12. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 10. 2007

Snad je jasno

Nobelova cena míru, udělená Al Gorovi a panelu vědců, kteří působí v barvách OSN a dodávají příběhům vyprávěným Alem Gorem punc vědy, snad konečně dala i těm méně vnímavým odpověď na to, co že to vlastně globální oteplování je a do jakého šuplíku patří. Jde o politiku a politikum v jejich krystalické podobě. Tím vůbec nemám na mysli něco urážlivého nebo něco, co by mělo význam globálního oteplování jakkoliv snížit. Naopak. Podle mne jde o jasný signál o tom, že již nejde o to, jaká je pravda o globálním oteplování. Teď už půjde spíše o to, jak velkou moc a zisk komu z nás přinese. Já osobně vnímám cenu udělenou Al Gorovi a spol. jako ohodnocení kvalit a užitečnosti zeleného politického směru.

Půjdu tak daleko, že budu tvrdit, že si tento směr takové ocenění velice zaslouží. Již několik desetiletí udržuje především v evropské politice určité pozice a prostor, který přitahuje k věcem veřejným lidi a to především mladé lidi, kteří by si jinak o politiku ani neotřeli boty. Přináší alternativu tradičnímu pravolevému schématu a upozorňuje systematicky na to, že lidé nejsou středem všehomíra. Je dobře, že je na této planetě stále více lidí, kteří si to uvědomují a dokonce i těch, pro které je to integrální součástí jejich přesvědčení nebo, chcete-li, víry. A pokud existuje početná skupina lidí, která má nějaký pohled na svět, pak je jenom přirozené, že se objevují politická hnutí nebo strany, který takový názor používají, využívají nebo i zneužívají s cílem získat moc. Jak praví jedna stará indická moudrost: člověk přichází na svět s krásnou a čistou vírou a za ním kráčí ďábel a ten mu ji organizuje.

Je velmi důležité si uvědomit, že pojem globální oteplování je dnes již součástí praktického mocenského zápasu a nikoliv akademické vědecké debaty. Je velice zábavné pozorovat Václava Klause, jak se snaží vést odborné debaty tam, kde už se dávno rozdělují miliardy. Pro Václava Klause je nepochybně velice perspektivní cesta, jak jako osoba může vstoupit do světových dějin a zařadit se po bok legendárních mužů, kteří měli pravdu v okamžiku, kdy už ji nikdo nechtěl slyšet. Je to prostě na pomník. Pokud bych měl použít nějaký příklad, pak si dovolím poznámku v tom smyslu, že dnes se začíná v opravdu odborných biologických kruzích přiznávat, že legendární akademik Lysenko nebyl vždy úplně mimo misku a naopak že ani darwinisté ani fanatici pragenetiky neměli tehdy patent na rozum. Trvalo to ale padesát let a Lysenkovi kvůli tomu dnes nikdo pomník nepostaví.

Je důležité si rovněž uvědomit, že se ukázalo, že zelená politika má obrovský potenciál ovládat masy a zároveň přinášet nebývalé rozšiřování trhu a celou řadu mimořádných tržních externalit. Stačí se podívat je na to jak se změnila situace na dlouhodobě stabilizovaných trzích s příchodem biopaliv. Každý, kdo má maturitu, si může spočítat, že celková hospodářská efektivnost zavedení biopaliv je záporná. Pro normálního člověka tedy přinášejí bezesporu více škody než užitku. A konkrétně?!? Na nádrž s dvěma procenty biopaliva ujedete asi o 4 procenta méně kilometrů a dříve vyměníte motor. Potraviny zdraží daleko více než o 10 procent. Kromě spotřebitele vydělají všichni. Energetické náklady na zvýšenou výrobu ovšem spolehlivě znegují veškeré maximálně předpokládané benefity, které najdete v letácích těch nezelenějších ze zelených. Plocha rozorané země se zvýší a tak se uvolní do ovzduší daleko více uhlíku, než možná umíme vůbec spočítat.

Máme tady nejen něco, co přitahuje lidi, co je podle nich prosté a jednoduché a dělá se především pro ně, něco, co útočí na starý, podlý svět, ale zároveň něco, co přináší ohromné podnikatelské příležitosti a otevírá cestu k moci. Tam, kde dosud klasická politická schémata potřebovala války, aby uspokojila přerostlé ambice a rozdělila nestandardní zisky, tam přichází zelené schéma s vizí velikého zápasu o zachování neměnnosti přírody. V tomto velikém tažení, proti kterému byly křížové výpravy, napoleonské války a nebo Drank nach Osten jenom třídními výlety mateřské školky, bude určitě hodně padlých, protože už od začátku se verbuje pod heslem občané světa spojte se! (...nebo střelím) a nebo kdo nechladí s námi, hřeje proti nám. Bude snadné vytvářet nepřátele tohoto procesu a tažení a zakládat výbory pro veřejné blaho, třídění a čistotu čehokoliv a kohokoliv. Zkrátka a dobře, máme tu něco velice nebezpečného. Nicméně džin je z lahve venku a zdá se, že norský Nobelův výbor se rozhodl definitivně zahodit špunt a spolknout papírek se zaříkadlem. Rád bych poznamenal, že funkci tohoto výboru v případě Nobelovy ceny míru naplňuje komise norského parlamentu. Nezbývá než věřit, že norský parlament je ctihodné shromáždění moudrých mužů a žen, protože projekce této skutečnosti do reality Parlamentu ČR by mohla vést k zamyšlením, která by bylo zajisté těžko publikovat i Britských listech.

