28. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
ATM 12/2007: Íránské rakety Šaháb 3
28. 11. 2007

Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci

Když jsme psali s Lukášem Visingrem aktuální článek o íránských raketách a mýtech o nich do příštího, prosincového čísla odborného časopisu ATM - Armády, technika, militaria, netušil nikdo z nás, že v ten samý den, kdy odešly podklady do tiskárny, agentura Reuters přinese informaci, převzatou od íránské agentury FARS, citující íránského ministra obrany. Podle posledních informací Reuters, citujících ministra obrany Mustafu Muhammada Nadžára pro agenturu FARS z 27. 11. 2007, Írán zkonstruoval raketu s doletem 2000 km pod názvem Ášúrá. Ten upomíná na mučednickou smrt imáma Husajna a od té doby existující šíitský svátek. Jak se liší tato raketa od Šahábu-3, nebylo sděleno. Ministr označil zkonstruování rakety za triumf ministerstva obrany", svého ministerstva. Nepochválí-li tě nikdo jiný, musíš se pochválit sám.

Alláh je velký, větší a ještě větší. Jako rakety Šaháb. Stali jsme se s Lukášem Visingrem proroky dezinformační hry .

V souvislosti s možnou instalací amerického radaru v Česku se hovoří o hrozbě představované íránskými balistickými raketami. Írán vlastní rakety středního doletu a některé zdroje tvrdí, že má i technologie pro výrobu raket mezikontinentálních. Dostaly název, jenž se poté stal synonymem "íránské raketové hrozby". Jmenují se Šaháb, což v íránském jazyce farsí znamená "meteor".

Vývoj íránských raket začal za války s Irákem, během které se Írán stal terčem iráckých raket Scud B. Prostředky pro adekvátní odpověď získal nejprve díky raketám téhož typu, které zakoupil od Sýrie a Libye. Roku 1987 pak začal spolupracovat se Severní Koreou, která dodávala své kopie raket Scud jménem Hwasong 5. Na konci 80. let vybudovali Korejci (výměnou za dodávky ropy) i továrny na produkci těchto zbraní.

Snad v roce 1990 získal Írán korejské rakety Hwasong 6, což je modifikovaný Scud s delším dostřelem. Záhy začala běžet výroba kopií této rakety pod názvem Šaháb-2. Írán vyrábí i samohybná odpalovací zařízení na podvozku ruského nákladního automobilu MAZ 543M. Odhaduje se, že Írán dnes vlastní nejméně 450 raket Šaháb-1 a Šaháb-2.

Odhaduje se, že má rovněž hlavice pro přenos chemických nebo biologických bojových látek, případně i tyto látky samotné. Spolehlivé informace o tom však mohou mít pouze ti, kteří do Íránu tyto technologie případně dodali...

V polovině 90. let postoupila spolupráce Íránu a KLDR na další úroveň, když Írán získal nové severokorejské rakety No dong 1, jež zřejmě využívají i některé ruské a čínské prvky. Jedná se o zbraně středního doletu. V roce 1998 Írán uskutečnil zkoušku rakety Šaháb-3, jež je pravděpodobně blízce příbuzná s raketou Nodong 1. Díky této zbrani mohl Írán poprvé ohrožovat i území Státu Izrael a také četné vojenské základny USA nacházející se v regionu Středního Východu. Írán dnes zřejmě vlastní řádově desítky zbraní Šaháb-3 a odpalovací zařízení umístěná na automobilových návěsech.

Počátkem 21. století byla vyvinuta nová verze rakety, která se označuje Šaháb-3B. Přesné údaje o ní už ale patří do kategorie dohadů. Kromě delšího doletu se má vyznačovat zejména koncovým naváděním. Hlavice má být oddělitelná, naváděná pomocí gyroskopů a družicové navigace a díky malým raketovým motorkům by měla ve finální fázi letu manévrovat. Verze Šaháb-3B je však známa jen z teheránské vojenské přehlídky z roku 2003 a videozáznamu zkoušky rakety s odlišně tvarovanou hlavicí 11. srpna 2004 z íránské televize. To, co je neotřesitelně známo, je fakt, že Írán se potýká s notorickou nespolehlivostí a nepřesností všech svých raket, takže jejich bojová hodnota může být sporná. Jako strašidlo v politické, informační a mediální válce jsou ale dostačující.

Další vývoj íránských raket je už zahalen tajemstvím. Hovoří se o raketách jménem Šaháb-4, Šaháb-5 a Šaháb-6, ale není jisté, o jaké střely vlastně jde. Nejčastější jsou informace převzaté z dílny amerického sovětologa Charlese P. Vicka, senior analytika sovětského raketového programu z Federace amerických vědců. Ten jediný tvrdí, a po něm opakují bez prověření i ostatní (včetně NYT, SIPRI či MEMRI), že jsou konstruovány na základě severokorejských dvoustupňových střel Taepodong 1 a 2, jež vznikly „složením“ menších střel. Šaháb-4 by v takovém případě měl jako první stupeň Šaháb-3 a druhým stupněm by byl Šaháb-1 nebo Šaháb-2. Proti tomu ovšem hovoří fakt, že samotná KLDR celý vývoj zbraně Taepodong 1 zastavila jako nepříliš povedený projekt.

Místo toho dala přednost zbrani Taepodong 2. Ta používá jako první stupeň obměnu čínské střely Dong Feng 3 a druhým stupněm je Nodong 1. Kdyby ovšem Írán postupoval takto, musel by i on získat rakety na bázi Dong Feng 3, což se zdá jako značně nepravděpodobné. Popisování íránských střel Šaháb-4 a Šaháb-5 jako kopií raket Taepodong 1 a Taepodong 2 je proto dost spekulativního rázu. Někteří experti tedy zastávají názor, že Šaháb-4 a Šaháb 5 mohou vycházet spíše ze starších sovětských balistických zbraní R-12 Dvina (SS-4 Sandal) a R-14 Usovaja (SS-5 Skean). Je totiž známo, že Írán v 90. letech zaměstnal nemálo ruských vědců a nejspíše kupoval i ruské raketové technologie.

Skeptici označují informace, nákresy a data raket Šaháb-3B, Šaháb-4, Šaháb-5 a Šaháb-6 od Charlese P. Vicka za jednozdrojovou zpravodajskou dezinformační hru staré školy. Přes pár spřátelených center pustit nenápadně dezinformaci, kterou nikdo z tohoto ješitného světa nebude vyvracet, Íránci ji kvůli odstrašení svých regionálních protivníků nepřímo potvrdí neověřitelným politickým prohlášením a ona se pak vrátí v potřebnou dobu do Íránu zpět jako bumerang. Německý časopis Bild publikoval článek o tom, že Írán od Severní Koreje koupil osmnáct raket známých jako BM-25. Měla by to být replika nebo variace starých sovětských ponorkových balistických střel R-27 (RSM-25, SS-N-6 Serb) z počátku sedmdesátých let, jež mají údajně dostřel přes 2500 km. Zdroje z jiných zemí však tyto skoupé údaje nepotvrzují. Skeptický je např. i izraelský vojenský analytik Uzi Rubin či německý institut HAFL, který přiznává Íránu maximální dostřel raket 1300–1500 km.

Íránské  rakety Šaháb

Informace o raketě Šaháb-5 se objevily v roce 2002 ve zprávě CIA „Report to Congress on the Acquisition of Technology Relating to Weapons of Mass Destruction and Advanced Conventional Munitions“. Jako zdroj byl ovšem uveden íránský ministr obrany... O raketě Šaháb-6 se zmínil v roce 1998 pro Washington Times izraelský konzervativní premiér Benjamin Netanjahu. Hovořil i s komisí Kongresu, kterou v tu dobu vedl Donald Rumsfeld. Testem nových zbraní se chlubil v televizi íránský brigádní generál Hussajn Salami v roce 2006. Magazín Jane’s Defence Weekly upozorňuje, že Írán se už dlouho snaží o reverzní engineering ruského raketového motoru RD 216 – což je technologie z roku 1960...! I dolety stávajících raket udávají některé zdroje (např. americký IranWatch) střízlivěji, o zhruba 300 km méně než FAS/GlobalSecurity.

Kromě technického původu dalších raket Šaháb ovšem není jasno ani v jejich zamýšleném užití. Írán totiž tvrdí, že jeho „nové rakety“ jsou kosmické nosiče, nikoliv mezikontinentální zbraně. Na výstavách předvádí model rakety Šaháb-3 s extrémně velkou hlavicí pod názvem Šaháb-3D nebo IRIS, která by měla nést nejspíše špionážní satelit. Faktem je, že Írán občas vypouští do vesmíru sondážní rakety a snad se pokusil i o vynesení družice. Špionážní satelit rozumného výkonu by musel vážit asi 300 kg. Pro další úvahy platí zásada, že země schopná odeslat satelit do vesmíru je schopna vyvinout mezikontinentální střelu, protože mezi těmito prostředky jsou technicky jen malé rozdíly. Mahmúd Ahmadínežád sebevědomě tvrdil, že islám by měl zrušit 300 roků západní nadvlády. Hovořil ve jménu islámu, ne jen ve jménu Íránu. Írán se ale pouze touto cestou snaží o vzkříšení slávy staré říše a tím o posílení sebevědomí všech muslimů.

Alláh je velký, nejistota také

Dnes Írán prokazatelně disponuje pouze raketami, které patří maximálně do kategorie zbraní středního dosahu. Poslední naprosto spolehlivě potvrzený a popsaný nosič je Šaháb-3. Šaháb-3B zjevně existuje, ale TTD už jsou nejistá. Mezikontinentální střely Írán dosud zcela jistě nevlastní. Dá se však oprávněně předpokládat, že technologie pro jejich výrobu má a že se snaží takové zbraně vyvíjet. Zaručené informace o jejich vývoji a konstrukci ale dostupné nejsou. Cesta k bojově použitelné zbrani této kategorie je každopádně velmi dlouhá, takže je nepravděpodobné, že by Írán mohl získat bojeschopné mezikontinentální balistické rakety dříve než někdy v polovině příštího desetiletí. Skeptici hovoří o ještě delší době. A za tu dobu se může v Íránu i ve světě stát ještě tolik věcí... Jisté je, že západní svět v otázce íránského raketového programu tápe. A to by mohlo být pro celý svět možná i větší nebezpečí než íránský raketový program sám.

Foto: IRIB a FARS

titulní malba: Viktor Michajlovič Vasněcov, 1880
kresby a mapy: Štěpán Kotrba
Prameny: Jane’s Strategic Weapon Systems, FAS, DTIG.org, GlobalSecurity.org, MissileThreat.com, HSFK.de, DEBKAfile, ACIG.org, IRNA, IRINN, IRIB 1, FARS
Další podrobnosti:
ZDE „Report to Congress on the Acquisition of Technology Relating to Weapons of Mass Destruction and Advanced Conventional Munitions“
ZDE Leonard Peikoff, Ayn Rand Institute, USA 2001: „End States Who Sponsor Terrorism“
ZDE Joel C. Rosenberg, National Review, USA 2005: „The Terror of Tehran“
ZDE Kenneth R. Timmerman: „Countdown To Crisis: The Coming Nuclear Showdown With Iran“, Crown Forum, USA 2005, ISBN 1400053684

Íránské rakety Šaháb: Rakety tisíce a jedné nociÍránský raketový arzenál Severokorejské rakety: Důvod k obavám?


◄ Článek byl psán pro ATM 12/2007, které vyjde 4. 12. 2007

                 
Obsah vydání       28. 11. 2007
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
28. 11. 2007 Jak se žije v Práglu John  Bok
28. 11. 2007 ČT ve svém zpravodajství manipuluje, ať se nevymlouvá
28. 11. 2007 Další skandál britských labouristů
28. 11. 2007 A proč by muslimové měli protestovat víc než my?
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
28. 11. 2007 Čunkistán aneb za vše můžou bolševici Michal  Mašín
28. 11. 2007 Hledám služku pro Topolánka. Zn: Musím na schůzi výboru pro slaďování veřejného a rodinného života. Anna  Čurdová
28. 11. 2007 Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží Milan  Valach
28. 11. 2007 Topolánek, Kalousek, Bursík - neodpovídají
28. 11. 2007 Odmítám odpovědnost muslimů? Lukáš  Lhoťan
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Když se kreativita podřízených střetne s nadřízeným, aneb Proč kaizen funguje lépe v Japonsku než v Německu Uwe  Ladwig
28. 11. 2007 Americký lékař doufá, že vyléčí indonéského "stromového muže"
27. 11. 2007 T. G. Masaryk: Moderní názor na ženu Tomáš Garrigue Masaryk
28. 11. 2007 Tajné a utajené Peter  Nedoroščík
28. 11. 2007 Říjen Bohuslav  Reynek
28. 11. 2007 Citát dne (včerejšího)
27. 11. 2007 Proč neprotestují muslimové? Zdeněk  Wognar
27. 11. 2007 Iniciativa Ne základnám si stěžuje u Rady ČT na manipulativní zpravodajství
27. 11. 2007 ČT: Reportáž o vlivu ruských zpravodajských služeb v České republice považujeme za vyváženou a objektivní
27. 11. 2007 BIS a to, co je v České televizi "příkaz shora" Štěpán  Kotrba
27. 11. 2007 Britské listy mají už 50 tisíc návštěvníků týdně
27. 11. 2007 Proč tady nechci americký radar ... Jana  Ridvanová
27. 11. 2007 Na vrcholku čeho to sedíš, kladný hrdino? Bohumil  Kartous
27. 11. 2007 O klasické absurditě plavek
27. 11. 2007 Krátká vtíravá úvaha Bohumil  Kartous
27. 11. 2007 Dawkins a teismus vs. ateismus Boris  Cvek
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
24. 11. 2007 Prezidentský kandidát Dennis Kucinich by v případě zvolení otevřel vyšetřování 11. září Jan  Zeman
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák
25. 10. 2007 Proč si Putin i Topolánek myslí, že by přítomnost Ruska v Brdech mohla změnit názor Čechů na americký radar? Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Ornitolog: Bude příroda radarem ovlivněna až 100 km daleko? Lubomír  Peške
12. 10. 2007 Radar v Turecku není možný: dvě třetiny Turků nesnáší Američany