5. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2007

Zimomřivá nelehkost nevypočitatelného léta 2007

V té všední každodennosti našich životů jakési "vzrůšo" denně skýtají zřejmě především jen relace televize, senzační titulky bulvárního tisku, decibely z rozhlasu, anebo nepostradatelný mobil. Už méně často nás nažhaví výprodejové a "akční" ceny hypermarketů. A nepříjemně nás překvapí nečekaná zácpa na silnici, kudy potřebujeme zrovna jet. Zaměstnání vzrušuje snad jen workoholika. S politikou angažovaně počítá jen málokdo. I když nás ta politika rozmanitě zavazuje, ať už se nám to třeba nelíbí. Lord Palmerston kdysi prohlásil, že nejsou stálí ani přátelé, ani nepřátelé, jen zájmy přetrvávají. Ale ani ty zájmy nevykazují standardy, na kterých bychom mohli stavět zítřejší jistoty. Náš věk -- 21. století -- nazýváme hrdě "informačním", jenže spolehlivost a kvalita poskytovaných informací mohou být na štíru s realitou.

Řadu let udržovala Libye svět v napětí, jak dopadne proces s několika zahraničními zdravotníky, jimž podle obžaloby hrozila smrt. Nakonec -- jako zázrakem -- šťastný konec, s viditelnými pozitivními body navíc jak pro francouzského prezidenta Sarkozyho, tak i pro Libyi, aniž se přesně ví, za jakou cenu. (Na tragédii v Lockerbie jako kdybychom směli definitivně také zapomenout.) Tyto dny dojde k propuštění 21 jihokorejských dobrovolníků držených jako rukojmí příslušníky Talibanu; opět se cudně mlčí o celkové ceně tohoto aktu. (Nesmíme už myslet na rodiny těch dvou zastřelených obětí z té skupiny zajatců.) V Iráku dochází prakticky denně ke krveprolitím. Navenek jako kdyby to všechno souviselo s americkou přítomností v zemi a s potřebou projevit takto morální sílu muslimské víry, i když jsou vražděni nevinní lidé ze zálohy.

(Nejednou proti sobě přitom takto zákeřně bojují šíité se sunnity. Třetina Iráčanů -- 8 milionů -- je běžně bez vody a příslušenství! Přitom USA na rekonstrukci země již vynaložily $37,4 miliard.) --- Jak dlouho trvalo v Súdánu, než také Čína jako velmoc angažovaná v oblasti (kvůli dodávkám ropy) umožnila, aby se konečně pomohlo trpícím lidem v Dárfúru!

Jak je nesnadná stabilizace poměrů v jednou destabilizované zemi, dokládá se také v Afghánistánu. Stačí, že se tam znovu nekontrolovatelně prosadilo pěstování máku k výrobě opiátů tak, že země produkuje málem celých 100 % světově evidované suroviny; a hned jsou finanční prostředky také k ilegálnímu dovozu zbraní. Zajistit si ekonomické pozice pro příští čas touží mj. i Rusko. Umístění ruské vlajky na mořské dno tam, kde je severní pól, nebyla jen nevinná hra se symbolem. Nynější obnovení nepřetržitého hlídkování ruským letectvem (i když bez atomových zbraní) je dokladem toho, že prezident Putin cítí potřebu zvýšit prestiž Ruska jako velmoci. Čína si sice dost pokazila své renomé aférou se zdravotně závadnými hračkami, ale přitom jako kdyby bylo normální, že v tomto sektoru Čína ovládá 80 % trhu! (Čínská strana také prohlásila, že tu aféru vyvolaly ty "západní" obchodní kruhy, které takto uplatnily protekcionismus.)

Venezuelský prezident Chávez má v úmyslu budovat socialismus pro 21. století. Nelze vyloučit, že se kvůli tomu pokusí změnit i ústavu, aby mohl zůstat u moci třeba doživotně jako jeho přítel Fidel Castro (jehož už přes rok u vesla vystřídal jeho bratr Raúl). Čeká se, co všechno -- vzhledem k navenek laické ústavě -- může způsobit prezidentská volba v Turecku, když manželka nového prezidenta Güla nosí veřejně šátek. Už jsou prezidentské volby přede dveřmi v řadě dalších zemí, především v USA. Tam zatím mezi demokratickými kandidáty vede v přízni voličů Hillary Clintonová. Na druhém místě je senátor Barack Obama (jehož pleť ale prý není "dost černá").

Mezi republikány jako kdyby měl mít populární Rudy Giuliani problémy s tím, že je potřetí ženat. Mitt Romney jako republikán vykazuje sice jako jediný z čelných kandidátů této strany stálé první manželství, ale je mormon. Mnozí komentátoři spekulují, že by se mohl jako nezávislý úspěšně ucházet o kandidaturu stávající newyorský starosta Michael Bloomberg, který byl 40 let členem Demokratické strany, nato 7 let republikánem, a od letoška je nezávislý. Je nejen boháč s nepřehlédnutelnou filantropickou činností, ale také velmi úspěšný politik. (Primárky v USA začínají v lednu 2008.) --- Pokud jde o ty prezidentské volby, pak za 5 měsíců bychom měli mít takové volby také v ČR. Nelze přehlédnout, že úvahy o případném protikandidátovi stávajícího prezidenta mají formu "Anti-Klaus" a zdá se, že protikandidát se hledá zatím obtížně.

Vzpomínalo se na 60. výročí vzniku Indie a Pákistánu. Méně se připomínalo, kolik to stále obětí na životech, včetně násilných a nucených přesunů obyvatelstva. Bangladéš jako stát vznikl později; že zrovna teď bylo 40 % jeho území v důsledku záplav pod vodou, se nás přímo zřejmě nedotklo. (Nemalé záplavy postihly také mj. Anglii.) Je na místě si připomenout, že těžké požáry postihly v létě jih Itálie a ještě rozsáhlejší ohně řádily v srpnu v Řecku (zprávy uvádějí zničených 180 tisíc hektarů, včetně ztrát na životech a nemalých škod na majetku). Že část požárů byla založena úmyslně, patří ke koloritu této doby.

Také se připomíná 10. výročí smrti Lady Diany. Ve sto pěti letech zemřela filantropicky proslulá Brooke Astorová. V souvislosti s připravovanou kanonizací Matky Terezy byly zveřejněny dopisy, v nichž tato žena vyjádřila nejednou uhrančivou prázdnotu při hledání bezprostředního kontaktu s Kristem. V mezilidských vztazích na našich českých luzích neuniklo pozornosti, že M. Topolánek se stal se svou novou partnerkou znovu otcem a že jeho kritik, J. Paroubek, rovněž navázal zcela nový partnerský vztah. Překvapuje, že v souvislosti s jednáním o inscenaci nové Havlovy divadelní hry "Odcházení" sám její autor -- jak uvádí "Guardian" -- měl mj. nedávno sdělit, že jeho důvěrný vztah k paní Dagmar se datuje sedm let ještě z doby, kdy žila manželka Olga.

Že ta dnešní doba je v lecčems zvláštní, dokládají také třeba zpráva z Anglie, že tam (ve Wiganu) nazí výtržníci znemožnili průjezd sanitky, takže pacient zemřel; nebo jiná zpráva z USA (z Portlandu, v Oregonu), že motorista zastřelil mladíka, který mu vjel do dopravního pruhu. --- Naopak je pozoruhodné, co dnes dokáže v nejednom směru věda. Básník Schiller byl pohřben jako Mozart, v hromadném hrobě. Nakonec dnes máme k dispozici minimálně dvě lebky, z nichž jedna údajně má být básníkova. Chystá se test DNA, aby problém byl věrohodně vyřešen. Bude teď možná účinnější a rychlejší identifikace jednoho typu rakoviny (jícnu); druhému (týkajícím se dělohy) bude možno předejít dokonce injekcí. Na brněnské Masarykově univerzitě přišli teď na šetrnou a elegantní metodu k likvidaci yperitu, zlověstného bojového plynu z 1. světové války. Je úžasné, že v Maďarsku se podařilo najít konzervované cypřiše staré 8 milionů let. Je zrovna tak asi důležité, že paradoxně právě snímkování ze satelitů možná přispívá k větší bezpečnosti globalizujícího se světa dostupností snímků s rozlišovací schopností ½ m na jeden pixel.

V ČR si děláme oprávněné starosti s projektem amerického radaru na našem území. Bohužel zatím více jsou slyšet vášně než kvalifikované argumenty pro a proti. Vláda může prosadit svou představu o daňové reformě, kterou ale chce opozice zrušit. Nelze vyloučit, že ne dost citlivé řešení dílčím zpoplatněním zdravotnictví by mohlo zlomit vládě krk. (Je tu také otázka, zda toto řešení není v rozporu s Ústavou ČR. Průměrný plat je již 21 500 Kč, ale minimálně ¾ občanů na něj nedosáhnou; existenční nůžky se stále více rozevírají.) Mnohé závažné problémy jsou odhlasovány tak či onak v souvislosti s tím, že se mediálně stanou celostátně známými poslanci, kteří nečekaně přestanou respektovat pokyny a usnesení vlastních stran a jsou pak rozhodujícími "jazýčky na váze". --- Ve zmenšeném měřítku a na obdobné úrovni řešení máme tu také jako znovu nažhavený problém dislokaci brněnského nádraží. Bez ohledu na historicky prověřené stávající komunikace ve středu města a nehledě na výsledky referenda Magistrát po léta upřednostňuje přeložení nádraží o necelý kilometr jižněji. (Před lety takto bylo přeloženo autobusové nádraží, a zhoršená návaznost na místní dopravu zůstává faktem. Prostředky na generální přestavbu místních dopravních sítí také město nemá. Na krku má mj. také generální opravu proslulé vily Tugendhat; vila zatím chátrá.)

ČR připouští další rozvoj kasin v zemi. Nepochopitelně přinejmenším z hlediska duševního zdraví a bezpečnostních rizik pro občany. Příjmy z této činnosti se vyhnou zdanění a zanedbatelným procentem podporují třeba sport. Není "politická vůle" něco konstruktivního s tím udělat. Jak to? -- Obdobně nemůže uniknout pozornosti, co si může po léta dovolit prostituce nebo proslulý odboj pražských taxikářů proti kontrole sazeb, ale i stanovišť. A chystá se zdražování energií. Také potravin; letošní úroda nebyla valná.

Věřili byste tomu, že podle "Newsweeku" 210 000 lidí je ročně zabito vinou nadměrného hluku? Když i noblesy v našem životě ubývá, co ještě v lidstvu zavazuje, abychom začali konečně aspoň trochu hledat opatření proti zhoršujícímu se klimatu? Po nás potopa?!

                 
Obsah vydání       5. 9. 2007
5. 9. 2007 Čínští hackeři se zaměřili i na britskou vládu
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
5. 9. 2007 Greenpeace přivítalo vládu v dějišti mistrovství světa ve zbrojení
5. 9. 2007 Studie "Předběžné posouzení vlivu radiolokační stanice EBR (European Based Radar) na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy" -- posouzení východisek a relevance z nich vyvozených závěrů
5. 9. 2007 Mýlíte se, paní Parkanová Václav  Hála
5. 9. 2007 Ruské strategické bombardéry cvičí střelbu řízenými střelami nad severním pólem
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
5. 9. 2007 Zimomřivá nelehkost nevypočitatelného léta 2007 Miloš  Dokulil
5. 9. 2007 Rukojmí byli z Afghánistánu propuštěni - a teď to dilema Max  Park
5. 9. 2007 The Post-Taliban kidnap dilemma Max  Park
5. 9. 2007 Šedivý už vidí za roh
5. 9. 2007 Ať vysílá ČT jednání vlády se starosty o radaru v přímém přenosu
5. 9. 2007 Jednostranné pohledy na vyklizení kodaňského "Ungdomhuset" a následné demonstrace Václav  David
5. 9. 2007 "Ani u poslední večeře by nemělo chybět pivo Bernard"
5. 9. 2007 Který prezidentský kandidát je nejlepší? Tomáš  Franke
5. 9. 2007 Integrace není žádná jednosměrka, aneb Příklad, kdy jednají přistěhovalci z odpovědnosti sami za sebe Uwe  Ladwig
5. 9. 2007 Poznámka k přechylování jmen
5. 9. 2007 Zapadlí vlastenci a teroristé u nás na vsi zbořili WC Wenzel  Lischka
5. 9. 2007 Mefisto Pavel  Kopecký
5. 9. 2007 Leninská myšlenka dne (předvčerejšího)
5. 9. 2007 Ako je to s neomylnosťou pápežov Karol  Dučák jr.
5. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Vietnamská analogie Immanuel  Wallerstein
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
4. 9. 2007 Britská plynárenská: posíláme vám peníze
4. 9. 2007 Proč hoří Kodaň Dalibor "Exx" Záhora
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
4. 9. 2007 O farizeu a publikánovi aneb byla Kristova smrt zbytečná? Zdeněk  Bárta
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun