20. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Boris Jirků,  ilustrace do knihy
20. 9. 2007

VŠUP: Nýmand v křesle rektora určuje, co je umění a co ne

Disgustativní situace na VŠUP, která nastala bojem o křeslo rektora této umělecké školy, pokračuje s neztenčenou silou. Příležitostí k podpásovým úderům je tentokrát výstava, kterou uspořádal Úřad vlády bývalému rektorovi, akademickému malíři Borisi Jirků, v prostorách Strakovy akademie. Stávající rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška vyjádřil pochybnosti nad tím, že premiér Mirek Topolánek převzal záštitu nad výstavou . Rektor v dopise adresovaném předsedovi vlády označil tvorbu Jirků na "úrovni třetí oblastní ligy, která si v principu nezaslouží být spojována se jmény nejvyšších reprezentantů našeho státu". Ještě že nejsou padesátá léta, to už by Borise Jirků z vernisáže odvážel černý tatraplán... Malíř, sochař, ilustrátor, grafik Jirků (1955), žák Arnošta Paderlíka (1980) vedl od roku 1990 figurální kresbu na VŠUP. Věnuje se kresbě, malbě, knižní ilustraci (G. G. Márquéz, M. Bulgakov, D. Charms), grafice, vitráži, plastice. Získal ocenění v soutěži Nejkrásnější kniha roku (1994, 1999), Grafika roku (2002).

Proti autorovi, který něco umí, ctí poctivost řemesla a v životě už něco dokázal, je současný rektor, pouhý teoretik a kurátor, nula. Nula, která se naneštěstí dostala k moci nad jednou školou.

Boris Jirků, z cyklu Dolce far niente, 2005, serigrafie, 1000x700Není nic horšího, než když se v současné době, plné estetické liberálnosti, začnou kádrovat výtvarníci. Kdo je výtvarník první a kdo třetí kategorie. Jirků patří k těm, jejichž tvorba není líbivá. Na jednu stranu trnkovsky kresebná až janečkovsky strohá, racionálně kaligrafická perokresba, na druhou stranu bauchovská exprese výrazu a či až dalíovské, surrealisticky naléhavé poselství o člověku. Expresivní figuralista rozechvívá mistrovství kresebnosti, šrafury i barevné kontrastnosti a nutí k přemýšlení - tu nad obnaženým prsem, provokujícím kalkulativně chladně vztyčenou bradavkou, tu nad šklebem, který odhaluje bezzubou povahu postavy. Je plný gest a výrazů, člověk je pro něj na prvním místě. Není tak anatomicky filigránský jako Anderle, není tak poeticky zkratkovitý, jako starý pan Janeček. Hraje si s optikou - širokoúhlým zkreslením či úhlem pohledu. přehání. Karikuje své postavy při zachování bohatosti výrazu. Jeho poezie je ale mučivou básní, vykřičenou do obličeje diváka, čtenáře. Jeho ilustrace dotváří romány Gabriela Garcíi Marqueze (Kronika ohlášené smrti, Podzim patriarchy, Sto roků samoty) či Bibli a nepovyšují se přitom nad autory textů. V pokoře před géniem slova hnětou k němu svůj šrafovaný komentář.

Boris Jirků, z cyklu Dolce far niente, 2005, serigrafie, 1000x700Aby o tomto grafikovi, bez ohledu na ideologické tendence tvořícím, říkal kdejaký nýmand s žezlem akademického funkcionáře, že je autorem třetí kategorie, musel by mít za sebou alespoň tutéž schopnost znesvětit bílý papír černou tužkou a neudělat přitom základní anatomickou chybu. Protože o výtvarném umění by žvanilům mělo být zakázáno hovořit.

