21. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Most spojující Rutbu s oblastí Kilo 160 na jordánské hranici vyhodili povstalci do povětří. Plukovník loutkové armády Ahmad Hámid ad-Dulajmí oznámil, že loutková armáda zahájila stavbu prozatímního mostu, aby mohlo být spojení do Jordánska obnoveno, a současně byla zahájena "bezpečnostní kampaň" proti obyvatelům sedmi beduínských vesnic v okolí mostu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 1. srpna 2007

Bagdád

Tři podezřelé výbuchy aut způsobily v různých částech města smrt a zranění více než 200 lidí. Dopoledne došlo k výbuchu auta v okrsku Karradá, odpoledne explodovala v okrsku Mansúr cisterna; k třetímu poněkud menšímu výbuchu došlo pak v Durá. .

Sámarrá

Agentura QudsPress oznámila, že americké síly vyhlásily ve městě od noci z úterý na středu zákaz vycházení a vzápětí nato začali vojáci vpadat do domů a prohledávat je. Razie byla reakcí na sestřelení amerického špionážního bezpilotního letounu nedaleko blízkého Baládu.

Ozbrojené akce

Za svítání přepadli v Basře v ulici vedoucí k prezidentskému paláci, nynější britské základně, ozbrojenci britskou hlídku. Britové tvrdili, že útok nezpůsobil žádné škody ani ztráty. Skutečností však zůstává, že britské síly vzhledem k neustálým útokům omezily v poslední době pohyby po městě na minimum.

Bombové útoky

Ráno zasáhla bomba americkou hlídku v bagdádské Džadídě a zneškodnila Humvee.

Američané přiznali prvního mrtvého za měsíc srpen: exploze bomby zasáhla nedaleko Basry americké vozidlo, v němž jednoho vojáka usmrtila a dva další zranila.

Čtvrtek 2. srpna 2007

Sebevražedný útok

V Hibhibu u Ba‘qúby najel fidá‘í autem do policejní stanice. Výbuch, který byl slyšet ve velké části města, usmrtil šest policistů a sedm civilistů - zájemců o práci u policie.

Ozbrojené akce

Desítky povstalců dorazily odpoledne k policejní stanici v Dulu‘íji v deseti velkých autech a zahájily palbu, po níž se rozpoutal boj s použitím různých druhů zbraní. Po delší době se povstalci stáhli a ve východní části města zanechali auto naložené výbušninou a připravené k odpálení. Ihned nato byl ve městě vydán zákaz vycházení, auto američtí vojáci našli a zneškodnili.

Podle TV al-Džazíra přiznali Američané, že minometný útok zabil jižně od Bagdádu dva jejich vojáky, kteří se tam účastnili bojové operace. Dalšího mrtvého a tři zraněné v boji s povstalci západně od Bagdádu, jakož i příslušníka námořní pěchoty, zabitého v provincii Anbár, přiznali o něco později.

Ostřelování

Během posledních 24 hodin došlo k několika útokům raketami, minometnými střelami a RPG na britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry. Britové útoky přiznali, setrvali však ve své taktice tvrzení, že žádný z útoků nezpůsobil ani škody ani ztráty.

Bombové útoky

Bomba ukrytá v pytli s odpadky explodovala u restaurace v Kirkúku a zranila čtyři osoby.

Výbuch bomby na silnici v Džubajle v provincii Bábil 65 km jižně od Bagdádu zranil dva příslušníky loutkové hlídky a vyvolal přestřelku mezi vojáky a beduíny.

Americká armáda oznámila, že výbuch bomby v Bagdádu zabil tři jejich vojáky a dalších 11 zranil. Dva ze zraněných se po ošetření vrátili do služby.

Pátek 3. srpna 2007

Bagdád

V odpoledních hodinách se příslušníci pořádkové policie usadili na střeše budovy v palestinském obytném komplexu Baladíjat a začali odtud střílet na hráče na hřišti tamního sportovního klubu Hajfa. Donutili je k útěku z hřiště a pokračovali střelbou po střechách okolních domů, čímž způsobili paniku mezi Palestinci i jejich iráckými sousedy.

Sámarrá

Americké a loutkové síly provedly během čtvrtka a pátku v oblasti města a okolí rozsáhlou operaci, jejímž účelem podle oficiálního sdělení bylo překazit údajné pokusy odboje narušit plánovanou obnovu sámarské svatyně Dvou imámů. Na akci se podílelo 2 500 loutkových vojáků a policistů a amerických výsadkářů, až do odvolání platil zákaz vycházení.

Ozbrojené akce

Australské ministerstvo obrany bez dalších podrobností oznámilo, že v jižním Iráku bylo zraněno pět vojáků z jejich kontingentu.

Sobota 4. srpna 2007

Bagdád

V Tádží severně od Bagdádu vtrhli Američané odpoledne do domu bratří Šarafa Džásima ad-Dulajmího a Muhammada Džásima ad-Dulajmího a odvedli je s sebou pryč. V sobotu krátce po půlnoci se mrtvá těla obou mužů objevila před jejich domem.

Za celý tento den našla policie po městě 21 mrtvých; celkem jich tak za první čtyři dny měsíce už bylo 83.

Maháwíl

V noci zasáhli Američané pěti dělostřeleckými střelami zdejší štáb loutkové armády. Američané oznámili, že šlo o omyl, cílem jejich útoku měl být blíže neurčený terč v okolí; loutkové síly si pospíšily oznámit, že štáb nebyl nijak poškozen.

Ozbrojené akce

V noci zaútočili ozbrojenci vybavení lehkými a středními zbraněmi na silnici mezi Basrou a Kuvajtem na britskou vojenskou kolonu. Podle britského mluvčího opakovali Britové palbu, usmrtili jednoho z útočníků, načež se ostatní stáhli. Jako obvykle se mluvčí nezmínil o škodách či ztrátách britské strany.

Ostřelování

Minometná střela zasáhla v 19:00 pohřební průvod v Iskandaríji, zabila policejního důstojníka a zranila 12 civilistů.

Večer dopadlo deset minometných střel neznámého původu severně od Hillá; vyžádaly si pouze zranění jednoho civilisty.

Bombové útoky

Večer zneškodnila bomba ve Fallúdže policejní hlídkové vozidlo, zranila policistu a zabila náhodného chodce.

Během noci explodovalo v různých částech Násíríje 385 km jižně od Bagdádu minimálně pět bomb před domy příslušníků loutkových sil. Podle policejního zdroje nezpůsobila žádná z nich škody ani ztráty.

Exploze bomby zranila během operace amerických sil jednoho vojáka, jenž podle oznámení americké armády na následky zranění později zemřel.

Neděle 5. srpna 2007

Bagdád

Jak oznámila QudsPress, vtrhli do a‘zamíjské mešity Abú Hanífy an-Numána příslušníci sunnitské fundamentalistické „Armády probuzení“ (Džajš as-Sahwa) pod vedením Wazíqa al-Ubajdího vybavení lehkými a středními zbraněmi, zbili strážce mešity a oznámili, že čtvrť neopustí, dokud v ní nezlikvidují všechny ozbrojence, tj. příslušníky odboje. Do čtvrti přijeli pod ochranou amerických vojáků, kteří zůstali během útoku venku a mešitu obklíčili. Wazíq al-Ubajdí je bývalý tělesný strážce Abd al-Hammúda, tajemníka bývalého prezidenta Saddáma Husajna. QudsPress zjistila, že na začátku okupace se stal najednou imámem, ačkoli se do té doby nikdy neúčastnil žádného náboženského hnutí a byl vždy vojákem. V A‘zamíji se do jeho armády přidali lidé známí svými styky s okupanty a ostatními obyvateli označovaní za „lokaje“. Odpoledne mešitu prohledaly americké a loutkové síly, zatkly všechny strážce a celý objekt vyrabovaly.

Večer se terčem dalšího útoku amerických a loutkových sil stala rovněž a‘zamíjská sunitská mešita Anbár.

Neznámí ozbrojenci přepadli po poledni ve čtvrti Chadra imáma sunnitské mešity Džabbár, jenž se synem a dcerou vracel domů. Šajcha a jeho syna palba ozbrojenců na místě usmrtila, dcera utrpěla těžká zranění.

Devět minometných střel nejasného původu dopadlo do okolí čerpací stanice ve Fádilíji, kde lidé čekali ve frontě na naftu a benzín. Zabily 11 a zranily 10 lidí, vesměs civilistů a zapálily asi 15 aut. Další střela dopadla u čerpací stanice Muštalla na východě města, kde zranila šest lidí, zničila několik domů a poškodila řadu aut.

Během tohoto dne se po městě našlo 18 mrtvých těl, z nichž dvě patřila ženám. Většina z nich byla jako vždy svázána a poznamenána mučením.

Sámarrá

Americký ostřelovač zastřelil ve čtvrti Džubajr muezzina tamní mešity šajcha Chálida ve chvíli, kdy byl na cestě do mešity.

Provincie Dijála

Za svítání zahájily americké a loutkové síly další rozsáhlou operaci v oblasti Miqdádíje, která má pokračovat do té doby, než bude město s okolím „vyčištěno od ozbrojenců“. Američané si přitom zřídili z místního tržiště základnu jako náhradu za budovu bývalé banky Ráfidajn, u níž došlo v minulém týdnu k bombovému útoku. V okolí tržiště se Američanům podařilo zneškodnit pět nastražených bomb.

Americký nálet zasáhl dům ve vesnici Ladždž u Madá‘inu, v němž zabil dítě a zranil dalších 13 lidí.

V hustém travním porostu v okolí Ba‘qúby bylo nalezeno 60 rozkládajících se mrtvol. Policie zatím neznala ani jejich totožnost, ani důvod, proč byli zabiti.

Ozbrojené akce

V bagdádské čtvrti Sajjidíja odpoledne povstalci podnikli útok na policejní hlídku, při němž bylo poškozeno několik hlídkových vozidel a zraněni tři policisté.

Večer se v mosulské čtvrti Núr povstalci střetli s policejní kolonou a několik aut těžce poškodili.

Americká armáda přiznala čtyři mrtvé vojáky zabité během tohoto dne v Iráku.

Bombové útoky

Na silnici severně od Miqdádíje zasáhla bomba americkou hlídku a zničila jedno z Humvee. Informace o osudu jeho posádky se nepodařilo zjistit.

Dalšího amerického vojáka zabila bomba nedaleko Bagdádu.

Pondělí 6. srpna 2007

Dulu‘íja

Před svítáním zahájily americké pozemní síly, dělostřelectvo a letectvo útok na vesnici v sousedství města. Zatímco nálet usmrtil šest vesničanů včetně žen a dětí a způsobil zranění dalších 30 lidí, z toho 12 žen, pozemní síly zatkly muže a jeho syna a těžce poškodily dva obytné domy. Ostatním vesničanům vojáci nedovolili, aby se pokusili dostat zraněné z trosek domů, dokud vesnici sami opustili.

Sámarrá

Okupační a loutkové síly zatkly ve městě dalších 80 lidí. Celkový počet zatčených během razií, zahájených v úterý večer, tak přesáhl tisíc lidí

Tal Afár

Sebevražedný útočník způsobil ráno explozí nákladního auta v převážně šíitské čtvrti Saďa smrt 28 a zranění 50 lidí.

Ozbrojené akce

V boji s povstalci byli podle amerického přiznání v Ba‘qúbě zabiti čtyři američtí vojáci a 12 dalších zraněno.

Britské ministerstvo obrany oznámilo smrt jednoho britského vojáka, k níž došlo večer v Basře během operace v „perské“ části města.

Ostřelování

Ráno zasáhly americkou základnu Simak v centru Fallúdže tři minometné střely.

Minometná střela nejasného původu dopadla kolem 6:00 do fallúdžské čtvrti Šurta, kde zranila jednoho muže spícího na střeše domu. Rada ulamá upozornila, že k podobným nevyjasněným minometným útokům na toto město čas od času dochází.

Jak oznámili Britové, byly jejich základny v prezidentském paláci v Basře a na tamním mezinárodním letišti opět terči „nepřímé palby neznámých útočníků“; jako obvykle se útoky měly obejít bez škod a ztrát.

Bombové útoky

Ráno zabila bomba nejasného původu v jihovýchodním Bagdádu šest civilistů, dalších deset osob zranila a poškodila několik domů.

Úterý 7. srpna 2007

Bagdád

V noci na úterý provedly okupační síly razii v Ghazalíji, prohledaly několik domů, jejichž obyvatelům nařídili vstát a obléct se, přitom je urážely a ženám nedovolily vzít si závoje. Jednu rodinu pak vojáci z domu vyhnali a i s autem jej vyhodili do vzduchu.

Tento den přinesl dalších 16 umučených obětí sektářského násilí, pohozených v různých částech města.

Ozbrojené akce

Američané přiznali za tento den čtyři vojáky zabité při útoku povstalců jižně od Bagdádu a příslušníka námořní pěchoty, jehož stihl stejný osud v provincii Anbár.

Ostřelování

Minometná střela zasáhla večer ve čtvrti Džaza‘ir východního Bagdádu policejní stanici, kde zranila tři policisty.

Bombové útoky

V 11:00 zničila severozápadně od Hadíthy bomba Humvee americké hlídky. Osud posádky hořícího vozidla se nepodařilo přesně zjistit, pravděpodobně však došlo ke zraněním.

Ve 14:00 zničil výbuch bomby v Díwáníji tank americké hlídky a přinejmenším zranil jeho posádku.

Tři Američany zabil výbuch bomby pod jejich vojenským vozidlem v jižní části Bagdádu. Dalšího vojáka usmrtila exploze protitankové miny západně od Bagdádu.

Středa 8. srpna 2007

Bagdád

V časných ranních hodinách ostřeloval americký vrtulník Madínat as-Sadr, přičemž zabil 13 a zranil osm obyvatel včetně žen a dětí.

Minometná střela neznámého původu dopadla do okrsku Abú Dušajr, kde zabila jednoho civilistu, dva zranila a poškodila několik domů.

Basra

Velení dánských okupačních sil oficiálně oznámilo definitivní ukončení jejich vojenské mise v Iráku. Podle oznámení dorazil poslední dánský voják do Kuvajtu 5. srpna a většina vojáků byla už na zpáteční cestě do Dánska.

Ozbrojené akce

V noci z úterý na středu se britská hlídka stala severně od Basry terčem útoku. Podle oznámení mluvčího britské armády byl při něm zabit jeden britský voják 10 útočníků.

Ve čtvrti Karma v centru Mosulu došlo k boji mezi povstalci na jedné a loutkovou armádou a policií na druhé straně. Povstalci zapálili několik jejich vozidel; o eventuálních ztrátách obou stran nebylo nic oznámeno. V posledních dnech došlo ve městě k řadě podobných střetů, oficiálně však o nich nebyly vydány žádné informace.

Večer došlo v Madá‘inu k ostrému boji mezi povstalci a příslušníky tzv. Lví brigády ministerstva vnitra, kteří prosluli ponižováním zdejších civilistů, jejich únosy na kontrolních stanovištích a vraždami. Boj ve chvíli odesílání informace stále pokračoval a posiloval naděje obyvatel, že brigáda složená z příslušníků šíitských milic bude z města vypuzena.

Podle amerického oznámení zemřel v Iráku jeden voják při „nebojovém incidentu“.

Ostřelování

Terčem minometného ostřelování se stalo kontrolní stanoviště loutkových sil severně od Mandalí na irácko-íránské hranici. Čtyři muži z posádky stanoviště byli zraněni, mezi nimi kapitán loutkové armády a policejní prezident.

Bombové útoky

Před polednem zasáhla v Kirkúku bomba policejní hlídku, zabila jednoho a zranila pět policistů.

Při explozi bomby byl večer v západní části Bagdádu zabit jeden americký voják. Další výbuch v okrsku Mansúr na téže straně města zabil jednoho loutkového vojáka a tři zranil.

Čtvrtek 9. srpna 2007

Ozbrojené akce

Američané přiznali smrt jednoho vojáka v provincii Anbár.

Bombové útoky

Na silnici poblíž ropných polí Rumajlá západně od Basry zasáhla krátce po půlnoci bomba britský konvoj, zabila dva vojáky a dva další zranila.

Severně od Ba‘qúby najela na bombu americká hlídka; výbuch zapálil jedno Humvee a zabil vojáky v něm.

V bagdádské čtvrti Bajjá usmrtil výbuch bomby tři lidi a další dva zranil.

Pátek 10. srpna 2007

Chálidíja

Americké síly z habbáníjské letecké základny vypálily v 11:00 tři minometné střely na vesnici Džazíra ležící severně od Chálidíje. Jedna střela zasáhla obytný dům, zabila dva příslušníky v něm žijící rodiny a tři další, z toho dvě děti, zranila.

Rutba

Most spojující Rutbu s oblastí Kilo 160 na jordánské hranici vyhodili povstalci do povětří. Plukovník loutkové armády Ahmad Hámid ad-Dulajmí oznámil, že loutková armáda zahájila stavbu prozatímního mostu, aby mohlo být spojení do Jordánska obnoveno, a současně byla zahájena „bezpečnostní kampaň“ proti obyvatelům sedmi beduínských vesnic v okolí mostu.

Bagdád

Na území Bagdádu bylo nalezeno devět mrtvých obětí sektářského násilí.

Júsufíja

Nedaleko Júsufíje sestřelili povstalci americký vrtulník, jehož dvoučlenná posádka byla podle amerického oznámení zraněna.

V Nadhíríji u Júsufíje ostřelovalo americké dělostřelectvo obytný dům, v němž se údajně měli skrývat ozbrojenci. Ve skutečnosti tam žila rodina, která byla celá – muži, ženy i děti - při útoku usmrcena.

Díwáníja

Exploze bomby zabila večer činitele šíitské Organizace islámské akce Natiqa Abd az-Zahru, jehož kolona mířila do Nadžafu.

V noci zaútočili povstalci na důstojníka místní divize loutkových zpravodajských služeb plukovníka Kámila Ku‘ajma vycházejícího z domu, zabili ho a vážně zranili jeho strážce.

Sebevražedný útok

Kolem 10:00 u vesnice Ajn Zalá v oblasti Zammar provincie Ninwa asi 60 km severozápadně od Mosulu najel fidá‘í do kolony proamerických kurdských pešmergů mířících do jejich vojenského ležení ve vesnici. Čtyři z nich usmrtil a dalších 14 ozbrojenců zranil.

Ozbrojené akce

Na hřbitově západně od Mosulu objevila policie odpoledne sedm pohozených těl příslušníků policejní ostrahy ropných polí ležících jižně od města, mezi nimi podplukovníka a dva majory. Všichni byli usmrceni výstřelem do hlavy.

Ostřelování

V poledne ostřelovali povstalci americký štáb v Hillá.

Bombové útoky

V noci na pátek zasáhly americkou kolonu na hlavní silnici u Miqdádíje dvě bomby, které zničily dvě Humvee.

Výbuch auta usmrtil ráno na tržišti v Kirkúku šest lidí a 47 dalších zranil. Ze zraněných bylo deset v kritickém stavu. Kromě toho způsobil značné hmotné škody na autech a krámcích.

Za poledne zapálil výbuch bomby v Iskandaríji vozidlo americké hlídky.

Sobota 11. srpna 2007

Saqlawíja

Jak oznámila agentura Aswat al-Iraq, vpadly časně ráno stovky policistů a příslušníků americké námořní pěchoty do dvou okrsků na různých stranách Saqlawíje. V obou došlo k boji s povstalci jenž trval až do večerních hodin. Americká letadla současně zničila několik domů, v nichž měly být úkryty povstalců. Saqlawíja a Karma byly už tři dny před razií v podstatě uzavřeny.

Fallúdža

Šajch Wálid al-Isáwí, imám fallúdžské mešity, informoval agenturu QudsPress, že americké síly odmítly vyslechnout žádost obyvatel města a zmírnit po třech měsících platnosti zákaz pohybu veškerých vozidel. Představitelům města bylo sděleno, že o žádosti by bylo možno jednat počátkem příštího roku, bude-li do té doby ve městě „dobrá bezpečnostní situace“. K omezení podle amerického velitele došlo v zájmu ochrany životů amerických vojáků stejně jako v částech Bagdádu, kde většina obyvatel americkou okupaci odmítá.

Hít

Americké síly doprovázené tzv. iráckou národní gardou prováděly po několik dní razie, prohledávaly domy, rozbíjely jejich zařízení, kradly různé věci a napadaly jejich obyvatele. Asi 200 lidí bylo během jejich řádění zatčeno. Pod záminkou, že se ve městě skrývají povstalci, znemožnili vojáci dodávky pohonných hmot a dalšího zásobování města.

Bagdád

Po třech dnech trvání byl od 5:00 zrušen zákaz provozu motorových vozidel, vyhlášený v rámci šíitské pouti k hrobce imáma Músy al-Kázima. Na ulicích však zůstaly desítky vojáků a policistů.

Loutkoví vojáci vtrhli do objektu iráckého národního archivu a knihovny, rozbili dveře a okna, zaměstnance na kratší dobu zadrželi a na střeše budovy se rozmístili ostřelovači. Ředitel archivu Saad Eskander, který s kolektivem spolupracovníků zachránil zbytky archivu a knihovny poničené v dubnu 2003 při pádu Bagdádu a obnovil chod instituce, vyslovil obavy, že přítomnost vojáků přiláká pozornost ozbrojenců a může způsobit další nenávratné škody na historickém dědictví země.

Během dne se po městě našlo 11 obětí sektářského násilí.

Sámarrá

Americký vrtulník zaútočil na skupinu zaměstnanců elektrárny opravujících rozvodnou síť v Džalisíji 12 km jižně od Sámarrá. Raketa zasáhla jejich mikrobus a z deseti lidí osm usmrtila, zbývající dvě těžce zranila.

Provincie Dijála

Americká operace, jejímž cílem měla být pacifikace této provincie, přinesla podobné ovoce jako v Bagdádu. I tady bylo nalezeno 16 těl zohavených mučením, která byla dopravena do ba‘qúbské hlavní nemocnice k identifikaci.

Díwáníja

Série nejméně deseti bomb zničila v Díwáníji kolonu loutkového guvernéra provincie Qádísíja Chálila Džalíla Hamzu, usmrtila jeho, velitele provinční policie generálmajora Chálida Hasana a tři jejich průvodce a zranila šest dalších osob, z nichž dvě byly v kritickém stavu. V reakci na to bylo od 19:00 až do odvolání vyhlášen zákaz pohybu vozidel.

Basra

V pátek večer propukly v okrsku Qurna severně od Basry v důsledku smrti syna šajcha kmene Málik boje mezi kmeny Málik a Furajdžát. Během nich bylo podle prvních zpráv zabito pět a zraněno 20 lidí. Příslušníci kmene Málik při nich napadli sídlo strany Dawa, v jejímž čele stojí premiér Málikí, i sídlo „Hnutí pána islámských mučedníků“ řízeného stranou SIIC. Strážci obou sídel přitom svá stanoviště opustili a utekli. Bezpečnostní loutkové síly ani američtí vojáci podle svědků do bojů nijak nezasáhli. Muži kmene Málik pak postavili na dálnici mezi Basrou a Qurnou kontrolní stanoviště a tím fakticky odřízli jih Iráku od ostatní části země.

Ozbrojené akce

Ve 4:00 přepadli povstalci v Maháwílu policisty, kteří prováděli razii, zranili několik z nich a jednoho loutkového vojáka.

V noci se stala britská hlídka v okrsku Tuwajsá v Basře terčem útoku, na nějž odpověděla střelbou, jíž bylo zraněno několik civilistů.

Američané přiznali, že během bojů v jižním a jihovýchodním Bagdádu bylo zabito pět jejich vojáků a další čtyři zraněni. Ke smrti dalšího jejich vojáka zabitého v Tikrítu došlo podle vyšetřování údajně za „nebojových“ okolností.

Ostřelování

Britské vojenské objekty v Basře byly terči dalšího ostřelování, které se opět mělo podle tvrzení Britů obejít bez jakýchkoli škod.

67 000 Iráčanů je ve vězení

Právník a předseda výboru pro právní podporu Džásim al-Bahádilí oznámil, že ve věznicích patřících loutkové vládě je 31 tisíc vězňů, kteří jsou tam ponižováni, nově příchozí zavíráni na samotky a ženy, sebrané při četných raziích, nejsou umisťovány na zvláštní ženská oddělení. Dalších 36 tisíc vězňů je zadržováno ve věznicích okupačních sil.

Neděle 12. srpna 2007

Bagdád

Rada ulamá oznámila, že zdí obehnaná A‘zamíja je od 6. srpna zcela uzavřena, všechny přístupy do ní střeží američtí vojáci, kteří vyhlásili zákaz používání veškerých vozidel. Čtvrť tak už šest dní nemá přísun potravin, obyvatelé nemají možnost koupit si chléb ani brambory či jakékoli jiné jídlo.

Policie oznámila za tento den nález 17 mrtvých.

Chális

Loutkoví vojáci spolu se šíitskými milicemi vtrhli v noci na neděli do vesnice Arab Šawka u Chálisu, prohledávali domy, několik jich úplně zničili a čtyři civilisty zabili.

Miqdádíja

V noci ze soboty na neděli zaútočili ve čtvrti Askarí kontrolované mahdisty ozbrojenci na policejní hlídku. Boj mezi nimi trval přes hodinu, během níž byla celá oblast uzavřena. Zraněna byla v jeho průběhu řada policistů i místních lidí, poškozena elektrárna a přerušeny rozvody elektřiny do města.

V okrsku Sariha východně od města zastřelil dopoledne neznámý ostřelovač 12letou dívku.

Neznámí ozbrojenci přepadli parkoviště ve čtvrti Asrí, odkud unesli automobil Hyundai i s celou posádkou.

Poté, co v noci vybuchla na okraji vesnic Arab Džabbúr bomba pod americkou hlídkou, zničila jedno Humvee a zranila jeho posádku, vypálili Američané ze své základny severně od Miqdádíje na vesnice více než 15 dělostřeleckých granátů, které poškodily řadu domů a způsobily škody na polích, naštěstí však žádné lidské ztráty.

Musajjib

V noci zaútočil americký letoun na oblast kolem ropovodu u Musajjibu 70 km jižně od Bagdádu a způsobil tam rozsáhlý požár.

Díwáníja

Večer zemřel na infarkt generálmajor Sádiq Dža‘far, který byl před čtyřmi měsíci jmenován velitelem díwáníjské policie a přede dvěma měsíci řídil ve městě tzv. bezpečnostní operace. Pak byl pověřen v rámci policie jinou funkcí a na postu velitele jej hradil generálmajor Chálid Hasan, jenž však 11. srpna zahynul při bombovém atentátu.

Ozbrojené akce

U Huwajdžá zastřelili povstalci příslušníka loutkové armády.

Při útoku povstalců na policejní hlídku byli ve vesnici Arab Koj 25 km jižně od Kirkúku zabiti tři policisté.

V noci přepadli povstalci na silnici mezi Džalawlou a Qara Tabbou asi 120 km severovýchodně od Bagdádu policejní hlídku. Podle oficiálního sdělení bylo několik útočníků zraněno a ostatní zatčeni; na straně policie údajně nedošlo k žádným ztrátám.

Ostřelování

Časně ráno se terčem ostřelování stala americká základna Camp Delta u Kútu, odkud bylo slyšet tři silné exploze.

Ráno otřáslo východním Bagdádem osm explozí. Sedm z nich způsobily minometné střely, které dopadly na hlavní tržiště, z něhož si americké síly udělaly své ležení. Osmý výbuch způsobila bomba, která vybuchla nedaleko ležení. Další minometná střela dopadla večer do čtvrti Qáhira, kde usmrtila tři a zranila 15 civilistů.

Ani tento den se neobešel bez ostřelování všech britských zařízení v Basře.

Minometná střela, která večer dopadla vedle policejní stanice v kirkúckém okrsku Arafa, zranila jednoho civilistu.

Bombové útoky

Večer najela v okrsku Naft Chana u íránských hranic hlídka pohraniční stráže na bombu, která pět vojáků včetně majora zabila a tři zranila.

V noci zasáhl výbuch bomby v Musajjibu jižně od Bagdádu policejní hlídku, zranil jednoho z policistů a poškodil jejich vozidlo.

Pondělí 13. srpna 2007

Bagdád

Američané oznámili, že časně ráno jejich letoun při útoku na auto usmrtil tři nebo pět „teroristů“ a jejich pozemní síly pak při razii zatkly v Madínat as-Sadr 13 „podezřelých osob“. Celá operace byla údajně namířena proti obchodníkům se zbraněmi napojeným na íránské revoluční gardy. Kromě zbraní měli do Iráku pašovat také lidi; Američané u nich zabavili počítače, fotografie a dokumenty.

Kirkúk

Neznámí ozbrojenci zastřelili ve vesnici Šabla šajcha kmene Bú al-Baqazat a současně zranili jeho dceru a bratra.

Ozbrojené akce

Ráno zastřelili povstalci v Suwajrá 50 km jižně od Bagdádu jednoho policistu.

U Jathribu unesli ráno povstalci ředitele povodí Tigridu jižně od Tikrítu Ša‘lana Alího Karíma a zabili jednoho policistu.

Přímo v Jathribu vyhodili do vzduchu dům plukovníka Isáma al-Azzawího, ředitele tamní policejní akademie.

Za tento den oznámili Američané tři vojáky zabité v provincii Ninwa a jednoho v západním Bagdádu.

Ostřelování

Časně ráno dopadly tři minometné střely do bagdádské Zelené zóny.

Bombové útoky

V Sa‘díji 155 km severovýchodně od Bagdádu poškodil výbuch bomby dům příslušníka loutkové policie.

Další bomba vybuchla nedaleko odtud ve vesnici Asakira pod autem člena místní rady, stojícím před jeho domem a zničila auto i dům.

V oblasti Buhajrát u Iskandaríje zničil ve 20:00 výbuch bomby vozidlo americké hlídky a zranil jeho posádku.

Úterý 14. srpna 2007

Fallúdža

Po několika měsících, po něž je ve městě zakázán provoz jakýchkoli vozidel, byl od rána tohoto dne zostřen vyhlášením zákazu vycházení z domů a jakéhokoli pohybu pěších po ulicích.

Provincie Anbár

Nedaleko americké základny Taqaddum ležící 74 km západně od Bagdádu sestřelili povstalci americký vrtulník Chinook. Při jeho pádu zahynulo pět vojáků. Americká armáda přiznala pád stroje, k němuž údajně došlo při zkušebním letu.

Bagdád

V okrsku Fadl probíhal celou hodinu boj mezi obránci a šíitskými milicemi. Na okrsek současně dopadly čtyři minometné střely, které zranily řadu lidí.

Ze svého domu v západním Bagdádu byl unesen generální ředitel ropné společnosti Iraqi Oil Marketing Board se svými dvěma strážci.

Sindžár

Agentura Aswat al-Iraq oznámila, že v Sindžáru došlo odpoledne k sérii explozí, které usmrtily a zranily desítky lidí. Útoky byly namířeny na komunitu jazídovců, kteří v této oblasti žijí. Nejprve explodovala dvě nákladní auta v hustě obydleném komplexu Sajba Šajch Chadár, kam dopadlo i několik minometných střel; následovaly dva výbuchy na parkovišti v Karr Gharír 35 km jižně od Sindžáru. Podle posledních zpráv bylo celkem zabito asi 175 a zraněno 200, podle policie až 300 či 400 lidí, kteří byli rozvezeni do okolních nemocnic.

Sebevražedný útok

V 18:00 najel sebevražedný útoční v Kirkúku do policejní hlídky, při čemž zabil jednoho policistu a zranil dalších 21 lidí, většinou civilistů. Kromě toho došlo ve městě ke dvě dalším explozím aut, o nichž však nebyly bližší informace.

Ozbrojené akce

U kontrolního stanoviště ve východní části Násiríje došlo ke střetu povstalců s bezpečnostními silami. Ve městě rostlo po zatčení několika obyvatel čtvrtí Fida a Šuháda napětí. Podle tvrzení policie se zatčení podíleli na přípravě bombových útoků a vypalování raket.

Večer přepadli povstalci jižně od Mosulu skupinu loutkových vojáků ve dvou autech a čtyři z nich zabili.

Američané přiznali ztrátu jednoho mrtvého a tří zraněných vojáků, k níž došlo v boji s povstalci západně od Bagdádu.

Sestřelení vrtulníku, ostřelování

Dvě rakety zasáhly vojenskou základnu jihozápadně od Násiríje, tři minometné střely dopadly na sídlo tamních policejních sil

Pokračovalo ostřelování britských základen v Basře, jakož i tvrzení britských sil, že nedochází k žádným škodám ani ztrátám.

Bombové útoky

V 1:15 zapálila bomba na dálnici jižně od Bagdádu americkou cisternu.

Odpoledne zničil výbuch auta v Tádží most přes Tigris spojující Bagdád se severními provinciemi. Přitom bylo 10 lidí zabito a šest zraněno.

V amerických věznicích je 750 iráckých dětí

Americké síly oficiálně oznámily, že ve vězeňských táborech na území Iráku zadržují nejméně 750 dětí ve věku od 11 do 17 let, obviněných z účasti na akcích odboje proti okupačním silám.

Středa 15. srpna 2007

Bagdád

Na několika místech města nalezla policie celkem 15 těl obětí pokračujícího sektářského násilí.

Ozbrojené akce

V Džazíře u ramene Tigridu severně od Fallúdže přepadli ráno povstalci americký zásobovací konvoj, zničili čtyři velké cisterny s benzínem a kamion naložený potravinami, zabili čtyři asijské řidiče a čtyři další zranili.

Ve vesnici Halabisa západně od Fallúdže usmrtil v 9:00 povstalecký ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty a druhého zranil.

Americká armáda přiznala smrt dvou svých vojáků a zranění dalších šesti během operace na severu Bagdádu a dalšího výsadkáře zabitého v provincii Dijála.

Bombové útoky

V okolí Mosulu zasáhly dopoledne exploze dvou aut hlídky amerických a loutkových sil. Podle mluvčího loutkové vlády při nich byla zabita a zraněna řada vojáků, v oblastech útoků byl vydán zákaz vycházení a na pomoc raněným povolány americké vrtulníky.

Další auto explodovalo v Hillá, kde zasáhlo soudce Uqajla Wattúta, zabilo dva jeho strážce a zranilo osm lidí včetně soudce. Ten byl dopraven do americké polní nemocnice.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       21. 8. 2007
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni
21. 8. 2007 Pravicová reforma po česku Zdeněk  Maštalíř
21. 8. 2007 Jak jsou poslanci pro rodinu a pro její podporu... Petr  Wagner
21. 8. 2007 Rusko vyzbrojuje Sýrii nejnovějším systémem protiletadlové obrany
21. 8. 2007 Seznam židů - Nacistická reklama! Jan  Smolák
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
21. 8. 2007 Mění Hospodářské noviny svůj profil? Vítězslav "Vitex" Dvořák
20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
20. 8. 2007 Reforma může klienty bank poškodit Miloslav  Roch
20. 8. 2007 Sloni v porcelánu Václav  Dušek
21. 8. 2007 Invalidé zaparkovat nepotřebují Hynek  Hanke
21. 8. 2007 Trh sportovců, aneb Že by fandové rozuměli sportu víc než reportéři? Uwe  Ladwig
21. 8. 2007 Borůvky jsou zřejmě mocným lékem proti rakovině
21. 8. 2007 Braňte Paroubka. Křivdí mu.
21. 8. 2007 K některým kauzám by se Britské listy vyjadřovat neměly
21. 8. 2007 Nevybíravé způsoby intelktuálně indiferentních novinářů Štěpán  Kotrba
21. 8. 2007 Kritiku docenta Pekárka vedete neférově
21. 8. 2007 Fraška v podání klubu Sisyfos Aleš  Uhlíř
21. 8. 2007 Praha očima Uwe Ladwiga
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007
20. 8. 2007 Jeremy Paxman bude autorem letošní klíčové přednášky na Edinburském televizním festivalu
20. 8. 2007 Pawlowski dluží sedm miliónů za zdravotní pojištění novinářů, za 425 milionů koupil pozemek Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Stále více Rakušanů nesplácí dluhy Richard  Seemann
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007