30. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 10. 2007

ČT: Už zase je ohrožena demokracie - jen několik dnů před hlasováním o hospodaření televize v Parlamentu

Hysterické výkřiky reportéra ČT Marka Wollnera a jeho kolegů o ohrožení demokracie generálním ředitelem Janečkem a dvěma radními (Helenou Fibingerovou, zvolenou s podporou ČSSD a Jiřím Baumrukem, zvoleným s podporou ODS) přicházejí právě ve chvíli, kdy Parlament bude hlasovat o Zprávě o hospodaření České televize. Kupodivu to do této chvíle nevypadalo, že by Sněmovna chtěla zprávu neschválit, neboť kulturním výborem prošla bez problémů... Někteří se ovšem těšili... Těšil se vánoční revolucionář Wollner, těšil se i jeho šéf Šámal. Shodit Janečka za každou cenu se stalo věcí prestiže hned poté, co ředitel Šámal přestal být statutárním zástupcem generálního ředitele. První signál, že i ta naivní důvěra Janečka má i svou hranici.

iDnes: Nezávislost České televize je ohrožena, tvrdí její reportéři ZDE

Neschválení zprávy znamená pád Rady a volbu nové, která pak nejspíše zvolí i nového generálního ředitele, ten jmenuje další ředitele, ti jmenují producenty a dramaturgy... Příležitost posunout se v žebříčku. Lepší místo, větší plat, více moci. Televize se bude rok či dva potácet v problémech, ze kterých budou těžit opět skupinky kamarádíčků, které ovládaly instituci veřejné služby od doby odchodu ředitele Mathého a svou moc chtěly upevnit v roce 2000. Cílem tehdy byla privatizace druhého programu, díky němuž nyní ČT spouští digitalizaci. Ten kdo by tehdy ovládal paskvil s 5% sledovanosti, by dnes určoval kurs do budoucnosti. A tak se hoši z Barrandova a jejich politická kamarilla snažili. I spacáky se hodily. Tehdy si někteří redaktoři také vymysleli, že je ohrožena demokracie, zatím byla ohrožena pouze jejich křesla po tom, jak manipulovalo zpravodajství politikou v období Bamberku a Sarajeva. Pád Rady po možném neschválení Zprávy o hospodaření bude následovat automaticky, ze zákona, neboť Parlament neschválil už z důvodů kritiky manipulativního zpravodajství Zprávu o činnosti a v zákoně se praví, že neschválí li jednu zprávu dvakrát nebo dvě zprávy jednou, Rada se poroučí. A stavba se sesune jako domino.

Otevírá se tím cesta k řešení, kterého chce nejspíše nyní Wollner dosáhnout - ke zvolení ředitele zpravodajství Šámala generálním ředitelem. Protože v opačném případě jeho jednání nemá logiku a redaktor dobrovolně páchá mediální sebevraždu.

Šámalovo jméno jako kandidáta na generálního už se ve Sněmovně objevilo. Kupodivu - v ODS. Zákeřné zákulisní politické útoky na Janečka ze strany Šámala a dříve i Lamberta pokračují už déle než dva roky. Doposud byl, i přes mnohá varování, generální ředitel slepý a hluchý i k tomu, že jeho nejbližší okolí destabilizuje instituci a vytváří intriky s cílem ho svrhnout. Jako jejich bývalý kolega měl skrupule slušnosti. Prostě nechtěl být svině a měl potřebu nedotknutelnost instituce a jejího managementu chránit i přesto, že věděl... Chytrému napověz, u hloupého nepomůže ani kopanec. Janeček nakonec odstavil Lamberta a Šámal přestal být korunní princ. To to trvalo... Svou liknavostí znechutil hromadu lidí, kterým se jeho slušnost začala jevit jako slabost.

Celá redakce aktuální publicistiky má přitom už velmi dlouho máslo na hlavě. Chyb jako máku. Stížností na objektivitu a vyváženost ještě víc. Incidenty redaktorů také nejsou ojedinělé. Policie už mimo jiné jednou redaktora Wollnera obvinila - z výtržnictví a ublížení na zdraví v jeho slavné únorové záchodové fackovačce s bývalým generálním ředitelem televize Jiřím Balvínem. Nakonec to kamarádi ututlali a Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 rozhodlo, že se nedopustil žádného trestného činu. Balvínovi to koneckonců začalo být jedno, měl na starosti rozvoj hudební televize Óčko a digitální licence. Navíc - orel much nelapá. Stejně jako se nikdo nedopustil trestného činu během vánoční rebelie v roce 2000. Náklady za ušlý zisk, použitou techniku a stojící práci ve finále zaplatili rozzlobení koncesionáři. Pisoárový bijec Wollner dnes už ale nejspíše Václavské náměstí obavami o demokracii nenaplní. Nepíše se rok 2000, ale 2007. Že se blíží vlk, se nedá křičet neustále. Televize se v roce 2007 skoro celá - až na redakci zpravodajství a publicistiky - stabilizovala. Programově i ekonomicky. Dokonce i dětských nemocí ČT24 se postupně zbavuje. Technologie se obměňuje, i když ne tak marnotratně, jako na Nově. Nová grafika televize je mladá, svěží a nepodařilo se ji ani odborářům poplivat. Programové změny jsou vidět i na okruhu ČT 2, který přestal být pouze a jedině doménou obdivovatelů prezidenta Havla. Teď se tam cpou zelení i křesťané, zajímavé dokumenty BBC, a na takto zpestřený program se dá i dívat. Televize má novou programovou ředitelku - profesionálku a konečně program nevede člověk, kterému je obsah vysílání bytostně cizí. Lambert už není oním arogantním agresivním nafoukancem, sedí v Rohlíku a řídí několik důchodkyň na PAM. Služební limuzína i ředitelská kancelář už patří někomu jinému. Definitivně. Dlouho nechápal, že se mu neděje křivda, ale jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá... A on do lesa volal dost nahlas a dost dlouho.

Dekonspirovaná rozvědčice Králová, která manipulovala vysíláním ve prospěch tajné služby v redakci řízené Šámalem, působí v ČT stále. Nejspíše jako spojka televizního zpravodajství a publicistiky do zpravodajské komunity. A to je jen vrcholek ledovce. Vazby některých reportérů na PR agentury či pracovníky policie a tajných služeb nezmizely. Natáčení investigací se mnohdy stalo prací na objednávku. Z tajné služby, policie a prokuratury cíleně utíkají informace a reportéři jsou jimi manipulováni, aniž znají pravý důvod, proč zrovna tyto informace, a proč zrovna teď.... Vezmou, vyfabrikují... Odvysílají. Důvody je ani nezajímají. Nepřemýšlejí. Za ty prachy? Víte, kolik práce by dalo shánět tyto informace "doopravdy"? Na to žádná česká televize nemá peníze. A tiší konspirátoři mediálních her to vědí. A tak si "investigativně" vyřizují účty přes obrazovku s nepohodlnými.

Špinavá práce se nevyhýbá nikomu. Jeden z reportérů třeba přijal zakázku od uhlazeného putovního mazlíka - píárového poradce předsedy jedné politické strany - na zlikvidování místopředsedkyně této strany cestou skandalizace jejího přítele. Vnitrostranický boj. A snaží se, i když ještě nic na obrazovce nebylo... Netuší, že hned poté, co zakázku provede a manipulativní pořad "z regionu" Česká televize odvysílá , stává se onen "novinář" okamžitě vydíratelným, neb si ho onen píárista nahrál, aby mohl svému chlebodárci ukázat, že on si své peníze zaslouží a dotyčného reportéra pak bude mít poslušného. On to přežije... Reportér v případě dekonspirace ne. Jenže se ten blbec pochlubil i tam, kde neměl. Generální ředitel ČT by nejspíše neuvítal, kdyby se černá ovce provalila někde na internetu a nebo kdyby dostal zvukový soubor mailem on či poslanci... Vyrazit by ho musel. Chtě nechtě... I to je publicistika České televize. A její rizika. I to je ochrana demokracie. Ne nadarmo se kontrarozvědka po revoluci jmenovala Úřad na ochranu ústavy a demokracie...

Marek Wollner se ve svých závěrech mýlí. Demokracie není ohrožena. Jen on a jeho přátelé. A ve své hlouposti si neuvědomuje, že právě svým vystoupením v médiích potvrdil nepravdivost svých slov. Sám. Demokracie v ČT je. A je jí tam víc, než by pro objektivitu a vyváženost bylo třeba. Někdy ta demokracie znamená anarchii. Která televize by beztrestně dovolila okopávat kotníky generálního ředitele nějakému poskokovi ze zpravodajství? Který jiný ředitel jakékoliv jiné "kapitalistické" firmy by toleroval, aby jeho zaměstnanci poškozovali veřejně pověst zaměstnavatele, své značky? Nebudu jistě daleko od pravdy, když budu tvrdit, že pokud by si něco podobného dovolil kdokoliv v jakékoliv soukromé televizi, letěl by na minutu. Vzpomeňme na "hvězdu" televize Nova Jana Tunu. Letěl za takovou "hloupost", jakou byl otevřený dopis předsedovi ČSSD Paroubkovi, který podepsal - "za Novu".

iDnes: Tuna musí kvůli dopisu Paroubkovi z obrazovky ZDE

Ale Česká televize jakoby nepatřila nikomu, protože majiteli jsme přece "my", my všichni. Jakoby to byla kořist k rozebrání a hejno supů už čeká, až jim někdo dá šanci. Privátní televize čekají na svou příležitost, protože pornografické reality show už nikoho nelákají. Takže, Marku Wollnere, vzhůru na obranu demokracie ! Šámal si už cestičku ve sněmovních kuloárech prošlapal. A Janeček je příliš slušný, než aby vás oba vyrazil na hodinu. Možná ale je v tom Šámal nevině. Pokud ano, nejspíš během několika dní prohlásí, že uvedené výroky Marka Wollnera byly jeho soukromým názorem, se kterým se on ani redakce neztotožňuje. A zachrání si kůži... Uvidíme.

První pomoc v případě ohrožení demokracie: Kodex České televize ZDE

Návod na podání stížnosti na vysílání ČT Radě poro rozhlasové a televizní vysílání ZDE
                 
Obsah vydání       30. 10. 2007
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík
30. 10. 2007 BBC: Nová železná opona
30. 10. 2007 Na Ukrajině není zdaleka tak zle, jak se píše v reportáži BBC
30. 10. 2007 Nejistota v Americe Greg  Evans
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Můžeme žít i bez politických stran? Martin  Gřeš
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech
30. 10. 2007 ČT: Už zase je ohrožena demokracie - jen několik dnů před hlasováním o hospodaření televize v Parlamentu Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Netrvalo to dlouho: Šámal se poroučí z České televize, Wollner se nejspíše bojí Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 iDnes není oficiálním vládním orgánem? Petr  Nachtmann
30. 10. 2007 Hvězda zvaná Pelyněk Pavel  Kopecký
30. 10. 2007 Komu patří 28. říjen? Miloš  Dokulil
30. 10. 2007 Muž minulého věku Vladislav  Černík
30. 10. 2007 Všeobecný základní příjem: myšlenka, která stojí za zvážení Rudolf  Převrátil
30. 10. 2007 Soumrak utopií (čtvrtá část) Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 10. 2007 Už zase jezdíme do Německa na nákupy aneb Jdeme do Evropy Monika  Binke
30. 10. 2007 Zelené oči Jiří  Karásek ze Lvovic
30. 10. 2007 "Chobotnice" zevnitř
30. 10. 2007 Zasloužený výdělek, aneb Kreativní boj o finanční ocenění práce Uwe  Ladwig
30. 10. 2007 Co se stalo v Hamburku Štěpán  Steiger
30. 10. 2007 Konzumismus Beno  Trávníček
30. 10. 2007 Padouši, nebo hrdinové? Pavel  Urban
29. 10. 2007 Obří letecké pumy: superzbraně supervelmocí Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
29. 10. 2007 Nepotřebuji, aby někdo dával z daní na cizího dědka korunu
29. 10. 2007 El Baradei: Irán není akutním nukleárním nebezpečím
30. 10. 2007 Pár nesmyslů a hrozná demagogie Ondřej  Šlechta
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
29. 10. 2007 Paroubek nejspíše končí, i když o tom ještě neví Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Vyšel Sborník literárního, výtvarného a divadelního kritika Bohumila Polana Jan  Paul
29. 10. 2007 50 let pořadu Today
30. 10. 2007 Krásy české přírody Wenzel  Lischka
28. 10. 2007 Miminko není vicepremiér, aneb O rovném přístupu k právu v ČR Zdeněk  Jemelík
28. 10. 2007 Měl Havel Klause a Mečiara nechat zatknout? Přemysl  Janýr, Michal  Petřík
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007