Autor tohoto rozhořčeného komentáře vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou s titulem akademický sochař v době, kdy tam učili většinou lidé, kteří něco uměli a znalost řemesla byla předpokladem, že student nebude z atelieru profesorem vyhnán latí. Figurální kresbu mne učil profesor Burant. Absolvoval jsem ještě včas - v roce 1988, v jednom ročníku s Alešem Najbrtem, Michalem Cihlářem a dalšími. Byli jsme jedním z posledních ročníků, který dostal důkladný základ v řemesle i rozličných výtvarných technikách. Ne v kecech teoretiků a obhajobách "toho co jsme chtěli vyjádřit, i když jsme vyjádřili něco jiného", ale v práci. Slovo kurátor bylo v té době označení pro osoby, pečující o navrátilce z kriminálu. Post-sametová názorová rozbředlost, závist a estetická neujasněnost z výuky VŠUP odstranily z názvy i práce školy ono "UP" neboť "umění" dělal v tu chvíli v rámci svobod kdekdo, profesní struktury SČVU se rozpadly a průmysl čile rozkrádala nová garnitura . Svoboda tvorby udělala ze studií gebauerovskou konceptuální exhibici, ve které se sousloví uměti řemeslo (předpoklad slova umělec) musí červenat a teoretici se stali scénaristy kolektivních galerijních orgií . Boris Jirků byl na této škole jedním z mála "těch starých", kteří ještě něco uměl. A to, co uměl, dělal i učil.

Jestli byl Jirků dobrým učitelem, nevím, mne neučil. Dobrým rektorem nejspíše nebyl, neboť nepotlačil akademickou svobodu ve prospěch střízlivého designu, funkčních hodnot nového tvaru. Nedonutil učitele učit a studenty se učit. Nedonutil je většinou k chápání potřeb výroby, průmyslu, řemesla. Povolil úpadek řemesla. To bylo totiž to základní, co odlišovalo vždy UMPRUM od AVU. Nejspíše ani nemohl dosáhnout razantnějších výsledků, neboť mor, který započal v zimě roku 1989, pokračoval nezadržitelně. Ale jako výtvarníkovi nelze Borisi Jirků nic vytknout. To, že si o něj dnes otírá ústa kdejaký nýmand, je prostě skandální a je na čase, aby se způsobem obsazení funkce rektora VŠUP na jaře tohoto roku už konečně začala zabývat ministryně školství. Protože je škoda ponechat školu se stoletou tradicí a kdysi světovou proslulostí v takovém úpadku, do jakého se dostala nástupem stávajícího vedení. Borisi Jirků přeji brzké uzdravení.

Jak vidí střet Jirků s Liškou ČTK:

Liška napsal, že nemíní premiérovi radit, komu a kdy má udělovat svou záštitu. "Chci pouze upozornit na skutečnost, že práce Borise Jirků svou úrovní nereprezentují ani výtvarnou tvorbu naší školy, ani české výtvarné komunity," uvedl rektor v dopise, jehož kopii poskytl ČTK. "Domnívám se, že doporučení k převzetí záštity přichází od vašich poradců, kteří zřejmě nemají velký přehled o současné výtvarné tvorbě v naší republice," dodal Liška.

Úřad vlády na dotaz ČTK reagoval stručným prohlášením: "Úřad vlády ČR si pokládá za čest, že ve svých prostorách může vystavovat obrazy a plastiky vynikajícího umělce profesora akademického malíře Borise Jirků. Touto cestou mu také přejeme brzké uzdravení v jeho vážné nemoci," uvedl vedoucí úřadu vlády Jan Novák.

Za šokující projev hyenismu považuje vyjádření rektora VŠUP galerista Miroslav Lipina, který výstavu v sídle vlády instaloval. "Pan rektor ví, že Boris Jirků je po vážné operaci srdce. Je šokující, že ho nenechá ani v klidu uzdravit," řekl Lipina ČTK. Odmítl Liškovo hodnocení Jirků uměleckých kvalit, malíř je podle něj uznávaný doma i v zahraničí. Spor pokládá za pokračování sporů z akademické půdy.

