "nepochopením". Podle Guardianu si na jejich činnost stěžoval Karzáímu guvernér provincie Helmand , Asadullah Wafa.

Američané nejsou rádi, když jim bývalá koloniální velmoc korumpuje a zavazuje si jejich budoucí obchodní partnery. Zvláště v zemi, kudy povedou klíčové ropovody. Konzervativní vláda v USA není nadšená ze slibů nového britského premiéra omezit britskou účast v společných "ropných" válkách na minimum. Britští konzervativci mají díky tradiční neochoty Downing Street komentovat činy britské rozvědky bodík k dobru v parlamentní a mediální štvanici na váhavého labouristu Gordona Browna. Ti dva "persona non grata" v Afghánistánu jsou kolaterální škoda malé zpravodajské šachové partie. Asi jako Alastair Campbell. Narozdíl od něj to přežili. Hůř nejspíše dopadnou jejich dva afghánští pomocníci. Ti byli zatčeni, nejspíše budou mučeni a poté vězněni jako britští špióni. Ale o ně se Telegraph nejspíše zajímat nebude.

Ir Michael Semple byl předtím, než odjel do Afghánistánu poradce britského vysokého pověření pro lidská práva v Pákistánu. Semple byl expert na místní politiku země . Před pěti lety, poté co byl svržen vládní systém Talibanu, Patterson pomáhal vyjednávat se silnými domorodými vůdci - často se spojil s nekompromisními elementy Talibanu - na severu země. Podle Guardianu jsou si úředníci v Londýně intenzivně vědomí role, kterou v minulosti příslušníci tajné služby hráli v rozhovorech s teroristy.

Stínový ministr obrany, Liam Fox, řekl včera, že jestliže zpravodajské kontakty byly pravdivé, "premiér bude mít co vysvětlovat britské veřejnosti." Dobře řečeno, jenže... "My nemůžeme jednat s lidmi, kteří zabíjejí naše vojáky. Jestliže to byli bývalí bojovníci nebo velitel Talibanu, kteří chtějí mírový a demokratický Afghánistán, je to přirozeně vítané, ale my můžeme dělat žádné kompromisy s těmi, kteří nyní zabíjejí naše vojáky a civilisty." Komentátor Guardianu k Foxovu výroku ze včerejška poznamenává, že Foxův výrok pravděpodobně odporuje jeho vlastní stranické roli v mírovém procesu v Severním Irsku , který zahrnoval jen tyto druhy rozhovorů. Tehdy vláda s "teroristy" jednala. Vtip je v tom, že každý, který stojí za rozhovor tajných vyjednavačů o příměří, zabíjel nebo zabíjí okupační vojáky. Jinak by s ním diplomatickým agentům nestálo za to mluvit. "My jsme vždy říkali, že podporujeme jednání s těmi lidmi, kteří mohou být přesvědčitelní o složení zbraní. Ale to neznamená, že mluvíme s teroristy nebo s někým, kdo je na seznamu sankcí, " prohlásil mluvčí mise OSN v Afghánistánu Aleem Siddique. "My nemluvíme s Talibanem, tečka." Jo, tečka. Oba hoši už jsou doma. Je načase na rozbor situace.

Britská tajná služba nyní určitě pochopila, že afghánský guvernér má velmi dobré kontakty na bojovníky, kteří ještě před čtrnácti dny bojovali velmi intenzivně s britskými vojáky. Jinak by nevěděl tak operativně , o čem, s kým a kde oba vyslanci jednají a nemohl by tyto informace poskytnout Karzáímu. Druhá možnost je, že Karzáí vyprovokoval přes guvernéra a jeho lidi jednání obou emisarů s "místními" a mezitím připravil koncovku s odletem do Pákistánu. Pak by oba diplomaté byli pěšáky v daleko větší hře na osamostatnění Karzáího a ukázání, že ani "spřáteleným" okupantům není v Afghánistánu dovoleno vše . Třetí možnost nevylučující obě předchozí je, že to někomu z hráčů na afghánské straně někdo poradil a dodal klíčové podrobnosti. To by ovšem znamenalo výše postaveného krtka v jedné z misí.

Nejpodivuhodnější shoda náhod jsou právě afghánsko-pákistánské rozhovory týden po prohlášení britského premiéra, že by mohli Talibanci zasednout v afghánské vládě, složí li zbraně. Ty prakticky vylučují náhodu. PT čtenář Britských listů si domyslí zbytek v souladu se starou zásadou, komu tato zápletka posloužila. Dnes se tomu říká SWOT analýza. Ministerstvo zahraničí v duchu svých nejlepších tradic prohlásilo, že se ke špionážním otázkám (v originále intelligence matters) nebude vyjadřovat. Opravdu inteligentní reakce. Doporučuji znovu přečíst vynikající satiru Jistě pane ministře... Na závěr se sluší pochválit Hámida Karzáího. Je dobrý politik. Nezastaví se před ničím. "Bezpoečnost" Karzáího židle přeci není v tom, že boje s Talibanci ustanou... A o Taliban a vítězství nad ním přece vůbec nejde. Kdyby šlo, mohl "mír za dolary" vyjednávat jeho pověřenec, nebo rovnou guvernér provincie. Britům by stačilo pouze zaplatit. Vyšlo by je to stokrát levněji, než přítomnost jejich jednotek v zemi, jeíž politice vůbec nerozumějí. BBC, která přinesla s odkazem na guvernéra i částku, kterou oba emisaři měli předávat "talibancům" - 20 000 USD - mezitím diplomaticky dodává, že "prozatím pokračují snahy v očekávání, že Patterson a Semple, široce známí jako dva nejvíce respektovaní a dobře informovaní mezinárodní experti na afgánské záležitosti, budou mít dovoleno vrátit se do země." No řekněte, není to jak z diplomatického manuálu pro hašení foreign affairs?

BBC: Diplomats expelled by Afghanistan ZDE

Guardian: Talking to the Taliban ZDE
Gulf News: Expelled diplomats leave Afghanistan after diplomacy fails ZDE
Guardian: UN push to stop Afghan expulsions in Taliban row ZDE
Telegraph: Gordon Brown called to explain Taliban talks ZDE
Times: Diplomats expelled over talks with Taleban ZDE
Scotsman: Brown under pressure amid claims MI6 held peace talks with Taleban ZDE
                 
Obsah vydání       27. 12. 2007
27. 12. 2007 Benazír Bhuttová se stala obětí atentátu
27. 12. 2007 Smrt Benazír Bhuttové: pro Západ nejhorší možný výsledek
27. 12. 2007 Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc? Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?
27. 12. 2007 Blížící se finanční krize může skončit "daleko hůř než ekonomická krize z roku 1929"
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Amerika je obyčejná
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
27. 12. 2007 Rusko prodá Íránu protiraketový systém S-300 Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Telka a vánoční příležitosti Hana  Mudrová
27. 12. 2007 Indiáni vyhlásili nezávislost na USA? Jan  Zeman
27. 12. 2007 Podpora práva Indiánů na sebeurčení Ladislav  Žák
27. 12. 2007 Soumrak utopií - dokončení Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
25. 12. 2007 Církevní a státní hodnostáři se vyslovili na podporu imigrantů, chudých a bezmocných a planety Země
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce
25. 12. 2007 Britský konzervativní poslanec demonstrativně přespal na ulici, aby poukázal na osud bezdomovců
17. 12. 2007 Domácí násilí v českých domácnostech: nedostatek dospělosti dospělých Hana  Mudrová
25. 12. 2007 Kající se hříšník vítán, neboli Vánoční dárek bývalému premiérovi Uwe  Ladwig
26. 12. 2007 Pavel Kohout opět šíří omyly, tentokrát z medicíny Petr  Wagner
27. 12. 2007 Zdravotní péče v Kanadě je poskytována podle potřeby, nikoliv podle schopnosti platit
30. 11. 2007 Jací jsme
27. 12. 2007 Kdo jsou členové Svazu mužů? Miroslav  Salač
27. 12. 2007 Rozpor mezi slovy a činy Jan  Potměšil
27. 12. 2007 Izraelský prezident se omluvil Lukáš  Lhoťan
27. 12. 2007 Existuje americký scénář jaderné války Izraele s Íránem?
27. 12. 2007 O ruském nebezpečí Daniel  Veselý
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
27. 12. 2007 Podpořte mezinárodní petici proti užívání rtuti v zubařských plombách
27. 12. 2007 Děkuji, nechci, mně moje rtuťové plomby vyhovují Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Zátiší Antonín  Brousek
27. 12. 2007 Další Hitlerův syn, nebo nová legenda ? Richard  Seemann
24. 12. 2007 Pozoruhodný klíč do jiného světa: bollywoodský film "Welcome" Jan  Čulík
27. 12. 2007 Nejdříve je třeba stromeček zasadit Ladislav  Žák
26. 12. 2007 Vánoční pokusy s novými ruskými raketami
26. 12. 2007 Čína zachraňuje americký finančný trh
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity
27. 12. 2007 Ionosféra sleduje politiku EU Bohumír  Tichánek
24. 12. 2007 Hold Jaroslavu Šabatovi -- dějiny osmdesáti let Miloš  Štěpánek
21. 12. 2007 Všechno by měly řídit ženy
24. 12. 2007 Chudý je, nahý je, trpí zimu... Boris  Cvek
25. 12. 2007 Jak jsem na Štědrý večer nekradl Wenzel  Lischka
24. 12. 2007 Věčný pekelný žalář Giovanni Battista Manni
24. 12. 2007 Jak Bohuslava Balbína bolely zuby
18. 12. 2002 Vánoce Štěpán  Kotrba
24. 12. 2007 Vánoční a novoroční vydání Britských listů
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
19. 12. 2007 "Demokracie" v Iráku znamená teror pro ženy Lukáš  Lhoťan
18. 12. 2007 Británie opouští Basru, nechává za sebou vraždění a chaos   
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
24. 11. 2007 Prezidentský kandidát Dennis Kucinich by v případě zvolení otevřel vyšetřování 11. září Jan  Zeman
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
25. 2. 2007 Smrt dr. Davida Kellyho "nebyla sebevražda", tvrdí britský poslanec   
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
30. 5. 2006 Čelný liberálnědemokratický poslanec vyšetřuje smrt dr. Kellyho   
8. 3. 2005 Čeho se britská vláda bojí?   
13. 10. 2004 Od Saddáma Husajna nehrozil útok ZHN do 45 minut   
4. 10. 2004 Členka Rady BBC bude mít zisky z privátních vojenských kontraktů v Iráku   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
19. 12. 2007 Český rozhlas: Hrbáčkův špionážní pomníček Štěpán  Kotrba
1. 12. 2007 Deset let od pádu Klause: Deset let stará hydra, která za pár let nepůjde zničit Štěpán  Kotrba
29. 11. 2007 Kterak státní správa proniká do organizovaného zločinu Ladislav  Žák
29. 11. 2007 Udělali boudu na hlupáka, odnáší to Paroubek. Tentokrát neprávem. Štěpán  Kotrba
27. 11. 2007 Iniciativa Ne základnám si stěžuje u Rady ČT na manipulativní zpravodajství   
27. 11. 2007 BIS a to, co je v České televizi "příkaz shora" Štěpán  Kotrba
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
5. 11. 2007 Benešová bije na poplach: Vesecká chce sledovat novináře pomocí BIS Marie  Benešová
2. 10. 2007 Rada Českého rozhlasu odflákla svou práci Štěpán  Kotrba
14. 9. 2007 Podle policie není falešný dopis s falešným podpisem trestný čin Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Benazír Bhuttová se stala obětí atentátu   
27. 12. 2007 Smrt Benazír Bhuttové: pro Západ nejhorší možný výsledek   
27. 12. 2007 Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc? Štěpán  Kotrba
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
29. 11. 2007 Pákistánské otazníky Daniel  Veselý
16. 11. 2007 Blýskání na časy aneb Bushovo dědictví Daniel  Veselý
5. 11. 2007 USA a Británie chtějí přerušit finanční pomoc Pákistánu   
1. 8. 2007 Immanuel Wallerstein: Přežije Mušarraf? Immanuel  Wallerstein
15. 1. 2007 Oriana Fallaci a umění rozhovoru