7. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 9. 2007

Dekoj aneb blahoslavení diletanti

Pokud se předseda "Nezávislé odborové organizace" ČT na titulní straně LN dne 5. 9. 2007 vyjadřoval v článku s provokativním titulkem "Nejde o změnu, ale o likvidaci značky ČT" ke kvalitě nového designu České televize, nejspíš to bude tím, že je kvalifikován k tomu, aby dokázal odborně posoudit grafickou i animační úroveň grafického obalu a nového loga ČT, stejně jako desítky dalších věcí, které tento diletant už v minulosti komentoval. Holt k politice a k fotbalu - a k veřejnoprávním médiím - se vyjadřuje každý. Vždy jsem se domníval, že role tripartity jsou definitivně určeny. Odboráři se starají o zaměstnanost a otázky zákoníku práce, požitky svých členů a dalších zaměstnanců, zaměstnavatelé o zisk akcionářů, kvalitu a prodejnost výroby, vláda pak o vyváženost vztahů, které z principu námezdní práce vyvážené být nemohou. Ne tak v České televizi a v Českém rozhlase. Zde parlamentní demokracie ve své blahovůli vytvořila z diletantů všeználky a pověsila tak čerty na zeď. Oslabení ČT, postupná likvidace zavedené značky či dokonce privatizace televize nehrozí, i když se nám to snaží agilní odborář Dekoj podsunout. Naopak. Česká televize převzala iniciativu v procesu digitalizace a pomalu, ale jistě nabírá dech. Nový design předznamenává změny ve chvíli, kdy komerční konkurence neví, jak se k digitalizaci postavit.

"...likvidací svého jedinečného logotypu ztratí Česká televize svou nezaměnitelnou identitu a s příchodem desítek nových televizních stanic zapadne v tuctové šedi koleček, čárek, jedniček, dvojek... Možná že právě o to zde jde..."

Ale omyl. Zjednodušení komunikace je předpokladem funkční identifikace programů za situace, kdy bude o sledovanosti rozhodovat pozice v settopboxu a program televize bude připomínat telefonní seznam. Obdobně se svým designem pracovala BBC, ARD, ZDF, ORF. Totéž čeká Český rozhlas, kde číslování stanic také postrádá s novými programy a novými kanály logiku i jednotnost corporate identity. Rozhlas má ale ještě nějakou chvíli čas, neboť u něj switch off nehrozí, jeho zapojení do DVB-T, ipTV či DVB-H je rozšířením působení, nikoliv výměnou přenosových tras.

V České televizi revoluční duo Dub&Dekoj, v Českém rozhlase pak někteří členové Rady si ale pletou role. Dekoj chce být animačním grafikem, případně dramaturgem, nejlépe by se nejspíše cítil generálním ředitelem, radní v rozhlase jsou zase kvalifikování zasahovat generálnímu řediteli do řízení podniku, případně z výše svých piedestalů jsou jednou odborníci na pronájem či nákup budov, jednou zase hudebními dramaturgy, a do třetice se pohrdlivě vyjadřují o kvalitě práce profesorů obojího práva.

Dekoj už zapomněl, za jakých okolností vznikly odbory v jinak silně pravicovém kolektivu zaměstnanců Kavčích hor . Byla to jediná možnost, jak divoce stávkující redaktory na jaře 2001 nezavřít do kriminálu a jediná možnost, jak dát jejich divokému protestu proti vedení firmy alespoň formální zdání legality. Hučel do nich taťka odborářů, předseda ČMKOS Falbr i ministr kultury, nebožtík Dostál. V případě neúspěchu přesvědčování o výhodnosti založení "nezávislých" odborů v ČT reálně hrozil zásah policejního komanda a vyklizení budovy od bivakujících falešných strážců demokracie . Od té doby se pánové Dub a Dekoj tváří, že namísto údržby přenosových vozů (dnes pracuje jako vedoucí přenosového vozu) řídí celou televizi. V roce 2007 se ale nepíše rok 2000 a dnes už si ani malé dítě nemyslí, že při televizní krizi legálně zvolený management ČT ohrožoval demokracii. Na tom se shodnou politici pravice i levice. A shodnou se i na tom, že Dub&Dekoj jsou větším nebezpečím pro televizi, než europoslankyně Bobošíková nebo George Hodač.

V Českém rozhlase se zase z moci současné vládnoucí strany a díky bezectným parlamentním kuhhandlům se řadoví (či "odejití") zaměstnanci stali "nadřízenými" generálního ředitele a dávají mu to najevo pokaždé, když ho vidí. Zapomínají ale, že existují pamětníci i dokumenty minulosti, dokladující odborné i lidské kvality. Že sepisování rádoby žertovných scének do "řachavé" podoby pro redakci rozhlasové zábavy nebo kádrových posudků na zaměstnance sice je možná poctivá práce stačící k udržení živobytí stejně, jako držení mikrofonu před politikovými ústy, nekvalifikuje však nikoho k pohrdání kvalifikací i schopnostmi odborných ředitelů, advokátních kanceláří či managementu instituce, který má - na rozdíl od Rady, za svá rozhodnutí odpovědnost. Přesto se členové Rady už více než rok přetahují s generálním ředitelem o to, jakou hudbu vysílá Radiožurnál , jestli by neměl vysílat jinou, stanice s jakým programem mají odkud a kam vysílat, jestli má Český rozhlas rekonstruovat budovu a existovat nadále v centru města, či zda by nejraději neměl přestěhovat veškerou techniku i tisícovku lidí někam do komerčního pronájmu, aby byl snáze vydíratelný ze strany komerčních subjektů. Bohorovnost a nekritizovatelnost jim stačí k třináctitisícovému platu. Jejich jedinou kvalifikací a kompetencí k vyjadřování se k chodu rozhlasu je přitom pouze to, že je někdo zvolil jako zástupce koncesionářů - v podstatě do stejné role, jako odboráře... Oběma ale zákonodárce definoval mantinely právními předpisy. V nich se nic neříká o výhrůžkách neschválení rozpočtu či podmiňování jiných strategických procesů, které náležejí radě, podmínkami, jejichž vynucování zákon Radě zapovídá. V nich se neříká nic o vyhrožování odborářskými kroky, nebude li generální ředitel dostatečně nakloněn jejich názorům na podobu znělek .

Představitel odborové organizace ČT Dekoj se neobtěžuje svá hodnocení odůvodnit, proč také. Na "názor" má přeci právo. Jako občan a koncesionář. On si to myslí a basta. Každý si něco myslí, jen málokdo ale své laické názory svěřuje ke čtení druhým. Dana Jaklová si také myslí, že profesoři Právnické fakulty a členové Ústavu státu a práva Akademie věd jsou diletanti, které může poučovat, co by si měli myslet aby to vyhovovalo jejím záměrům... A také s tím chodí jako mluvčí Rady do novin, ačkoliv většinový názor Rady nevyjadřuje. V obou případech se kategoricky vyjadřují - z vůle nic netušícího lidu - k odborným otázkám lidé odborně nekvalifikovaní - diletanti. V obou případech dospívají k matoucím a nekvalifikovaným rozhodnutím a výrokům. A v obou případech škodí tito lidé institucím, jejichž prospěchu mají přispívat, za což jsou placeni.

Odpůrci médií veřejné služby si v obou případech mnou ruce, protože metoda očkovaných trojských koní mate (dočasně) veřejnost a dává diletantům punc mediálních, grafických či právních odborníků. V obou případech je slušnost generálních ředitelů vnímána nic netušící veřejností jako slabost a nedostatek řídících schopností. Jako neschopnost. V obou případech získává veřejnost klamný pocit. Protože v soukromém podniku by veřejně remcající pracovníky ředitel na hodinu vyhodil, členy správní rady přijímající kriticky špatná rozhodnutí majitel odvolal dříve, než by šla firma zu grunt.

Odborář z donucení Antonín Dekoj potvrdil v Lidových novinách, že řekne cokoliv, jen aby poškodil svého zaměstnavatele. Jakou vizitku vystavil sobě i těm, kteří si ho zvolili do čela, nedomyslel. Jalová diskuse o kladech a záporech managementů ČT i ČRo se nejspíše povede i nadále, dokud do křesel zástupců koncesionářů i do křesel zástupců zaměstnanců nezasednou namísto nýmandů lidé, kteří si budou vážit více svého jména i vyřčených slov. Lidé odborně na výši, bez komplexů. A to se nedá zákonem nadirigovat. To pouze musí politici před volbami a u volby myslet.

Odbory mají chránit práva zaměstnanců, nikoliv firmu přivést k likvidaci negací všeho nového . Rada má kontrolovat dodržování zákona a nepoškozovat instituci. Ředitelé mají rozhodně a pevně jim svěřené firmy řídit, aby všichni zaměstnanci věděli, že jim někdo velí a že se nedostatky či sabotáže neomlouvají, ale trestají.

Autor studoval šest let design na VŠUP, dalších deset let pracoval jako creative director či vedoucí výroby v reklamě, grafickém designu a médiích, tři roky působil jako člen Rady Českého rozhlasu

                 
Obsah vydání       7. 9. 2007
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Vláda se chystá podplatit obce - Brdy budou jako ze škatulky Jan  Keller
8. 9. 2007 Rakouský Der Standard: Proč kritika USA na Norberta Darabose vyzněla naprázdno
7. 9. 2007 Dánský Ungdomshuset - strašák nové studené války? Martina  Augustinová
7. 9. 2007 Bruselské otáčavé dvere Milan  Šebo
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
6. 9. 2007 Dvě technické poznámky k radaru: pražská sídliště a satelitní televizní vysílání
6. 9. 2007 Radar v Brdech? PR kšeft pro bývalou ministrovu firmu Štěpán  Kotrba
6. 9. 2007 O přítomnosti cizích vojsk snad rozhoduje Parlament?!?
7. 9. 2007 Britské listy jako deník grafomanů
7. 9. 2007 Karikatura levice a pravicový účel Ladislav  Žák
7. 9. 2007 Česká politika je neprůhledná Boris  Cvek
7. 9. 2007 Parkanová občanům: nenabízíme vám spolurozhodování Luděk  Toman
7. 9. 2007 V radarovém opojení
7. 9. 2007 Praha a Hamburk spojení v boji proti darebáckým státům a neznámým teroristům, aneb Když si fantazie nestačí představit kreativitu lotrů Uwe  Ladwig
7. 9. 2007 Výklady demokracie: Proč Češi nemohou vybudovat demokracii Wenzel  Lischka
7. 9. 2007 S plchy v zádech Václav  Dušek
7. 9. 2007 Platy manažerů Josef  Vít
7. 9. 2007 Motivací kritiky velkých platů je závist
7. 9. 2007 Pohádka o bytovém družstvu, Prasátkách, Černé ovci a Vlku a o pohádkovém dědečkovi Křečkovi
7. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 Grazie, Luciano... Boris  Cvek
6. 9. 2007 MFD: "Žádný tisk v srpnu 1968 neprotestoval proti ruské okupaci!" František  Řezáč
7. 9. 2007 Dvojice DAMIL se už potká jinde Milan  Kohout
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
5. 9. 2007 ČSSD, volba prezidenta a bytová družstva? Všechno dohromady? Stanislav  Křeček
6. 9. 2007 Protiraketový systém je kamufláž Karol  Dučák jr.
6. 9. 2007 Havel vysílá na stále stejné frekvenci. Frekvenci trapnosti Luděk  Toman
6. 9. 2007 Sen o moderní levici Michael  Kroh

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík