6. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
foto Jiří Csermelyi
6. 9. 2007

MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí

V Žukovském nedaleko Moskvy proběhl ve dnech 21. až 26. srpna osmý Mezinárodní aerosalon MAKS 2007. Slavnostního zahájení aerosalonu, který se konal pod záštitou vlády Ruské federace, se zúčastnil i prezident Putin. Letošní ruský aerosalon neskrýval ambice stát se rovnocenným konkurentem tradičních přehlídek letecké techniky, britského Farnborough International Airshow a francouzského Le Bourget. Vše nasvědčuje tomu, že to není nereálné.

Mnozí komentátoři v ruském tisku i televizním vysílání se shodují v názoru na dosud nebývalý politický význam aerosalonu. Do jeho kontextu zařazují i fakt, že v předvečer zahájení MAKS ruské strategické bombardéry po patnácti letech obnovily nepřetržité bojové hlídkování ve vzdušném prostoru podél břehů severní Evropy, Aljašky a kolem vybraných amerických vojenských základen na ostrovech světových oceánů. Ruské letouny přitom mají nést také jaderné zbraně.

Jde prakticky o dva typy strategických bombardérů ještě ze sovětské éry: Tu-95MS a Tu-160. První z nich je ve výzbroji již od roku 1957 (byly vyrobeny celkem 63 kusy) a druhý od roku 1987 (v počtu 15 kusů). Kromě konvenčních a jaderných pum mohou nést také moderní a vysoce přesné křídlaté rakety Ch-555 s doletem více než 3 000 km.

Letecký průmysl na vzestupu

Strategickým cílem ruského leteckého průmyslu je podle ruského deníku Izvestija "do roku 2025 zaujmout třetí místo na světě ve výrobě civilních a dopravních letadel" (po Spojených státech a Evropské unii). K tomu je zapotřebí, aby Ruská federace obsadila alespoň 12 procent světového trhu. Není to skromný cíl: v současné době je to asi 1 %. Na druhé straně "s vojenskými letouny je u nás všechno v pořádku," poznamenal ruský deník ve zřejmé souvislosti s vyjádřením Vladimíra Putina, který v zahajovacím projevu na MAKS-2007 řekl, že "Rusko má před sebou úkol zachovat si vedoucí postavení ve výrobě vojenské letecké techniky".

O něčem jistě vypovídá také dynamika vývoje ruského aerosalonu, jehož první ročník se uskutečnil v roce 1993. MAKS (Meždunarodnyj aviacionno-kosmičeskij salon) se od té doby koná každé dva roky. Před dvěma lety se MAKS 2005 zúčastnilo celkem 654 vystavovatelů ze 40 zemí, letošní čísla jsou podstatně vyšší: na seznamu vystavovatelů je 540 ruských a 247 zahraničních společností. Výmluvná je i skutečnost, že 23 procent ruských a 32 procent zahraničních organizací se této akce zúčastnilo poprvé. Počet letošních návštěvníků se odhaduje na více než půl milionu (francouzský Le Bourget přitom letos hlásil 400 000).

To, v čem ruský aerosalon dosud poněkud pokulhával za svými západními vzory, byl objem uzavřených obchodních kontraktů. I to se má v budoucnu změnit. Letos poprvé se ruský letecký průmysl představil pod hlavičkou Spojené korporace leteckých výrobců (OAK, Objedinjonnaja aviastrojitělnaja korporacia). Ta má svou vojenskou a civilní část. V pavilonu D byly soustředěny společnosti Suchoj, Mig a Irkut, v pavilonu E s civilními projekty Graždanskije samoljoty Suchogo (GSS), Iljušin, Tupolev, Irkut a leasingová společnost Iljušin Finans Ko. Dosažení avizovaného třetího místa na světě v objemu letecké výroby do roku 2025 znamená, že fi rmy sdružené v korporaci budou v příštích 18 letech muset vyrobit letadla v celkové hodnotě 250 miliard dolarů. V průběhu následujících let se má výrazně změnit struktura leteckého průmyslu: zatímco nyní je poměr vojenské a civilní výroby 7:1 ve prospěch vojenské produkce, v roce 2025 to má být 2:1 ve prospěch civilního sektoru.

Ještě před koncem výstavy OAK oznámila, že v jejím průběhu uzavřela kontrakty, které jí přinesou přes miliardu dolarů a opce přibližně ve stejné výši, což je nesporně komerční úspěch. Rusko například dodá 6 stíhacích letounů Su (dva Su-27SKM a 4 Su-30MK2) do Indonésie, která již dříve zakoupila čtyři Su-27SK a dva Su-30MK a má zájem o další. Obrovskou zakázkou je také kontrakt na dodávku 98 turbovrtulových Il-114 do Venezuely, který překvapil svým rozsahem i dodavatele (očekávalo se, že půjde jen asi o 50 těchto letounů).

Hodnota kontraktů uzavřených na letošním aerosalonu MAKS podle předběžných údajů organizátorů přesáhla 3 mld USD. Defi nitivní čísla do uzávěrky tohoto čísla ATM nebyla k dispozici.

Prestižní přehlídka ruských firem

Na letošním aerosalonu se představila řada novinek vojenského i civilního letectví a další techniky. K těm letošním, které na MAKS představily ruské fi rmy, patřil letoun MiG-29K, který byl zkonstruován pro indické námořnictvo, a další novinka z Mikojanovy konstrukční kanceláře, MiG-35. V rámci MAKS, ale na půdě své vlastní zkušební základny, předvedli představitelé korporace MiG novinářům také maketu bezpilotního letounu SKAT, který je určen k úderům proti stacionárním cílům, především prostředkům protivzdušné obrany, ale i proti pohyblivým pozemním i hladinovým cílům, a to samostatně nebo v součinnosti s pilotovanými letouny. K výzbroji budou patřit např. protiradiolokační rakety Ch-31A a Ch-31P.

Ukázkové lety předvedl nejnovější model konstruktérské kanceláře Suchoj, stíhačka generace 4++ Su-35, a stíhací bombardér Su-32.

V reálu bylo také možno shlédnout strategický bombardér Tu-95 MS (v kódovém označení "NATO Bear H"), jeden z těch, které v srpnu zahájily pravidelné hlídkovací lety a o nichž se mluvčí amerického ministerstva zahraničí McCormack vyjádřil jako o "těch starých letadlech vyhrabaných z naftalínu". Trochu přitom zapomněl, že každý let tohoto "ruského medvěda" vždy nutil ke startům desítky amerických strojů a že americké B-52 nejsou o mnoho mladší -- ostatně jeden z nich byl v Žukovském k vidění také spolu s dalšími letouny US Air Force.

Předveden byl i nejmodernější systém S- 400 Triumf (SA-21 Growler), vyvinutý ve spolupráci konstrukčních kanceláří Almaz a Fakel a několika dalších ruských podniků. Obsáhlý článek o tomto protiraketovém a protiletadlovém systému, který je již druhý měsíc rozmístěn na bojových pozicích kolem Moskvy, vám nabídneme v říjnovém čísle ATM.

Z dalších exponátů zmiňme např. mobilní protiletadlový systém Pancir-S1, raketu Meteorit-A, či vrtulník Mi-171. Mimo vlastní "teritorium" MAKS, ale v jeho rámci, byl předveden modernizovaný systém PVO S-125 Pečora-2M.

Abychom se ještě alespoň zmínili i o civilním letectvu, s velkým zájmem se setkala maketa letounu Suchoj Super Jet 100, jehož první vzlet je naplánován na letošní podzim a na příštím MAKS by již měl patřit ke hvězdám mezi účastníky. Hodně se mluvilo i o projektu dopravního letounu MS-21. Poměrně nepřehlédnutelným exponátem byla také vzducholoď Au-30 společnoti Avgur-RosAeroSistemy, která je určena především pro účely vědeckého výzkumu.

Zahraniční účast a letecká show

Také zahraniční účast na MAKS-2007 byla poměrně reprezentativní. Na seznamu vystavovatelů fi gurovali přední světoví výrobci letecké techniky jako EADS, Boeing, Lockheed-Martin, Bombardier, Embraer, Finnmechanica, Untied Technologies, Safran, Rolls-Royce a další. Za významnou událost je považován "návrat" Číny, jejíž expozice zaujímala plochu 400 čtverečních metrů a zastoupeny v ní byly všechny významné čínské společnosti, AVIC1, AVIC2, CAST a CASIC. Počet členů čínské delegace údajně přesáhl 500. Velkou expozici měly také Ukrajina a Bělorusko.

Většina návštěvníků se těší především na letové ukázky, které patří k silným stránkám ruského aerosalonu. Kromě domácích týmů jako jsou Russkije Vitjazi nebo Striži (tyto skupiny z "nedaleké" Kubinky dokonce poprvé startovaly ze zdejšího letiště) se letos objevila i slavná Patrouille de France. Ta své vystoupení ukončila efektní ruskou vlajkou "vytvořenou" z barevných dýmů (místo jejich obvyklé francouzské).

Obě první jmenované skupiny se předvedly hned první den v rámci asi půlhodinového programu pro nejvyšší představitele, ve kterém se ukázal například také nový bombardér Su-34, MiG-29KUB, Jak-130, Su-30 a vrtulník Mi-28M.

Z Francie dorazila i dvojice Mirage F-1C pluku Normandie-Němen, přičemž jeden z letounů pilotoval osobně velitel pluku.

Jedním z vrcholů letového programu pro veřejnost se stala prestižní soutěž v letecké akrobacii Grand Prix FAI, která se v Rusku uskutečňuje poprvé. Devět špičkových pilotů předvedlo sestavy fi gur provázených barevnými dýmovými efekty a hudbou.

S velkým očekáváním bylo spojeno vystoupení pilotů z Lipecké výcvikové základny, kteří měli na stíhacích letounech Su-27 předvést ukázky vzdušných soubojů (v anglické terminologii označované jako "dogfi ght"). Přislíbil to velitel ruského letectva Alexandr Zelin. Ukázky se měl zúčastnit i jeden z nejlepších současných ruských pilotů, generálmajor Alexandr Charčevskij, náčelník lipecké základny, který létal jako osobní pilot prezidenta Putina.

Doplňkový program

K tematickým programům aerosalonu patřily, kromě speciálního "dětského programu", i programy prezentující vědeckou práci na univerzitách za účasti předních ruských vysokých škol, či program věnovaný civilnímu letectvu, který proběhl pod záštitou ministerstva dopravy. Speciální prostor v pavilonu B1 a na přilehlých plochách byl věnován všeobecnému letectvu a ultralehkým strojům. Na MAKS se rovněž vrátila tradice tematických vědeckých konferencí. Za zmínku stojí konference o problematice trenažérů a o otázkách bezpečnosti letů.

Další fotografie od našeho zvláštního zpravodaje naleznete na našich internetových stránkách www.atmonline.cz

Autor je šéfredaktorem odborného měsíčníku ATM. Foto autor. Vyjde v ATM č. 09/2007, které je v prodeji od 7. 9. 2007

                 
Obsah vydání       6. 9. 2007
6. 9. 2007 Protiústavní existence vojenských újezdů jako územních jednotek České republiky Aleš  Uhlíř
6. 9. 2007 Dvě technické poznámky k radaru: pražská sídliště a satelitní televizní vysílání
6. 9. 2007 O přítomnosti cizích vojsk snad rozhoduje Parlament?!?
6. 9. 2007 MFD: "Žádný tisk v srpnu 1968 neprotestoval proti ruské okupaci!" František  Řezáč
6. 9. 2007 Americký bombardér B-52 omylem vzlétl s jadernými střelami
6. 9. 2007 Německo překazilo "obrovské" spiknutí atentátníků
6. 9. 2007 Luciano Pavarotti zemřel
6. 9. 2007 Grazie, Luciano... Boris  Cvek
6. 9. 2007 Sen o moderní levici Michael  Kroh
5. 9. 2007 ČSSD, volba prezidenta a bytová družstva? Všechno dohromady? Stanislav  Křeček
6. 9. 2007 Krušné daně obchodu s malými a lehkými střelnými zbraněmi Mesfin  Gedlu
6. 9. 2007 Postřelená kachna a schopný muž Ladislav  Žák
6. 9. 2007 Havel vysílá na stále stejné frekvenci. Frekvenci trapnosti Luděk  Toman
6. 9. 2007 Dogma o papežské neomylnosti Boris  Cvek
6. 9. 2007 Cvrkot občanských demokratů Pavel  Kopecký
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
6. 9. 2007 Film 9/11 Mysteries se bude vysílat v rakouské televizi
5. 9. 2007 Neférové postupy
6. 9. 2007 Protiraketový systém je kamufláž Karol  Dučák jr.
6. 9. 2007 "Tak trochu jiná reality show" Odhalení pokračuje v novém školním roce - i v České televizi
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý
5. 9. 2007 Čínští hackeři se zaměřili i na britskou vládu
6. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
5. 9. 2007 Greenpeace přivítalo vládu v dějišti mistrovství světa ve zbrojení
5. 9. 2007 Studie "Předběžné posouzení vlivu radiolokační stanice EBR (European Based Radar) na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy" -- posouzení východisek a relevance z nich vyvozených závěrů
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
5. 9. 2007 "Ani u poslední večeře by nemělo chybět pivo Bernard"
5. 9. 2007 Který prezidentský kandidát je nejlepší? Tomáš  Franke
5. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Vietnamská analogie Immanuel  Wallerstein
5. 9. 2007 Rukojmí byli z Afghánistánu propuštěni - a teď to dilema Max  Park
5. 9. 2007 The Post-Taliban kidnap dilemma Max  Park
5. 9. 2007 Zimomřivá nelehkost nevypočitatelného léta 2007 Miloš  Dokulil
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
4. 9. 2007 Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru
5. 9. 2007 Mýlíte se, paní Parkanová Václav  Hála
4. 9. 2007 Jen být vládou ovládáni není demokracie aneb recept na poctivost politiky ČSSD Jaroslav  Foldyna
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba

Ruská zahraniční politika RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA   
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
14. 2. 2007 O nás opět v Mnichově Oskar  Krejčí
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
16. 1. 2007 Problémy utváření, nebo změna paradigmatu? Kodži  Watanabe, Strobe Talbott, Sir Roderic Lyne

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA   
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Jen dočasný mráz mezi Moskvou a Londýnem? Jiří G. Müller
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
24. 7. 2007 Bělorusko chce dodat zbraně Chavezovi - za miliardu dolarů Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák