20. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 11. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Společnost Iráckého červeného půlměsíce oznámila, že počet uprchlíků a přesídlenců uvnitř země stoupl ve srovnání s letošním srpnem na 2,3 milionu, tedy 16 o procent; proti srpnovému údaji 1 930 946 osob dosáhl nyní čísla 2 299 425. Ke konci září činil podíl dětí mladších 12 let 65,3 % z celkového počtu, zatímco ještě v srpnu to bylo 51,3 %. 63,6 % z celkového počtu utečenců pochází z Bagdádu, 88,3 % z nich představují ženy a děti.

Na severní straně Násiríje vnikli ozbrojenci do rozestavěného objektu policejní stanice, instalovali výbušniny a celou stavbu vyhodili do vzduchu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. listopadu 2007

Ána

Okupační síly vydaly za úsvitu ve městě zákaz vycházení, pusté ulice střežily americké hlídky a obyvatelstvo žilo v očekávání razie.

Bagdád

Bomba instalovaná u policejního odvodního střediska v severovýchodním Bagdádu usmrtila v 9:20 pět a zranila šest zájemců o práci u policie.

Za posledních 24 hodin bylo ve městě nalezeno pět mrtvých obětí sektářského násilí.

Bajdží

Při raziích v několika čtvrtích města sebrali loutkoví vojáci a policisté více než 25 mužů ve věku od 18 do 36 let. Většinou šlo o místní usedlíky, ale byli mezi nimi i uprchlíci z jiných částí Iráku. Za poslední týden už byly takto ve městě zajištěny desítky lidí.

Jathrib

Ráno zastřelili američtí vojáci učitele Ibráhíma az-Azzáwího, který jel do školy ve vesnici Bú Džallí u Jathribu, i jeho dva syny.

Sámarrá

Až do poledne pokračovala několikadenní uzávěra několika čtvrtí města, na hlavních ulicích byly rozmístěny pozice amerických a loutkových sil, zatímco síly Magháwir prohledávaly domy. Ty ve čtvrti Dužbajríja sebraly dopoledne asi 50 mladých mužů a prohlásily, že všichni muži starší 15 let budou uvězněni. Podobně probíhaly razie v dalších čtvrtích.

Loutkový guvernér města přežil útok na svou osobu, při němž bylo střelbou poškozeno jedno auto z jeho kolony. Vysoce postavený zdroj z řad policie to oznámil s tím, že útočníci poškodili rovněž jedno obrněné vozidlo a že palba zasáhla obytné domy; neuvedl však, zda šlo o palbu útočníků či guvernérových strážců.

Odpoledne došlo v centru města ke střetu mezi povstalci a loutkovou armádou, její následky však vzhledem k blokádě nebylo možno zjistit.

Na most na dálnici vedoucí z Bagdádu do severních provincií najel fidá‘í s cisternou naloženou trhavinou a tam svůj náklad odpálil, Výbuch zničil většinu mostu a usmrtil osm loutkových vojáků.

Americké síly spolu s loutkovými pak dálnici uzavřely, takže všichni, kdo se vraceli do města, byli nuceni strávit noc v autech nebo krámcích na tržišti u dálnice.

Provincie Dijála

V Sa‘díji došlo současně k trojici výbuchů, které způsobil sebevražedný útočník s nákladním autem, další na sobě odpálil nálož a třetí explozi způsobila bomba. Podle prvních zpráv zůstali na místech explozí mrtví a zranění, nic přesnějšího však známo nebylo.

Ozbrojené akce

Na severní straně Násiríje vnikli ozbrojenci do rozestavěného objektu policejní stanice, instalovali výbušniny a celou stavbu vyhodili do vzduchu.

V Mosulu došlo k prudkým střetům, když se povstalci ve velkém počtu rozmístili ve čtvrtích Tahrír, Qádísíja ath- Tháníja, Bakr, Zahra i na východní straně města a přepadali hlídky loutkové armády.

Atentáty

Výbuch bomby zasáhl v poledne v Balád Rúzu kolonu velitele policie plukovníka Fárise al-Umajrího. Ten útok přežil, šest jeho strážců jej však zaplatilo životem a dalších osm bylo zraněno.

Bombové útoky

V Mosulu zasáhla bomba americké vojenské vozidlo, v němž zabila dva vojáky a zbývající dva zranila.

V poledne zasáhla bomba na silnici mezi Fallúdžou a Karmou americkou hlídku, poškodila obrněné vozidlo Bradley a zranila jednoho vojáka.

V centru Násiríje zasáhla bomba policejní hlídku a zničila hlídkové vozidlo.

Američané přiznali, že při výbuchu bomby v jižním Bagdádu zemřela jedna z jejich vojaček, a v provincii Saláh ad-dín usmrtil výbuch jednoho vojáka.

Pátek 2. listopadu 2007

Bagdád

Večer zaútočil americký vrtulník na obytné domy v jižní části města, v nichž zabil deset lidí, mezi nimi ženy a děti. Nad mrtvými dětmi se plačící žena ptala: „Jsou tohle teroristé? Jsou tohle ozbrojenci? To jsou děti. Proč střílejí rakety na domy a mírumilovné lidi? To je absurdní politika!“

Po městě bylo nalezeno pět obětí sektářského násilí.

Balád

Odpoledne se u města zřítil americký vrtulník Black Hawk. Američané přiznali jeho pád i to, že ve stroji nalezli smrt tři pasažéři, z nichž jeden měl hodnost majora. Neuvedli však, za jakých okolností se stroj zřítil, jen to, že vyšetřování jeho pádu již bylo zahájeno.

Buhríz

Jižně od města ležícího v provincii Dijála přepadli ozbrojenci školu Abú al-Karama, způsobili však jen hmotné škody.

Ozbrojené akce

Organizace Islámská armáda oznámila, že jedna z jejích brigád zabila v západním Bagdádu člena Brigád Badr. Podle oznámení téže organizace zasáhla na silnici k letišti Muthanna v Bagdádu bomba americkou kolonu, zničila jedno vozidlo a usmrtila jeho posádku.

Ve 21:00 podnikli povstalci v Chadře na západě Bagdádu útok na americkou hlídku, zasáhli jedno vozidlo bombou, která je zničila a usmrtila posádku.

Ostřelování

Čtyři rakety Kaťuša dopadly na elektrárnu severně od Násíríje, údajně však nezpůsobily žádné škody.

Při západu slunce zasáhla série minometných střel ráže 120 mm americkou základnu v Habbáníji.

V noci došlo k dalšímu ostřelování britské základny na mezinárodním letišti u Basry. Britové i tentokrát odpověděli střelbou ve směru, odkud byly střely vypáleny. Kromě toho došlo v Ša‘bíji západně od Basry k explozi bomby pod britskou hlídkou; britské velení nicméně oznámilo, že se útoky obešly beze ztrát.

Bombové útoky

V Díwáníji poblíž věznice zasáhla ráno při pravidelném prohledávání okrsku Daghará mina hlídku polských a loutkových vojáků. Ačkoli místní činitelé tvrdili, že nikdo nebyl zraněn, polská média odpoledne oznámila, že jeden z polských vojáků byl zabit a tři zraněni. V Díwáníji a okolí jsou okupační i loutkoví vojáci v současnosti neustálými terči útoků, a't už na hlídky nebo na štáby. Odpovídají na ně zpravidla vězněním civilistů a střelbou do míst, odkud podle jejich mínění útok přišel.

V 18:00 došlo v Bajdží k výbuchu bomby pod kolonou loutkového guvernéra provincie Saláh ad-dín Hamáda al-Qajsího. On i policejní velitel, který ho doprovázel, útok přežili, zraněni byli dva jejich průvodci.

V Sámarrá exploze bomby těžce poškodila \humvee, v němž jednoho vojáka usmrtila a druhého zranila. Vojáci pak pozatýkali několik náhodně sebraných civilistů.

Sobota 3. listopadu 2007

Bagdád

Ve čtvrti Džamí‘a zatkly odpoledne síly Magháwir 20 lidí, většinou prodavačů a kupců. Tato oblast je dějištěm častých razií amerických i loutkových sil.

Poté, co američtí vojáci uzavřeli prostor kolem mešity Abú Hanífy v A‘zamíji, příslušníci 11. divize irácké loutkové armády za neustálé střelby vtrhli do mešity, prohledali ji a zatkli 12 přítomných věřících a strážců.

Kubajsá

Američtí vojáci v doprovodu loutkových sil uzavřeli kolem 17:00 všechny přístupy do města, město prohledali a v každé rodině sebrali jednoho člena. Podle informátora z řad bezpečnostních sil měli být všichni zatčení podrobeni výslechu a pak by údajně mohli být brzo propuštěni.

Další americké nálety

Americký vrtulník ostřeloval odpoledne obytný dům v okrsku Risála na západě Mosulu, kde zranil dva civilisty.

Večer zaútočil americký letoun na okrsek Báwí v Madá‘inu, zcela zničil dům šajcha Ahmada Ghajdana ad-Dulajmího a poškodil okolní domy. Šest členů šajchovy rodiny bylo přitom zabito. Tento okrsek je terčem častých amerických útoků.

Kút

Neznámí ozbrojenci zasáhli ráno několika kulkami prezidenta univerzity Wásit dr. Džabbára Jásira al-Mijá, když opouštěl zadním vchodem budovu ekonomické fakulty.

Basra

Britské dělostřelectvo vypálilo do obytných čtvrtí města pět silných dělostřeleckých granátů, které naštěstí nezpůsobily ztráty, jen paniku mezi obyvateli a vyděsily děti. Britové palbu prohlásili za odpověď na ostřelování jejich základny na letišti.

Atentáty

V Maháwílu zasáhla ráno bomba kolonu zástupce velitele místní policie podplukovníka Alího Husajna Arrara, zranil jej a zabil jednoho ze strážců.

Nedaleko hotelu Šatt al-Arab na severu Basry narazila na bombu kolona, v níž byl velitel operačního střediska loutkové armády generál Muhán Háfiz Fahd a velitel policie generálmajor Džalíl Chaláf Šuwajl. Výbuch však zranil pouze dva jejich strážce. Oba byli do funkcí jmenování premiérem Málikím v červnu po oficiálním předání města loutkovým silám.

Bombové útoky

Odpoledne zasáhla bomba ve východním Bagdádu hlídku loutkové armády, přičemž zabila jednu a zranila pět osob, z toho tři vojáky. Ve čtvrti Mansúr usmrtil výbuch auta jednu osobu a zranil čtyři další.

Podle oznámení americké armády zabil výbuch bomby v provincii Saláh ad-dín jednoho a zranil druhého amerického vojáka.

Makedonie zvýší svůj kontingent v Iráku

Makedonie se v rámci snah o usnadnění přijetí do NATO, k němž má dojít v dubnu 2008, rozhodla vyslat do Iráku dalších 36 okupačních vojáků a zvýšit tak jejich celkový počet na 80 mužů.

Neděle 4. listopadu 2007

Bagdád

Na cestě do práce byl ráno nedaleko svého domu ve čtvrti Zujana skupinou neznámých ozbrojenců zastřelen poradce tzv. ministerstva financí Qutajba Badr ad-dín.

Ozbrojenci přepadli dvě školy v Sajjidíji, zabili Imán Husajn, ředitelku školy Mustaqbal a zranili Bušru Ábid al-Harr, ředitelku druhé školy Umm Qasr.

Čtyři poslanci tzv. iráckého parlamentu za Sadrovo hnutí sdělili v Bagdádu novinářům, že jejich síly se staly terčem útoků a zatýkání ze strany loutkových sil, které jdou v rukou příslušníků rivalské strany SIIC a jejích Brigád Badr. Ke snahám o jejich likvidaci dochází především v Karbale a Díwáníji, nad nimiž se Muqtada as-Sadr snaží po nedávné redukci britských sil získat kontrolu.

Tárimíja

Ráno ve 4:00 vpadly americké okupační síly do zdejší čtvrti Zawr a prohledaly ji. Terčem jejich útoku byl především dům Hadždže Husajna Alího, kde vojáci zabili jeho syna Husajna Husajna Alího a ve vedlejším domě zatkli další syny Sa‘da, Ahmada, Hasana a Alího.

Mahmúdíja

Američtí a loutkoví vojáci objevili nedaleko města mrtvolu amerického vojáka, jenž byl před šesti měsíci zajat povstalci jižně od Bagdádu.

Ozbrojené akce

V Hibhibu mezi Bagdádem a Sulajmáníjí zastřelili povstalci sedm kurdských pešmergů a 13 dalších zranili.

Odbojová organizace Brigády al-Madínah al-Munáwwarah oznámila, že její členové zničili při útoku na americkou kolonu na dálnici mezi Ramádí a Fallúdžou jedno Humvee.

Organizace Džajš al-fátihín z koalice Fronta džihádu a reformy oznámila provedení podobného útoku, tentokrát na silnici vedoucí z Ramádí k jordánské hranici. Tady čtyři bomby zasáhly americký zásobovací konvoj a zničily tři kamiony, jejichž posádky usmrtily.

Ostřelování

Sedm minometných střel dopadlo do obytných čtvrtí na severu Chálisu, kde zabily devítiměsíční dítě a zranily jeho matku, která s ním seděla na zadním dvorku jejich domu.

Bombové útoky

V Sámarrá usmrtil výbuch auta čtyři členy policejní hlídky a dalších 11 zranil.

Odpoledne explodovalo západně od Mosulu u kontrolního stanoviště tzv. irácké národní gardy auto; o pět minut později do téhož stanoviště najelo další auto řízené sebevražedným útočníkem. Jeho exploze zranila nejméně deset vojáků a sedm civilistů.

Nedaleko americké základny u Baghdádí odpoledne zasáhla bomba americkou hlídku, zničila jedno z Humvee a zabila nebo zranila jeho celou posádku.

V noci došlo v Basře k výbuchu bomby pod britskou kolonou. Podle mluvčího britské armády nedošlo ke škodám ani ztrátám.

V bagdádském okrsku Hárithíja byl zabit jeden příslušník sil Magháwir a dalších 11 zraněno. K další explozi došlo v okrsku Karradat Marjam v sousedství Zelené zóny.

Podle oznámení americké armády zemřel jeden americký voják severně od Bagdádu při „nebojové misi“.

Pondělí 5. listopadu 2007

Další americká ofenzíva má potlačit irácký odboj

Americké velení oznámilo, že jeho vojáci spolu s loutkovými silami zahájili rozsáhlou ofenzívu ve čtyřech provinciích na severu Iráku – Saláh ad-dín, Dijála, Ninwa a Ta‘mím.

Kirkúk

V Rašadu 25 km jihozápadně od města zastavili ozbrojení muži auto s několika učiteli vracejícími se do Kirkúku, sebrali jim věci a pak učitele propustili s výjimkou ředitele školy, kterého odvlekli neznámo kam.

Atentáty

V noci na pondělí přepadli muži vyzbrojení lehkými zbraněmi dům bratra velitele policie v Basře, v němž byl v tu dobu přítomen i sám velitel, generálmajor Abd al-Džalíl Chaláf. Šlo již o pátý pokus o atentát na jeho osobu, který zřejmě i tentokrát přežil, zraněn byl jeden ze strážců.

V Abú al-Chásib zasáhla povstalecká palba kolonu předsedy loutkové městské rady al-Hadždže Alího al-Mutawwirího, zasáhla a zranila však jen jednoho z jeho strážců.

V Ghudajru na východě Bagdádu zastřelili ozbrojenci člena loutkové místní správy čtvrti Chadra Hamada Abd al-Latífa.

Ostřelování

Terčem silné raketové palby se stala americká letecká základna „Camp Anaconda“ u Baládu. Většina raket dopadla dovnitř základny. Američané se nažili dělostřeleckou palbou zasáhnout místa, odkud rakety přiletěly, po skončení raketové palby začali jejich vojáci prohledávat okolní pole a lesíky. Podle svědků byl hustý mrak kouře nad základnou viditelný na vzdálenost několika kilometrů.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Zafaraníja explodovala bomba u hlídky složené z loutkových vojáků a policistů, podle policejní informace však zabila dva chodce a dalších sedm zranila. Podobně v okrsku Baladíjat zabil výbuch bomby jednoho civilistu a zranil další čtyři osoby.

Úterý 6. listopadu 2007

Počet iráckých uprchlíků dosáhl 2,3 milionu; dvě třetiny z nich jsou děti

Společnost Iráckého červeného půlměsíce oznámila, že počet uprchlíků a přesídlenců uvnitř země stoupl ve srovnání s letošním srpnem na 2,3 milionu, tedy 16 o procent; proti srpnovému údaji 1 930 946 osob dosáhl nyní čísla 2 299 425. Ke konci září činil podíl dětí mladších 12 let 65,3 % z celkového počtu, zatímco ještě v srpnu to bylo 51,3 %.

63,6 % z celkového počtu utečenců pochází z Bagdádu, 88,3 % z nich představují ženy a děti.

Ramádí

V poušti v oblasti Tharthar 25 km severně od Ramádí odhalila policie hromadný hrob obsahující 22 poměrně zachovaných těl, která tu ležela čtyři až pět měsíců. Byly mezi nimi ostatky čtyř žen. Dalších sedm těl leželo o kousek dál a v mnohem horším stavu, zůstaly z nich pouze kostry ohlodané divokými psy z pouště.

Sámarrá

Na kontrolním stanovišti nedaleko Sámarrá zahájili odpoledne loutkoví vojáci palbu na blížící se automobil palbu a zabili v něm dva civilisty.

Tárimíja

Za rozbřesku vpadli američtí vojáci v doprovodu příslušníků loutkové armády do domu Sajjida Ámira Muhammada Husajna, ředitele úřadovny Iráckého červeného půlměsíce, a jeho dvou bratrů. Dům obklíčili tak, aby se nikdo nemohl přiblížit, prohledali ho obvyklým způsobem, při němž zničili veškeré zařízení, a potom ředitele i s bratry bez vysvětlení zatkli a odvedli.

Díwáníja

Zdroj z úřadu lidských práv ve městě oznámil, že v tamních věznicích bylo sedm žen znásilněno a jeden muž umučen k smrti. Podle informátora, který si nepřál být jmenován, dochází ve věznicích k značnému porušování lidských práv. Většina vězňů prochází při výsleších mučením, v němž vynikají zvláště příslušníci loutkové policie. Věznice několikrát navštívila komise tzv. ministerstva pro lidská práv, mluvila s vězni, ale žádné zlepšení její návštěvy nepřinesly.

Ozbrojené akce

Při útoku na policejní kolonu zastřelili povstalci na silnici severozápadně od Tal Afáru šest policistů a ostřelovali autobus s dalšími policisty.

Americké velení oznámilo, že při bojové misi v provincii Ta‘mím, jejímž hlavním městem je Kirkúk, byli zabiti čtyři jeho vojáci a pátý zemřel při podobné misi v provincii Anbár.

Atentáty

Nedaleko Dawru 150 km severně od Bagdádu zasáhli povstalci auto s podplukovníkem loutkové policie Ijjádem ad-Dúrím a zabili ho i s průvodcem.

Při útoku povstalců na kolonu předsedy tzv. kulturního a propagačního výboru rady provincie Ninwa Árifa Júsufa Qanbara ve čtvrti Muthanna na východě Mosulu byl Qanbar zastřelen a jeho průvodce v autě zraněn.

V Bagdádu zastřelili večer ozbrojenci Atiho Alího Sultána, inženýra a zástupce ředitele odboru loutkové správy města, když se vracel do svého bydliště v okrsku Gudajr.

Ostřelování

Devět raket zasáhlo večer americkou zásobovací základnu v Qajjará 60 km jihovýchodně od Mosulu. Podle informací tzv. koordinační jednotky, která s Američany spolupracuje, bylo vybavení základny těžce poškozeno.

Ve 20:00 otřásly mohutné exploze společnou americko-iráckou základnou v Tádží severně od Bagdádu, kterou zasáhlo 14 minometných střel.

Bombové útoky

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že oddíl jejich bojovníků vyhodil na dálnici mezi Mosulem a Bagdádem do vzduchu auto příslušníků americké zpravodajské služby.

Při večerním výbuchu bomby pod americkou hlídkou v parku Zawra na západě Bagdádu bylo poškozeno Humvee a civilní auto, které se zrovna ocitlo poblíž hlídky. Protože vojáci místo výbuchu uzavřeli, nepodařilo se zjistit, co se stalo s posádkou zasaženého vozidla.

Středa 7. listopadu 2007

Ramádí

Za svítání přistáli američtí vojáci na střeše domu děkana ekonomické fakulty dr. Abd ar-Razzaqa ad-Dulajmího univerzity Anbár, další obklíčili dům, společně vtrhli dovnitř, zničili zařízení domu, zbili členy rodiny a pak profesora zatkli. Proděkan odsoudil chování Američanů jako „necivilizované a nemorální“, studenti zorganizovali protestní pochod a demonstraci, na níž žádali okamžité děkanovo propuštění a jeho odvlečení označili za pokus o zničení akademického života univerzity.

Bagdád

V západobagdádském okrsku Mansúr zastřelili ozbrojenci učitelku spěchající do školy. Během posledního týdne už neznámí ozbrojenci při dvou útocích zastřelili jednu ředitelku školy a jinou zranili.

Kirkúk

Za poledne najel fidá‘í do sídla Kurdské demokratické strany v kirkúcké čtvrti Askarí, kde zranil 12 lidí, většinou členů strany. Při explozi také shořelo šest aut.

Basra

Auto policejního velitele města generálmajora Abd al-Džalíla Chaláfa zasáhla ráno nedaleko náměstí Sa‘d bomba, poškodila auto a zranila tři strážce. Jen za poslední dva týdny to byl už třetí pokus o atentát na velitele, nad nímž mahdisté získali po odchodu Britů kontrolu a usilují o vytlačení veškerých loutkových sil.

Ozbrojená akce

V posledních dnech zesílila činnost povstalců v oblasti Karmy u Fallúdže. Kolem 13:00 zaútočili na hlídku loutkových vojáků, která vjela do vesnice Šihábí východně od Karmy. Odpálená bomba přitom jednoho vojáka usmrtila, dva zranila a jejich hlídkové vozidlo poškodila.

Bombové útoky

V poledne zranil výbuch auta ve městě Ba‘‘adž západně od Mosulu dva loutkové vojáky a způsobil škody na okolních budovách.

V Baládu explodovalo auto u kontrolního stanoviště loutkové armády, tři vojáky zabilo a pět zranilo. Ve městě kromě toho došlo k minometné palbě zaměřené na mahdisty.

V Tal az-Za‘tár severně od Bajdží zasáhla bomba americkou hlídku a roztrhala na kusy jedno z Humvee, jehož posádka zahynula. Američané pak pozatýkali 20 lidí, většinou majitelů okolních obchodů a náhodných chodců.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka z pěší hlídky, pod níž v Bagdádu vybuchla bomba.

Čtvrtek 8. listopadu 2007

Bagdád

Obětí pokračujícího sektářského násilí se stali v Bagdádu čtyři lidé, jejichž těla byla nalezena pohozena na ulicích.

Mosul

Oddíl organizace Džajš al-fátihín sestřelil v okrsku Mithaq u Mosulu americký vrtulník Apache.

Dopoledne najel sebevražedný útočník do mosulského sídla Kurdské demokratické strany, kde výbuch usmrtil jednu ženu a zranil dalších pět osob.

Basra

V rámci pokračující války mezi šíitskými stranami došlo ve městě tentokrát k bombovému útoku na ředitele tzv. odboru školství, který je členem strany SIIC. Z útoku byla obviněna strana Fádila, jejíž členové ovládli správu města. Již před časem došlo mezi ředitelem a Fádilou ke sporu, po němž ředitel pohrozil demisí, svou hrozbu však nikdy nesplnil. Exploze poškodila tři auta z jeho kolony a zranila pět strážců, ředitele nezasáhla.

Ostřelování

Minometná střela určená policejní stanici v okrsku Ta‘mím v Bajdží zasáhla vedlejší dům, kde zabila muže s jeho čtyřmi syny. Tato stanice je téměř denně terčem minometné palby, která už způsobila značné ztráty loutkovým i americkým silám. Takové útoky však obvykle prorežimní média neoznamují, smrt civilistů naproti tomu oznámila hned.

Bombové útoky

V Karmě u Fallúdže usmrtil ráno výbuch bomby čtyři policisty tzv. Rady spásy provincie Anbár, jejich velitele plukovníka Sabaha al-Luhajbího a velitele policejní stanice Wálid podplukovníka Muzhíra al-Luhajbího. Další čtyři policisté utrpěli vážná zranění.

Jednoho amerického vojáka zabila a druhého těžce zranila bomba v centru Ána. Toto město je v poslední době dějištěm četných útoků na americké a loutkové síly; poté, co bylo Američany dlouho uzavřeno a odříznuto od okolního světa, tu odboj obnovil svou činnost.

V Džadídě na východě Bagdádu zranila exploze bomby dopoledne tři loutkové vojáky, jednoho těžce.

Před polednem se severovýchodně od Kútu na silnici vedoucí k americké základně stala terčem bomby kolona tzv. sil rychlého rozmístění provincie Wásit. Podle policejní zprávy zabila náhodného chodce a zranila čtyři policisty.

Pátek 9. listopadu 2007

Chális

Muž opásaný vestou s výbušninou se večer odpálil v domě šajcha Fajize Ulajwího Mizrího ve vesnici Dawdžama mezi kmenovými vůdci shromážděnými na jednání kolaborantské Rady spásy provincie Dijála. Oficiální mluvčí rady šajch Sabah Šukr aš-Šamarí oznámil, že výbuch usmrtil pět šajchů kmene Ubajd včetně zástupce předsedy této rady Fajize Lafty al-Ubajdího.

Radu spásy provincie Dijála vede šajch Dár al-Fajjád a přidalo se k ní 75 kmenových šajchů z provincie, a to jak sunnitů, tak šíitů. Rada má pět poboček – v Chálisu, Balád Rúzu, Chanaqínu, Miqdádíji a Ba‘qúbě – a pět výborů, z nichž vojenský koordinuje součinnost s americkými operacemi proti iráckému odboji

Ozbrojená akce

Odpoledne napadli povstalci v Mosulu policejní hlídku a jednoho z policistů zastřelili.

Ostřelování

Deset silných minometných střel zasáhlo v 18:00 tzv. společné koordinační centrum amerických a loutkových sil v Buhrízu. Údajně zasáhly a těžce poškodily pouze jedno Humvee, zatímco vojáci se vrhli do míst, odkud střely přiletěly, ale nikoho nenašli.

Minometná střela, která pozdě večer zasáhla policejní stanici v Sámarrá, usmrtila policejního podplukovníka. V posledních dnech přibývá ve městě minometných útoků proti americkým i loutkovým cílům.

Bombové útoky

Ve vesnici Ubajdíja v provincii Ta‘mím zranil dopoledne výbuch bomby jednoho policistu. Odpoledne došlo nedaleko odtud k dalšímu výbuchu, jenž usmrtil velitele policejní hlídky a tři její členy zranil.

Při výbuchu auta v blízkosti policejní hlídky byl v poledne v Huwajdžá jeden policista usmrcen a druhý zraněn. Zranění utrpěli rovněž dva civilisté.

V provincii Dijála došlo během dne ke třem bombovým útokům na loutkovou policii; v Naft Chaná, Chanaqínu a Umm al-Izám byli celkem tři policisté usmrceni a šest zraněno.

Východně od Rutby v provincii Anbár zasáhl výbuch bomby americkou hlídku a roztrhal jedno z jejích pěti vozidel. Vojáci pak zatkli čtyři místní lidi jako „podezřelé“.

Večer zranil výbuch bomby na hlavní ulici Balád Rúzu pět členů policejní hlídky.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka, jenž zemřel na následky zranění způsobeného výbuchem bomby v provincii Dijála.

Sobota 10. listopadu 2007

Bagdád

Žoldáci pracující pro bezpečnostní společnost zastřelili v 11:30 v okrsku Utajfíja iráckého taxikáře. Událost oznámilo tzv. ministerstvo vnitra, aniž oznámilo jméno společnosti; uvedlo pouze, že věc se vyšetřuje. Podle informace dopravního policisty zastřelila taxikáře stráž na konci kolony několika aut společnosti, která nerušeně pokračovala v cestě.

Hít

V noci vyhlásila policie ve městě bez sdělení důvodů zákaz provozu veškerých vozidel od 6:00 až do odvolání. Protože nebyl vydán zákaz pohybu na ulicích, mohli obyvatelé vycházet volně z domů. Hít, třetí největší město provincie Anbár, je dějištěm hojných aktivit povstalců.

Jathrib

Americký letoun vypálil raketu na tři ozbrojence stojící na stráži na okraji vesnice nedaleko Jathribu. Jak se však později zjistilo, patřili všichni tři zabití k policii tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín. Američané se ke svému omylu nevyjádřili.

U obyvatel provincie naráží rada na nepřátelství, protože se spolu s Američany podílí na raziích, masovém zatýkání, výsleších a věznění řady místních lidí.

Ozbrojené akce

V okrsku Kafa‘at na severu Mosulu zastřelili povstalci majora loutkové armády Ahmada Kázima, když vycházel z mešity nedaleko svého domu, a zastřelili ho.

V Basře ostřelovali ozbrojenci z RPG dům člena tzv. iráckého parlamentu Hajdara al-Džawráního, zvoleného za Iráckou alianci vedenou Abd al-Azízem al-Hakímem.

Bombové útoky

V Burse u Mosulu došlo k výbuchu bomby na autobusové zastávce, kde byli dva civilisté zabiti a dalších 15 zraněno.

U vesnice Fatha nedaleko Bajdží vyhodili povstalci odpálením podomácku vyrobené bomby do vzduchu větev ropovodu.

Dopoledne zasáhla v centrálním Bagdádu bomba u čerpací stanice Kajlání policejní hlídku, zničila jedno z jejích vozidel a zranila tři policisty. V okrsku Baladíjat zabil opožděný výbuch bomby dvě a zranil osm osob; policejní hlídka, jíž byla bomba určena, stačila bez úhony projet.

Brigády Revoluce 1920 oznámily zničení jednoho amerického Humvee na severu provincie Saláh ad-dín.

Neděle 11. listopadu 2007

Americké nálety

Americké bombardéry zaútočily na čtvrti Sadr a Nahda v Díwáníji s tvrzením, že se tam pohybují ozbrojení mahdisté. Zabit byl naštěstí jen jeden civilista a dva utrpěli zranění.

Raketa vypálená americkým letounem zasáhla ráno oblast Ghabat asi 65 km severovýchodně od Bagdádu, zabila Ahmada Džuwajra a zranila jeho ženu a tři z jeho dětí. Kromě jejich domu byly poškozeny ještě dva další. Útok jako obvykle Američané zdůvodnili tím, že se v domě skrývali ozbrojenci.

Ostřelování

Za svítání ostřelovali povstalci tábor amerických vojáků, loutkových vojáků a sil tzv. Rady spásy provincie Anbár v Saqlawíji u Fallúdže. Střely ráže 120 mm způsobily řadu explozí a ležení silně poškodily.

V poledne vypálili povstalci z jedoucího auta tři rakety Kaťuša na společnou americko-iráckou základnu na západě Mosulu, zasáhli a zničili jedno vozidlo. K podobnému útoku došlo i v sobotu, aniž se o něm místní či prorežimní média zmínila.

Bombové útoky

Ve vesnici Mar‘i asi 45 km severozápadně od Kirkúku zasáhla v 8:30 bomba auto s ředitelem policejní stanice pro tamní oblast, poškodila auto a lehce zranila jednoho z policistů. Minometná střela současně zasáhla policejní stanici, ale nezpůsobila žádné ztráty.

V bagdádském okrsku Baladíjat zasáhla ráno bomba americkou hlídku tří Humvee, vybuchla však opožděně a pouze lehce poškodila jedno z vozidel, zabila jednoho chodce a dva zranila.

Na bagdádské ulici Palestina zasáhla pozdě večer bomba americkou hlídku a ničila jedno Humvee.

Pondělí 12. listopadu 2007

Qá‘im

Američtí vojáci doprovázení loutkovou policií a policií tzv. Rady spásy provincie Anbár zahájili rozsáhlou razii v Ubajdí ležícím východně od Qá‘imu. Policie údajně získala informace, že v Ubajdí je k útokům na Američany a jejich lokaje připravena řada aut naložených výbušninami.

Bagdád

Po městě bylo nalezeno dalších pět pohozených lidských těl. Všechny oběti byly usmrceny výstřely do hlavy.

Mosul

Po razii amerických vojáků nalezla policie v noci ve čtvrti Rifáq na severovýchodní straně města ohořelá těla tříčlenné rodiny – rodičů a ročního chlapce. Americký vrtulník kromě toho ostřeloval průmyslovou zónu ve čtvrti Karamá, ale tento útok se obešel bez lidských ztrát.

Provincie Dahúk

Turecká letadla zaútočila na vesnice ležící v Kurdistánu 8-10 km od turecké hranice. Kurdská PKK si v této oblasti zřizuje základny, z nichž podniká útoky na turecké území. Zda došlo při náletu k lidským ztrátám, nebylo zjištěno.

Ostřelování

Americkou základnu Ghazlání jižně od Mosulu, kde je umístěno také tzv. koordinační centrum amerických a loutkových sil, zasáhla povstalecká minometná palba. Povstalci přitom lidem v okolí sdělili, že budou v útocích pokračovat a stále je zesilovat:“Budeme bojovat tak, aby Irák mohl zvednout hlavu a nikdy se nevzdáme svého práva na svobodu, ať to stojí, co chce.“

Několik raket Grad dopadlo na americkou základnu v Sahálu západně od Rawy v provincii Anbár. Podle svědků způsobil přesný zásah Američanům značné ztráty a zapálil hlavní budovu.

Bombové útoky

Kolem půlnoci zasáhla bomba v Sulajmán Páku jižně od Túz Churmátú auto s ostrahou tamního podniku společnosti Dadžlá, která se specializuje na dopravu betonových zátarasů pro americké síly. Pět ze strážců bylo zraněno.

Ráno zasáhl v Kirkúku výbuch bomby kolonu policejního ředitele okrsku Rašad 5 km jižně od Bagdádu. Ve čtvrti Chadra poškodila jiná bomba vozidlo policejní hlídky. Další bomba ukrytá v hromadě odpadků vybuchla v Tabba 8 km severně od Kirkúku.

Za poledne došlo k výbuchu bomby pod policejní hlídkou v centru Tikrítu, při němž byli zraněni čtyři policisté včetně podplukovníka a jejich auto poškozeno.

Také při explozi v bagdádské čtvrti Jarmúk byl zraněn policejní podplukovník a jeho auto těžce poškozeno.

Kolem poledne zabila bomba na dálnici u Chálidíje dva členy policie tzv. Rady spásy provincie Anbár a tři zranila. Policejní kolona právě mířila do Chálidíje

Úterý 13. listopadu 2007

Karma

Při rozsáhlé razii v Karmě 20 km východně od Fallúdže sebraly loutkové síly 12 lidí podezřelých z příslušnosti k odboji, mezi nimi i kameramana agentury Reuters Hámida Ibráhíma a všechny odvedly k výslechům na fallúdžské policejní ředitelství. Vedle příslušníků loutkové vládní policie se razie účastnily i síly tzv. Rady spásy provincie Anbár. V poslední době činnost odboje v celé oblasti znovu stoupá.

Bagdád

Za tento den zaznamenala policie nález šesti mrtvých těl, tří v Rusafá a tří v okrsku Karach.

Sámarrá

U Sámarrá narazila na bombu kolona plukovníka Sámira Atruse, usmrtila ho a zranila dva jeho strážce. Atrus byl velitelem 4. brigády 4. divize loutkové armády, byl pověřen zajištěním bezpečnosti šíitských svatyň v Sámarrá a bezpečnosti silnice mezi Sámarrá a Bagdádem. Byl rovněž osobně zodpovědný za bezpečnost tzv. premiéra Málikího.

Bezprostředně po útoku byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení, jenž zůstal v platnosti až do odjezdu pohřebního průvodu do Bagdádu.

Ozbrojená akce

Večer se v oblasti západně od Fallúdže střetli povstalci s policií tzv. Rady spásy provincie Anbár, když zaútočili na dálnici vedoucí do Ramádí na konvoj deseti jejich aut. Přestřelka, k níž došlo poté, co výbuch bomby přinutil kolonu zastavit, trvala asi půl hodiny; pro pozdní čas a omezenou viditelnost však nebylo možno zjistit podrobnosti boje.

Ostřelování

V poledne vypálili povstalci několik raket Grad na základnu amerických a loutkových vojáků ležící v Qádísíji východně od Kirkúku.

Pozdě večer zasáhla raketa vypálená z okrsku Karmat Alí britskou základnu na baserském letišti. Britové odpověděli šesti dělostřeleckými granáty vypálenými směrem na Karmat Alí.

Bombové útoky

Dopoledne najela na bombu policejní hlídka v Rijádu 340 km jihozápadně od Kirkúku, přičemž bylo zraněno šest policistů včetně majora.

Další bomba zasáhla dopoledne hlídku loutkové armády ve vesnici Hášimíjat u Chálisu, tři vojáky usmrtila a dva zranila.

V Bagdádu dopoledne vybuchly dvě bomby v okrsku Karradá. Jedna z nich zasáhla kolonu zástupce ředitele policejní stanice v Masbě. Oba výbuchy způsobily škody, nikoli však lidské ztráty. Odpoledne poškodila bomba v západním Bagdádu Humvee americké hlídky.

Výbuch bomby na železném mostě v Dulu‘íji zničil úplně Humvee americké hlídky a zabil čtyři vojáky v něm. Při prohledávání okolí sebrali vojáci devět lidí, kteří se náhodou ocitli poblíž místa výbuchu.

Středa 14. listopadu 2007

Qá‘im

Oddíl policie tzv. Rady spásy provincie Anbár prohledal časně ráno znovu Ubajdí ležící 40 km jižně od Qá‘imu a pozatýkal desítky lidí.

Fallúdža

Americká armáda zahájila stavbu třímetrové betonové zdi v hodnotě 3 miliard dolarů, která má obklopit celé město a odříznout je od okolního světa. Na stavbě se mají podílet i místní stavební firmy. Podle odhadů potrvá šest měsíců a po ukončení dovolí Američanům kontrolovat všechny přístupy do města, které budou střeženy kontrolními stanovišti. Už od listopadu 2004 zavedla americká námořní pěchota ve městě identifikační systém a všichni obyvatelé města jsou nuceni se neustále prokazovat doklady totožnosti.

Bagdád

Tzv. prezident Tálabání uvítal prohlášení „izraelského“ prezidenta Perese schvalující nezávislost iráckých Kurdů. Peres prohlásil za nejlepší řešení vnitřních iráckých problémů federalismus a podle něho „by bylo nejlépe rozdělit zemi na tři nezávislé regiony. Vytvoření nezávislého kurdského státu nebo nezávislé části federace je ovšem věcí, kterou si musí rozhodnout Iráčané sami.“ Tálabání označil Peresův názor za realistický a dodal, že Peres „bude v iráckém Kurdistánu vítán. Naneštěstí nemohou iráčtí Kurdové vyhlásit nezávislost, protože sousední země s tím nesouhlasí,“ proto bude nejlepší zachování dosavadního statu quo ve formě federace, v níž si Kurdové mohou na severu země vládnout sami a přitom se podílet na vládě v jiných částech země.

V okrscích Rusafá a Karach bylo nalezeno dalších pět mrtvých těl.

Sámarrá

Nálet amerického letadla na Džazíru jižně od města přinesl smrt devíti civilistům a čtyři další zranil.

Oficiální mluvčí organizace Islámská armáda dr. Alí an-Nu‘ajmí popřel tvrzení médií, že jeho organizace společně s koaličními silami zabila ve městě 18 příslušníků irácké al-Qá‘idy a dalších 16 bylo při akci zatčeno, což měl tvrdit člen islámské armády Abú Ibráhím Wannúd. Jménem organizace dr. Nu‘ajmí prohlásil, že žádné podobné prohlášení vydáno nebylo. Islámská armáda se neúčastní jiných vojenských operací než těch, které provádějí organizace džihádu. Všechny ozbrojené složky, které na organizace džihádu útočí, jsou jejími nepřáteli; s al-Qá‘idou bojuje islámská armáda jedině v případě útoku druhé strany a „výše zmíněná zpráva je úplná lež“.

Miqdádíja

Šíitské milice vypuzené před několika dny z města se vrátily a zaútočily na místní obyvatele, aniž se tomu loutkové síly – rovněž šíitské – snažily zabránit, ačkoli je o to obyvatelé žádali. Několik domů útočníci zapálili, další vykradli a unesli dva civilisty, jejichž další osud není znám.

Haswa

Na jednání svolaném šajchem kmene Kartan Ádilem al-Kartáním na sobě odpoledne jeden z účastníků odpálil nálož. Výbuch usmrtil dva a zranil čtyři příslušníky šajchovy rodiny. O hodinu později explodovalo poblíž téhož shromáždění auto; informace o ztrátách způsobených tímto výbuchem však nebyly k dispozici. Po šajchovi údajně pátrají americké i loutkové síly.

Kirkúk

Zdejší americký konzulát pozval šajcha kmene Ubajd Abd ar-Rahmána Munšída al-Asího, aby se v 18:00 zúčastnil v jeho prostorách jednání o budoucnosti města a politického procesu. Žádné jednání se však nekonalo, šlo o léčku a šajch byl po příchodu na konzulát uvězněn.

Atentát

V Mosulu zasáhl výbuch bomby kolonu zástupce velitele místní policie, který sám útok přežil, zraněn byl však jeden z jeho strážců a další čtyři zraněni.

Ozbrojené akce

Povstalci přepadli v poledne policejní kontrolní stanoviště v Ána v provincii Anbár. Během desetiminutové akce byli zabiti dva policisté a další zraněn.

Američané oznámili že jeden jejich voják zemřel na následky zranění, utrpěné 14. října při výbuchu bomby v Bagdádu. Kromě toho oznámili, že jeden voják byl zastřelen při dozoru na výcvik loutkových policistů v Bagdádu a další zemřel při výbuchu bomby během bojové operace v provincii Dijála.

Ostřelování

Ráno zasáhly tři minometné střely americkou základnu v Rawě v provincii Anbár.

V noci dopadlo nejméně sedm minometných střel na britskou okupační základnu na mezinárodním letišti u Basry. Britové odpověděli palbou na Karmu ležící 12 km severně od Basry, odkud byly patrně střely vypáleny.

Bombové útoky

Dopoledne došlo k výbuchu auta nedaleko vjezdu do bagdádské Zelené zóny mezi objekty ministerstva zahraničí a policejní stanic Sálihíja. Šlo údajně o nejsilnější výbuch v Bagdádu za několik posledních týdnů; poškozeno bylo americké Humvee, o osudu jeho posádky se nepodařilo zjistit nic. Další auto explodovalo před polednem ve čtvrti Bunuk a zranilo tři členy policejní hlídky a pět civilistů, poškodilo hlídkové vozidlo a dvě civilní auta.

Kolem poledne explodovala v Tádží mina pod americko-iráckou hlídkou vyjíždějící z tamní základny. Silná exploze zničila jedno a těžce poškodila další dvě Humvee.

Při výbuchu bomby pod americkou kolonou byl západně od Basry zničen Landcruiser.

Několik bomb zasáhlo americkou kolonu v centru Huwajdžá 200 km severně od Bagdádu a zabilo několik vojáků.

Za poledne se terčem bomba stala na hlavní ulici v Isháqí americká hlídka. Výbuch zneškodnil Humvee a zranil jeho posádku, za což vojáci zatkli asi deset lidí.

Odpoledne najela u vesnice Hudždžadž u Bajdží na bombu kolona amerických aut GMC, z nichž jedno se po zásahu vzňalo a úplně shořelo.

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že v rámci své ofenzívy proti okupantům zničily v Kirkúku a Qádísíji celkem tři americká vozidla i s posádkami.

Američané přiznali smrt dalšího svého vojáka a zranění dalších čtyř při výbuchu bomby, k němuž došlo při bojové operaci v provincii Dijála. Dalšího mrtvého a pět zraněných ztratili při přiznané explozi bomby v centrálním Bagdádu.

Čtvrtek 15. listopadu 2007

Hít

Loutkové bezpečnostní síly oznámily zrušení zákazu vycházení, který byl ve městě vyhlášen před čtyřmi dny v reakci na smrt tří policistů způsobenou povstaleckým ostřelovačem. Lidem tak bylo umožněno vrátit se do práce.

Bagdád

Dopoledne zastřelili ozbrojenci v okrsku Kázimíja nedaleko jejího bydliště ředitelku dívčí školy Su‘ad Kawkaz a uprchli. Šlo již o čtvrtý útok na učitelky či ředitelky škol.

Bajdží

Odbojová organizace Brigády Bází oznámila, že sestřelila u vesnice Siníja 15 km západně od Bajdží malý americký bezpilotní špionážní letoun. Po pádu stroje na zem pořídili povstalci fotografie vraku.

Mosul

Generální ředitel loutkové policie ve městě generálmajor Wáthiq al-Hamdání oznámil zahájení nového tzv. bezpečnostního plánu s názvem „Pěst zákona“. Plán spočívá v rozmístění policejních sil po ulicích města, které má trvat do té doby, než budou povstalci z města vytlačeni.

Ostřelování

Terčem minometné palby se stal tábor americké zpravodajské služby v Hillá nazývaný Stout. Při útoku byli zraněn i čtyři policisté na kontrolním stanovišti, o rozsahu amerických ztrát nesdělily místní složky nic.

Bombové útoky

Východně od Rutby v provincii Anbár ráno narazila ráno na bombu policejní hlídka. Její vozidlo bylo poškozeno, k lidským ztrátám podle zprávy nedošlo.

Kolonu velitele pohotovostní policie projíždějící Kirkúkem zasáhla bomba, usmrtila pět jeho průvodců a dalších 22 strážců zranila.

V Sulajmán Páku nedaleko Túz Churmátú zranila bomba pět loutkových vojáků a poškodila několik vozidel z kolony.

U Šaruqatu v provincii Saláh ad-dín 300 km severozápadně od Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zapálil jedno Humvee a zabil nebo zranil vojáky v něm. Tzv. irácká národní garda místo výbuchu uzavřela a prohledala několik okolních čtvrtí, přičemž sebrala nejméně 325 lidí, většinou úředníků a obchodníků.

V bagdádské čtvrti Karradá zranil výbuch bomby tři osoby a poškodil několik krámků.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       20. 11. 2007
20. 11. 2007 Rasismus, politici a Romové v České republice Laura  Cashman
20. 11. 2007 Racism, Romanies and politicians in the Czech Republic Laura  Cashman
20. 11. 2007 Omluva Jiřího Lábuse za kolaboraci Petr  Nachtmann
20. 11. 2007 Žižek - popový leninista na krtinci Thomas  Franke
20. 11. 2007 HN: Ahmadínežád s Chávezem: Dolar končí
20. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Japonsko, Spojené státy a světoekonomika Immanuel  Wallerstein
20. 11. 2007 Povzdech důchodce: jaký je rozdíl mezi "totalitou" a vládou horních deseti tisíc?
20. 11. 2007 Směšná představa Rudolf  Převrátil
20. 11. 2007 (Rasisticky poněkud zmatené) Nedělní zamyšlení
20. 11. 2007 Bude David Irving pozván k debatě na Oxford University?
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave
20. 11. 2007 Sobotka: Ministr financí Kalousek otevírá cestu daňovým únikům
20. 11. 2007 Zpěv slona Josef  Frič
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007
20. 11. 2007 Léčba sérem brutální pravdy o životě Štěpán  Kotrba
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Mluvčí neznamená mluvka Egon T. Lánský
20. 11. 2007 Svatební show jako politická agitka ODS Phillip  Janýr
20. 11. 2007 Paroubek hledá důkazy, že jel rychle do Mariánských lázní
19. 11. 2007 ČR schvaluje použití ochuzeného uranu jako jedna jen ze šesti zemí v OSN
19. 11. 2007 Novela cizineckého zákona nebo Zákon na ochranu české krve? Václav  Štětka
19. 11. 2007 Paroubek: "Svatbu oslavila v hotelu Esplanade také například modelka Andrea Verešová" Jiří  Paroubek
20. 11. 2007 Proti demonstracím v Tbilisi gruzínská policie použila americkou sonickou zbraň
20. 11. 2007 Dezinformace pologramotných Pavel  Urban
19. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Poslední výzva pro řešení se dvěma státy? Immanuel  Wallerstein
18. 11. 2007 Petr Uhl: Žádná raketa není mírová. Podvádějící vládu musíme odmítnout. Petr  Uhl
19. 11. 2007 Petr Uhl: Aucun missile n'est pacifique Petr  Uhl
19. 11. 2007 Přátelé... Jan  Neoral
19. 11. 2007 Blížíme se tomu, co bývalo? Jan  Tamáš
19. 11. 2007 Jan Tamáš: Doba diktátorů a králů už skončila Jan  Tamáš
20. 11. 2007 Nezměnil se charakter politické práce Jaroslav  Klíma
20. 11. 2007 Věcné chyby Georgiho Margaritova
20. 11. 2007 Šovinistický výlev z balkánských fór
19. 11. 2007 Nesmíme tolerovat puč proti našim svobodám
18. 11. 2007 Demokracie? Bláznovství, křiváctví, chiméra, omyl, provokace. Pomsta Luděk  Toman
19. 11. 2007 A co vůle lidu ve věci trestu smrti?
19. 11. 2007 Národní bezpečnost?
17. 11. 2007 Akademik František Šorm zemřel právě před 27 lety Michael  Volný
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007
19. 11. 2007 Svatba arogantních snobů z butiku Štěpán  Kotrba

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007