16. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Angela Merkelová,
10. 12. 2007

PROGRAMOVÝ SJEZD CDU

V Německu se rozpoutal boj o středového voliče

Minulý týden zasedal v hlavním městě Dolního Saska programový spolkový sjezd Křesťansko demokratické strany CDU . Před jedním tisícem delegátů vystoupila její předsedkyně, spolková kancléřka Angela Merkelová, se základním projevem, který jednoznačně vyjádřil pozice strany jako středové s cílem silněji se vymezit vůči svému koaličnímu partnerovi - sociální demokracii. Merkelová, která podle posledního průzkumu má devadesáti procentní podporu členstva strany, upozornila, že kongres má za svůj hlavní cíl schválit nový základní stranický program, který vychází z šedesátiletých dějin CDU.

"Tento program bude kompasem naší politiky, která umožní úspěšně vyřešit nastávající výzvy ve prospěch naší země. Současně jasně naznačíme, v jaké cestě reforem budeme v příštích dvou letech pokračovat, abychom lidem v naší zemi zabezpečili blahobyt, svobodu a bezpečnost", aby lidé za dva roky mohli říci, že se jim daří lépe než nyní. Tomu nasvědčuje i pozitivní bilance vlády velké koalice v uplynulých dvou letech, která potvrdila, že v Německu se žije lépe po změně vlády sociálních demokratů a zelených.

Slíbila, že zaměstnanci se budou podílet na ziscích podniků, ve kterých pracují, rozšíří se vlastnictví bytů a vypracuje se koncept na spoření pro vzdělání. "Spojíme tak vlastnictví se spravedlivým rozdělením blahobytu". Nepřehlíží ani situaci 3,5 milionu nezaměstnaných a učiní taková opatření, aby byly vytvořeny pracovní příležitosti. Správnou cestu k zajištění spravedlivých mezd vidí pak v tzv. tarifní autonomii, a proto nesouhlasí i nadále se zavedením zákonné minimální mzdy. Vysloveně se postavila za důchod od 67 let a prohlásila, že "penze od 67 znamená penzi od 67 a nikoliv od 70 nebo jiných termínů. Napadla přitom nový sociálně demokratický program přijatý v říjnu v Hamburku , který zdůraznil, že demokratický socializmus je v něm pevně zakotven. Prohlásila, že osmnáct let poté, co východní Němci získali svobodu, SPD si znovu zakotvila do programu socializmus, který bude vždy "totalitní, ať chceme nebo nikoliv".

Merkelovou jednoznačně podpořil nový šéf bavorské Křesťansko sociální unie CSU Erwin Huber. Nejenže ostře atakoval SPD, ale varoval před možnou koalicí složenou ze sociálních demokratů, strany levice a zelených, i když tvrdí, že o to neusiluje. "Socialisté se nestydí porušit žádný slib, když jde o to, přijít k moci", hřímal Huber.

Delegáti sjezdu téměř jednomyslně přijali nový osmdesáti stránkový program o 3320 řádcích, který nahradil 13 let starý, a to na zásadách základních hodnot jako svoboda, solidarita a spravedlnost. . Podle názoru delegátů zastupujících zaměstnance se nový základní program strany zřetelně vyhrazuje proti původnímu, přijatému v roce 2003 v Lipsku, který byl jednoznačně tržně liberální. Nový jasně obsahuje přihlášení se k tarifní autonomii a pojmy jako Svoboda. Spravedlnost a Solidarita budou opět rovnoprávné. Bohužel tomu nebylo tak vždy, prohlásil předseda Křesťansko demokratického zaměstnaneckého společenství CDA Karl-Josef Laumann. Tuto základní změnu umožňuje podle komentátorů neotřesitelná pozice Angely Merkelové v čele strany. Není náhodné, že moto sjezdu být politicky ve středu je osobní linií spolkové kancléřky. Po deseti letech, co stojí v čele strany, konflikty potlačovala než by je vyzdvihovala. CDU ji bude následovat tak dlouho, jak vysoká bude její osobní popularita a jak dobré bude mít průzkumy, poznamenává list Rhein-Neckar-Zeitung.

Hamburský Die Welt upozornil, že ještě těsně před zahájením sjezdu se očekávala nízká úspěšnost. Ale poté přišla dohoda se sociálními demokraty o minimální mzdě poštovních zaměstnanců , kterou se nyní snaží "rétorickými piruetami prodat jako vítězství", i když jde vlastně o porážku. Podle názoru listu v současnosti nejde jen o nový program, který obsahuje představu, jakou by strana chtěla vlastně být. Strana však zde dělá ústupky, které ještě těžce zaplatí.

Leipziger Volkszeitung k tomu poznamenal, že Merkelová slibovala při nástupu do kancléřské funkce více svobody a méně státu, ale nyní budeme mít naopak méně svobody a více státu. Bude úkolem generálního tajemníka CDU Ronalda Poffaly, aby objasnil členstvu, jakým způsobem se strana vyhraňuje vůči sociální demokracii. Nový program totiž nezajišťuje pevnou půdu pod nohama voličů a působí více jako nejistý průzkumník v zemi nikoho politického středu. Pokud se nepodaří Merkelové a Poffalovi přivést rychle členy strany na území středu, pak může ztratit hlasy voličů.

Trefně napsal list Frankfurter Allgemeine Zeitung, že kdo chce v Německu být kancléřem a také jím zůstat, je odkázán na podporu moderního občana. Proto Angela Merkelová na sjezdu dala Němcům na vědomí, že její strana je přinejmenším zrovna tak dobrým strážcem sociálního státu a sociální spravedlnosti jako sociální demokracie. Za zvýšení preferencí musí však zaplatit cenu za ústupky svému koaličnímu partnerovi. Konzervativní profil křesťanských demokratů vybledl a za této situace nemůže být taková lidová strana stejně věrohodná od středu do leva a do prava. Kölner Stadt-Anzeiger tomu dodal, že nový program CDU může pomoci jen do té doby, co bude působit pragmatismus, politický soupeř bude slabý a konjunktura bude plnit veřejné pokladny, aby se každému mohlo vyhovět.

Freie Presse k tomu dodává, že sjezd křesťanských demokratů za této situace nemohl ukázat pravdivý obraz této strany, když se úspěšně podařilo zamést pod koberec všechny konflikty. Představitelé hospodářských kruhů museli se skřípajícími zuby souhlasit s minimální mzdou poštovních zaměstnanců, pokud nechtěli lít olej do ohně. Museli brát ohled na již probíhající volební kampaň do zemských sněmů v Dolním Sasku, Hesensku a Hamburku, které budou v příštím roce. Pro nikoli bezvýznamnou část konzervativců to byl bolestný proces, poznamenává k tomu list Leipziger Volkszeitung .Nový program přitom odstřihl ?staré copy?, takže již nyní opouštějí straníci CDU. Angela Merkelová stojí před velkým rizikem, že ztratí části své strany tím , že ji středovým kurzem zavleče do cizích politických revírů, což jí nakonec může přijít draho.

Jak se dalo očekávat, sociální demokraté přijali vyznění hannoverského sjezdu CDU jako politickou výzvu k boji o voliče. Vedoucí frakce SPD ve spolkovém sněmu Thomas Oppermann prohlásil, že Merkelová pro sebe reklamovala požadavek na politický střed v Německu, aniž by vůbec definovala, jak si ho představuje. Vystoupení spolkové kancléřky charakterizoval jako situaci na dětském hřišti, kdo si sedne do pískoviště a řekne : "Toto je střed, to je mé pískoviště, a zde si nemohou hrát sociální demokraté. My si nenecháme nic předpisovat a také nebudeme čekat na pozvání". Vedoucí politik SPD zdůraznil, že kde jsou lidé, kde se vychovávají děti, kde pečujeme o staré, každý den chodíme do práce, to jsou cílové skupiny, o které se staráme. CDU oproti nám neví, co vlastně chce a to je pro nás docela dobrá výchozí situace ve velké koalici. Spolková ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová obvinila CDU , že se snaží nyní ovládnout střed úkrokem do leva. "My jsme však strana středu a sociální spravedlnosti, protože vycházíme z toho, že solidární většina v této zemi za námi stojí".

Generální tajemník SPD Hubertus Heil přímo prohlásil, že tuto skupinu obyvatel CDU nezastupuje. Obvinil Merkelovou, že sice mnoho řekla, ale neobjasnila, co tím míní. Pouze prohlašovala, co CDU nechce. Mnichovská Süddeutsche Zeitung v této souvislosti upozornila, že křesťanští demokraté vlastně chtějí být zde pro všechny. Taková politika širokého středu však nevyvolává žádné nadšení a nikoho při volbách nevzrušuje.

                 
Obsah vydání       16. 11. 2007
17. 11. 2007 Akademik František Šorm zemřel právě před 27 lety Michael  Volný
18. 11. 2007 Petr Uhl: Žádná raketa není mírová. Podvádějící vládu musíme odmítnout. Petr  Uhl
18. 11. 2007 Američtí aktivisté protestují proti radaru
18. 11. 2007 Solidarity with opponents of proposed US military base in the Czech Republic
17. 11. 2007 Kolaborace "svědomí národa" v průběhu desetiletí Petr  Nachtmann
17. 11. 2007 Překvapivé reakce na americké pozvání ruských vojsk do Čech Petr  Nachtmann
17. 11. 2007 Panel IPCC: Globálním změnám podnebí se lze vyhnout
17. 11. 2007 Dezinformace Lukáše Rázla Jindřich  Kalous
17. 11. 2007 Iniciativa Pro referendum píše Klausovi
17. 11. 2007 Znepokojení: České úřady chtějí vydat izraelskou občanku do Běloruska
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
17. 11. 2007 Těžko uvěřitelné úvahy státního raketového koordinátora
16. 11. 2007 Saša Vondra varuje USA
16. 11. 2007 Kdo je bude soudit? Boris  Valníček
15. 11. 2007 Servilně - a ještě lajdácky? Jan  Neoral
17. 11. 2007 Sametové pokrytectví Zdeněk  Bárta
16. 11. 2007 Je nutná válka s Amerikou?
15. 11. 2007 Paroubek: Posudek o škodlivosti radaru musí být přezkoumán Jiří  Paroubek
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Má Šimon Pánek copyright na 17. listopad?
16. 11. 2007 Eurooptimista Sarkozy Karel  Košťál
16. 11. 2007 Je neférové obviňovat Hutku ze špatných úmyslů Jan  Čulík
16. 11. 2007 Názor dne: Podporujete Ameriku, jaká už neexistuje
16. 11. 2007 Podvody, výmluvy, vina Boris  Cvek
16. 11. 2007 Udělal to Hutka ze závisti?
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
16. 11. 2007 Ropný zlom je lež -- plnou nádrž prosím Lukáš  Rázl
16. 11. 2007 Kdo je platí ? Karel  Košťál
16. 11. 2007 Do Kojetic je daleko Michal  Šanda, Milan  Ohnisko, Ivan  Wernisch
15. 11. 2007 Pokračování ruského konfliktu PPF a Děripasky
16. 11. 2007 Konzumujte, ale žijte zdravě! Jan  Paul
16. 11. 2007 Čtvrtstoletí Ladislav  Žák
16. 11. 2007 Všichni jsme možná neonacisti Luděk  Toman
16. 11. 2007 Turkmenský plyn přece jen do Evropy?
16. 11. 2007 Hutka versus Nohavica: kultura versus zábava Vladimír  Línek
15. 11. 2007 Herec, kolaborant, písničkář, udavač.... Petr  Partyk
15. 11. 2007 Případ Nohavica ukazuje hlubší problémy: Josef  Švéda
16. 11. 2007 Co určuje tu zášť?
16. 11. 2007 Aktivisti Milan  Cimburek
15. 11. 2007 O zákazech a zásazích Marek  Kopčaj
10. 12. 2007 V Německu se rozpoutal boj o středového voliče Richard  Seemann
16. 11. 2007 Blýskání na časy aneb Bushovo dědictví Daniel  Veselý
16. 11. 2007 Největším nebezpečím dnešní doby zcela jistě není fašismus Petr  Fiala
15. 11. 2007 YouTube: Policie ČR v Panské ulici napadla demonstranty
14. 11. 2007 Blahoslavený Mejstřík chudý duchem Anna  Čurdová
15. 11. 2007 Je nepochybně nejstatečnější zpytovat vlastní svědomí Václav  Žák
15. 11. 2007 Ideály jako porucha duše Ondřej  Slačálek
11. 11. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Zabití bez výčitek svědomí Miloš  Kaláb
15. 11. 2007 Strašidlo komunismu v Čechách a na Moravě Adam  Votruba
15. 11. 2007 Diskriminace romských dětí ve školách: jak změnit praxi po zdrcujícím rozsudku štrasburského soudu?
15. 11. 2007 České ovzduší má problém -- topení uhlím a automobilovou dopravu
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
16. 11. 2007 Agregátor zpráv Právě dnes cenzuruje Britské listy
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007