Jirků byl loni v létě kvůli neshodám se studenty a vedením školy odvolán z čela VŠUP, nahradil ho historik umění Liška. Bývalému rektorovi jeho kritici vytýkali porušování pravomocí. Jirků podle akademického senátu obcházel jeho právo posuzovat některá rektorova rozhodnutí, například změny v obsazení umělecké rady školy. Jirků z rady odvolal řadu významných osobností. Žádné své pochybení ale neuznal.

Úřad vlády se rozhodl, že ve svých prostorách bude pravidelně pořádat výstavy současných českých výtvarníků. Novou tradici otevřel právě Jirků. Úterní vernisáž jeho obrazů a plastik zahájil premiér, který malíře označil za svého přítele, jehož tvorba se mu líbí. Do Strakovy akademie dorazili i někteří ministři Topolánkovy vlády a desítky pozvaných hostů. Jirků se ze zdravotních důvodů zúčastnit nemohl.

Jirků se věnuje volné malbě, grafice, ilustraci a knižní grafice. Obrazy a plastiky vystavené v sídle vlády zachycují jeho dojmy z cest a volnou tvorbu za posledních 15 let. Výstavy ve Strakově akademii nebudou volně přístupné. Obrazy si budou moci kromě členů kabinetu, pracovníků a návštěvníků úřadu vlády prohlédnout lidé v rámci exkurzí po sídle vlády, které využívají hlavně školy a jiné organizované skupiny.

zdroj: Rektor VŠUP se diví, že jeho předchůdce má výstavu na vládě - ČTK ZDE

                 
Obsah vydání       20. 9. 2007
19. 9. 2007 Muslimská Amerika
20. 9. 2007 Gabala pod americkým drobnohledem
20. 9. 2007 VŠUP: Nýmand v křesle rektora určuje, co je umění a co ne Štěpán  Kotrba
20. 9. 2007 Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi Štěpán  Kotrba
19. 9. 2007 Papež odmítl přijmout Condoleezu Ricovou
19. 9. 2007 Absolutní panovnice justiční monarchie Zdeněk  Jemelík
20. 9. 2007 Vojenská základna USA v ČR: po A následuje B Oldřich  Průša
20. 9. 2007 Zelený panáček Petr  Štengl
20. 9. 2007 Boj kuřáků proti stárnutí veřejnosti, aneb Bez kouření do větší sociální jistoty Uwe  Ladwig
20. 9. 2007 Egon Bondy je mrtev, jeho dílo ne Ondřej  Slačálek
19. 9. 2007 Vláda vede informační válku s českou veřejností
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3
20. 9. 2007 Prolomení blokády v Brdech
20. 9. 2007 Společenstvo zasvěcenců vyššího zájmu Ivo  Šebestík
20. 9. 2007 Uplynulo čtvrt století od masakru v palestinských táborech Sabra a Shatila Daniel  Veselý
19. 9. 2007 Televize BBC: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud
19. 9. 2007 Co je demokracie podle Sartoriho Josef  Brož
19. 9. 2007 Policie: Přistěhovalci ze středovýchodní Evropy "mají jiné standardy"
19. 9. 2007 Irák rozhořčen nad smrtí osmi civilistů, které zabila soukromá americká bezpečnostní firma
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Rusko a USA se tak znovu poměřují v tom, kdo má silnější bombu
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Rusko a Čína "provádějí špionáž proti USA"
19. 9. 2007 Anheuser Busch, Dalík a konec budějovického Budvaru?
19. 9. 2007 Je to moje značka, chlapče!!
18. 9. 2007 Prezidentské volby v zajetí hlouposti Bohumil  Kartous

Volby rektora na VŠUP, říjen 2005 RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2007 VŠUP: Nýmand v křesle rektora určuje, co je umění a co ne Štěpán  Kotrba
15. 1. 2007 Je v Čechách právo více než politika? Jiří  David
31. 5. 2006 Škola standardně funguje, přestože senát neustále napadá vedení školy Boris  Jirků
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul