3. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 9. 2007

Americké puritánství a pád senátora Larryho Craiga

1. září odstoupil Larry Craig, významný americký konzervativní senátor za stát Idaho, zástupce Republikánské strany, poté, co ho chytil policista, když mu Craig na záchodě na letišti začal dělat erotické návrhy. Craig u soudu tvrdil, že je nevinný, ale utajil celou věc před rodinou, přáteli i svou politickou stranou, než záležitost objevily sdělovací prostředky.

Když jsem se dověděl o údajné homosexuální eskapádě tohoto senátora na záchodě letiště St. Paul International Airport Minneapolis, nejprve jsem se radoval, že bylo odhaleno pokrytectví dalšího republikánského politika. Když jsem ale vyslechl policejní nahrávky na internetu a slyšel jsem policejní zprávu, uvědomil jsem si, že jde o něco jiného:

Skutečným skandálem totiž není senátorovo chování, ale skutečnost, že americká policie plýtvá finančními prostředky a časem svých zaměstnanců k absurdnímu úkolu, kdy sedí na veřejných záchodcích a čekají, až se jim podaří odhalit "smilné chování".

Seržant Dave Karsnia, který Craiga chytil, je jedním z tisíců policistů, které platí americká policie za to, že tráví čas na mužských záchodcích jako pavouci, čekající na mouchu. Jeho úkolem je sedět dennodeně v kabince na záchodě a dávat pozor, jestli náhodou neuvidí dva páry kotníků těsně vedle sebe!

Je absurdní nejen to, že takové zaměstnání existuje, ale i to, že policista může lidi zatknout na základě pouhého podezření, že "chtěli" sexuální styk - nikoliv za to, že byli chyceni in flagranti, anebo přistiženi při tom, že otevřeně někomu sex navrhujete. Věděli jste, že poklepávání nohou na záchodě je oficiálně uznáno americkými soudu jako "důkaz", že má dojít k "trestnému sexuálnímu aktu"? Neberte si na záchod iPod, mohli byste při poslechu hudby poklepat nohou, a tak skončit ve vězení!

Když se nedávno objevilo jméno Davida Vittera, senátora za Louisianu, na seznamu zákazníků jedné washingtonské prostitutky, Vittera vyjádřil lítost a požádal o odpuštění. Nikdo nepožadoval, aby odstoupil. Když však tajný homosexuál Craig se zmínil o sexu muži na veřejných záchodcích a pak taky vyjádřil lítost a prosil o odpuštění, jeho republikánští kolegové ho požádali, aby odstoupil a začali ho veřejně napadat v různých televizních pořadech. Je ironické, že se Craig ani na tom záchodku žádného sexuálního aktu neúčastnil, kdežto Vitter přiznal, že mnohokrát za sex s prostitutkou platil.

Proč to rozdílné zacházení? Je to jasné. Kdyby býval Vitter usiloval o sexuální služby muže-prostituta, také by ho Republikánská strana exkomunikovala.

Samozřejmě, vyhledávat sex na pánských záchodcích je trestným činem proti právu na soukromí přítomných heterosexuálů i homosexuálů. Bohužel je to praxe, k níž dochází na celém světě, zejména tam, kde diskriminace zabraňuje homosexuálům, aby se veřejně scházeli.

Britský zpěvák George Michael byl také před pár lety v USA zatčen, protože "nesprávným" způsobem klepal nohou směrem k tajnému policistovi. "Vinné nohy nemají rytmus," napsal pak George Michael do textu jedné své úspěšné písně, na výsměch tomuto zatčení.

Ne všichni homosexuálové jsou stejní a mnoho homosexuálů nechodí v ženských šatech, nedemonstruje na demonstracích svou homosexualitu a nepraktikují na veřejných záchodcích homosexuální sex.

Mimochodem, je zajímavé, že ani v puritánské Americe, ani ve fundamentalistických muslimských zemích se neprovádí hon na čarodějnice proti lesbičkám, ale téměř vždy jen proti homosexuálním mužům.

Jaké další vážné "důkazy" objevil policista, že senátor Craig usiloval na záchodku o anonymní sex bez lásky? No, podle seržanta Karsnii prý senátor umístil v kabince zavazadlo proti dveřím, podle policejní zprávy "záměrně tak, aby zvenku nebylo vidět, co se v kabince děje." To zní přesvědčivě, ale jestliže si zajdete na letišti na záchod, kam si dáte zavadlo? V kabince moc místa jinde než u dveří není...

A tak máme bizarní situaci, kdy byl americký senátor odsouzen za zločin poklepávání nohou a umístění zavazadla na jediné volné místo v kabince na záchodě.

Nepodložené zprávy o Craigově homosexualitě kolovaly už od roku 1982. Tehdy veřejně popíral, že je homosexuál, a o dva roky později se oženil, poprvé ve věku 40 let. A senátorovu zálibu v záchodcích zaznamenal loni v říjnu homosexuální aktivista Mike Rogers, který zveřejnil svědectví muže, který tvrdil, že s Craigem měl sex na veřejném záchodku.

Takže je asi pravda, že senátor je pervert, který se rozhodl, že trochu sexu při zastávce na záchodě na letišti nemůže uškodit. Avšak jeho skutečným nemorálním činem je to, že je to pokrytec, který bojuje proti homosexuálním manželským svazkům, proti tomu, aby směli homosexuálové sloužit v armádě a proti množství dalších zákonných návrhů, které podporují rovnost gayů. Avšak pokrytectví a nedostatek morálky nejsou ve Washingtonu zrovna nezvyklé vlastnosti - konečně všude jinde je to stejné.

Ale v celém případě se jaksi ztratilo, že Američanům nevadí, na základě jak nevinných a povrchních obvinění může být někdo odsouzen za "smilné chování", aniž by se zkoumalo, co ten výraz vlastně znamená, kdo ho uplatňuje a jaký má být trest.

Mým rozhodnutím je nikdy nechodit v Americe na veřejné záchodky. Radši budu vždycky čůrat na ulici, kde vám za to možná dají pokutu pár dolarů, ale vstoupíte-li na veřejný záchodek, riskujete dva roky vězení, protože tamější hlídač - tajný policista může u soudu začít tvrdit, že jste se na něho usmál...

                 
Obsah vydání       3. 9. 2007
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru
3. 9. 2007 Odkud se berou nesmysly Stanislava Drahného v MfD? Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 Musí Češi udělat, co se jim poručí? Milan  Nápravník
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
3. 9. 2007 Americké puritánství a pád senátora Larryho Craiga Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Nic o Dubčekovi v českých médiích
3. 9. 2007 Emigrace v německých médiích, aneb naděje na lepší dorozumění mezi příslušníky různých národů v Evropě Uwe  Ladwig
3. 9. 2007 Americký soud zrušil opatření na ochranu kytovců
3. 9. 2007 Merkelová usilovala v Asii o zlepšení životního prostředí Richard  Seemann
3. 9. 2007 Souboj několikahvězdičkových generálů
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"
31. 8. 2007 Gazprom začal vyjednávání o cenách plynu
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 Krvavě nablýskané olympijské kruhy Josef  Šmída
3. 9. 2007 Stop internetové cenzuře! Ondřej  Šlechta
3. 9. 2007 Nucené práce a vězení za ukradení kapesníku, aneb co dostanete za vzdělání a zdravotnictví zadarmo Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Merkelová usilovala v Asii o zlepšení životního prostředí Richard  Seemann
3. 9. 2007 "Starý lidi nikdo neposlouchá"
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
3. 9. 2007 Lidé očividně každé léto propadají davové psychóze
31. 8. 2007 RRTV: Předseda Rady proti zastavení správního řízení s Českou televizí Václav  Žák
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
1. 9. 2007 Z České televize se mi udělalo zle
31. 8. 2007 Jeden Klvaňa nestačí, musí jich být víc... Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje
31. 8. 2007 Dnešní praxe je trochu jiná Petr  Wagner
31. 8. 2007 Jak je to ve skutečnosti s mezinárodním bankovním systémem