Nobelova cena míru se už dávno nedává nikomu, kdo by se opravdu zasloužil o mír. Mír je příliš komplexní záležitost. Ve vztahu k této vysoce prestižní ceně je mír prostě jenom zástěrka, pod kterou je možné dát najevo určité politické preference. Je to cena politicky účelová a jiná snad ani být nemůže. Nobelovou cenou se dává najevo to, že na něčí straně je pravda daleko dříve, než ji prověří čas. O cenách v ostatních vědeckých oborech to lze říci daleko obtížněji, vždyť často dostávají Nobelovy ceny vědci na sklonku života za práce a objevy staré desítky let. Nobelova cena míru za rok 2007 je však skutečným unikátem. Vyzdvihla před celým světem na piedestal pravdy kontroverzní teorii, která nemá ambice o nic menší než nastolit nový světový pořádek. Všichni rozumní lidé by se nad tím měli zamyslet, protože tady už nám nový svět neklepe na dveře, ale tak trochu hází kameny do oken. Plně souhlasím s tím, že je to významné ohrožení demokracie v její klasické podobě.

Na rozdíl od jiných si ale dovolím poznamenat, že je to právě demokracie, která ukázala obdivuhodnou neschopnost reagovat na změny, které překračovaly určitou mez jinak než návratem k totalitě nebo násilí nebo naopak bezbřehým liberalismem nebo dokonce nihilismem. Příchod nového politického prostředí, ze kterého budou některá témata vyňata a podřízena jiným dosud nejasným strukturám a procesům, je tedy zákonitý. Můžeme proti tomu protestovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale také asi to jediné, co s tím můžeme dělat. Hra už dávno začala a karty jsou rozdány. Měli bychom to tedy vzít na vědomí a začít se připravovat na jiné taneční kroky mezi vejci... Pro začátek bychom mohli na Nobelovu cenu míru navrhnout Járu Cimrmana a neznámý betonový sídlištní panel neboť zcela nepochybně „vykonali nejvíce pro bratrství mezi národy, zrušení nebo zmenšení existujících armád či pořádání a propagaci mírových kongresů“ jak zní oficiální anotace propozic Nobelovy ceny míru. Tedy určitě více než třeba Jásir Arafat nebo Al Gore.

To už by snad bylo jasno definitivně...

                 
Obsah vydání       12. 10. 2007
14. 10. 2007 Britští konzervativci na vlně popularity
14. 10. 2007 Blairovští spiklenci v Brownově vládě jsou neklidní
12. 10. 2007 Putin varoval Spojené státy, aby nebudovaly raketovou obranu
12. 10. 2007 Al Gore dostal Nobelovu cenu, Klausovi unikla jen náhodou
14. 10. 2007 Ladislav Žák o globálním oteplování: Zajímavá, avšak nepodložená spiklenecká teorie Jan  Čulík
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
13. 10. 2007 MF Dnes zesměšňuje jen sama sebe Petr  Wagner
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
13. 10. 2007 "Gorovi" nebo "Goreovi"?
13. 10. 2007 Otevřený dopis Spolku výtvarných umělců Mánes: rektor VŠUP zneužil své postavení
14. 10. 2007 Kázání pro kostelový lid Zdeněk  Bárta
12. 10. 2007 Centralizace veřejné správy Milan  Šveřepa
12. 10. 2007 Čurdová: Talmanová jako "expertka na slaďování"? Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
12. 10. 2007 Michael  Marčák
12. 10. 2007 Koza pana Séguina aneb revoluce po italsku Kateřina  Amiourová
12. 10. 2007 Nelehká úloha z trigonometrie, aneb proč není radar někde úplně jinde? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Radar v Turecku není možný: dvě třetiny Turků nesnáší Američany
12. 10. 2007 Ornitolog: Bude příroda radarem ovlivněna až 100 km daleko? Lubomír  Peške
12. 10. 2007 Klvaňa: Pouze závislí odborníci mohou spočítat vliv radaru
12. 10. 2007 Seriózní noviny takhle nevypadají Jan  Lambert
12. 10. 2007 Jak se obejít bez Ruska a přitom nezmrznout zimou
12. 10. 2007 Kaplický: Politika ODS proti umění Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Čas na nitkách Martina  Straková
12. 10. 2007 Hrozí českým Zeleným vyloučení z Evropské strany zelených? Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Radar na Petříně Václav  Dušek
12. 10. 2007 Není hajzl jako hajzl Milan  Cimburek
12. 10. 2007 Drahé služby České pošty půjde lépe zprivatizovat Pavel  Hojda
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
8. 10. 2007 Bílá bude křtít gorilu, Noid další DVD Odhalení - Nové příběhy
11. 10. 2007 Aféra jménem Andula (VI. část) Josef  Brož
11. 10. 2007 Afghánistán dnes Daniel  Veselý
11. 10. 2007 Padouch, nebo hrdina? Pavel  Kopecký
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
11. 10. 2007 Podpořte přímou volbu prezidenta Tomáš  Franke
11. 10. 2007 Spojené státy přiznaly protiruské zaměření protiraketové obrany Lukáš  Kantor
11. 10. 2007 Nechci tučňačky, Klaus na Hrad Lukáš  Rázl
11. 10. 2007 Konec mlžení komise expertů prostřednictvím plukovnické prezentace
10. 10. 2007 Mobilní telefony jsou zdraví nebezpečné
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
10. 10. 2007 Rozhodně nikdo jiný někde jinde se nemá lépe než já! Jan  Paul

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba
12. 10. 2007 Al Gore dostal Nobelovu cenu, Klausovi unikla jen náhodou   
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
5. 10. 2007 Katastrofa podnebných změn je už zde, varuje OSN   
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil
19. 9. 2007 Záporné následky globálního oteplování pocítí už naše generace   
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety